Користувацький вхід

Історія розвитку дошкільної освіти в місті Лисичанську, його південній частині

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

«Всі дорослі спочатку були дітьми,
тільки мало хто про це пам’ятає…»
А. де Сент - Екзюпері

Історія розвитку дошкільної освіти в місті Лисичанську,
його південній частині

Лисичанськ. Початок 60… Колиска Донбасу, одне з найбільш успішних міст регіону з економічного розвитку. Продовжується будівництво виробництв, відкриваються нові цеха. В тому числі і в південній частині міста, або як кажуть серед людей – «район завода РТИ». Люди приїжджають з всього Радянського Союзу, для того, щоб працювати, створювати родини, виховувати дітей.
Поступово розширюється соціальна сфера та сфера освіти – з’являються магазини, професійно – технічні училища, школи та звичайно дитячі ясла та садочки. Один з найперших – дошкільний закладів «Сонечко», гостинно відкрив двері у 1964 році, завідувач Чибіс Л.І.. Які ласкаві та близькі для дитячого розуміння назви отримують дитячі садки:
- 1966 рік – «Ластівка», завідувач Харченко В.В., методист Токарева С.Т.;
- 1969 рік – «Оленка», завідувач Мунарева Н.І. (с 1971 року Панченко В.Я.), методист Зубко Л.А.;
- 1972 рік – «Казка», завідувач Дудник С.І., методист Корж В.Ф.;
- 1977 рік – «Золотий ключик», завідувач Скурідіна Є.С., методист Бочкарьова М.Г.;
- 1978 рік – «Світлячок», завідувач Константинова Л.О., методист Майборода В.А.;
- 1980 рік – «Аленький цветочек», завідувач Аненкова С.Г.;
- 1981 рік – «Іскорка», завідувач Лунгор Г.С., методист Шовкопляс Н.О.;
- 1983 рік – «Чайка», завідувач Монахова З.С., методист Хатменко О.О.;
Педагоги дитячих ясел та садочків мікрорайонів «Дружби народів», «Ленінського комсомолу», «Жовтневої революції», «Молодіжний», «40 років Перемоги» скільки ж Ви виростили дітей, виховали, навчили любити свою маленьку Батьківщину. Педагоги минулих років, ми всі, хто пам’ятає та знає цих чудових людей – вклоняємось перед Вами, прийміть нашу найщирішу подяку за Вашу працю.
Багато змін в житті міста сталося за останні десятиліття. Нажаль, під час економічного кризису стали непотрібними деякі ясла та садочки, зникли їх казкові назви. Але є повернення до відродження, надія на ідейних керівників, талановитих педагогів, молодих та креативних.
Зараз в південній частині міста Лисичанська функціонує три дошкільних навчальних заклада, які підпорядковані міському відділу освіти, виконавчого комітету Лисичанської міської ради: ДНЗ № 8 «Світлячок», ДНЗ № 7 «Іскорка», ДНЗ № 6 «Чайка».
Дошкільний навчальний заклад «Світлячок», за типовим проектом розрахований на дванадцять вікових груп – двісті вісімдесят місць для дітей раннього та дошкільного віку. В 1978 році він зустрів дітей світлими, просторими приміщеннями, дружньою атмосферою, цікавим та гомінким життям. Більше двадцяти семи років керувала колективом завідувач Константинова Л.О. Організаційний талант, витримка, наполегливість – всі ці якості допомогли керівнику створити дружній колектив, який завжди дарував дітям радість кожного дня. З 1978 по 1998 роки методичною службою керувала Майборода В.А., яка вміла направити педагогів на пошук ефективних підходів в навчанні та вихованні дітей, спонукала до високого рівня організації навчально – виховного процесу. С 2000 по 2004 роки методистом дошкільного закладу була Антюфєєва Л.О. – людина з активною життєвою позицією.
В зв’язку з банкротством заводу гумових виробів в 2005 році дошкільний навчальний заклад переданий в комунальну власність. Зміна адміністрації (завідувач Бражникова Т.І., вихователь – методист Лагдан Н.В.) дозволила по - новому організувати навчально – виховний процес. ДНЗ «Світлячок» став експериментальною площадкою для впровадження педагогічних технологій, зокрема проектної діяльності. Кожного року три групи студентів Лисичанського педагогічного коледжу проходять практику в стінах закладу. В теперішній час в навчальному закладі працює тридцять п’ять педагогів. Вся діяльність колективу спрямована на високий рівень організації роботи з дітьми дошкільного віку.
Дошкільний навчальний заклад «Іскорка», відкрив свої двері в 1981 році, будівництво та фінансування якого підпорядковувалось Лисичанському нафтопереробному заводу. Заклад розрахований на чотирнадцять вікових груп та триста двадцять місць. С 1985 року завідувач закладу - Томічева О.В., методист – Шовкопляс Н.О.. З 2003 ріку – заклад став комунальною власністю міста.
Педагоги дитячого садка, на протязі всіх років існування, виховують та навчають дітей в найкращих традиціях дошкільної педагогіки. Особливість ДНЗ – робота з дітьми, які потребують корекції зору та профілактики захворювань очей. Спеціалісти спеціалізованої групи щороку допомагають дітям побачити навколишній світ у своїй неповторності, яскравості, впевнитися в самостійності.
Будівництво дошкільного навчального закладу «Чайка» розпочалось у 1983 році, фабрикою технічних тканей (директор Панченко Ю.Н.). Цього ж року завідувачем призначена Монахова З.С.. Відкриття заплановане на 31 грудня 1983 року, а з квітня 1984 року садочок приймає перших своїх вихованців. Дошкільний навчальний заклад розрахований на чотирнадцять вікових груп і приймає триста двадцять дітей. Дошкільний заклад відрізняється естетичністю оформлення приміщень: ліпнина в холах, вирізані з дерева східці, світлі та просторі групові кімнати. Методичний супровід педагогів здійснює Хатменко О.О., кваліфікований, ідейний спеціаліст.
Економічні труднощі на підприємстві з 1991 до 1993 призупинили роботу дошкільного закладу, а з 1996 року ДНЗ «Чайка» - переданий в комунальну власність міста Лисичанська.
Під керівництвом Монахової Зої Семенівни – талановитого педагога, людини, яка знаходилась в постійному пошуку нового, цікавого (в 2011 році звільнилась, у зв’язку з виходом на пенсію), педагоги закладу впроваджують сучасні методи та прийоми роботи з дітьми, технології навчання за методиками А.Богуш, (розвиток мови), М.Зайцева (навчання читанню), П.Іванов (загартування), М. Монтесорі (розвиток дітей раннього віку), Н.Гавриш (розвиток мовлення), Глена Домана (ранній розвиток дитини). Створюється комфортне розвивальне середовище для дітей раннього та дошкільного віку. Серед педагогів закладу такі спеціалісти: вихователь – методист, практичний психолог, вчитель – логопед, музичні керівники, вихователі – всього в закладі їх 34, з вищою та середньо – спеціальною освітою. Головною метою для кожного, хто прийшов працювати до «Чайки» стає – гармонійний розвиток особистості дитини дошкільного віку, охорона її життя та здоров’я.
Завдання завжди виникають із потреб часу, тому і зараз дошкільні навчальні заклади південної частини міста, взагалі всього міста Лисичанська, впевнено рухаються вперед - впроваджують інноваційні технології, удосконалюють предметно – розвивальне середовище, підвищують свій професіональний рівень, презентують свої педагогічні надбання.
Кожний дошкільний навчальний заклад – це історія нашого міста, нас самих. І хочу, щоб ті, хто вийшов зі стін «маленької країни Дитинства» замислився та сказав: «Я був там щасливий!». А це - найвеличніша нагорода для всіх педагогів – дошкільників!

Автор: 

Боднар Наталія Миколаївна, вихователь - методист ДНЗ "Росинка", м.Лисичанськ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі