Користувацький вхід

Роль шкільної бібліотеки у формуванні естетичних якостей дітей

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Роль шкільної бібліотеки у формуванні естетичних якостей дітей

Важливою складовою всебічного гармонійного розвитку особистості є естетичне виховання, яке спрямоване на формування здатності сприймати і перетворювати дійсність за законами краси в усіх сферах діяльності людини.
Не стоїть осторонь у формуванні естетичних якостей і шкільна бібліотека. Охайність, чистота, затишок, вміло підібрана література, професійно-правильне та естетичне оформлення читального залу, тактовність бібліотекарів нашої книгозбірні допомагають у формуванні естетичної свідомості і поведінки школярів.
У системі естетичного виховання дітей працівники бібліотеки використовують різні методи та форми роботи. У молодших школярів спостерігається схильність до творчості у сфері образотворчого мистецтва. Тому для таких школярів доцільно організовувати виставки дитячих робіт на різну тематику: «У світі казки чарівної», «Професії моїх батьків», «Країна «Простоквашино», «Природа рідного краю», «Лесин дивосвіт», «Мамине свято». Така робота заохочує дітей до творчості та самовираження.
Формуванню естетичних якостей сприяє, зокрема, розгляд учнями книжкових виставок. Діти з великою цікавістю розглядають та аналізують книги на виставці. Бібліотекарі підбирають ті книги, які найбільш повно передають тему виставки і які водночас, не є занадто важкими для сприйняття. Особливою популярністю користуються такі книжкові виставки: «Містечко над Стоходом», «Нові надходження», «Запрошуємо у казку», «Письменники Волині – дітям», «Література – ліки для душі». Цікавою для дітей є виставка «Вміючи мислити руками». Тут розміщені роботи, які виготовили учні самі, проявивши свою фантазію та творчість. На увагу читачів заслуговує «Куточок бібліотерапії», який допомагає у виборі книги залежно від психологічного стану дитини.
У читальному залі бібліотеки є постійно діюча виставка-реклама «У світі прекрасного».
Портрети Тараса Шевченка та Лесі Українки з вишитими рушниками, їх вислови про «слово», цікаві та змістовні стенди, «Куточок читача» допомагають розвивати уяву і розуміння естетичних цінностей. Залучення учнів до створення естетичної обстановки у читальному залі – один із заходів виховання естетичних якостей дітей.
Одним із важливих джерел естетичного виховання є художня література. Головним виражальним засобом естетики в літературі є слово. На думку К.Ушинського, слово як засіб вираження в літературному творі набуває подвійної художньої сили. Словесний образ має ще й понятійну основу і сприймається насамперед розумом. Тому література – це ще й важливий засіб розвитку інтелекту учнів.
Бібліотекар повинен володіти тонкощами бібліотечної психології, щоб уміти допомогти правильно підібрати літературу для читача. Бо хороша книга розвиває уяву дитини, вчить помічати прекрасне, відрізняти художнє від нехудожнього, естетичне від неестетичного, розширює світогляд, який відкриватиме для неї нові й нові горизонти, сповнені духовного й емоційного багатства.
Важливим засобом у естетичному вихованні є бесіда з учнями про події з життя в класі, школі, у колі друзів. Гарні вчинки людей, гармонія їхніх взаємин, духовне багатство, моральна чистота і фізична досконалість повинні бути предметом обговорення з дітьми. Смисл такого спілкування полягає не лише в бажанні дітей отримати інформацію, а і в можливостях знайти розуміння, співчуття, підтримку. Саме під час такого спілкування необхідно застосувати засоби естетичного впливу на школярів.
«Діти люблять працю, в процесі якої з”являється щось красиве, незвичайне», - пише В.О.Сухомлинський. На годинах гуртка «Книжкова лікарня» естетичне виховання переростає в естетичну діяльність. Праця, люди і краса поєднуються в єдине ціле, і це ціле дає дітям надзвичайне задоволення, оскільки їхня робота приносить комусь радість.
На гуртку школярі не лише «ремонтують» книжки, надаючи їм естетичний вигляд, вони ще виготовляють книжкові закладки, вітальні листівки, зразки титульних сторінок книг, складають пам’ятки та поради читачам («Щоб підручник довше жив», «Пам’ятка юному читачеві», «Правила поводження з книгою»), створюють буклети про книгу, які потім роздають учням. Такі вироби дітей завжди є окрасою виставки «Вміючи мислити руками», яка постійно привертає увагу читачів бібліотеки. У такі хвилини приємно усвідомлювати, що у вчинках учнів поєднується праця, розум, бажання зробити добро і красу, одним словом через красиве – до людського.
Щоб насолоджуватись красою і створювати її, потрібно мати відповідні якості, які притаманні лише всебічно розвиненій людині. У формуванні таких якостей важливу роль відіграють бібліотечні уроки, які навчають умінню бачити, розуміти і створювати прекрасне, допомагають вибрати власні естетичні ідеали. Вашій увазі пропоную розробку уроку «Книжкова закладка – для розуму та рук зарядка».
Питання естетичного виховання особистості є надзвичайно актуальним для сучасного суспільства. Тому вважаю, що, вдало спланована стратегія шкільної бібліотеки, спрямована на вирішення таких завдань, як естетичне виховання, художнє сприйняття та підвищення рівня інтелектуального розвитку учнів, допоможе врятувати молоде покоління від згубних впливів, формуючи естетичні якості дітей.

Автор: 

Лопухович Любов Іванівна, шкільний бібліотекар навчально-виховного комплексу смт. Любешів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі