Користувацький вхід

Програма виховної роботи «Сім кроків до зірок»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Система виховання має багатозначний, але водночас і складний розвиток. Якщо бути вчителем - це покликання, то бути класним керівником - дарунок долі. Сім років + доброта, духовність, милосердя, совість, добродіяння, благородство, толерантність допоможуть дітям стати успішними людьми. Тому не вагаючись створила програму, яка має назву «Сім кроків до зірок». Сходинка за сходинкою ми разом створимо своє власне сузір’я.

Програма виховної роботи «Сім кроків до зірок»
Система виховання має багатозначний, але водночас і складний розвиток. Якщо бути вчителем - це покликання, то бути класним керівником - дарунок долі. Це моє особисте твердження, і я вдячна долі, що вона подарувала мені «моїх дітей», учнів 7-А класу. Зустрівши їх у 5 класі, я зрозуміла - це мої яскраві зірочки. Девіз нашого навчального закладу «Зі знаннями - до зірок». Побачивши сяйво своїх учнів зрозуміла, ми зможемо крокувати не лише за знаннями, а й здолаємо будь-які вершини. Перешкод на шляху багато, одна з найперших – це сформувати колектив, той колектив, який досягне успіху. Попереду у мене 7 років - від 5 до 11 класу і разом ми повинні зробити сім кроків до зірок.
«Сімка» завжди була оточена великою пошаною. Вона була священною. Чому? А тому, що у ній древні вбачали відображення навколишніх реалій: тиждень тривав сім днів; на той час були відомі сім планет, а на Землі існувало 7 чудес світу. Великий піст у християн тривав сім тижнів. У Біблії розповідається про сім світильників, про сім ангелів.
Ось такі «таємниці цифр» наводять на думку, що сім років + доброта, духовність, милосердя, совість, добродіяння, благородство, толерантність допоможуть дітям стати успішними людьми. Тому не вагаючись створила програму, яка має назву «Сім кроків до зірок». Сходинка за сходинкою ми разом створимо своє власне сузір’я.

Перший крок
«Світ починається з мене»
Знайомтеся - наш 5 – А клас!
Головне завдання першого кроку - становлення колективу та прийняття його членами одне одного. Важливу роль відіграє спілкування, здійснюються контакти, що базуються на прийнятті чи неприйнятті одне одного. Життя за шкільними законами.
ЗАКОНИ ДИТЯЧОГО КОЛЕКТИВУ
Закон правди.
Будь правдивим! Правда необхідна не лише тобі, а й людям, які тебе оточують.
Закон добра.
Якщо будеш добрим до ближнього, то добро повернеться до тебе.
Закон любові.
Любов — одне зі стародавніх і найбільш шанованих почуттів, не соромся її.
Закон турботи.
Перш ніж вимагати уваги до себе, пам’ятай про інтереси та потреби оточуючих.
Закон милосердя.
Тобі сьогодні добре, але поруч можуть бути люди, у яких сльози на очах. Не забувай про них!
Закон старості.
Старість поважають усі народи, будь цивілізованим.
Закон поваги.
Хочеш, аби тебе поважали, — поважай людську гідність інших.
Закон свободи.
Коли відстоюєш свою свободу, не забувай про свободу іншої людини. Кожна людина хоче бути вільною.
Закон сміливості.
Будь сміливим! Учора ти злякався, але сьогодні ти в нашому колективі.
Закон честі.
Пам’ятай про свою гідність, духовну силу, шляхетність та обов’язок, Згадуй про свою фізичну силу лише наодинці із собою.

Другий крок.
Колективна солідарність (6 клас)
«Даруй людям радість, твори на землі добро»
Зростає довіра, спілкування стає відкртим, з’являється зданість приймати спільні рішення. Головне завдання класного керівника – створення оптимального соціально-психологічного мікрокліма¬ту та формування дружньої атмосфери в колекти¬ві.
Моральний аспект дружби.
Дружба - це етична форма любові.
Дружба - взаємини між двома цілком вільними індивідами, зустріч рівних. Двоє можуть бути друзями, навіть якщо в них різне економічне і соціальне становище. Це процес здійснення рівності. Але вона гине, коли ми беремо собі за правило безперервно користуватися допомогою друга. У дружбі треба вміти побачити гідності іншого і навчитися бути солідарним з ним.
Існують межі, існує певний поріг, якого ні переступати. Не можемо вимагати від друга, що він заради нас зробив щось недостойне, наприклад лжесвідчив в нашу користь у суді. Якщо ми вимагаємо цього, то порушуємо основні правила дружби і перестаємо поводитися, як слід другу.
Дружба - це такий соціальний простір, де люди відносяться один до одного моральніше , сердечніше, ніж до тих, які перебувають поза цього простору. Тут моральні норми дотримуються якнайсуворіше: оскільки вони в ідеалі мають дотримуватися усіма.

Третій крок.
Прагнення групового успіху (7 клас)
Створена ситуація успіху стає точкою відліку для змін у взаєминах з оточуючими, для подальшого руху вгору, щаблями розвитку особистостей. Заряд активного оптимізму, здобутий в 11 років, гартує характер, підвищує життєву стійкість особистості, сприяє перетворенню та реалізації духовних сил. Створення ситуації успіху виробляє найціннішу людську якість – стійкість у боротьбі з життєвими труднощами. Діти не можуть існувати, не відчуваючи уваги до себе.
Головне завдання класного керівника дати дітям відчути радість праці, щастя успіху в навчанні та колективно-творчих справах, збудити в їхніх серцях почуття власної гідності – ось найперше завдання, бо успіх у житті – єдине джерело внутрішніх сил дитини, що породжує енергію для боротьби з труднощами. Успіх створює сильний додатковий імпульс до активної роботи, сприяє становленню гідності учня.

Четвертий крок.
Самовиховання (8 клас)
 Основні етапи процесу самовиховання:
1) усвідомлення вихованцем вимог до своєї діяльності;
2) самопізнання, критична самооцінка вихованцем своєї діяльності та поведінки;
3) планування роботи над собою, вироблення програми та правил поведінки;
4) практична реалізація програми самовиховання із урахуванням усієї складності наступного перегляду намічених позицій;
5) самоконтроль, самооцінка та самокоригування дій і поведінки.
 Основні принципи самовиховання:
- єдність виховання та самовиховання;
- цілеспрямованість, ціннісна орієнтація виховання та самовиховання;
- демократичність самовиховання, виховання стійкої громадської позиції та гуманістичної моралі, формування активної життєвої позиції;
- єдність самовиховання та наукового світосприйняття;
- активність та позитивне спрямування самовиховання; – єдність виховання, самовиховання та професійної діяльності.
П’ятий крок.
Бар’єр рівності (9 клас)
Можливо не всі погодяться, але інколи, щоб краще зрозуміти дітей необхідно стати на одну щаблю з ними. Потреба учнів у довірчому спілкуванні з учителем. Учні бажають бачити у вчителеві наставника, мудру дорослу людину, яка збагатить їхнє уявлення про світ і про себе, допоможе подолати труднощі, а не виступатиме в типовій ролі судді або контролера, який лише фіксує огріхи й помилки. Учні прагнуть щирої зацікавленості вчителя в їхніх знаннях, успіхах, добро¬зичливої допомоги. Вони не бажають сприймати формального класного керівника, коли педагога навіть не цікавить, чи він зрозумілий учням, чи свідомо сприймається ними. Бар’єр рівності дає змогу вчителеві та його уч¬ням наблизитися одне до одного, стати єдиним цілим, розуміти один одного, відчувати настрій без слів.

Шостий крок.
В традиціях наша сила (10 клас)
Моє завдання полягає в тому, щоб спрямувати КТС на збагачення колективу й особистості соціальним цінним досвідом, на удосконалення кращих людських здібностей, потреб і відносин.
Стати організаторами багатьох колективних справ. Ось деякі з них:
КТС – «Лист ветерану»
КТС – «Свято на вулиці»
КТС - «Євробачення у школі»
КТС – «Привітай людину похилого віку» .

Сьомий крок.
Цінність життя (11 клас)
З «Повчання Володимира Мономаха»:
Найголовніше - убогих не забувайте, а по змозі годуйте подавайте милостиню сироті, і вдовицю оправдуйте самі, а не давайте сильним погубити людину. Ні правого, ні винуватого не вбивайте і не веліть убивати його. Якщо навіть заслуговуватиме смерті, і то не погубляйте жодної людини. Старих шануйте, як отця, а молодих - як братів. У домі своєму не лінуйтеся, а все помічайте. Не покладайтесь на тівуна, ні на отрока, щоб не насміхалися гості ваші ні з дому вашого, ні з обіду вашого. Куди не підете і де не станете, напійте і нагодуйте страждущого. А найбільше шинуйте гостя, звідки б він до вас не прийшов, чи простий чоловік, чи знатний чи посол. Якщо не можете пошанувати його дарами, то їжею і питвом: бо мимохідь прославлять чоловіка по всіх краях або добрім, або злим.

Я вперше працюю над реалізацією цієї програми. В даний час ми з дітьми знаходимося на третьому кроці. Для мене це не просто модель, проект. Вже сьогодні можна сказати, що «Сім кроків до зірок» працюють і дають свої результати.
Я впевнена, що ця програма, яка застосована в моїй виховній діяльності, виявиться тим сприятливим середовищем, в якому здатна сформуватися особа громадянина, що володіє високим рівнем компетенцій, готового до успішного самовизначення в сучасному світі.

Автор: 

Калмикова Тетяна Василівна, класний керівник 7-А класу Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі