Користувацький вхід

Редакція газети «Історія України» взяла участь у міжнародному семінарі «Професійний портрет учителя історії ХХІ ст.»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.




14—15 листопада 2012 року в м. Києві відбувся міжнародний семінар «Професійний портрет учителя історії ХХІ ст.». Організатори семінару: Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Директорат з освіти та мов Ради Європи спільно з Національним педагогічним університетом ім. М. П. Драгоманова та Всеукраїнською Спілкою викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти.

У ньому взяли участь експерти Ради Європи в галузі підготовки вчителів історії, провідні вчені педагогічних і класичних університетів країни, працівники інститутів післядипломної педагогічної освіти, кращі вчителі України та студенти.

Семінар відкрили заступник МОНмолодьспорту України Борис Жебровський, керівник освітніх програм з історії Ради Європи Тетяна Мілкіна-Мілко та ректор НПУ ім. М. П. Драгоманова Віктор Андрущенко.

У привітальному слові академік Віктор Андрущенко акцентував увагу на діяльності Європейської Спілки ректорів педагогічних університетів. Він поінформував зібрання про створення проекту конституції педагога ХХІ століття, яка буде прийнята в травні 2013 року, та наголосив на важливості вивчення історії в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах.

Борис Жебровський подякував керівництву Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова за допомогу в організації семінару і можливість у черговий раз зустрітися з експертами Ради Європи. Він наголосив, що довготривалий досвід співпраці з Радою Європи знайшов своє продовження у Київському Комюніке 2011 року, яке є своєрідним стандартом подальшої співпраці щодо створення єдиного європейського освітнього простору .

«Як учитель історії, — наголосив заступник Міністра, — вважаю професію учителя історії найскладнішою. Учитель історії нового століття — це одночасно науковець, який має бути обізнаний з трансформаційними процесами предмета історичної науки, та педагог, завдання якого так організувати навчальний процес, щоб учені мали можливість ознайомитися з різними варіантами інтерпретації подій. Водночас, учитель історії має допомогти дітям сформувати оптимістичний погляд на майбутнє толерантне життя в полікультурному суспільстві.

Нині МОНмолодьспорту України, зазначив доповідач, налагоджено діалог з науковцями та освітянами держав-історичних сусідів, з якими наша держава мала конфлікти у минулому. Сьогодні ми пишемо спільні підручники з історії, створюємо двосторонні комісії з вивчення вразливих питань спільної історії з метою пошуку тих сторінок історії, які нас об’єднують».

Тетяна Мілкіна-Мілко привітала учасників семінару від імені Директорату Ради Європи з питань освіти, культури, молоді та спорту. У своєму виступі вона наголосила, що перед освітою у XXI ст. багато викликів, які перш за усе, пов’язані з конфліктом у самому освітньому просторі, коли структура освіти — продукт XIXст., учителі — XXст., а учні — XXIст.

У сучасних умовах основним завданням учителя історії є формування особистості з толерантним мисленням, здатної жити в умовах глобалізованого полікультурного середовища. Критерії професійної компетентності учителя історії XXI ст. нині обговорюються науковцями, педагогами, громадськістю країн Європи. Серед інших вимог до професійних якостей сучасного вчителя історії називають відкритість, мобільність, можливість адаптуватися до світу, який змінюється, та гнучкість мислення.

Учасники семінару ознайомилися з презентаціями експертів Ради Європи на теми: «Професійний портрет вчителя історії ХХІ ст.: аспекти підготовки вчителів» (професор Алоїз Еккер, Департамент дидактики історії, суспільствознавства та громадянської освіти, Віденський університет, Австрійська Республіка); «Професійний портрет вчителя історії ХХІ ст.: оцінка професійних компетенцій» (Джон Хамер, консультант з питань освіти, Великобританія); «Професійний портрет вчителя історії ХХІ ст.: методика викладання чутливих питань» (професор Марко Шуіца, кафедра історії філософського факультету Белградського університету, Республіка Сербія).

Детальніше — на шпальтах газети «Історія України».

Автор: 

Шкільний світ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі