Користувацький вхід

Математична гра для учнів 5-6 класів «Що, де, коли?»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Математична гра для учнів 5-6 класів «Що, де, коли?»

Мета. Розвивати: світогляд; цікавість до предмету; швидке, оригінальне мислення; виховувати: уважність; вміння зосередитись на найголовнішому. За місяць до гри з‘являється оголошення :
Увага! Увага! Увага! 11 березня відбудеться математична гра « Що, де, коли?» між командою знавців математики учнів 5-6 класів та командою знавців математики учнів школи. Оголошуємо конкурс на найкраще, найоригінальніше запитання або задачу для знавців математики учнів 5 – 6 класів. Свої питання просимо подавати до кабінету №7. Переможці найцікавіших питань та задач будуть грати проти команди знавців.(орг. комітет по проведенню гри)
За день до гри засідає рада математичного кабінету та відбирає найоригінальніші питання та завдання.
Гра проходить в кабінеті математики.
На круглому столі стоїть дзиґа, до якої прикріплено картонну стрілку, по кругові розкладені питання всі вони знаходяться в конвертах з надписами прізвища та ім‘я учня котрий грає проти знавців, також є конверти , що позначають музикальну паузу, конверт з літерою І – цікавий історичний матеріал . Дзиґу крутять , коли вона зупиняється, то стрілка вказує на запитання. Якщо знавці відповідають на нього, то отримують 1 бал, якщо ні, то відповідає знавець, що задав це питання і один бал іде шкільній команді знавців. Види питання , що пройшли відбірковий тур:
Конверт №1
Бліц-питання
Проти знавців 5 – 6 класів грає учениця 7 класу Соломкіна Т.
Крім позиційних систем числення , є й непозиційні. Римська нумерація – приклад непозиційної системи числення. Вона виникла біля 500р. до н.е. широко використовувалась у Стародавньому Римі і застосовується і в наш час для нумерації століть, розділів у книжках, тощо. Увага питання
Скільки знаків використовують у Римській нумерації для запису натуральних чисел? Записати число 50 і 1000 використовуючи римську нумерацію.
Відповідь ( сім, L – 50 , М – 1000)
Музична перерва
Конверт №2 .
Проти знавців математики грає учень 8 класу Олійник Валентин.
Книжка і зошит коштують 66 коп.,а три зошити і книжка коштують 98 копійок.
Увага питання
Скільки окремо коштує зошит і коштує книжка?
3. 1) 98 – 66=32(коп.) коштують два зошити.
2) 32:2=16(коп.) коштує один зошит
3) 66 – 16 =50(коп.) коштує книжка
Відповідь: 16 коп., 50 коп
Конверт №3
Проти знавців грає учениця 11 класу Нор Анастасія.
Іван витрачає 1/3 частину свого часу на заняття в школі, 1/4 – на гру в футбол, 1/5 – на прослуховування музики , 1/6 на перегляд телевізійних передач, 1/7 на розв’язування задач з математики. Увага питання Чи можна так жити?
Якщо Іван виконує деякі справи одночасно, то можна, в іншому випадку - ні.
24:3=8, 24:4=6; 24:6=4; 24:5=4,8; 24:7=3,42 24:8=3 8+6+4+4,8+3,42 перевищує 24 години.
Конверт№4
Проти знавців грає учениця 7 класу Нор Елла
Увага чорний ящик.
Цей старовинний російський обчислювальний прилад широко застосовувався на практиці, його можна було побачити в кожному магазині, в школах на ньому навчали учнів початкових класів, дітвора любила ним гратись… Увага питання Що ж знаходиться в чорнім ящикові? (Рахівниця)
Музична пауза
Конверт №5
Супербліц – грає 1 гравець від команди.
Проти знатоків грає учень 7-го класу Авраменко Ілля.
Як зміниться об‘єм паралелепіпеда, якщо одну з його сторін збільшили в два рази, другу збільшили в чотири рази , а третю зменшили в два рази. ( Збільшиться в 4 рази)
Конверт №6
Мультимедійне питання
Проти знавців грає учень 9 класу Семашко Денис.
Як називається цей прилад, де і для чого його використовують?

Ветерпас або рівень – простий прилад для перевірки горизонтального положення лінії на площині, для вимірювання будівельних конструкцій,а також для вимірювання невеликих кутів нахилу; Рідинний ватерпас винайшов французький механік М . Тевено 1662р.
Конверт №7
Проти знавців грає учениця 8 класу Мелюшко Анна
Володар захотів перевірити мудреців і сказав їм: «Перед вами три ковпаки:один чорний і два білих. На вас одягнуть по одному ковпаку. Хто з вас першим здогадається якого кольору на ньому ковпак?» Мудреців завели в темну кімнату і там наділи на них ковпаки. Потім привели назад. Довго мудреці дивились один на одного і нарешті один з них вигукнув: « На мені білий ковпак». Як він здогадався?
Він побачив на одному з мудреців чорний ковпак,який за умовою був один.

Конверт №8
Проти знавців грає учениця 9 класу Черненко Анастасія.
Увага на дошку !

Назвати ім’я вченого зображеного на фото?
В чому полягає його заслуга? ( Для учнів 5-6 класу решето Ератосфена )

Конверт №9
Проти знавців грає учень 9 класу Кудін Віталій. Увага чорний ящик.
Цей пристрій з‘явився дуже давно. Він був ще відомий Стародавньому Єгипту та Межиріччю. З часом він змінювався , але значення його для людей не змінилось. Сьогодні ми не уявляємо свого життя без нього. Увага без чого ми сьогодні не уявляємо свого життя? Що знаходиться в чорнім ящикові? ( Годинник)
Годинник – пристрій для вимірювання часу. Більшість сучасних годинників використовують періодичні процеси на зразок автоколивань. Виконуючи свою основну функцію, годинники часто є художніми та ювелірними виробами, що мають значну цінність завдяки унікальному дизайну.
Конверт №10 Проти знавців грає учениця 8 класу Крутоголова Анастасія.
Довжина крила комахи, яку намальовано в масштабі 50:1, дорівнює 20 см. Увага запитання Яка дійсна довжину крила комахи? 20:50=0,4
Конверт №11
Проти знавців грає учениця 8 класу Крутоголова Вікторія
Три теплоходи здійснюють регулярні рейси з Одеси. Один з них повертається , через 10 діб, другий – чере12 діб , а третій через 18 діб. Теплоходи зустрілися в одеському порту в понеділок . Увага питання. Через скільки діб і в який день тижня вони зустрінуться в цьому порту знову?
НСК (10, 12, 18)= 180, вони зустрінуться через 180 діб, це буде субота.
Учитель підводить підсумки гри. Команда переможців отримує нагороди.

Автор: 

Шматок Алла Василівна учитель математики КЗ " Дніпровокам'янська СЗШ І-ІІІ ступенів"

Для отримання сертифікату - необхідно поставити галку:

pravavtor.jpg

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі