Користувацький вхід

Козацька Україна (за оповіданням О. Сенатович "Малий віз")

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


3

МЕТА: ознайомити з життям і творчістю письменниці, допомогти учням усвідомити ідейно-художній зміст казки; розвивати навички виразного читання, переказу твору та його аналізу щодо використання художніх засобів, поєднання минулого та сучасного, ролі фантастичних елементів; розвивати творчу уяву, самостійність мислення; виховувати усвідомлення важливості збереження історичної пам'яті народу.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу з елементами інтеграції.
Теорія літератури: літературна казка, сюжет, тема, кульмінація.
ОБЛАДНАННЯ: підручник, портрет письменниці; картина І.Рєпіна „Запорожці пишуть листа турецькому султану"; ілюстрації до твору; карта зоряного неба; виставка книг про життя запорозьких козаків, записи пісень: «Козацький марш», «Засвистали козаченьки».
ХІД УРОКУ
Чиїх батьків ми діти?
Т. Шевченко
І. АКТУАЛІЗАЦІЯ І КОРЕКЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
Звучить запис пісні «Засвистали козаченьки»
Слово вчителя
Кожен народ має своїх геніїв.. Тих, доля яких нерозривно пов’язана з долею народу, тих, чиїми устами говорить увесь народ , тих, талант яких, як і любов до людей і до своєї батьківщини, є невичерпними. І саме ця невгасима любов робить їх безсмертними. Великою й справді геніальною людиною для українців є великий пророк України – Т. Шевченко. А нещодавно ми відмічали національне свято українського народу – 197 річницю від дня народження Т. Шевченка.
Епіграфом до нашого уроку будуть слова Т. Шевченка. Щоб дати відповідь на це питання, треба зазирнути у далеке минуле нашого народу – це і утворення нашої держави, і славне козацтво, і подвиги під Берестечком, Крутами, на Жовтих Водах. Але на сьогоднішньому уроці звернемося лише до однієї історичної сторінки – козацтва.
З давніх-давен людям відомо „дерево життя" - це гілочка, на якій ростуть три листочки. Перший листочок символ минулого часу, другий - сучасного, а третій - майбутнього.
Зображення „дерево життя" зустрічається на каменях далеких часів і свідчить, що люди ще в сиву давнину знали про нерозривний взаємозв'язок минулого, сучасного і майбутнього.
Як це розуміти? А так, що все навколишнє - це наслідки минулих подій. А в тому, що відбувається зараз, народжується майбутнє.
Діти, ми продовжуємо розглядати розділ з української літератури „Історичне минуле українського народу". Нам відомо, що без минулого нема майбутнього. Над цим висловом нам треба задуматись. На сьогоднішньому уроці ми повинні усвідомити і доказати іншим, що ми повинні знати історію свого народу, повинні знати звичаї, видатних людей, а найвагоміше, що ми повинні знати, – це рідну українську мову.

Автор: 

Молнар Ганна Василівна Вчитель Чепівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі