Користувацький вхід

Дослідницька робота «Догляд за павуками як спосіб подолання арахнофобії»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

План
І. Вступ.
Арахнофобія – страх перед павуками.

ІІ. Основна частина.
1. Характеристика Брахипельма ваганс
• Характеристика Брахипельма ваганс.
• Утримання павука в будинку.
• Спарювання Брахипельма ваганс.

2. Дослідницька робота.
Дослід 1. Годування Брахипельма ваганс.
Дослід 2. Спостереження за линянням павука Брахипельма ваганс.

3. Цікаві факти про павуків.

ІІІ. Висновок.
ІV. Література.

Фото. Тераріум Брахипельма ваганс.
І. Вступ.
У багатьох людей виникає страх перед певними предметами чи тваринами. Одні бояться темної кімнати, інші комах чи гризунів. У мене теж був величезний страх перед павуками. Я боялася звичайних хатніх павуків, які могли зустрітися в мене в дома. Тому користуючись інтернетом та розповівши про свій страх перед павуками вчителям я дізналася, що це арахнофобія, або як її ще називають боязнь павуків, на тлі всіх інших фобічних страхів для оточуючих є найбільш зрозумілою. Арахнофобія - панічна боязнь абсолютно будь-яких павуків, причому неконтрольований страх викликають не тільки екзотичні великі екземпляри, але й мініатюрні домашні павучки, дуже часто зустрічаються практично в будь-яких приміщеннях. У деяких випадках панічний страх може викликати не тільки побачена наяву жива комаха, але і її фотографія або картинка. Проведені дослідження показали, що арахнофобією до деякої міри страждає близько 30% жінок і близько 20% чоловіків.
Арахнофобія - причини виникнення
Багато психологів дають арахнофобії таке пояснення: чим значніше який-небудь предмет або тварина відрізняються від людини, тим сильніше і більш яскраво виражений страх перед невідомим. Однак навіть цей факт повноцінним поясненням причини розвитку боязнь павуків не є, так як в навколишньому тваринному світі присутня велика кількість форм життя, відрізняються від людини набагато більше, однак предметом фобій вони стають значно рідше.
Деякі фахівці висловлюють припущення, що вагому роль у розвитку боязнь павуків грає їх практично завжди раптове виникнення перед людиною. Ці комахи іноді з'являються буквально під носом, спустившись звідкись зверху по павутинці, приводячи таким своєю раптовою появою, схильних арахнофобії людей в ступор або шоковий стан. Не рідко приводом для страху служить непередбачувана поведінка комахи.
Крім цього не можна не згадати кіно, котре заполонило наші кіноекрани. Величезну кількість фільмів жахів і трилерів, основними персонажами яких є великих розмірів павуки, які полюють на людей.
Біологами доведено, що павуки - дуже древній вид істот, якому вже кілька мільйонів років, причому протягом усього цього періоду ніяких істотних змін в їх розвитку виявлено не було і в доісторичні години вони були анітрохи не більше і не небезпечніше. У зв'язку з цим абсолютно відсутні підстави для твердження, що в наші дні може існувати гігантський предок павуків, зі смертельними для людини укусом.

Арахнофобія - симптоми і прояви

Якщо уважно спостерігати за поведінкою людини, яка страждає арахнофобією, можна побачити, що вона є завченою. І це досить просто пояснюється. Витоки даної фобії знаходяться глибоко в підсвідомості, присутній там ще з раннього дитинства, коли дитина абсолютно у всьому намагається наслідувати оточуючим його людям і особливо батькам. І якщо серед них є люди, які страждають арахнофобією, уникають наближення павуків і вважають їх небезпечними - існує підвищена ймовірність того, що в майбутньому у дитини також розвинеться ця фобія. Це я спостерігаю в своїй сім’ї, тому що мама теж боїться павуків, і як тільки побачить щонайменшого павучка, відразу виносить його на вулицю, не торкаючись до нього.
Симптоми арахнофобії наступні: слабкість, прискорений пульс, паніка, підвищене серцебиття. Людина намагається опинитися від предмета свого панічного страху як можна далі.
Психологи вважають, що одним із способів подолання страху, це піклуватися про дану тварину. Тоді я ще не догадувалася як це мене захопить, така страшна для мене тваринка, стане для мене улюбленою.
Арахнофобія – способи лікування
Лікарі та психологи вважають, що принцип лікування арахнофобії ґрунтується на застосуванні різних сучасних методик, з кращим проведенням поведінкової конфронтаційної терапії. Принцип даного лікування ґрунтується на прямому зв'язку пацієнта з викликаною його страх причиною, в даному випадку з павуком. Пацієнту в м'якій формі пропонується спілкування з комахою, що викликала страх. Найчастіше після цього хворий настільки відважнішає, що навіть починає торкатися предмета свого страху. Саме це є найбільш важливим моментом, коли людина усвідомлює, що в цьому немає абсолютно нічого страшного. Проте якщо пацієнт все ж ухиляється від спілкування з причиною свого страху, відбувається подальше зміцнення і посилення фобії.
Багато людей, які перемогли арахнофобію, починають тримати павуків в будинку, що лікарі називають гіперкомпенсацією страху. Тоді я ще не догадувалася як це мене захопить, така страшна для мене тваринка, стане для мене улюбленою. Порадившись з мамою, ми вирішили дізнатися багато про павуків та купити одного з них. Нас зацікавив павук Брахипельма ваганс, про якого я розповім.

ІІ. Основна частина
1. Характеристика Брахипельма ваганс

• Характеристика Брахипельма ваганс:
Багато хто навіть стверджують що в Європі і країнах СНД, взагалі немає справжніх представників виду Брахипельма ваганс , а те що продається під цим видом це інші види і гібриди від Брахипельма ваганс. Тому переглянемо характеристику:

1. Розмір дорослої особини: по тілу від 6 до 7 сантиметрів і до 16 сантиметрів у розмаху лап.
2. Швидкість росту: Тут Брахипельма ваганс схожий на багатьох інших представників свого роду, у самок статева зрілість настає на 2-3 роки у самців в 1.5-2 року.
3. Термін життя: Термін життя у Брахипельма ваганс пристойний, самки можуть доживати до 20 років.
4. Різновид: Павук все-таки наземного типу, але як говорилося вище, при достатньому шарі субстрату може рити нори.
5. Дратівливі волоски: Волоски, звичайно є, і павук не побоїться застосувати їх по відношенню до подразника, що може викликати свербіж та почервоніння на шкірі.
6. Яд : Яд Брахипельма ваганс не представляє небезпеки для людини.
7. Агресивність і небезпека: Брахипельма ваганс досить швидкий і нервовий павук , жартувати з ним не варто, може бути вельми непередбачуваним, характер може змінюватися з кожним новим линянням .

• Утримання павука в будинку.

Брахипельма ваганс - це один з не самих пересічних представників роду Брахипельма, цей комахоїд досить сильно відрізняється характером і манерою поведінки від своїх побратимів . Брахипельма ваганс на відміну, наприклад від брахипельма albopilosum , може бути дуже швидким і навіть агресивним , так само йому властиво ще одна відмінність від стереотипу роду Брахипельма : Брахипельма ваганс може рити нори і жити в них.

Утримання досить стандартне, як і для багатьох представників цього роду. Але є маленькі нюанси саме для Брахипельма ваганс, розберемося нижче.

Орієнтація тераріуму - горизонтальна. Маленьких комахоїдів та личинкоїдів можна утримувати в пластикових контейнерах, підібраних за розміром. Для дорослої особини підійде стандартний тераріум 30x30x30 сантиметрів. Як субстрат я рекомендую використовувати кокосовий субстрат, він відмінно тримає вологу, мало схильний до цвілі. Для Брахипельма ваганс можна насипати шар субстрату побільше, сантиметрів 10, тоді павук можливо буде рити нори. Вологість у Брахипельма ваганс підтримуйте на 70-80%, для дорослої особини обов'язкова поїлка. Температура стандартна як і для багатьох павуків це 22-26 градусів за Цельсієм.

Фото. «Будинок» Брахипельма ваганс
Спарювання Брахипельма ваганс

Парування проходить в штатному порядку, сюрпризів чекати від павуків не приходиться, самка будучи добре відгодованої , легко підпускає до себе самця, той у свою чергу зробивши справу швидко тікає. Через деякий час після спарювання самка плете кокон, термін інкубації яєць в коконі становить приблизно 70 днів, після чого від туди виходять кілька сотень маленьких Брахіпельма ваганс.

2. Дослідницька робота
В природі Брахипельма ваганс живуть у вологому кліматі, тому їм необхідно створювати відповідні умови. В цьому, напевно, найбільші, але і єдині труднощі. Висока вологість – це постійні грибки, щось гниє, пліснява. Тому для них я використовую спеціальний ґрунт з перемеленого кокосового горіха. Його особливість у тому, що воду він утримує, але, при цьому, не гниє. Цей ґрунт у них лежить, я прямо у нього наливаю воду. Вона випаровується, і виходить у їх коробках висока вологість. Це і все, в принципі.
Температура їх утримання висока 22-26 ºС. Єдина проблема, коли перед опалювальним сезоном ще немає опалення, а вже холодно, то треба їх якось підігрівати. Бо падіння температури нижче 20 ºС небезпечне для них.
Дослід 1. Годування Брахипельма ваганс.
Я годую Брахипельму ваганса тільки живим кормом. Ні м’яса, нічого такого, хоч він і хижак. Коли павук був маленьким, то їв борошняних черв’ячків та безкрилу міль. Коли годувати живими цвіркунами, цікаво спостерігати, як павук ганяється за ними і ловить.
Павук досить активно ганяється за кормом , відмовляється від їжі рідко, зазвичай до і після линьки . Досить 1 таргана розміром з тіла павука раз на тиждень, або трохи більше дрібних кормових комах.
Якщо говорити про те, як годувати павуків, то слід нагадати, що павуки їдять комах, що підходять їм за розміром. Жертвою можуть стати дрібні жаби, мишенята, цвіркуни, дрозофіли, черв’яки, коники і таргани. Так як у павуків зовнішнє травлення, перед тим, як з’їсти жертву, вони пускають в неї травний сік, а після довго висмоктують вміст. Цей процес може займати кілька діб. Комаха для корму має відповідати приблизно третини розміру павучка. Якщо жертва буде більшою, процес травлення може утруднитися. Проте дрібних тварин павук Брахипельма ваганс може з’їсти два-три!
Фото. Захоплення жертви.
Дослід 2. Спостереження за линянням павука Брахипельма Ваганс
Коли мені купили павука Брахипельма ваганс, він був ще маленьким. Але не відмовляючись від смачної їжі він швидко почав рости. Прочитавши багато інформації про Брахипельма ваганс, я дізналася, що протягом життя ця тварина линяє, а відбувається це тому, що скелета у павуків немає. Однак тверду оболонку вони мають. Це екзоскелет. Тому коли павук росте йому необхідно змінити твердий панцер на новий, більший за розмірами. Нова шкіра ніжна, тому в період линьки павуки дуже вразливі.

Фото. Шкірки після процесу линяння в павука Брахипельма Ваганс
Линька – взагалі таке, що ніде не побачиш, і це символічний процес, бо павуки знаходяться на грані смерті, щоб продовжити своє життя. Це дуже цікаво і незвично, і в інших тварин такого не побачиш.
Науково цею процес розділяється на 4 стадії, які не мают чіткого розмежування відносно один одного. Повністю весь цею циклічній процес у дорослих павуків займає близьким року, більшу частину якого він знаходяться в міжліночній стадії, і в певну годину поєднання гормонів викликає активізацію циклу.
Наступ наближення линьки можна візначити наступний чином: оголена ділянка на черевці починає темніти в середині, бо старий екзоскелет Прозорий і крізь нього видно, що зароджується новий, волоски якого темні (в цею годину павук вже, як правило, перестає харчуватіся). Зазвічай це відбувається пріблизно за два тижні до початку линяння.
В цей час між новим и старим екзоскелетом виділяється екзувіальна рідіна, що розм'якшує нижній шар старого екзоскелета . Нова шкіра починає формуватися під старою. І вона сильно згорнута, тому що вона більше, ніж стара. Під час линяння павуки здатні реагувати на подразнення тільки на ногах.
В кінці останньої стадії Брахипельма ваганс перевертається на спину и линяє в такому положенні. Багато павуків, особливо тільки що виловлені з природи, плетуть для цієї мети спеціальну кулясту павутину. Іноді линька павуків відбувається у вертикальному положенні (причина такої різніці поведінки невідома). Цей процес може тривати від двадцяти хвилинах до декількох годин. Після закінчення линьки павук, вийшовши зі старого екзоскелета, декілька годинь знаходиться в попередньому положенні.
Новий екзоскелет, спочатку має складки, потім розправляється і твердне. В цю годину павук не харчується и абсолютно безпорадний: не може захистити себе, швидко пересуватися. Турбувати його і брати на руки ні в якому разі не можна!
Тож стежте за тим, щоб в період затвердіння екзоскелета вологість в тераріумі була достатньою. Волога швидко йде з організму крізь м'який екзоскелет, і павук може потерпати від обезводнення. Іноді процес линьки приходить важко и навіть має летальний результат. Це може стати, якщо павук скидає старий екзоскелет не повністю, причиною чого можут бути хвороби і травми.
Часто у павуків може не бути однієї або декількох ніг. Після линьки ці втрачені ноги відновлюються.
Проміжки між линьками павука Брахипельма ваганс залежать від його віку, зовнішніх умов (температура и вологість) i кількості корму.
У новонароджених павуків линька відбувається приблизно раз на місяць (іноді частіше – в залежності від температурно-вологісного режиму утримання и режиму годівлі), у дорослих – до одного разу на три роки. Дорослі павуки линяють тому, що їх шкіра зношується, подібно одягу.

3. Цікаві факти про павуків

Коли я готувала цю дослідницьку роботу, мої однокласники теж захотіли мені допомогти. Вони підготували коротенькі цікавинки про павуків.

Фото. Учні 6 класу Довжанківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Відомо 35000 видів павуків.
Павуки мешкають скрізь крім холодної Антарктики.
Павук є корисною істотою. Один павук вбиває в рік близько 2000 шкідливих комах, які з необережності попалися в його липкі мережі. В основному, жертвою більшості павуків стають мухи і комарі.
Вчені підрахували, що, наприклад, у Франції, щороку павуки споживають 400 мільйонів комах на один гектар землі. Це означає, що павуки виконують вагому екологічну роль, так як вони оберігають сільськогосподарські культури від численних комах-шкідників.
У павука 8 ніг, а на кожній нозі 6 суглобів. За допомогою ніг павук визначає, яка здобич виявилася в павутині: їстівна чи ні. Таке розпізнавання можливо, тому що в ногах павука — орган нюху.
Кількість очей у павуків-різна: 2-12. Але найчастіше їх 8.
Скелета у павуків немає. Однак тверду оболонку вони мають. Це екзоскелет. Панцир дуже міцний — може витримати ядерний вибух. Павуки линяють. Нова шкіра ніжна, тому в період линьки павуки дуже вразливі. За своє життя павук може линяти більше п’яти разів.
У застиглому бурштині була знайдена стародавня павутина, вік якої — 100 млн. років. Не раз люди намагалися відтворити павутину в лабораторіях. Всі спроби зазнали фіаско. Павутина, довжина якої співпаде з довжиною обхвату екватора Землі, буде важити всього 340 г.
За допомогою павутини, товщина якої дорівнює товщині олівця, можна зупинити Боїнг. З одного яйця на світ з’являється один павучок. Кількість відкладених самкою яєць за один раз може становити 20 тисяч. При цьому така кількість не залежить від розміру паучихи.
Павук «Чорна вдова» виправдовує свою назву: самка вбиває самця після спаровування. Однак схильністю до вбивства своїх кавалерів володіють представниці та інших видів павуків. Тому і їх можна вважати «чорними вдовами». Отрута павука Чорна вдова токсичніше за отруту гримучої змії.
28 см — довжина самого великого павука; півміліметра — самого маленького.
30 років — не межа тривалості життя павуків.

ІІІ. Висновок.
Про павука Брахипельма ваганс я піклуюся один рік. Він допоміг мені подолати страх до інших видів павуків. Вперше, коли я взяла його до рук, звісно, було страшно. Але головним було перечекати перший момент, і тоді, навпаки, відчуваєш якесь єднання, твої страхи руйнуються, і після цього ти спокійно себе почуваєш. Я спокійно беру його до рук і жодних проблем не відчуваю. Навпаки, навіть приємно, бо в них особлива структура лапок, і це – незвичні відчуття, коли він сидить на руці. А ще, коли настає період линяння павук Брахипельма ваганс стає таким безпорадним, що хочеться йому допомогти.

Фото. Павук Брахипельма ваганс у мене на руках
Зараз я розумію, що павуки щільно увійшли в життя кожної людини, вони є не тільки важливими елементами екосистем, але й невід’ємною частиною кожного будинку. Досить часто можна побачити павутину на стіні або на люстрі, на вікні і навіть у спальні. Павук у домі – прикмети і забобони, які пов’язані з даним явищем, чергове тому підтвердження. Вбивати цих тварин не радить жодне вірування, однак і сусідство з восьминогою твариною нікого не втішає. І сьогодні є люди, які панічно бояться павуків, інші ставляться до них з байдужістю, а треті дивляться на них з обуренням, бажаючи швидше позбавити себе від їхнього суспільства.
Найкращим варіантом прибрати павука з дому, і при цьому не накликати біду – обережно змести його віником на совок і відправити на вулицю. Проте варто бути акуратним, щоб не завдати йому шкоди. До речі, в розраду можна сказати за легендами, що присутність комах в будинку свідчить про злагоду і символізує багате життя в майбутньому.
Не варто забувати, що павуки не несуть особливої загрози, а навпаки відіграють важливу роль. Вони виконують регулюють чисельність інших, більш дрібних комах, які насправді можуть завдати шкоди здоров’ю. Найчастіше людина знаючи, що якщо павук в будинку, прикмети обіцяють тільки хороше, не бажає завдати йому шкоди, однак іноді це трапляється ненавмисно.
З давніх часів до нас дійшли вірування про те, що павук оселившись на території будинку приносить із собою процвітання і щастя сім’ї. Коли павук падає з даху на голову, не варто боятися – це перший знак, попередній великому спадщину і грошам з найнесподіванішого боку. Англійці прозвали маленького павука червоного забарвлення «прядильників грошей». Якщо комусь пощастить на одязі побачити павука, прикмета свідчить, що незабаром це одіяння буде замінено на більш дороге і нове. Якщо посадити павука в кишеню і носити його там тривалий час, то кишеню завжди буде повний золота і грошей. Зустріч з комахою в будь-якому місці, у тому числі і на вулиці, обіцяє успіх у всіх починаннях.
Так само ще є цілий ряд прикмет, знати які буде корисно:
• Зустріч з павуком у різний час дня має протилежне значення. Ранкова зустріч принесе печаль, денна – велику любов, вечірня – подарує надію, нічна – доставить багато клопоту.
• Вбивати комаха вкрай не рекомендується. Позбавляючи життя це створення, людина накликає на себе невдачу.
• Якщо над ліжком утворилася павутина, господар якої білий павук, то варто чекати великого щастя. Якщо павук чорного кольору, то нічого хорошого в найближчому майбутньому не очікується.
• Виявити павука на вбранні – обов’язково отримати грошову винагороду чи прибуток.
• Ще прикмети: павук, що опускається на павутині перед обличчям вважається вісником добрих звісток.
• При вигляді павука не варто боятися. Різке поява гостя, що супроводжується переляком, принесе лише нехороші новини. У разі відсутності страху варто чекати приємних новин.
• Існує легенда, що вбивство павука принесе прощення у сорока різних гріхах, однак нещастя гарантовано. Це своєрідна плата за прощення.
• Якщо павук заснує павутину, то будуть гості або якась вістка.
• Вбивати його не можна, бо лихо станеться.

На давніх віруваннях ґрунтуються християнські легенди про павука, які пояснюють, чому його не можна знищувати. Одна з них розповідає, як павук виткав і подарував новонародженому Ісусові сорочечку. В іншій мовиться: коли Божа Мати з немовлям утікала від Ірода, то павук їм сліди замітав.

За павуками можна багато ще спостерігати та проводити досліди. У кожного павука – свій характер, свої звички. Здавалося б, це – нерозумні тварини, але вони мають мінімальний інтелект і можуть робити певні логічні висновки. Наприклад, іноді вони намагаються кришку підняти, вилізти. Після їжі всі залишки вони зносять в один куток, дотримуються чистоти. Активний павук любить копати і будувати. Зробиш йому гарно, пересадиш туди, наступного дня приходиш – там вже ями викопані, каміння в інших місцях лежать. Всю ніч чути, як він щось там переносить. За цим цікаво спостерігати. Проте не варто забувати, що є отруйні павуки. Тому не слід бути дуже відважним не тільки з павуками, але і з іншими тваринами.
ІV. Література
• zoodv.ru – Анатомія павуків;
• infopauk.info – Павуків: внутрішню Будова;
• ru.wikipedia.org – хітін;
• bugdesign.com.ua – термінологічній словник;
• spiders.nnov.ru – линька павуків;
http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-pavukiv/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Автор: 

Яремко Оксана Романівна, вчитель біології Довжанківської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі