Користувацький вхід

« Моє здоров’я в сучасному світі».

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Виховний захід « Моє здоров’я в сучасному світі».
Підготувала вчитель біології Долгоєр Н.А.

Мета: зосередити увагу учнів на споконвічному питанні,що цікавило,
цікавить і буде цікавити людство: як турбуватися про своє
здоров’я, щоб зберегти його до довголіття; довести учням необхідність дотримання норм здорового способу життя; удосконалювати навички самостійного аналізу та оцінювання запропонованої інформації, вміння казати « Ні» шкідливим звичкам; розвивати почуття прекрасного та розуміння необхідності турботи не тільки про своє власне здоров’я, а й про здоров’я рідних, близьких, друзів, довкілля.
Обладнання: таблиці, схеми, ілюстрації, малюнки дітей, журнали та інша література про здоров’я людини, Конституція України, Конвенція прав дитини.

Здоров’я-це найголовніше багатство людини.
Моє Здоров’я - здоров’я моєї сім'ї - здоров’я екосистеми мого міста - - здоров’я біосфери держави, планети.
ХІД ЗАХОДУ
Учитель. Кожна людина є найвищою цінністю держави, людське життя неповторне. Тільки здорова, всебічно розвинена, освічена людина здатна керувати своєю долею та впливати на розвиток своєї країни. Здоров’я не можна купувати, але сформувати його, берегти і зміцнювати може і повинна кожна людина.
Турбота про здоров’я дітей – дуже важлива справа. В усіх країнах світу здоров’ю дітей приділяють особливу увагу. Так і в нашій країні у 2001 році було прийнято Закон України « Про охорону дитинства». Кожен громадянин України має право на здоров’я та безпечне довкілля. У статті 49 Конституції України записано: « Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.
У 1989 році ООН прийняла Конвенцію про права дитини. Цей документ містить 54 статті, в яких детально розписано всі ваші права. Україна приєдналася до цієї Конвенції, і тому кожна дитина у нашій державі має право на навчання й отримання безкоштовної медичної допомоги.
У 1996 році Верховна Рада України, Президент України прийняли Програму «Діти України». Згідно з цією програмою, дітям надано можливість для розумового, фізичного, морального, духовного і соціального розвитку в умовах свободи та гідності.
1-й учень. Ось бачите, як наша держава піклується про наше здоров’я. А чи завжди ми дбаємо про своє здоров’я чи здоров’я інших людей! Чи повною мірою розуміємо ми, що таке здоров’я! За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, здоров’я - це не тільки відсутність хвороб, але й стан повного фізичного, душевного й соціального благополуччя.
2-й учень. Так, ти – людина ХХI століття, в якому здоров’я людини пов’язують з багатьма іншими вимірами її благополуччя – духовним. Емоційним, інтелектуальним і соціальним. ( Вивішує « Квітку здоров’я» і розповідає про всі напрямки здоров’я.)
Учитель. Людина, яка веде здоровий спосіб життя, повинна багато рухатися, робити зарядку, правильно харчуватися, радіти життю й уміти спілкуватися з іншими людьми. Яка ж формула здорового способу життя! « Зберегти, розвивати, відновлювати».
3-й учень. Перша формула здорового способу життя – зберігати – означає поводитися так, щоб не шкодити своєму здоров’ю: уникати небезпечних ситуацій, остерігатися шкідливих звичок, наприклад, недосипати, бездумно гаяти час перед телевізором. Не можна вживати зіпсовану та шкідливу їжу, а тим більше – тютюн, алкоголь чи наркотики.
Учитель. А сьогодні всюди висять реклами сигарет та алкогольних напоїв. Усе менше дітей займається спортом, переважну частину доби сидять біля телевізора або бездумно гають час надворі. Пропоную вам завдання – вгадати закінчення прислів’я:
1) Не нарікай на сусіда, коли спиш…( до обіду)
2) Нудний день до вечора, коли робити… ( нічого)
3) Без справи жити, тільки небо…( коптити)
4) Хто рано встає, тому Бог… ( дає)
5) Терпіння і труд усе… ( перетруть)
6) Надмірна їжа – хвороба й … ( лихо)
7) Раціональне і правильне харчування – запорука … ( здоров’я)

4-й учень. Друга формула здорового способу життя – розвивати – означає працювати над розвитком своїх здібностей і можливостей. Ти знаєш, що тренуванням можна вдосконалювати можливості свого тіла: навчитися швидше бігати, вище стрибати, далі плавати. Проте фізичне благополуччя – це лише один із вимірів твого здоров’я. Інші складові здоров’я - набуття життєвих навичок. ( Показує плакат.)
1) Уміння шанувати самого себе та інших людей.
2) Уміння поважати норми і правила громадського співжиття.
3) Уміння вчитися і застосовувати свої знання.
4) Уміння приймати виважені рішення.
5) Уміння розуміти і правильно висловлювати свої почуття.
6) Здатність зважати на почуття і потреби інших людей.
7) Уміння слухати і говорити.
8) Уміння відстоювати свої права. Шануючи права інших.
9) Уміння надавати підтримку тим, хто її потребує.
Учитель. Хочу запропонувати вам дві загадки.
Загадка перша. У грецькій міфології була богиня здоров’я – молода красива жінка. На її честь названо галузь медицини, що вивчає вплив на здоров’я людини всього, що її оточує. Назвіть ім’я цієї грецької богині здоров’я. ( Гігія, вона ж Гігіея)
А наука? ( Гігієна)
Загадка друга. Перебуваючи в Італії, Лев Миколайович Толстой поїхав подивитися руїни Помпеї. З цікавістю оглянув він і залишки помпейських споруджень, що служили римлянам місцем очищення, відпочинку й підтримку й підтримки здоров’я. Які оздоровчі споруди побачив Лев Толстой? ( Басейни. Римські лазні)
5-й учень. Третя формула здорового способу життя – відновлювати – вчить правильно поводитися тоді, коли ти захворів або отримав травму. Це означає:
1) Уміти вчасно виявити ознаки поганого самопочуття;
2) Уміти надати невідкладну допомогу постраждалому і самому собі;
3) Правильно поводитися під час хвороби: прислухатися до порад лікаря тощо.
Учитель. Які ви знаєте прислів’я про здоров’я?
Відповіді учнів:
• Без здоров’я нема щастя.
• Здоров’я не купиш.
• Гроші згубив – нічого не згубив, здоров’я згубив – усе згубив.
• Здоров’я – це неоціненний скарб.
• Здоров’я – наріжна умова розвитку людини.
• Яким буде ваше здоров’я і, відповідно, ваше життя, залежить від вас.
• Ваше здоров’я і життя у ваших руках.

Учитель.
У нас у гостях мама нашого учня. Вона – медпрацівник за фахом. Зараз вона розповість про те, як здійснювати профілактику деяких захворювань. Запрошуємо вас.
( Виступ лікаря.)
Учитель. Ми щиро вдячні лікарю за корисні поради .То як же зберегти цей скарб. Коли почати про нього турбуватися? Як потрібно це робити і для чого? Ви турбуєтеся про своє здоров’я? Коли ви почали про нього турбуватися?

Учні. Про здоров’я потрібно обов’язково турбуватися. А почати це робити. Як тільки зрозуміли необхідність цієї турботи.
( Виступи учнів із повідомленнями про правильне харчування, про фізичне навантаження на організм, про правильно організований активний відпочинок, озеленення кімнати, про негативний вплив шкідливих звичок на здоров’я людини.)
Учитель. Настав час зробити деякі висновки. У людини є два шляхи: до здоров’я та від здоров’я. Скажіть, чого потрібно дотримуватися, щоб іти до здоров’я.
Учні. Не порушувати режиму праці та відпочинку.
Правильно харчуватися.
Займатися фізичною культурою.
Загартовуватися.
Дотримуватися режиму сну.
Дотримуватися правил гігієни та приміщення.
Уникати шкідливих звичок.
Учитель. А як ви вважаєте. Що веде від здоров’я?
Учні. Тютюнопаління.
Зловживання спиртними напоями.
Недотримання правил гігієни.
Фізичні та розумові перевантаження.
Учитель. Гадаю, що цей шлях ніхто з вас не обере.

Учитель. Підіб’ємо підсумок сьогоднішнього заняття.
Лунає легка музика.
Слухали, бачили, запам’ятали –
Все, що сьогодні ми вам розказали.
Дома розкажете, друзям порадите.
Проблеми усі ви тепер подолаєте.
Грайте, стрибайте, кружляйте надворі,
Хоч і перерви маленькі у школі.
Хочемо бачити всіх вас здоровими,геть всі хвороби. Не будемо кволими!
Приєднуйтесь до нас!
До здорового способу життя!
Учні виконують пісню « Якщо у вас є здоров’я». Дякуємо всім за активну участь у розмові.

Автор: 

Долгоєр Наталія Анатоліївна, вчитель біології Новоукраїнської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі