Користувацький вхід

Щоб увійшло до голови, має пройти через душу

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Завдання патріотичного виховання дошкільників є актуальним та важливим у сьогоденні. Виховання в дітей патріотичних почуттів досягає бажаних результатів лише тоді, коли воно проводиться в загальному освітньому процесі, підтримується і поглиблюється в різних видах діяльності: зображувальній, трудовій, ігровій. Усвідомлення матеріалу буде ефективним, коли дитина отримує уявлення про патріотичні почуття шляхом чуттєвого сприйняття, тобто за умови активності зору, слуху. Національне виховання дуже складний процес. Він потребує різноманітних методів впливу на дитину. У пригоді стануть яскраві дидактичні посібники.
Посібники розроблено згідно вимогам програми «Українське дошкілля», за допомогою яких дітям надаються знання про Україну. Використовуються вони у процесі пізнавальної діяльності дошкільників (ознайомлення з довкіллям). Знання довкілля – перший крок у вихованні патріотизму. Використовуючи посібники дошкільняти мають змогу робити припущення, узагальнювати, аналізувати, порівнювати, робити висновки. Посібники формують стійкість інтересів до матеріалів народознавчого змісту, розширюють обсяг знань дітей про Україну (соціально – моральний розвиток).

Посібник для дітей старшого дошкільного віку
«Україна моя – квітка чарівна»

Мета посібника: удосконалювати та розвивати знання дітей про Україну:державні символи України - Герб, Прапор; народні символи – верба, калина, віночок, писанка, рушник та ін.. Закріплювати знання дітей про рослинний та тваринний світ, національний одяг, посуд. Виховувати любов до України, патріотизм.

Опис посібника: основа посібника – квадрат з пінопласту, по середині якого приклеєна кругла серединка, на якій розташований герб, до якої прикріплюються пелюстки. До посібника додаються 7 комплектів по 7 пелюсток кожний. Пелюстки різної форми і кольору згідно будови відповідної квітки. На пелюстках маку зображений посуд, соняшнику – дерева, мальви – жіночий одяг, чорнобривця – чоловічий одяг, волошки – символіка, ромашки – листочки з дерев, фіалки – квіти.

Варіанти використання посібника.
1.Діти знаходять дерево за ознаками, описують його.
Запитання до гри:
Як називається?
З чого складається?
Чим відрізняється?
Чим живиться?
Що потрібно для його розвитку?
Які плоди має?
Яку користь приносить?

2.Вихователь описує квітку, а дитина повинна прикріпити цю квітку на квітковому калейдоскопі і назвати її.
Запитання до гри:
Як називається?
З чого складається?
Де росте?
З чого складається?
В яку пору року квітне?
Чим розмножується?

3.Діти добирають листочки до дерев, об’єднуючи їх.
Запитання до гри:
Що це?
Якої форми?
З якого дерева?
Чим відрізняється?
Що спільного?

Дидактична гра «Назви посуд»
Мета: закріпити назви українського посуду ; розвивати вміння вживати однорідні члени речення. Виховувати інтерес до українського побуту.
Хід гри.
Діти отримують по пелюстці із зображенням посуду.
Запитання до гри:
Шо це?
Для чого використовується?
Який орнамент?
Що він означає?

Дидактична гра «Моя країна – Україна»
Мета: уточнювати знання дітей про Україну,загачувати словник дітей назвами державних символів України – Герб, Прапор, а також з народною символікою – верба, калина, віночок, рушник. Виховувати любов до України, почуття гордості за свою державу.
Хід гри:
Навколо квітки розкладено листочки, на яких зображені державні та народні символи. Пропонуємо дітям пригадати легенди про їх виникнення.

Дидактична гра «Одягни українця»
Мета: закріплювати назви елементів українського національного одягу; вміти виокремлювати елементи жіночого і чоловічого одягу. Виховувати естетичний смак.
Хід гри:
На швидкість двоє дітей відбирають український національний жіночий та чоловічий одяг.

Гра – змагання «Третій зайвий»
Мета: закріплювати вміння розрізняти дерева, одяг, квіти. Об’єднувати їх в групи за характерними ознаками. Розвивати логічне мислення, увагу.
Хід гри:
Діти по черзі обирають зображення заданої теми і викладають пелюстки.

Посібник для дітей старшого дошкільного віку
« Краса національних символів»

Мета: дати дітям уявлення про числа від 1 до 10, цифри від 1 до 10; за наочними моделями вчити аналізувати множини, визначати кількісний склад; формувати уявлення про склад числа з одиниць, з двох менших чисел; вправляти у визначені чисел – сусідів, в умінні орієнтуватись у часі; послідовно називати пори року; виховувати патріотичні почуття, бажання займатися на заняттях.

Опис посібника: скриня,картки із зображенням цифр від 1 до 10; рушники, білі смужки паперу; площинні квіти різних кольорів; віночок, лічильні палички, біле полотно.

Варіанти використання посібника:
- для проведення занять;
- в рухливих іграх;
- дидактичних іграх..

Дидактична вправа « Розфарбуй стрічки на віночку»

Мета: вчити дітей розфарбовувати стрічки на віночку відповідно до чисел, які вказують колір, та запам’ятовувати , що цей колір символізує; розвивати мислення, зорову пам'ять, увагу.

Хід:

За допомогою дорослих діти розфарбовують стрічки на українському віночку, відповідно до чисел, які вказують на колір, та запам’ятовують, що цей колір символізує:
- коричневий – символ землі;
- жовтий – символ сонця;
- синій – символ неба і води;
- зелений – символ молодості;
- помаранчевий – символ врожаю;
- малиновий – символ здоров’я;
- фіолетовий – символ мудрості.

Рухлива гра «Чий віночок кращий»

Мета: удосконалювати навички ходьби по колу; виховувати увагу та орієнтування у просторі.
Хід гри:

Діти об’єднані у дві рівні групи. Кожна з них утворює коло. На слова або пісню вихователя:
Візьмемось за руки,
Підемо на луки,
Сплетемо віночок,
Станемо в таночок!
Діти беруться за руки і йдуть по колу ліворуч. На останні слова зупиняються, піднімають руки. Вихователь у цей час продовжує:
Чий найкращий вінок,
Той і піде в танок.
Після цих слів діти швидко опускають руки на плечі своїм сусідам. Вихователь зазначає, у якому колі діти швидко поклали на плечі та дотримують форми кола. Ці діти танцюють під будь-яку пісню, а решта плеще їм у долоні. Гра повторюється

Дидактична вправа «Числа – сусіди».

Мета: вчити дітей називати сусідні числа.

Ще одним національним символом України є віночок.
Український вінок. Це не просто краса — це символ добра й чудовий оберіг нашої української культури. А ще в ньому прихована чарівна сила рідної землі. Український віночок, оспіваний у піснях, оповитий легендами та переказами, опоетизований майстрами пензля й слова, він був і є одвічним символом добра і надії.
Віночок — це плетене коло із квітів, листя, гілок. Віночок — це атрибут. Вони бувають різних видів. Є вінок лавровий. Його одягали на переможців. Терновий вінок завжди був символом страждання. Весільний віночок одягають тільки раз — на весілля,його плетуть із барвінку.
Віночок — це не просто прикраса, це оберіг. У давнину вважалося, що він володіє надприродною силою, що головний біль знімає, зберігає волосся від випадання. Недаремно віночок є частиною українсько¬го народного костюма.— Подивіться, які наші дівчатка сьогодні красиві. Здавна повелося, що традиційний український вінок має бути з дванадцяти квіток, кожній із яких надано певного символічного змісту.

А нашого віночка чотири стрічки, на кожній написана відповідна цифра (вихователь демонструє віночок).
Отже, кожна цифра має сусідів. Яка цифра стоїть праворуч від цифри 2(3 і 4)?
Назвіть сусідів ліворуч і праворуч цифри 2 /3(це цифри 1 і 3, 2 і 4)?

Автор: 

Рудик Тетяна Миколаївна, вихователь-методист Апостолівського комунального дошкільного навчального закладу (я/с) №1 «Малятко»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі