Користувацький вхід

Основні групи вітамінів, їхні представники, біологічне значення. Розробка уроку для 10 класу біолого-хімічного профілю.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: Основні групи вітамінів, їхні представники, біологічне значення.
Мета: продовжити формувати поняття про органічні речовини, ознайомити учнів з основними групами вітамінів, з’ясувати значення вітамінів у збереженні здоров’я, правилах вживання вітамінних препаратів, ролі вітамінів в обміні речовин;
розвивати пізнавальні інтереси, вміння логічно мислити, узагальнювати, виділяти головне, формувати біологічну мову, сприяти розвитку наукового світогляду;
формувати позитивну мотивацію на сприйняття нового матеріалу, виховувати бажання бути здоровим і вести здоровий спосіб життя.

Тип уроку: засвоєння нових знань.
Форма уроку: урок - лабораторія .
Обладнання: муляжі фруктів та овочів, макети вітамінних препаратів, лабораторне обладнання, підручник, комп’ютер, презентація.
Хід уроку
І. Організаційний момент. (1-2 хв.)
Добрий день, діти. Пропоную вам налаштуватись на співробітництво і взаєморозуміння. Перевірте готовність до уроку. Для роботи на уроці нам потрібні: зошити, щоденники, підручники, а також мислення і пам’ять.
ІІ. Актуалізація опорних знань. (3 хв.)
Інтерактивна гра «Актуальний мікрофон».
1. Які неорганічні сполуки ви знаєте? (Вода і мінеральні солі).
2. Що таке органічні речовини? (Органічними речовинами називають майже усі сполуки карбону).
3. Які органічні речовини ми вивчили? (Білки, ліпіди, вуглеводи і нуклеїнові кислоти).
4. Які органічні сполуки входять до складу продуктів харчування? (Білки, ліпіди, вуглеводи)

ІІІ. Мотивація і повідомлення нової теми та завдань уроку (3 хв.)
З термінів і понять, розміщених на дошці заповніть схему, щоб утворився логічний ланцюг.
Терміни:
• вода
• органічні
• продукти харчування
• білки
• поживні речовини
• неорганічні
• ліпіди
• мінеральні речовини
• вуглеводи
Продукти харчування
Поживні речовини
Органічні Неорганічні
Білки Ліпіди Вуглеводи ? Вода Мінеральні речовини
Якої речовини не вистачає в даному ланцюзі?
Ця речовина - В І Т А М І Н И (слайд 1).
Отже тема нашого уроку…
Форма нашого уроку – нетрадиційна. Ми з вами проведемо засідання наукових лабораторій нашого науково дослідницького інституту, на яких ми …(мета).
ІV. Вивчення нової теми (20 -25 хв.)
У нас сьогодні засідає 5 наукових лабораторій:
1. Історики
2. Науковці
3. Експериментатори
4. Лікарі
5. Провізори
Співробітники лабораторій отримали завдання і зараз будуть нам звітувати про виконану роботу.
Кожний із вас отримав картку, на якій вказані продукти харчування . Ваша задача протягом нашого засідання заповнити картку, вказавши знаком «+» вміст того чи іншого вітаміну в даних продуктах харчування.
1 лабораторія «Історики» (слайд 2).
Уперше необхідність вітамінів для харчування була доведена російським лікарем Миколою Івановичем Луніним у 1881 році (слайд 3).
Група тварин одержувала штучно приготовлену їжу. При такому харчуванні тварини гинули. Коли в штучно приготовлену їжу додавали молоко, то вони залишалися здоровими. Так експериментально було доведено, що в раціоні харчування повинні бути ще якісь речовини.
Через 9 років після цього відкриття сталася ще одна подія (слайд 4).
У 1890 році голландський лікар Ейкман приїхав на острів Ява, жителі якого хворіли на важку хворобу, яку називали «кайдани ніг». Хвороба починалася з ніг, потім розвивалися судоми, з’являвся параліч.
Лікар звернув увагу на те, що кури в курятнику, яких годували очищеним рисом, також хворіли. Кури, які ходили на волі, були здоровими. Ейкман дійшов висновку, що в їжу необхідно додавати лузгу риса.
І тільки через 30 років у 1912 році вітаміни були відкриті польським вченим Казимиром Функом (слайд 5). У його лабораторії з’явилися клітки з голубами. Він годував їх виключно очищеним рисом, і через деякий час голуби захворіли. Але тільки-но хворим голубам вводили жовту кристалічну речовину, одержану з висівок, птахи одужували.
Учений назвав біологічну активну речовину, яку виділив з висівок, «вітамін», з’єднавши в одному слові латинське vita – «життя» та грецьке амін – «належність до амінокислот». Ця назва збереглася до сьогодні, хоча Нітроген міститься не в усіх вітамінах.
Так зусиллями Луніна, Ейкмана та Функу була відкрита таємниця життя.
Учитель. Записали в зошиті (слайд 6).
Вітаміни – це біологічно активні речовини, що діють в дуже невеликих кількостях і належать до різних за складом класів органічних сполук.
Надходять вітаміни в організм з їжею, переважно рослинного походження. У тканинах людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. На сьогоднішній день відомо більше ніж 30 вітамінів, понад 20 вітамінів мають безпосереднє значення для здоров’я людини (слайд 3). Всі вони позначаються на письмі великими латинськими літерами. Їх поділяють в залежності від розчинності на дві групи:
- водорозчинні ( С, В, Н, РР та ін.)
- жиророзчинні (А, D, К,Е та ін.) – для кращого запам’ятовування КЕDА.
Більш детальну інформацію про основні групи вітамінів ми дізнаємося від групи науковців.
2 лабораторія «Науковці».
Жиророзчинні вітаміни.
Вітамін А або ретинол, або вітамін росту. Регулює обмінні процеси в шкірі, слизових оболонках очей, дихальних та сечових шляхів, травного каналу. Він значно підвищує опірність організму до інфекційних хвороб. Вітамін спричиняє значний вплив на стан клітинних мембран, тканинне дихання, функціонування ендокринних залоз. Він міститься в таких продуктах - риб'ячий жир, печінка, нирки, молочні продукти (сметана, вершкове масло), курячі яйця, ікра осетрових риб, морква. Але тільки половина необхідної для організму людини добової норми вітаміну А задовольняється після їх вживання. При нестачі виникає захворювання – куряча сліпота ( слайд 7 ).
На добу потрібно 1 – 2 мг вітаміну.
Вітамін D або кальциферол. За недостатності вітамінів групи D, у дітей переважно з'являються ознаки рахіту (зріст дитини уповільнюється, скелет формується неправильно. У хворих рахітом дітей викревлені ноги, голова та живіт збільшенні). В дорослих (особливо у вагітних жінок), які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм'якшуються. Кальциферол виробляється в шкірі під дією УФО, на нього багаті яєчний жовток, вершкове масло, риб’ячий жир, ікра, петрушка, кефір (слайд 8).
На добу потрібно 2,5 – 1,25мг вітаміну.
Вітамін Е або токоферол з грецької означає «народження немовляти» і указує на роль цього вітаміну в репродукції. Токофероли застосовують для лікування атеросклерозу, екзем, трофічних виразок, задавнених ран. Препарати альфа-токоферолу необхідні для нормальної лактації, розмноження, зокрема збереження вагітності, для лікування гіпертонічної хвороби. Міститься у квасолі, зеленому горошку, шпинаті, абрикосах та персиках (слайд 9).
На добу потрібно 10 – 15 мг вітаміну.
Вітамін К або філохінон забезпечує зсідання крові, попереджає остеопороз. Міститься в зеленому чаї, зелених помідорах, спаржі, картоплі, капусті, бананах, шпинаті (слайд 10).
Водорозчинні вітаміни.
Вітамін В1 або тіамін. У природі синтезується рослинами і деякими мікроорганізмами (найбільше його міститься в дріжджах, хлібних злаках, картоплі). В організм людини і більшості тварин тіамін надходить з їжею. Його недостача в раціоні викликає гіповітаміноз, а відсутність його призводить до розвитку хвороби бері-бері, що характеризується ураженням периферичних нервів, серцево-судинної, травної та м'язової систем (слайд 11).
Добова норма – 2 – 4 мг.
Вітамін В2 або рибофлавін бере участь в процесах росту, пластичному обміні; впливає на стан центральної нервової системи, процеси в рогівці, кришталику ока, забезпечує світловий і кольоровий зір; входить до складу ферментів, які регулюють важливі етапи обміну речовин, позитивно впливає на стан шкіри та слизових оболонок, функцію печінки та кровотворення. Міститься в капусті, яблуках, горосі, томатах, яйцях, яловичині, огірках, молоці. При нестачі виникає слабкість, зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функції зору (слайд 12).
Вітамін В5 або пантотенова кислота міститься в дріжджах, печінці, курячих яйцях, молоці, м'ясі, стручкових тощо. Регулює роботу наднирників, засвоєння вітамінів, синтез антитіл, жировий обмін. При нестачі – знижується імунітет (слайд13).
Вітамін В6 або піридоксин необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець. Регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен. Найбільше піридоксину у м'ясі тварин, птахів, оселедцях, рибі палтусі, гречаній крупі, пшоні, хлібі з борошна грубого помелу, перловій і ячмінній крупах. При нестачі виникає анемія, дерматит, судоми, розлад травлення (слайд 14).
Вітамін В7 або вітамін Н або біотин. Нестача біотину в їжі спричиняє ураження шкіри, м'язову кволість, зменшення числа еритроцитів. В найбільшій кількості біотин міститься в суницях,помідорах, бобових, дріжджах, яєчному жовтку, печінці, кукурудзі. Впливає на сон і апетит, стан шкіри та волосся, рівень холестерину в крові (слайд 15).
Вітамін В9 або фолієва кислота позитивно впливає на лікування деяких важких форм анемії і недокрів’я людини. Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот, регулює роботу органів кровотворення. Рослинними джерелами фолієвої кислоти є листові овочі, картопля, яблука, абрикоси. Містяться в грецьких горіхах, м’ясі ( слайд 16).
Вітамін В12 або ціанокобаламін бере участь у кровотворенні, регулює вуглеводний і жировий обмін в організмі. При авітамінозі розвивається недокрів'я — анемія, відіграє надзвичайно важливу роль у правильному функціонуванні нервової системи, впливаючи, таким чином, на роботу всіх органів. Міститься в молочних продуктах, яєчному жовтку, м'ясі, печінці, нирках і рибі ( слайд 17).
Вітамін С або аскорбінова кислота міститься у свіжих фруктах і овочах. Вона не синтезується у організмі людини і надходить лише з продуктами харчування. Розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятінні, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст у них вітаміну С. Велика кількість вітаміну C міститься в лимонах, плодах шипшини, червоного перцю, смородини, зеленої цибулі. Нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги (хвороба, відома мандрівникам і мореплавателям. При цій хворобі з’являється кровоточивість ясен, виразки на слизових оболонках роту, розхитуються і випадають зуби. Кості стають крихкими, виникають болі в суглобах. Наступає недокрів’я, та різко знижується опір організму до інфекційних захворювань). (слайд 18).
Добова норма – 75 – 100 мг (найбільше з усіх).
Вітамін РР або нікотинова кислота знаходиться у житньому хлібі, гречці, квасолі, м'ясі, печінці, нирках. Нестача цього вітаміну призводить до дерматиту, діареї, а також спричинює таке захворювання як пелагра (авітамінозне захворювання шкіри) (слайд 19).
Учитель. Дякуємо науковцям. Ми познайомилися з найпоширенішими вітамінами, дізналися , в яких продуктах харчування вони містяться, і що буває при їхній нестачі. Ви заповнили картки, і тепер знаєте вміст вітамінів в продуктах харчування. Ці картки ви можете вклеїти в зошити або помістити вдома на видному місці, щоб мам’ятати, як правильно харчуватись.
Тепер давайте надамо слово нашим експериментаторам.
3 лабораторія «Експериментатори».
Вітамін С нестійкий, руйнується на повітрі і при контакті з металами.
Дослідження засноване на властивостях аскорбінової кислоти знебарвлювати йод. При знебарвленні металічний йод відновлюється до негативно зарядженого іона йоду.
Спиртовий розчин йоду ми розвели водою до кольору чаю. Додали крохмалю до отримання синього кольору.
В 3 пробірки наливаємо по 1 мл
1) яблучного соку із коробки
2) сік, приготований зі свіжого яблука
3) сік свіжого лимона
В кожну з пробірок додаємо по 5 крапель розчину йоду. Спостерігаємо зміну забарвлення протягом 1 хвилини. Якщо розчин йоду зберігається, то вітаміну С в зразку, який ми досліджуємо, немає. Якщо реактив знебарвлюється повільно – аскорбінової кислоти мало.
Тепер послухаємо поради лікарів.
4 лабораторія «Лікарі».
З наведених прикладів, ми з’ясували, що при нестачі вітамінів в організмі виникають певні хвороби , які можуть, навіть, призвести до смерті. При відсутності вітамінів виникає хвороба – авітаміноз; при нестачі – гіповітаміноз; при надлишку (а буває й таке) – гіпервітаміноз( слайди 20,21).
А зараз давайте проведемо невеликий тест і дізнаємось, чи є у когось із присутніх авітаміноз (слайди 22,23).
Поради лікарів:
- Всі овочі та фрукти мити і чистити тільки перед самим варінням або
споживанням.
- Якщо овочі потрібно відварити то їх потрібно класти лише в емальовану каструлю з гарячою водою. При цьому каструлю потрібно закривати кришкою.
- Деякі овочі та фрукти краще зберігати взимку в морозильні камері (найбільш всього зберігаються вітаміни).
- Для того щоб поповнити свій організм вітамінами можна також споживати вітаміни, які продаються в аптеках.
5 лабораторія «Провізори» (слайд 24).
На превеликий жаль , в наш час не завжди вдається повноцінно харчуватись, і тому збагатити свій організм вітамінами можна придбавши їх в аптеці, а саме: аскорбінова кислота, аскорутин, ретинолу ацетат, ревіт та інші. Фармацевти намагаються створювати штучні вітаміни по аналогії природних, але розташування атомів в молекулі синтетичних вітамінів відрізняється від розташування в натуральних вітамінах. Наш організм вловлює цю різницю, тому синтетичні вітаміни не засвоюються так добре, як вітаміни із продуктів харчування. Згідно науковим дослідженням, в ідеальних умовах наш організм здатний засвоїти вітамін з таблетки максимум на 10%. Все частіше з’являється інформація про те, що вживання табтетованих вітамінів не приносить бажаного ефекту. Як показали дослідження, натуральні продукти з великим вмістом вітамінів мають більше користі для здоров'я, ніж вітаміни, придбані в аптеці. Незважаючи на велику кількість реклами і популярність синтетичних вітамінних комплексів, не варто забувати, що вітаміни в таблетках – це, перед усім, лікарський препарат, і приймати його без призначення лікаря не рекомендується.
Вітаміни у таблетках лікарі радять приймати лише людям групи ризику —
дітям, людям, які важко працюють, спортсменам, хворим і після хвороби, людям похилого віку. Також можна приймати у передепідемічний період, якщо, наприклад, поширюється грип. Здорова людина потрібну кількість вітамінів отримує із їжі. Їх надлишок призводить до гіпервітамінозу. А це так само негативно діє на організм, як і авітаміноз."

V. Узагальнення та систематизація знань (5 хв.)
Гра «Вітамінне доміно»
Вітамін С Цинга Вітамін В1 Вітамін D Бері- бері

Рахіт
Вітамін А Куряча сліпота

Рефлексія (3 хв.)
На уроці я …
- дізнався нового про …
- найбільше мені сподобалося …
- найбільші труднощі я відчув …
Вчитель. Яблуко не є чемпіоном по кількості вітамінів і живильних речовин, що міститься в них. Який би ми не взяли вітамін або мінерал - завжди знайдеться фрукт, в якому його значно більше, ніж в яблуках. Не дивлячись на це, яблука є мало не найкориснішими фруктами. Їх користь полягає в поєднанні різних компонентів, включаючи вітаміни, мінерали, фруктові кислоти, цукор і клітковину. Народна мудрість говорить «Яблуко на ніч – і до лікаря не ходи», тому ми хочемо пригостити присутніх гостей цим і збагатити їхній організм вітамінами.
VІ. Підведення підсумків (4 хв.)
Оцінювання роботи учнів.
Домашнє завдання – параграф 28 ст.148-153,
опрацювати таблицю ст.151.

Автор: 

Прокофьєва Тетяна Владиславівна, вчитель біології КЗ "Середня загальноосвітня школа №8 м. Дніпродзержинська" Дніпродзержинської міської ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі