Користувацький вхід

Стаття. РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КЛАСНОГО КЕРІВНИКА, ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ УСПІШНОЇ ОСОБИСТОСТІ ШКОЛЯРА

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Стаття Класний керівник має бути професійно компетентним. Що ж являє собою професійна компетентність? Професійна компетентність, є багатофакторним явищем, яке включає в себе систему знань і вмінь вчителя, його ціннісні орієнтири, інтегративні показники його культури (мова, стиль спілкування, ставлення до себе та до власної діяльності). До основних елементів компетентності у виховній роботі відноситься:
• компетентність у галузі теорії й методики виховного процесу, зокрема його цілей, завдань, принципів, закономірностей, змісту, форм, методів, прийомів;
• компетентність у галузі предметів і знання того, як зробити процес навчання, зміст предмета провідним засобом виховання учнів;
• соціально-психологічна компетентність у галузі спілкування;
• диференційовано-психологічна компетентність у сфері мотивів, здібностей, спрямованості учнівської молоді;
• здатність педагога до саморозвитку, самовдосконалення.
Ми виховуємо особистість – гуманну, толерантну, дієву яка здатна досягти успіху. Чому це можливо? В сучасному світі роль лідера, особистості з позицією громадянської відповідальності і самостійності, поваги до людей набувають особливу актуальність. Саме в школі необхідно закладати основи саморозвитку й створити у школяра стійку домінанту на самовдосконалення, свідомий і цілеспрямований розвиток особистих якостей. Адже в самостійному житті дуже важливо, щоб випускники школи не були пасивними і безпорадними, байдужими і безжалісними, некомпетентними спеціалістами і самовпевненими кар’єристами.
Професійний обов’язок класного керівника в тому, щоб стимулювати внутрішню активність учня, його потребу в самовдосконаленні, розвивати свідоме ставлення до успіху. Допомагати школяру набувати впевненості в своїх силах на шляху досягнення успіху. Ситуацію успіху створює педагог, як керівник групи, яка висловлює схвалення й визнання.
Я, як класний керівник, багато докладаю сил, працюючи над створення ситуації успіху та тріумфу особистості. При цьому кожен учень мого класу, відчуває себе особистістю, якій комфортно навчатися та працювати в класі. Що конкретно я для цього роблю:
1. Виховую доброзичливість – це коли всі вчинки учня оцінюються з точки зору переваг.
2. Виховую віру у власні сили і в успіх кожного із членів колективу. Можливості у кожного учня різні, діти з перевагами лідерського ставлення до навчання, позакласної роботи, під моїм керівництвом, допомагають невпевненим у собі учням підвищити свій рівень реалізації в учнівському колективі.
3. Кожен із учнів колективу не залежно від того, які він має оцінки з предметів або яке доручення виконує, може висловити власну думку, що до тих подій, які відбуваються в шкільному і класному житті колективу.
Моя мета полягає в тому щоб навчити дітей оцінювати будь – яку ситуацію критично, а не співати один одному дифірамби. Із досвіду своєї роботи можу сказати, що учні на критику однокласників реагують болючіше, але вона дієвіше, ніж критика класного керівника.
Працюючи над проблемою виховання успішної людини, я прийшла до необхідності створити власний проект «Шлях до успіху». Виходячи із завдань проекту. кожен учень для себе вибрав певну ціль і шляхи її досягнення та реалізації. А для допомоги учням були проведенні такі виховні заходи: година спілкування “ Успіх не приходить сам по собі, якщо його навіть дуже чекати ”, круглий стіл “ Твій завтрашній успіх починається сьогодні ”, усний журнал “Світові історії успішних людей”. А закінчився даний етап презентацією “ П’ять хвилин слави ” – де кожен учень звітував про те, чого досяг в своїй роботі, яку формулу успіху склав, і яку “Сходинку успіху” побудував. Діти працювали із зацікавленістю, були залучені до роботи і батьки, і керівники секцій та гуртків. Дехто з них досяг вагомих результатів так наприклад:
Шевченко Яна – призер чемпіонату України та Європи по боротьбі дзю – до та сумо.
Мельник Роман – лауреат міжнародного конкурсу “Синяя птица”.
Козачок Дмитро – неодноразовий призер обласних змагань з легкої атлетики в Донецькій області, а навчаючись у Харківському інституті внутрішніх справ, проявив себе умілим організатором і був призначений старостою групи.
Семенюк Борис – учасник чемпіонату України з футболу серед юніорів, володар кубку “Кращий бомбардир”.
Цей проект, як показала практика, допоміг творчо визначитися моїм випускникам у подальшому дорослому житті. З 24 учнів до вищих навчальних закладів вступило-16. Деякі з них продовжують творче та громадське життя, яке розпочалося в школі: займаються в гуртках і секціях, беруть активну участь у житті своїх навчальних закладах.
Професійно компетентний класний керівник – це людина, яка «розподіляє» роботу, стиль роботи якої є однією із суттєвих ознак його іміджу. Він має відповідати підвищеним вимогам стосовно дотримання єдності слова й справи, в іншому випадку він може втратити довіру класного колективу.
Вважаю, що компетентний класний керівник – це особливе поєднання навичок аналітичного мислення, розуміння учнів і вміння створювати умови для розкриття їхнього особистісного потенціалу.
Квіт осінніх аромат,
Звабливий, трепетний і звичний,
Звільнить уяву із-за ґрат,
В непередбачуваний світ покличе.
Поглянь! Полинь! І відірвись
Від справ земних і від шаблонів,
І знов на землю повернись,
Щоб жити!
А не глядачем бути стороннім!

Автор: 

Нестеренко Т Г. Вчитель математики Миронівської ЗОШ № 10

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі