Користувацький вхід

Україна – рідний край. Вступ до розділу. Урок природознавства у 4 класі

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок природознавства у 4 класі
Україна – рідний край. Вступ до розділу

Мета: дати дітям загальне уявлення про розташування України на карті; ознайомити з різноманітністю форм земної поверхні України, водоймами, природними зонами, населенням; розвивати вміння та навички пошукової роботи; виховувати дбайливе ставлення до природи.
Компетентності: формування уміння вчитися; формування громадянської компетентності.
Обладнання: глобус, фізична карта України, державні символи, малюнки дітей за темою, «екран телевізора», слайди по темі уроку, картки для тестів, картки-підказки.
Тип уроку – вивчення нового матеріалу.
Форма проведення: урок-телепередача.
Хід уроку
І. Організація класу. Повідомлення теми і мети уроку.
- Доброго дня, діти! Сьогодні ми потрапили на телестудію, де проходять зйомки передачі про одну незвичайну країну, а яку зараз дізнаємось.
У всіх людей одна святиня,
Куди не глянь, де не спитай,
Рідніше їм своя пустиня,
Аніж земний в пустині рай.
Їм красить все їх рідний край.
Нема без кореня рослини,
А нас, людей, без Батьківщини. ( М. Чернявський)
-Правильно, Україна. На цьому уроці ми дізнаємось про розташування України на карті, про форми земної поверхні,природні зони і охорону природи.
ІІ. Фенологічні спостереження.
-Тож перший до роботи запрошується представник метеорологічного центру Терещак Катерина, вона познайомить вас з прогнозом погоди та змінами у природі рідного краю.
- Сьогодні 29 жовтня 2013 року, п’ятниця. Дерева залишилися зовсім без листя, трава засохла, небо вкрите хмарами, іде дощ, температура повітря -1С, вітер помірний західний, зранку був туман.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
Вчитель
-Далі прямуємо і потрапляємо до студії вчених-істориків, там готується матеріал про історію України, його готує вчений історик – Дмитренко Владислав
Україна, рідний край.
Небо, поле, синій гай,
Любо стежкою іти
Тут живемо я і ти.
З давніх-давен ми черпали відомості про нашу державу. На уроках мови і читання дізнавались про її виникнення, знаходили відомості про засновників нашої столиці міста Києва, писали диктанти про історію походження назв міст, річок України. І ця інформація є досить багатою, адже держава наша має неосяжні кордони, вона простягається з півдня на північ майже на … км., а з заходу на схід протяжність її становить близько …. Км.
Наша держава багато років боролась за незалежність і свободу, і от 24 серпня 1991 року був прийнятий Акт про проголошення незалежності України. Майже 23 роки ми будуємо державу з європейським рівнем життя, для цього в нас є всі умови.
Вчитель
-Про деякі з цих умов ми почуємо від вченого-географа Заверухи Ірини.
Україна займає найвигідніше географічне положення на Землі для населення та господарської діяльності, має найродючіші ґрунти-чорноземи, також характеризується великим різноманіттям природних ресурсів. (показує Україну на фізичній карті) Україна розташована в Центральній і Південно-східній Європі. Наші сусіди на сході – Росія, на півночі – Білорусія, на південному сході – Молдова, на заході маємо спільні кордони з Польщею, Угорщиною, Словенією, Румунією. Південь України омивається Чорним та Азовським морями.
Територія України має площу 603,7 тисяч квадратних кілометрів. В її склад входять 24 області та Автономна Республіка Крим. До речі, в 2014 році ми будемо святкувати 60 років від дня утворення Черкаської області.
Більшість території знаходиться на Східноєвропейській рівнині. На заході є Карпатські гори, на півдні Кримські гори. Рельєф країни має рівнини і височини , які знаходяться на правому березі Дніпра це Волинська,Подільська, Хотинська,Донецька. Більшу частину України займають низовини Поліська, Придніпровська, Причорноморська .
Вчитель
-Які ділянки землі називаються низовинами, а які височинами?
А тепер заглянемо до вчених, які щойно повернулися з подорожей водними просторами України.
Верета Каріна
Вода – це життя. Вода – один з найпоширеніших мінералів на Землі. Вона займає 71% (відсоток) земної поверхні. Водойми України складаються з морів, річок, озер та ставків, боліт. Чорне та Азовське моря,, що омивають Україну на півдні належать до басейну атлантичного океану.
Чорне море має площу 423 тисячі квадратних метрів. Середня глибина 1271 метр. Море багате на рибу: хамсу, кефаль, ставриду, скумбрію, тунець, камбалу, акулу, осетрів, севрюгу, білугу. На берегах моря можна зустріти і птахів : мартинів, бакланів, пеліканів,куликів, чайок, гусей.
Азовське море має площу близько 38 тисяч квадратних кілометрів. Для його узбережжя характерними є довгі вузькі піщані коси. Вони утворюються із намитого морем піску та черепашок.

Вчитель
-Діти, а яка в морі вода на смак? Наша країна володіє великим запасом прісної води, тому що на її території протікає безліч річок.
Робота в парах
Зараз ви попрацюєте в парах. Я дам вам « картки-підказки» в пусті клітинки ви повинні вставити назви річок, що течуть на території України, щоб швидко справитись з роботою необхідно користуватися картою.
Фізпауза «Україно, ми твоя надія»
Вчитель
-А тепер завітаємо до студії де ведеться запис відомого вченого-біолога Сойми Каріни
Територія України знаходиться в межах помірного географічного поясу, в якому виділяються такі природні зони: мішані ліси, лісостеп і степ. Південний берег Криму належить до зони субтропіків.
Зона мішаних лісів знаходиться на півночі України. Літо тут тепле, але не спекотне, дощове. Буває багато гроз. Зима м’яка, хмарна з частими відлигами. Тут водяться косулі, лосі, кабани, олені, білки, куниці лісові, борсуки, вовки, лисиці. В лісах зустрічаються тетереви, рябчики, глухарі, шпаки, синиці, дрозди,дятли. Різноманітний рослинний світ: сосна, дуб, граб, горобина, верба,крушина, брусниця, чорниця,папороть, звіробій.
Зона лісостепу займає 202 тисячі квадратних кілометрів. Характерною рисою зони є поєднання лісових і степових ландшафтів. Територію лісостепу перетинають ріки Дністер, Західний Буг, Південний Буг, Дніпро і Сіверський Донець.
Зона степів займає 40% (відсотків) території України. Степові ділянки рослинності в природному стані залишилися лише в заповідниках, а решта розорані. Водяться на цих територіях ховрахи, зайці, тхори, хом’яки, борсуки, лисиці, перепілки, луні, боривітри, одуди, жайворонки, гадюки, полози, ящірки. Тут є заповідники: Асканія-Нова, Луганський,Український степовий, Чорноморський біосферний.

ІV. Закріплення вивченого матеріалу
1.Виконання тестів
1. На сході Україна межує з …
а) Росіює; б) Польщею; в) Молдовою
2. На півдні України розташовані гори …
а) Карпати; б) Кримські; в) Уральські.
3. Найбільше море, що омиває Україну називається …
а) Дніпро; б) Азовське; в)Чорне.
4. Найбільша річка України має назву …
а) Дніпро; б) Дністер; в) Південний Буг.
5. Ми проживаємо в зоні …
а) мішаних лісів; б) степу; в) лісостепу.
2. Робота з підручником
-Прочитати про населення України.
V.Підсумок. Оцінювання учнів.
- Чи сподобався вам урок?
- Що нового ви дізналися сьогодні?
VІ. Домашнє завдання.
Виконати завдання в зошиті на сторінці…
Підготувати розповідь про Кримські гори - Вереті К., Терещак К., про гори Карпати - Соймі К., Заверусі І. та Дмитренко В.

Автор: 

Батечко Тетяна Володимирівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі