Користувацький вхід

Година мистецтва.Тема: МИХАЙЛО СТАРИЦЬКИЙ - ВИДАТНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК ТА ТЕАТРАЛЬНИЙ ДІЯЧ

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Година мистецтва. Тема: МИХАЙЛО СТАРИЦЬКИЙ - ВИДАТНИЙ
УКРАЇНСЬКИЙ ПИСЬМЕННИК ТА ТЕАТРАЛЬНИЙ ДІЯЧ

Мета: ознайомити учнів з творчим шляхом Михайла Старицького; представити
митця і як письменника, і як поета, і як драматурга та театрального діяча;
виховувати в учнів інтерес та повагу до української культури, гордість за
український народ та його творчі надбання.

Обладнання: портрет митця; виставка творів М.Старицького; телевізор та
відеоматеріали про життя і творчість письменника.

Хід заходу

І. Організаційний момент.
ІІ. Мотивація.

Класний керівник: Доброго дня, шановні гості, учні, товариство! Ми раді вітати Вас сьогодні на нашій годині мистецтва. Вона присвячена великому українцю, якого знають, шанують і цінують в усьому світі. Поет, прозаїк, драматург, перекладач, «батько українського театру» (за визначенням Івана Франка), актор, режисер, зачинатель історико-пригодницьких романів в Україні – все це про Михайла Петровича Старицького, 175-ту річницю з Дня народження якого урочисто відзначають не тільки в Україні, а й в багатьох інших країнах, де ім’я цієї непересічної талановитої людини добре ві.
А в далекому 1894 році українська громадськість широко відзначала 30-річний ювілей літературної та творчої діяльності Михайла Петровича. Кореспондент альманаху «Київська старина» зустрівся з митцем і взяв у нього інтерв’ю. Подивимося, як це було.

Сценка «Інтерв’ю» у виконанні учнів.

Шлюб Михайла Старицького з молодшою сестрою Миколи Лисенка, Софією Віталіївною, був вдалим, міцним, дружнім, гармонійним та щасливим. В ньому народилося п’ятеро діточок. На превеликий жаль, рано пішла з життя донька Ольга ( вона померла, коли їй було всього 11 років). Син Юрій здобув юридичну освіту в Київському університеті. Через те, що 1902 року брав участь у студентській демонстрації і був затриманий, до революції перебував під постійним наглядом поліції. Керував українською «Просвітою», потім був членом Сочинської місцевої ради, але після доносу він з дружиною — художницею Варварою Савич — був змушений поїхати до Сухумі. Там Юрій Михайлович займався адвокатською практикою, помер 1936 року.
Старша дочка — Марія Михайлівна — була актрисою, режисером, педагогом. Вона першою в Україні здобула професійну акторську освіту в столиці імперії. Багато гастролювала, грала в різних петербурзьких театрах, у трупі Саксаганського. Викладала музику в школі, яку організував Микола Віталійович Лисенко. Друга дочка — Людмила Михайлівна Старицька-Черняхівська — ві письменниця. І, нарешті, ще одна дочка – Оксана Михайлівна — викладала музику. Її чоловік — Іван Стешенко — був першим міністром освіти УНР (його вбили 1918 року). Доньки Михайла Петровича залишили спогади про свого батька, які занотувала одна з них – Оксана Михайлівна Стешенко. Хто, як не діти краще можуть розказати про батьків? Тож, давайте послухаємо.

Спогади про М.Старицького у виконанні учениць (відео-кліп «Вечерний звон»).

Вчитель української літератури: Історія написання вірша, що став піснею.

Перегляд відео «Історія пісні».

Класний керівник: Михайло Старицький мав багато захоплень: полювання, спів, читання, спілкування з молодими письменниками, зустрічі з талановитими людьми. Проте саме ТЕАТР був дітищем, покликанням, справою всього життя Михайла Петровича. Увага на екран!

Перегляд відео «Театральна діяльність».

Вчитель української літератури: Старицький справді був талановитий в усьому. Його талант виблискував багатьма гранями, одна з яких – письменницька.

Перегляд відео «Старицький - письменник».

Вчитель української літератури: Рід Старицьких – українська прекрасна, надзвичайно унікальна родина, в якій переплелися гілки двох талановитих давніх родів. Діти, виховані в цій сім’ї, були теж талановитими, багато зробили для України, для розвитку її культури та мови. Та, на жаль, у 30-40-ті роки практично всі вони безжально та сві були знищені як патріоти радянським НКВС.

Виступ учнів «Українки уміють чесно вмирати».

Вчитель української літератури: Доля опікала Михайла Старицького, тому про жахливу смерть своїх нащадків він, на щастя, не дізнався, бо помер у 1904 році. Похорон його був великою громадською подією... Без різниці національности зійшлися представники громадськості: українці, росіяни, поляки, грузини, німці, євреї. Вони прийшли провести свого друга-митця і наче підкреслили так основну рису переконань Старицького: глибокий патріотизм – без жодного шовінізму, повага до всіх національностей і до всіх поступових революційно-демократичних елементів. Проводжала його в останню путь сила народу - студентство і представники селянської молоді. На могилі виголошено було багато промов; другом, батьком і учителем називали його представники молодих українських поетів.
На залізному хресті на могилі Михайла Петровича стоять прості слова, в них вилилась вся сила його життя:
Нехай Україна у щасті буя -
У тім нагорода і втіха моя.

Класний керівник: І ще хочеться додати, що у своєму заповіті Михайло Петрович написав: «…виконавицею мого заповіту я залишаю свою улюблену дочку Людмилу, яка булла моїм ангелом-хоронителем за мого життя і яка любить своїх сестер і брата, й вона не образить їх. Усім своїм спадкоємцям бажаю: хай подарує їм Господь тихе і спокійне життя, хай не погасне в їхніх серцях любов до своєї батьківщини, яка зігрівала мене все моє життя…» Нехай і в наших серцях ніколи не погасне любов до рідної України, до її слова, історії, культури. На жаль, люди смертні, але творіння їх рук, розуму, духу – вічні. Вічні і творіння Михайла Старицького.

Огляд представлених на виставці творів М.Старицького.

І, зрештою, без коментарів… (перегляд уривку з фільму «За двома зайцями»).

Автор: 

Арутюнян Людмила Олександрівна , вчитель зарубіжної літератури та художньої культури, Ватутінської загальноосвітної школи І-ІІІ ступенів №5 Ватутінської міської ради Черкаської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі