Користувацький вхід

Методична розробка з виробничого навчання на тему: «Форматування символів, абзаців, сторінок»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Анотація
Методична розробка на тему «Форматування символів, абзаців, сторінок» презентує досвід роботи майстра виробничого навчання ДНЗ «Тернопільський центр професійно-технічної освіти» Диченко Ольги Михайлівни з підготовки робітників професії «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення».
Вивчаючи дану тему, учні закріплюють теоретичні знання з предмету професійно-теоретичного циклу «Технології обробки інформації» та набувають практичних навичок при форматування документів.
В методичній розробці викладено методику проведення нетрадиційного уроку виробничого навчання з використанням інформаційно-комунікаційних технологій навчання та таких методів інтерактивного навчання: робота в малих групах, ігрова методика, вирішення ситуаційних завдань, вивчення конкретних виробничих ситуацій.
Вступний інструктаж розпочинається з повторення вивченого матеріалу, де використовується ігрова форма роботи при якій, учням, які попередньо були розділенні на дві команди видаються картки із завданнями. Капітан на власний розсуд вирішує яке завдання дати кожному учаснику команди. Суть завдань в картках: закінчити послідовність дій, тестові завдання, кросворд, записати комбінації клавіш і т.д. В цей час капітани мають можливість набирати текст на швидкість, заробляючи для команди додаткові бали.
Вивчення нового матеріалу розпочинається з мотивації на основі створення проблемних ситуацій та їх вирішення, оголошення теми, мети і плану уроку.
Для уроків виробничого навчання з професії «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення» майстром виробничого навчання розроблено зошити-практикуми з усіх тем програми згідно Державного стандарту, в яких учні записують тему, мету і план уроку. Також зошит містить основний теоретичний матеріал і алгоритм для самостійного виконання завдання (інструкційна картка). Послідовність операцій учні записують у цих зошитах, в кінці заняття оформляють звіт і майстер виставляє комплексну оцінку за урок. Даними робочими зошитами можна користуватися як під час уроку, так і в позаурочний час для виконання домашніх завдань, а в разі потреби — для індивідуального навчання. Їх використання надають майстру виробничого навчання реальну можливість індивідуального підходу до учнів у формуванні особистості.
Пояснення нового матеріалу відбувається за допомогою розробленої комп’ютерної презентації, слайди якої містять проблемні ситуації та шляхи покрокового вирішення їх.
Велика увага приділяється поясненню завдань з інструкційної карти, що міститься у зошиті-практикумі, а також правилам з охорони праці, організації робочого місця.
Урок побудовано за нестандартною методикою з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, що дає змогу активізувати пізнавальну діяльність учнів на уроці, стимулювати розвиток творчого мислення, позитивно впливати на результативність навчання, поглиблювати знання учнів та індивідуально підходити до їх запитів і потреб.
Навички, набуті у процесі навчання, професійні навики допоможуть майбутньому робітнику запобігти помилок у самостійній професійній діяльності. Умови колективної праці

Автор: 

Диченко Ольга Михайлівна, майстер виробничого навчання з професії «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення»
Державний навчальний заклад «Тернопільський центр професійно-технічної освіти»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі