Користувацький вхід

Населення і політична карта Африки

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок-подорож з теми: "Населення та політична карта Африки"

УРОК-ПОДОРОЖ
Тема: Населення та політична карта Африки.
Мета: ознайомити учнів з народами Африки, розкрити особливості їх розміщення на території материка, показати взаємозв’язок густоти населення з природними умовами, повторити поняття «раса»; показати відображення та вплив природних умов на творчість та навички в будівництві житла.
сприяти розширенню світогляду учнів; викликати інтерес до способу життя жителів Африки.
Обладнання: атласи, фізична карта Африки; (можна малюнки будинків жителів Африки),набір фруктів (фініки, цитрусові (лимон), гранат, кокосовий горіх), намальований кросворд, звукозапис африканської музики.
Тип уроку: засвоєння нових знань і умінь;
Форма проведення: урок-подорож.

Хід уроку
Не так назва важлива для країни і обриси не так важливі, як важливо те, хто в тому краю живе, для чого живе і чим живе народ»
Аяльнех Ліулату-ефіопський поет
(вірш записати на дошці)
І Організаційний момент.
Вітання з учасниками подорожі. На карті записані зупинки під час подорожі.

ІІ Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.
(Звучить африканська музика)
Вчитель. Скільки загадковості в цьому слові: Це континент різноманітних ландшафтів: пустель і лісів, жарких саван і гірських вершин покритих снігом. Це жива колекція тропічної фауни і флори. Це сотні племен, які ведуть надзвичайно цікавий спосіб життя.
Я думаю, що ще в дитинстві познайомившись з творчістю Корнія Чуковського (його твір «Доктор Айболит») ви мріяли відвідати Африку.
Сьогодні ваші дитячі мрії здійсняться. Ми вирушаємо у подорож. Як же це зручніше зробити? Пішки – довго, автобусом та поїздом теж. Мабуть прийдеться летіти літаком. Екіпаж нашого літака буде складатись з 3-х чоловік: пілот, стюардеса і екскурсовод (вчитель) – ( назвати хто буде виконувати ці ролі).
На борту є гості, а в Африці як вам відомо зайчиків немає.
Пілот. Шановні гості, запрошуємо вас разом з нами здійснити подорож до Африки.
Додаток 1.

Стюардеса. Шановні пасажири! Наш літак відлітає з м.Вінниці, тому що в нашому місті аеропорта немає,а це найближчий аеропорт до Африки. Сідайте зручно. Застібніть ремені безпеки, бо час польоту тривалий.
ІІІ Актуалізація опорних знань учнів.
Вчитель. Діти! Кожний мандрівник, перш ніж здійснити подорож, знайомиться з містом, країною, тобто територією, по якій збирається подорожувати. То ж давайте згадаємо, що ви вивчили про материк Африка. Активні пасажири отримають страхові квитки, які допоможуть вас оцінити.
Фронтальна бесіда:
Яке положення займає материк відносно екватора і нульового меридіана?
Який материк до Африки найближчий? Якими морями і протоками він від неї відокремлений?
Хто досліджував материк?
Яка головна особливість клімату материка?
Назвати і показати на карті найдовшу річку материка і світу?
Показати гори в Африці.
Яка природна зона займає найбільшу площу?
Як називається найбільша пустеля Африки?
Про яке повітря йдеться: Жарке, вологе , чисте
Під сонцем променисте
Та не завжди серце радує (екватор. повітря)
Що зайве?
Ніл, Лімпопо, Об, Волга, Амазонка, Конго.
Анди, Атлас, Карпати, Капські, Уральські, Кіліманджаро, Драконові.
Сахара, Руб-ель-халі, Калахарі, Наміб, Атакама.
Зроби правильний вибір (на столі набір тропічних фруктів) вибрати ті. Що ростуть в Африці.

Вчитель. У мене до вас ще таке запитання:
Що потрібно брати у подорож? (карту, а в Африку ще й головні убори)
Що потрібно знати подорожуючи?
(Оголошення теми і мети уроку)
Діти! Ми з вами згадали географічне положення, природу, географічні об’єкти. Але для повного уявлення про материк ми повинні знати дещо про населення країни.
Що вам вже відомо з цього приводу?
Африка – це материк, на якому зародилось життя. Вчені знаходять рештки знаряддя праці, яким більше 2,5млн. років. Зараз на материку проживає більше 890млн.чол. немає іншого континенту, який би так потерпів від колоніального гніту, як Африка. Лише 4 країни не були колоніями (Єгипет, Ліберія, Ефіопія, ПА).
Все населення –це представники трьох рас, які розміщуються нерівномірно. (робота з картою атласу Населення і народи світу).
Робота з картою.
Розгляньте карту, визначте місця з найбільшою і найменшою густотою. ( долина Нілу до 1500чол/км2, в пустелі Наміб < 1 чол/км2)
Яка середня густота? Як її визначають?
Середня густота населення = (890млн.чол)/S≈26 чол/〖км〗^2
Давайте співставимо цю карту з картою природних зон і визначимо в якій природній зоні найвища густота населення? Чому? Як ви думаєте? Де найнижча? Чому?
Жителі Африки страждають від голоду, тому відносно коротке життя.
На політичній карті Африки 55 країн. Всі вони різні за рівнем розвитку. Найрозвинутіша ПА.
Вчитель. Час нашого польоту закінчується. Ми наближаємось до Африки.

Пілот. Ми пролетіли над Чорним морем, протокою Босфор і Дарданелли, Егейським морем і наближаємось до Африки.

Стюардеса. Шановні пасажири! Час полоту закінчується. Наш літак робить першу посадку в Єгипті (коротка розповідь про Єгипет і піраміди).
(Звучить музика «танок чорних»)

Учень. Єгипет – прекрасна країна на берегах Нілу. Тут знаходяться монументальні споруди, які здіймаються між сріблясто-жовтою пустелею і оливково-коричневою рікою. Єгипет – це країна фантастичних і разом з тим геометрично строгих споруд, що їх араби своєю барвистою мовою називають «горами фараонів», тобто пірамід. (демонстрація малюнків). Піраміди вважають першими із семи чудес світу. Біля пірамід люди задають багато питань, на які і досі немає відповіді.Наприклад:
1. Чому висота найвищої піраміди, помножена на мільярд ≈ дорівнює відстані від Землі до Сонця?
2. Чим пояснити, що виходячи з розмірів найвищої піраміди, можна вирахувати дати всіх воєн і стихійних лих. Жителі цієї країни відносяться до європеоїдної раси.
Вчитель.
Діти, які ознаки мають люди європеоїдної раси?
В якій природній зоні розташований Єгипет? (Пустеля)
Отже, тут живуть араби, бербери, туареги. Умови життя в пустелі складні, тому жителі пристосувались кожен по-різному. Розглянемо як живуть туареги.

Учень. Сахара не дуже сприятливе на Землі місце для проживання. Але кочівники туареги – навряд чи змінять свою контрастність клімату на наш помірний клімат.
Туареги – це кочівники, їх ще називають «синіми привидами» через синю ковдру, яка закриває лице так, що залишається тільки вузька смужка для очей. Юнак отримує таку ковдру на сімейному святі, коли йому виповнюється 17 років.
Живуть вони в наметах, який збирають не більше 2-х годин. Зверху він покритий верблюжими, овечими або козячими шкурами, а підлогу застеляють плетеною соломою (циновками) вдень намет відкритий, а вночі немає ні вікон, ні дверей. Основний продукт пустелі – фініки. Вони в пустелі тінь, гроші, їжа. Навіть коханих дівчат і жінок африканці називають фініками.

Стюардеса. Шановні пасажири, час подорожі до Єгипту минув.

Пілот. Ми беремо курс на південний захід, перелітаємо Чад і робимо посадку в Нігерії.

Вчитель. Нігерія – найбільша за чисельністю населення країна Африки. Тут живе >200 племен. Жителі країни розмовляють на 500 мовах, відносяться до негроїдної раси.
Діти, які ознаки мають представники негроїдної раси (темний колір шкіри, очей, волосяний покрив розвинений слабо; широкий ніс, товсті губи, верхня щелепа виступає вперед).
В якій природній зоні знаходиться ця країна (Савани і рідколісся).
Яка тут густота населення? (висока) Хто тут живе?
Учень. Тут живуть ефіопи діака, хауса. Своє житло ліплять з глини. Починають із креслення на землі кола по розмірах майбутнього будиночка. В день вдається зліпити шар до 30см. Коли глина висохне і затвердіє приступають до нового шару. Як тільки стіни будуть готові, святкують новосілля. Живуть за правилом: «Ніколи не роби сьогодні, те що можна відкласти назавтра. Адже завжди є якась важливіша справа»,правда все таки хатину покривають високим дахом із просяної соломи. Через низький вхід не згинаючись в хатину можуть заходити лише 8-10 річні діти. Двері – це солом’яна цинівка.

Стюардеса. Шановні пасажири! Час відвідування Нігерії закінчився.

Пілот Наш літак далі бере курс на пд.-схід і ми пролітаємо над країнами Камерун, Центральною Африканською Республікою, Заїром, Угандою і робимо посадку в Танзанії.

Вчитель. Ця країна відома національними парками та заповідниками. Серед найбільш відомих Нгоро –Нгоро, Серенгетті. За картою визначте в яких природних зонах розміщена Танзанія? (екваторіальні ліси і савана). Давайте завітаємо в екваторіальний ліс. Там живуть пігмеї – теж негроїди.

Учень. Пігмеї – це люди карлики. Все їхнє життя пов’язане з лісом. Живуть вони в екстремальних умовах, їх малий зріст – це пристосування до нестачі їжі. Їх малий зріст коливається від 141см до 149см переважно через короткі ноги. Але це міцні, сильні ноги слідопита. При підкладанні до здобичі їм не потрібно присідати. Головне заняття жінок – це будівництво і ремонт житла. Житло куполоподібної форми із гілок, покрите травою, листям банана. Якщо вони забруднюються, їх перуть в річці, щоб вони не заманювали набридливих комах.

Стюардеса. Шановні пасажири! Час знайомства з Танзанією завершився.

Пілот. Наш літак бере курс далі на південь Африки. Ми пролітаємо над країнами Замбія, Зімбабве і робимо посадку в Південній Африці (ПА) – колишня ПАР.

Вчитель. ПА – це найрозвиненіша країна материка. Природні умови її різноманітні та й народи живуть різні. Визначте за картою хто тут живе. В пустелі живуть представники двох рас: монголоїдної та негроїдної.
Давайте пригадаємо які ознаки мають представники монголоїдної раси?
Жовтуватий колір шкіри, чорне пряме волосся, борода і вуса ростуть повільно, очі вузькі, ніби щілинки, обличчя пласкувате, широкий ніс, губи тонкі, трохи потовщені. Представниками цієї раси на материку є готтентоти та бушмени.
Представниками негроїдної раси в країні – є народи банту. Наприклад представники народів банту – зулуси – це пастухи, які відпочивають на одній нозі. Чому вони вибирають таку позу? Умови життя зулусів знайшли своє відображення у творчості. Наприклад.
Учень.
«Не переходь ріку в повінь» (Не знаєш броду – не лізь у воду)
«Один гнилий банан – всю гілку зіпсує» (Ложка дьогтю псує бочку меду
Вчитель. Які українські приказки вони вам нагадують.
В ПА живуть і представники європеоїдної раси – бури, вихідці з голландців (африканери). Африканери різними способами витісняють готтентотів, бушменів, банту в резервації- не придатні для ведення господарства місця. Куди?
Стюардеса. Шановні пасажири! Наша подорож по Африці закінчується.
Пілот. Наш літак тепер буре курс на північ Африки. Ми повертаємось додому. Ми пролітаємо над такими країнами Ботсвана, Замбія, Заїр, ЦАР, Чад, Лівія, над Середземним морем, Туреччиною, Чорним морем і робимо посадку у Вінницькому аеропорту.
Вчитель. Діти, ми ознайомилися з населенням Африки та деякими країнами цього континенту. То ж давайте перевіримо, як ми засвоїли матеріал.
V Тести.
До скількох рас відносяться жителі Африки?
а) 1 б)2 в) 3
Де живуть араби, бербери?
а) на півдні Африки;
б) на півночі Африки;
в) в центральній частині.
Як називають низькорослих людей Африки?
а) пігмеї; б) туареги; в)готтентоти.
До скількох рас відноситься населення ПА?
а) 1 б)2 в) 3
Жителі Нігерії та Танзанії відносяться до рас?
а) негроїдної; б)європеоїдної; в)монголоїдної.
Відгадай головоломки
Які народи утворюються, коли зібрати букви правильно?
(банту) (араби)

Розв’яжи кросворд.
А
Ф
Р
И
К
А
Житло туарегів (шатро)
Хліб, гроші, ласкаве слово (фінік)
Група людей, які мають певні зовнішні ознаки (раса)
Держава на півночі в долині р.Нілу (Єгипет)
Найрозвиненіша країна материка. (ПА)

VІ. Підсумок уроку та оцінювання учнів.
За зробленими страховими квитками учні отримують оцінки. Проводиться рефлексія.

VІІ. Домашнє завдання. Вивчення відповідних § по темі. Підготуватись до т/о на контурній карті.

Додаток 1.

Автор: 

Фаріон Лідія Петрівна, учитель географії

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі