Користувацький вхід

Застосування моделей на уроках математики у початкових класах

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


2

Моделювання у початкових класах – це побудова малюнків, схем, графіків, таблиць. Мета моделювання – виділити і зафіксувати найбільш загальні відношення в предметі чи об'єкті для його аналізу і дослідження. Побудова моделі безпосередньо пов'язана з предметними діями учнів. Лише після дії з реальними предметами учень здатен зобразити відношення між ними («рівні», «більше», «менше», «ціле», «частина» і т. д.) у вигляді символів, знаків. З часом у школярів формуються навички теоретичного мислення і вони легко будують моделі до задач, числових, буквених виразів. Схема допомагає учневі легше визначити спосіб розв'язування задачі, ніж короткий запис її умови .
Розв'язування рівнянь за схемою передбачає встановлення невідомої величини на схемі (частина чи ціле), визначення способу її знаходження та перевірку своїх дій (на схемі).
Здатність учня моделювати відношення в об'єкті вивчення, змінювати модель відповідно до змін у предметі свідчить про його вміння мислити теоретично.
Матеріал створений на основі багаторічної праці за системою розвивального навчання Д.Ельконіна і В.Давидова. Досвід доводить, що широке застосування методу моделювання у початкових класах створює надійну основу для вивчення математики у наступних класах.

Автор: 

Борисенко Валентина Григорівна, вчитель початкових класів Бобровицької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №1

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі