Користувацький вхід

Математична гра для учнів 9-х класів «Так просто»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.

...

0

Математична гра "Так просто"
для учнів 9-х класів

Мета: поглибити і розширити знання учнів з математики; розвивати пізнавальний інтерес, логічне мислення, допитливість.
У грі бере участь 2 команди. Гра проводиться за подібними правилами до телевізійної гри "Простіше простого" Учасникам пропонується підготовлене поле розміром 3х3 для гри в хрестики-нулики. Кожний з капітанів команди вибирає по черзі клітинку з поля. Ведучий зачитує команді завдання з цієї клітинки і пропонує три варіанти відповідей. Капітан може погодитися або ні. Якщо він правий, то в клітинці ставиться знак його команди "Х" або "О". Якщо - ні, то слово надається команді противника. Мета- поставити три свої знаки в лінію. У випадку нічиєї проводиться додатковий тур.

І тур
1. Поле- це...
а) множина елементів. для яких визначені арифметичні операції;
б) знаряддя праці;
в) ділянка землі.
Відповідь: а) множина елементів. для яких визначені арифметичні операції.

2. На могильній плиті, як заповідав вчений, було зображено циліндр з вписаною кулею, а в епітафії говорилось про велике відкриття цього вченого-, про те, що об'єми цих тіл відноситься як 3:2. Це було на могилі...
а) Піфагора;
б) Архімеда;
в) Лобачевського.
Відповідь: б) Архімеда.

3. Переклад з грецької на українську: «соснова шишка». Про що йдеться?
А) про плоди хвойних дерев;
б) про піраміду Хеопса;
в) про фігуру, яку отримують при обертанні прямокутного трикутника навклоло одного з катетів.
Відповідь: в) про фігуру, яку отримують при обертанні прямокутного трикутника навклоло одного з катетів.

4. Гра в „хрестики-нулики”, якщо не робити помилок, в більшості закінчується;
а) поразкою того, хто першим почав;
б) перемогою того, хто першим почав;
в) нічиєю.
Відповідь: в) нічиєю.

5. Римський поет Овідій у поемі "Метаморфози" розповів легенду."Якось після вдалої риболовлі рибалки зварили юшку і один із них, з'єднавши дві кістки великої рибини, намалював на піску найпрекраснішу лінію".
Це був....
а) відрізок;
б) правильний многокутник;
в) коло.
Відповідь: в) коло.

6. Дві швачки повинні виготовити серветки квадратної форми. Щоб перевірити, чи має серветка потрібну форму, перша двічі перегинала її по діагоналі, слідкуючи, чи збігаються при цьому сторони. Друга перегинала так, щоб досягти суміщення протилежних сторін серветки. Чия перевірка була надійнішою?
а) першої;
б) другої;
в) жодної.
Відповідь: в) жодної.
7. Характерну особливість якого геометричного поняття виражає цей вірш рос.байкаря О.Ізмайлов (1779-1831)
***
Стояла лестница однажды у стены.
Хотя ступени все между собой равны,
Но верхняя ступень пред нижними гордилась.
Шел мимо человек, на лестницу взглянул,
Схватил ее, перевернул -
И верхняя ступень внизу уж очутилась.

а) методу координат;
б) симетрії відносно точки;
в) симетрії відносно прямої.
Відповідь: б) симетрії відносно точки.

8. Відомий американський письменник Д.Пойа дотепно пише: "Іноді ми зводимо предмет геометрії до рівня кулінарної книги, в якій докладно описано, які треба брати продукти до певної страви, як треба їх обробляти, але ніде не обгрунтовуються дані рецепти”. В якому випадку, за словами Пойа, це стосується кожного з нас:
а) коли ми неуважні на уроках геометрії;
б) коли не вміємо застосовувати теореми до розв’язування задач.
в) коли опускаємо доведення теорем.
Відповідь: в) коли опускаємо доведення теорем.

9.Назвати спільність між журавлиним ключем і кристалами алмазу.
а) журавлиний ключ має вигляд грані кристалу ;
б) в ключі стільки журавлів, скільки граней в кристалі алмазу;
в) 1/2 кута польоту приблизно дорівнює куту, які утворюють грані кристалу.
Відповідь: в) 1/2 кута польоту приблизно дорівнює куту, які утворюють грані кристалу.

ІІ тур
10. Людина в чорному худіша, ніж в світлому. Поперечні смужки "звужують" фігуру, повздовжні "видовжують". Це наслідок:
а) світлового ефекту;
б) властивостей площ фігури;
в) ілюзії.
Відповідь: в) ілюзії.

11. Два рибалки разом вудили рибу. Перший з них зловив 4 рибини, другий - 5. Коли вони почали жарити рибу, до них підійшов перехожий і попросив дозволу поснідати разом з ними, пообіцявши заплатити за страву. Усі троє сіли їсти, розподіливши рибу на три рівні частини. Поївши, перехожий заплатив 90коп., подякував і пішов. Рибалки почали сперечатися між собою, як поділити одержані гроші. Перший каже: "Мені належить 40 коп, а тобі 50 коп”. Другий говорить: "Тобі належить тільки 30 коп. а решта 60 коп – мені”. Хто з них правий?:
а) перший;
б) другий;
в) жодний.
Відповідь: б) другий.

12. На пам'ятнику великому польському астроному Копернику в м. Торуні зроблено напис: "Він зупинив Сонце і зрушив Землю". А кого з відомих математиків називають „Коперником у геометрії”.
а) Лобочевського;
б) Остроградського;
в) Піфагора.
Відповідь : а) Лобочевського.

13.У І тисячолітті до н.е. в передмісті Нінелі (Ассірія) сталася пожежа. Власник будинку прибіг, коли вже вогонь сягав даху. Побачивши сусідів, які хотіли гасити пожежу водою, він закричав: "Не лийте воду, бо загине моє найголовніше багатство"
Яке багатство він мав на увазі?.
а) паперові гроші;
б) сувої полотна;
в) бібліотеку.
Відповідь: в) бібліотеку.

14. Термін цей з грецької перекладається так: „Та що тягнеться під чимось". Про який термін йде мова?
а) про вісь абцис;
б) про символ перпендикулярності;
в) про гіпотенузу.
Відповідь: в) про гіпотенузу.

15. Цікаво, що людина з зав'язаними очима не може йти по прямій. Вона обов'язково зіб'ється з прямого шляху на коловий. Є багато прикладів, коли людина, що заблукала, поверталась у вихідне місце. Те саме спостерігається і у тварин. Собака із зав'язаними очима плаває по колу. Зацькований звір, рятуючись від переслідування, біжить по колу. Чому так?
Бо...
а) існує земне тяжіння;
б) м'язи людини і тварини розвинені асиметрично;
в) бо всі точки кола однаково відділені від центра.
Відповідь: б) м'язи людини і тварини розвинені асиметрично;

16. Яким принципом користуються в кіно, де іноді знімають іграшкові поїзди, автомашини, мініатюрні макети гір, тощо, а при перегляді фільму, вони нам здаються справжніми.
а) бо їх фотографують з дуже далекої відстані;
б) їх пізніше збільшують;
в) фотографують під тим самим кутом, під яким ми бачимо справжні предмети.
Відповідь: в) фотографують під тим самим кутом, під яким ми бачимо справжні предмети.

17. У давній Греції вміння користуватися цим предметом вважалося найбільшою майстерністю, а вміння розв’язувати задачі з його допомогою – ознакою високого положення в суспільстві і великого розуму. Назвати цей предмет.
а) лінійка;
б) циркуль;
в) трикутник.
Відповідь: б) циркуль.

18. Хто жартома сказав, що існує закон, який можна сформулювати так: „Математик зробить це краще!”
а) польський математик Гуго Штейнгауз;
б) німецький математик Карл Гаусс.
в) французький математик П’єр Ферма
Відповідь: польський математик Гуго Штейнгауз.

19. В одній банці склянка молока, а в другій склянка чаю. З першої банки в другу перелили ложку молока і добре розмішали, а потім з другої банки перелили в першу ложку суміші (чаю з молоком). Чого більше тепер- чаю в першій банці чи молока в другій?
а ) чаю в першій банці;
б) молока в другій;
в) однаково.
Відповідь: в) однаково.

ІІ тур
19.Жердка- це ...
а) стародавня міра довжини в 5 м;
б) прилад для визначення перпендикулярності предмета, яким користувалися в давнину;
в) стародавній циркуль.
Відповідь: а) стародавня міра довжини в 5 м.

20. Гарнець- це...
а) міра сипучих тіл;
б) стародавня посудина, у вигляді циліндра;
в) переклад із старослов’янської терміна катета.
Відповідь: а) міра сипучих тіл;

21. Що таке сажень?
а) одиниця площі;
б) молодий садженець;
в) одиниця довжини.
Відповідь: в) одиниця довжини.

22. П’ять, п’ятнадцять, без двох двадцять, семеро троє, ще й малих двоє. Скільки всіх?
а) 50;
б)136;
в)100.
Відповідь: а) 50;

23. Сто кіп собак, скільки в них лап.
а) 400;
б) 200;
в) 2400.
Відповідь: в) 2400.

24. Пасли два хлопці поросят і один каже другому: "Дай мені одне порося, тоді в нас буде порівну", а другий каже: " Дай ти мені одного, тоді в мене буде якраз вдвічі більше, ніж у тебе. По скільки в них поросят?
а) 5 і 7;
б) 3 і 5;
в) 7 і 9.
Відповідь: а) 5 і 7;

25. У хлопчика стільки ж сестер, скільки й братів, а в його сестри сестер вдвоє менше, ніж братів. Скільки в сім’ї сестер і братів?
а) 3 сестри і 4 брати;
б) 4 сестри і 5 братів;
в) 5 сестер і 7 братів.
Відповідь: а) 3 сестри і 4 брати;

26. Летіли горобці, сіли на стовпці, як сядуть по два- один стовпець зайвий, як сядуть по одному- один горобець зайвий. Скільки горобців? Скільки стовпців?
а) 3 горобці, 4 стовпці;
б) 4 горобці, 3 стовпці;
в) 4 горобці, 5 стовпців.
Відповідь: б) 4 горобці, 3 стовпці;

27. Для кого в дитинстві було придумане суворе покарання; яке втихомирювало непокірну вдачу майбутнього вченого: його залишали без уроків математики.
а) О.О.Фрідмана;
б) Л.Ейлера;
в) С.Лапласа.
Відповідь: а) О.О.Фрідмана.

Автор: 

Федюк Марія Броніславівна, вчитель математики середньої загальноосвітньої школи № 38 м. Львова

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі