Користувацький вхід

Блок iнтегрованих урокiв з основ здоров’я та абетки харчування, природознавства та абетки харчування

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Реалізація виховання освіченої, фізично і соціально здорової, творчої особистості є найактуальнішою проблемою суспільства. Серед традиційних цінностей українського народу велику увагу завжди мали здоров`я та фізична досконалість. Національний ідеал здоров`я формувався системою національних традицій. Нині формування здорового способу життя можливе лише через інтеграцію знань про здоровий спосіб життя.
Наше завдання – сформувати в учнів уявлення про:
• основи раціонального та збалансованого харчування;
• правила здорового харчування;
• режим;
• добовий раціон;
• практичні аспекти впливу харчування на стан здоров`я дитини;
• властивості окремих груп харчових продуктів та їх значення для зміцнення здоров`я;
• необхідність поєднання смаку, кольору та оформлення страв;
навчити учнів:
• аналізувати своє харчування;
• складати свій раціон харчування;
• обирати групи продуктів, корисних для здоров`я;
• обґрунтовано, на підставі особистої переконаності, пропагувати принципи здорового харчування.

Сформувати в учнів свідоме ставлення до власного здоров`я та раціонального харчування як способу його збереження і зміцнення.
Правильне харчування – це наш свідомий вибір бути здоровим і дотримуватися його необхідно все життя.
Урок № 1
Тема уроку. Інтегрований урок. Тварини – живі організми. (Природознавство). Молоко та його родина (Абетка Харчуваня)
Мета:
• Розкрити значення тварин для людей;
• Формувати поняття «дикі» і «домашні» тварини;
• Показати яку користь приносять для людей;
• Поглибити знання учнів про різні групи продуктів та їх значення в раціоні харчування (молочні продукти);
• Ознайомити учнів з властивостями молочних продуктів як однієї з найважливіших груп дитячого харчування;
• Виховувати турботливе ставлення до тварин та бережне ставлення до свого здоров`я.
Обладнання: ілюстрації тварин, молочних продуктів; плакат «Кросворд»; картки – цікавинки про тварин.

Перебіг уроку:
1. Організація класу
-Дзвоник всім нам дав наказ:
До роботи! Швидше в клас!
Будемо уважні та старанні всі,
Сядемо рівненько на місця свої.
2.Актуалізація опорних знань
2.1. Відгадування загадок
Має клешні й довгі вуса,
Я і сам його боюся:
Бо щипає, мов гусак,
Ну а звуть щипаку…(рак)
В нього стільки голочок,
Як на небі зірочок. (їжак)
У воді вона живе,
Нема дзьоба, а клює. (риба)
3. Повідомлення теми та мети уроку
- Тема нашого сьогоднішнього уроку – «Тварини-живі організми. Молоко та його родина».
4. Розповідь вчителя
- Значення тварин у природі – величезне. Одні тварини запилюють рослини, інші розносять насіння деяких рослин, тварини, які живуть у грунті забезпечують коріння рослин водою, повітрям, які проникають через вириті ними нірки. Водні мешканці очищують воду від забруднень, тому що знищують інших тварин, які є для них їжею. У природі не існує абсолютно шкідливих або корисних тварин. Вони всі потрібні природі. Тому ми повинні берегти будь-яких, навіть найнеприємніших на вигляд тварин, охороняти їх. Тваринний світ різноманітний, тварини живуть скрізь. Їх можна зустріти на лузі, у лісі, водоймах.
Комахи мають твердий покрив, крила, 3 пари ніг. Риби живуть у воді, мають лускатий покрив, дихають зябрами, їх потомство вилупляється з ікринок у воді. Плазуни мають суху лускату шкіру, відкладають яйця. Птахи відкладають яйця, тіло в них покрите пір`ям, мають крила, більшість уміє літати. Ссавці, або звірі, вкриті звичайною шерстю. Вони народжують потомство і вигодовують молоком. Багато різних тварин розводить людина.
- назвіть тварин, які належали б до однієї з перелічених груп.

- Яких тварин ми називаємо дикими? Домашніми?
- Чи може людина обійтися без тварин?
- Яку користь приносять тварини людям?
4.1. Гра «Хто де живе?»

5. Фізкультхвилинка
Довгоносий чорновус у болотечку загруз,
Будем його рятувати, за хвостика витягати.
Щоб не лакав чорногуз, що в болотечку загруз.
1, 2, 3, 4, 5 будем ніжки обливать.
Хай летить собі на волю і шукає кращу долю.
Ми йому допомагали, і в той час відпочивали.
А тепер нам час сідати, будем далі працювати.
4.2. Продовження розповіді вчителя
Людина – частина живої природи. Вона їсть і п`є, засвоює корисні речовини, а шкідливі виводить з організму. Для життя і росту їй потрібні поживні речовини. Основними складниками, з яких складаються харчові продукти, є білки, жири, вуглеводи, вода. Вони є будівельним матеріалом для органів організму людини.

Є 2 простих правила: в харчуванні школяра повинні бути кальцій і вуглеводи. Це молоко або молочні продукти, які дають нам корови, кози. Молочні продукти – це джерело кальцію. Доведено, що в шкільному віці людина сприймає і запам`ятовує найбільше інформації. Для того, щоб мозок справлявся з таким обсягом роботи, йому потрібне постійне живлення, яке організм бере з вуглеводів. А ще дітям потрібно бігати, рухатись, грати – на це потрібна енергія. Єдине джерело поживних елементів – їжа. Найбільша кількість кальцію необхідна з 9 до 18 років, денна норма 4 порції молочних продуктів в день. Одна порція – це 2 склянки молока або йогурту, 2 шматочки сиру або 150 грамів сиру. Не можна замінювати натуральне молоко шоколадним, сир – твороженою масою, бо кальцій і цукор не сумісні. 3 молочних продукти в день допоможуть правильно збалансувати харчування. Наприклад: зранку йогурт, вдень сир, увечері молоко або кефір.

Молоко і молочні продукти є хорошим джерелом білка. Вони містять кальцій, який допомагає зберегти ваші кістки здоровими і відіграє важливу роль у зниженні ламкості і крихкості у подальшому житті. Однак, багато молочних продуктів мають високий вміст насичених жирів. Для того, щоб молочні продукти приносили користь для здоров`я, треба вживати мало жирні продукти.
7. Закріплення вивченого матеріалу
7.1. Міні-вікторина
 До якої групи належить риба?
 У якій групі є лимон?
 Продукт якої групи виготовляють із соняшника?
 До якої групи належать каші та хліб?
 У якій групі є йогурт?
7.2. Кросворд
СМ _ТАН _
РЯЖ_НК_
М_Л_КО
Й_ГУР_Т
КЕ_ІР
_АСЛО
С_Р
7.2. Робота з молочними приказками
- Поясніть значення цих приказок
- Кров з молоком
- Купатися в молоці
- Як сир у маслі.
- Літом без молока, як зимою – без кожуха.
7.3. Робота в групах

Проведи лінії від назв груп продуктів до їх зображення на тарілці.
1. Розкажи про кожну групу продуктів, чим вона корисна.
2. Зверни увагу на колір тарілки у кожної групи продуктів. Дай відповіді на запитання, зафарбуй квадратик напроти питання у колір відповідної групи.
7.4. Цікаві факти
-Послухайте цікаву інформацію.
-Вчені підрахували, що за 70 років життя людина з`їдає приблизно 8 тонн хлібобулочних виробів, 10-12 тонн картоплі, 6-7 тонн м`яса і риби, 10-12 тисяч яєць, випиває 10-14 тисяч літрів молока. На приймання їжі, загалом, за життя витрачає людина 6 років життя.
7.4. Прослуховування доповідей дітей
(Про козиняче молоко: користь і шкода; корисні властивості сиру, кефіру, какао і ряжанки).
1 учень
Козине молоко стало популярним ще у давнину, коли ходили легенди про те, що Зевс був вигодований молоком від кози Амалтеї. Люди минулого знали, що козине молоко – це свого роду ліки, якими можна лікувати хвороби. Із-за високого вмісту корисних речовин в молоці кози, воно прекрасно підходить тим людям, кого мучить приватна мігрень, хто хворий на анемію або послаблення кісткової тканини. Тим, хто часто страждає безсонницею радять випивати стакан теплого козиного молока за годину до сну. Часто молоко кози порівнюють з коров`ячим і черговий раз знаходять підтвердження тому, що перше у кілька разів корисніше другого. Воно містить дуже високоякісні білки, вітаміни групи А, В і D і багато-багато кальцію. В молоці кози знаходиться пристойна кількість тваринного жиру. Воно корисне дітям, яким потрібно рости, зміцнювати здоров`я та імунітет.

2 учень
Сир – один з найсмачніших, корисніших, улюблених молочних продуктів. Існує 1000 видів сиру. Яким би він не був: плавленим, м`яким, твердим, його користь для людського організму очевидна і значна. До складу сиру входять цінні для людини білки, молочний жир, мінеральні речовини, вітаміни і екстрактні речовини. 50 грамів сиру рівноцінні вживанню 0,5 літрів молока. Екстрактні речовини сиру впливають на травні залози, посилюючи апетит. Білок є невід`ємною частиною крові і лімфи.
3 учень
Ряжанка – популярний молочний напій, який виготовляють з топленого молока з додаванням закваски. Корисні властивості ряжанки широко відомі в багатьох країнах. Ряжанкою називають тільки у слов`ян, у кавказьких народів «мацоні» або «мацун». За кордоном ряжанка відноситься до йогуртів. Ряжанка корисна для людей, які страждають атеросклерозом і гіпертонією, в жарку погоду можна пити на рівні з водою.
Кефір. Справжнім порятунком буде кефір для тих людей, хто потребує кальцію, але має індивідуальну непереносимість молока. Існують також певні протипоказання до його вживання щодо дітей не раніше 8 місяців. Шкода від цього продукту може бути у разі вживання у великих кількостях.
4 учень
Молоко від корови ставлять на рівень вище, але козине молоко, овече, кобиляче, оленяче анітрохи не поступаються лідерові. Воно є незамінним в рецептах багатьох страв. Варто замислювати про умови зберігання молока, міри чистоти і свіжості, які є важливими критеріями якості при купівлі. Будь-яке молоко краще прокип`ятити, щоб уникнути зараження і бути впевненим у безпеці цього продукту. Згущене молоко відрізняється якістю, що здатна зберігати більшість корисних властивостей молока. Якісне сухе молоко, яке отримують шляхом згущування і випарювання цілісного молока по своєму складу і поживним якостям не поступається сьогоденню.
5 учень
Какао. Варто згадати про шоколад, який виготовляється тільки з додаванням какао – тертого і какао-масла. При регулярному вживанні зміцнює нервову систему, покращує кругообіг мозку, знижує артеріальний тиск, відновлює фізичні і розумові сили, розслабляє і водночас підвищує працездатність.

7.5. Молочні приклади, робота в зошиті

7.6. Конкурс «Відгадай»
На дошці висять малюнки 4 ємностей з молоком, під ними речення, яке учням треба закінчити.
1. «Якщо молоко залишити на 1 добу в теплі, воно скисне і утвориться…»
2. «якщо молоко, яке скисло, злегка підігріти, з нього утвориться маса білого кольору, яку називають…»
3. «Якщо молоко поставити в гарячу духовку і потримати його там декілька годин, то утвориться…»
4.«Якщо у гарячу духовку на декілька годин поставити молоко, яке скисло, то утвориться…»
8. Підсумок уроку
8.1. Відгадування загадок
- Я – білий, справа не важка мене зробити з молока.(сир)
- Я цьому дивуюся щоденно,- татові зізнавсь малий славко, - чом корова їсть траву зелену, а дає нам біле…(молоко)
- Мені мама з магазину принесла в обгортці … зиму, я її за мить зігрів. Як? А дуже просто – з`їв. (морозиво)

8.2. Гра «Молочна естафета».
- Нажаль, наш урок підходить до кінця. Сьогодні ви дізналися багато цікавого і нового. А щоб перевірити ваші нові знання – проведемо гру «Молочна естафета».
Умови гри: один з учнів називає один з молочних продуктів, другий – інший молочний продукт і т.д., при цьому назви продуктів можна повторювати. Виграє той, хто пригадає найбільше назв молочних продуктів.
8.3. Молочний тест
- А зараз проведемо молочний тест. Якщо ми згодні – плескаємо 1 раз у долоні, якщо ні – сидимо тихо.
- Молоко належить до групи злаків?
- Йогурт у молочній групі?
- У молоці є вітаміни та мінерали?
- Сметану роблять із кефіру?
- Молочні продукти багаті на кальцій?
- Масло багате на жири?
8.4. Цікавинки про тварин
- Для жителів Індії корова є священною твариною. Вона ходить вулицями міста коли їй заманеться і ніхто не має права її ображати.

Висновок: Ми повинні бережно ставитися до тварин, бо вони дають нам багато чого корисного. Молоко, кефір йогурт є незмінними джерелами білка, кальцію. Людський організм потребує їх щодня, оскільки вони забезпечують нормальний ріст і розвиток кожного з нас.

Урок №2
Тема уроку. Інтегрований урок. Людина та її здоров`я. (Основи здоров`я). Рослини – живі організми, джерело поживних речовин і кисню на Землі. Зернові продукти: хлібні вироби, макарони, крупи. (Абетка Харчування)
Мета:
- Допомогти усвідомити, що здоров`я – це великий дар для людини;
- Збагатити уявлення про чинники, які впливають на стан здоров`я;
- Надати учням знання про значення зернових продуктів як найголовнішого джерела енергії;
- Дати поняття про поживні речовини, які містяться в хлібі;
- Розширити уявлення про асортимент хлібобулочних виробів;
- Ознайомити з видами круп та їхньою харчовою цінністю;
- Виховувати бережливе ставлення до свого здоров`я за допомогою засобів правильного харчування.
Обладнання: ілюстрації зернових продуктів, хлібних виробів; зошит з Абетки Харчування; таблиця з прислів`ями; таблиця - пам`ятка; малюнки з казок.
Перебіг уроку:
1. Організація класу
- Посміхніться один одному, щоб нам приємно було спілкуватися.

Девіз уроку
Хто здоровий – той сміється,
все йому в житті вдається.
Він долає всі вершини,
Це ж чудово для людини!
2. Актуалізація опорних знань
Бесіда
- Як ви зміцнювали здоров`я за цей час?
- Кому доводилося вести боротьбу з ворогами країни Здоров`я?
- Як ви це робили?
Підсумовуючи сказане, вчитель загадує загадку.
Що це таке?
- Коли воно є, - марно тратимо, не дбаємо, а коли його не стане – віддали б усе, щоб повернути назад. (здоров`я)
- Звичайно, це здоров`я. Людина росте приблизно до 24 років і в цей час будує своє тіло. Наші м`язи, кров, внутрішні органи, волосся, шкіра – все це переважно білки. А переставши рости, ми постійно відновлюємо тканини. Старі клітини відмирають, їх місце займають нові. Найбільше білка у рослинній їжі. Хоча в соєвих бобах його вдвічі більше, ніж ц м`ясі. Людина повинна споживати тваринні і рослинні жири: сало, масло, сир, олія, горіхи, вівсяні і гречані крупи. Вуглеводи використовують як джерело енергії для нормальної роботи м`язів, серця, печінки. Вуглеводами нас забезпечують рослини. Тому необхідним є вживати хліб, крупи, цукор, картоплю, моркву, буряк, фрукти, мед.
3. Вивчення нового матеріалу
3.1. Відгадування загадок
- Зараз ми з вами повідгадуємо загадки для того, щоб дізнатися про що піде мова на сьогоднішньому уроці.
На гіллястій на стеблині,
Що комірка – по зернині.
Буде віник, буде паша
Буде діткам добра каша. (просо)

Я – білий, справа не важка,
Мене зробили з молока.
А прочитаєш навпаки –
Зі мною зліпиш пиріжки. (сир-рис)

Народився із землі,
Зарум`янивсь на вогні.
І з`явився на столі
До борщу тобі й мені. (хліб)
Хто брат і сестра?
Глянь на мене, вітрику, чи гарно прибралась
Рано до схід сонечка росою вмивалась,
Ех, у мене листячко, пахуче як квіти,
Чому ж мені, вітрику, ой чом не радіти?
Краще в полі нашому від мене немає,
Аж до моря славонька про мене літає. (гречка)

У зеленому стручку густо, наче в кулачку,
Дружно братики зростали і тому біди не знали.
Восени, під вечорок, раптом луснув той стручок,
З нього братики-плоди пострибали хто куди. (горох)
3.2. Повідомлення теми і мети уроку
- Як одним словом назвати всі слова-відгадки? (зернові культури)
Отже, тема нашого сьогоднішнього уроку: «Зернові культури».

Зернові продукти – це хлібні вироби, макарони, крупи. Крупи – джерело рослинних білків і вуглеводів. Також у них міститься багато мінеральних речовин вітаміну В. Виробляють крупи з різних зернових культур.
1 учень:
- Найбільшу харчову цінність має гречана крупа, яка багата на рослинні білки, жири, крохмаль, містить багато калію, фосфору, магнію, заліза, вітаміна В.
2 учень:
- На другому місці – вівсяна крупа, яка містить незамінні амінокислоти, жири, мінеральні речовини: калій, фосфор, магній, залізо, мідь, марганець, цинк, вітаміни В і Е. Вівсяні пластівці і толокно, спеціально оброблені, засвоюються краще, ніж вівсяна крупа.
3 учень:
- Рис багатий на крохмаль, але у ньому менше білка, жирів, мінеральних речовин та вітамінів. Він легко перетравлюється і засвоюється через изький вміст клітковини, що дає змогу використовувати цей продукт при захворюваннях кишечника.
4 учень:
- З пшениці виробляють манну крупу, яка належить до легкозасвоюваних та висококалорійних продуктів. Вона містить багато крохмалю, при низькому вмісті клітковини. До її складу входять вітаміни групи В, мінеральні речовини. Ці крупи рекомендовано для харчування ітей дошкільного та шкільного віку.
5 учень:
- Пшоняна крупа, яку отримують з проса, за своїми властивостями поступається іншим крупам. Зерно містить менше мінеральних речовин і амінокислот. Через важке перетравлювання пшоно рекомендується дітям більш старшого віку.
6 учень:
- Кукурудзяні крупи, багаті на крохмаль, мінеральні речовини, вітамін Е. Вони потребують довгої варки. Однак легко засвоюються організмом. З кукурудзи виробляють кукурудзяні пластівці – висококалорійний, легкозасвоюваний продукт високої біологічної цінності.
7 учень:
- Перлову і ячневу крупи виробляють із зерен ячменю, вони відрізняються високим вмістом крохмалю, фосфору, калію, заліза. Ці крупи належать до важко засвоюваних.
Бобові (квасоля, горох, боби, чечевиця) містять особливо багато рослинного білка, до 25%, мінеральних речовин (калію, заліза, вітамінів групи В).
4. Вправи та завдання
4.1.Робота в зошиті.
Завдання 1.

Роздивись поле із злаковими рослинами, підпиши їх назви.
Завдання 2
Розкажи, яких злаків ти вживаєш найбільше, у якому вигляді.
Завдання 3
До кожного злаку придумай 3 страви, які можна з нього приготувати.
Завдання 4
Назви ті страви, які готувалися без використання зернових продуктів.
4.2. Розгадування загадок
- А зараз давайте відгадаємо кілька загадок
Народився із землі,
Зарум`янивсь на вогні.
І з`явився на столі. (хліб)

Ми такі гостинці,
Дірка в серединці. (бублик)

Вчитель:
- З чого виготовляють хліб, бублики?
- Що ще виробляють з борошна?
- З пшеничного борошна вищого і 1 гатунку виробляють макаронні вироби. Борошно різних сортів відрізняється харчовою цінністю і вмістом біологічно-цінних речовин. Більшу харчову цінність має житнє борошно і тому використовується в дитячому харчуванні для приготування млинців, вареників, пельменів, випічки. Хліб широко використовується в харчуванні людей тому, що містить більшість необхідних поживних речовин: білок складає 2/3 усіх рослинних білків, які споживає людина. Головною складовою хліба є вуглеводи ( в основному крохмаль 35 – 50%). У різних сортах хліба міститься різна кількість клітковини, від чого залежить засвоюваність хліба. Тому дітям раннього віку треба їсти переважно пшеничний хліб. Хліб – це джерело вітамінів групи В, мінеральних речовин, калію, фосфору, магнію, кальцію, заліза, цинку. Хліб належить до особливо шанованих символів українського народу. А які прислів`я про хліб ви знаєте?
- Хліб усьому голова.
- Без хліба суха бесіда.
- Без хліба нема обіду.
- Де хліб та вода, там немає голода.
- Коли хліб на возі, нема біди в дорозі.
- Найсмачніший хліб від свого мозоля.
- Що до чого, а хліб до борщу.
- Паляниця – хлібові сестриця.
- Грушка-минушка, а хліб – кожен день.
5. Фізкультхвилинка

Для початку потягніться,
Туди – сюди оберніться.
Далі – рук і ніг хитання,
Низько-низько присідання.
Стрибу – стрибу вище хати,
Кілограмам не догнати.
6. Продовження вивчення нового матеріалу
1 учень
- Тлумачний словник української мови дає кілька значень слова «хліб».
Хліб – це зерно, яке перемелюють на борошно.
Хліб – це випечений виріб із борошна, продукт харчування.
Хліб – це зернові сільськогосподарські рослини.
2 учень
- Існують і переносні значення слова.
Хліб – це харчі, прожиток ( заробляти собі на хліб, забезпечити добробут).
Хліб – це заробіток, засіб існування ( у переносному значенні).
Жити на чужих хлібах (жити на чиємусь утриманні).
Хліб від рук відбивається (немає можливості заробити).
Висновок:
Ось, що значить хліб для людини. Його наявністю вирішуються добробут людини, її статок.
Чому саме хліб є ознакою добробуту? (учні висловлюють свої думки).
Правильно, хліб – найголовніше багатство. Не може бути родина багатою, якщо в хаті немає хліба. Тому не дивно, що в нашій мові чимало добрих слів, якими називають хліб: святий, насущний, золотавий, щедрий, пишний.
І це свідчить про велику шану. Яку здавна віддав наш народ хлібові.
7. Декламування віршів учнями.
1 учень
Він виріс із зерниночки,
З тоненької билиночки.
Пустила вона вусики
І стала половіть.
2 учень
Ішли дощі все літечко
Крізь нема синє ситечко,
Зерно до зерна тулиться
І починає зріть.
3 учень
На сонечку пишається
І соком наливається
І під вітрами буйними,
Шумить, шумить воно.
4 учень
Ой буде втіхи кожному
Невтомному, тривожному,
Хто виростив і виплекав
Це золоте зерно.
8. Закріплення вивченого матеріалу
8.1. Робота в зошиті
Хлібні задачки

1. Яка страва вийде, якщо на хліб покласти сир і помідор?
2. Яка страва вийде, якщо підсмажити хліб до рум`яної скоринки?
3. яка страва вийде, якщо засушити шматочки хліба?
8.2. Питання для роздумів
- Клітковина – це булка в клітинку?
- Висівковий хліб роблять з ячменю?
- Краще вживати чорний хліб?
Апетитні скоромовки
- Спробуй вимовити якомога швидше і чіткіше, але їсти завжди треба не поспішаючи і акуратно.

Порося мале Гаврюша
З`їло вранці лиш ватрушку.
Квапилося і спішило,
Та ватрушку розкришило.

8.3. Робота з пам`яткою
Запам`ятай!
Продукти зернової групи слід їсти щодня, але в міру.
Краще вживати чорний хліб, висівковий. Він містить більше корисних речовин.
Від зернових продуктів організм отримує багато енергії. Витрачай її на активний спосіб життя, а не сиди біля комп`ютера.
9. Підсумок уроку
- Дайте відповіді на питання.
- Якою була тема нашого сьогоднішнього уроку?
- Які зернові продукти ви запам`ятали?
- Чим корисні крупи?
- Які хлібобулочні вироби виготовляють з борошна?
- Які прислів`я про хліб ви запам`ятали?
- Які казки про зернові культури ви знаєте?
Урок № 3
Тема. Інтегрований урок. Рослини – живі організми, джерело поживних речовин і кисню на Землі.(Природознавство) Вітамінна група. (Абетка Харчування)
Мета:
• Розширити знання про світ рослин, їх середовище існування;
• Формувати поняття «дерево», «кущ», «трав`яниста рослина»;
• Поглибити знання дітей про вітаміни;
• Виховувати свідоме відношення до свого здоров`я, турботливе ставлення до рослин.
Обладнання: ілюстрації овочів і фруктів; плакат «Зернові культури»; плакат «Екологічні заборони».

Перебіг уроку:

1. Організація класу

- Дзвоник всім нам дав наказ:
До роботи! Швидше в клас!
Будемо уважні та старанні всі,
Сядемо рівненько на місця свої.

2. Робота над матеріалом уроку
2.1. Розгадування загадки
Сонечко в траві зійшло,
Усміхнулось, розцвіло.
Потім стало біле-біле,
І за вітром полетіло. (кульбаба)

- Пригадайте, в які групи можна об`єднати предмети живої природи.
- До якої групи ви віднесли б кульбабку?
- Які ще рослини ви знаєте?
2.2. Розповідь вчителя
- Щоб полегшити опис живого світу природи, вчені об`єднали живі істоти в групи. Найбільші групи іноді називають царствами. Усі тварини належать до царства тварин, а рослини – до царства рослин. Гриби виділяють в окреме царство грибів. Існує, навіть, царство маленьких живих істот – це царство бактерій. Сьогодні ми завітаємо в царство рослин, дізнаємося як рослини допомагають людині, навчимося бачити красу дивовижного світу і берегти його, використовувати світ рослин для здорового харчування. Рослини – це легені нашої планети. Кожного дня ми їмо самі рослини або продукти, які з ним одержуємо. Тварини, так само як і люди, дихають киснем. Багатьом тваринам рослини – це дім і їжа. А їжу для себе рослини створюють за допомогою сонячного світла, із повітря і води, адже рослини – це живий організм.
- На які групи поділяються рослини?
- Що в них спільного?
- наведіть приклади дерев, кущів, трав.
- Гілки, разом з листям, відіграють важливу роль у житті рослини. Листя бере участь у диханні і живленні рослини. На світлі із вуглекислого газу і води в листі утворюються необхідні рослині поживні речовини. Ми не маємо права бездумно ламати гілки, заважати рослині жити. Нерідко люди вирізають на корі дерев написи – це дуже шкодить деревам. Через ранку витікає сік, під кору попадають мікроби, які спричиняють захворювання і, навіть, загибель дерева. Людина – дитя природи. Її життя багато в чому залежить від того, чим вона харчується. А продукти харчування ми беремо в основному з рослин.
Усе в житті піде чудово,
Якщо будеш ти здоровим:
І духовно і фізично,
Будеш людям симпатичним!
- Над питанням харчування люди почали замислюватися вже давно. Підтвердженням цього є слова давньогрецького філософа Сократа:
«Ми живемо не для того, щоб їсти, але їмо для того, щоб жити».

- Як ви розумієте цей вислів?
- А зараз продовжуємо подорож з царства рослин в країну здоров`я.
- Ми відвідаємо такі місця:
1. Зустріч з принцесою Здоров`я
2. Загадкова
3. Наші предки
4. Цікавинки сьогодення
5. Екологічні заборони

2.3. Робота з новим матеріалом
- А тепер ми вирушаємо в Країну Здоров`я, у місто «Добростравія».
- Хто зуміє пояснити це слово?

1 зупинка Принцеса здоров`я.

Я - Принцеса Здоров`я. Старша дочка Королеви Здоров’я.
Харчування – неодмінна умова вашого життя. Без їжі людина не може жити. З їжею ми отримуємо поживні речовини необхідні для роботи мозку, серця,
легенів, м’язів. Від того яку їжу ви вживаєте, залежить ваше здоров’я. А ще здоров’я залежить від того як швидко і часто ви їсте, наскільки ретельно пережовуєте їжу. Отже, щоб бути здоровим, потрібно правильно харчуватися.
А ще у мене є помічники. Мої братики. Це – вітамини.
Слово «вітамін» походить від латинського слова «vita» - життя.
Назва ця - не випадкова. Якщо вітамінів не вистачає, людина тяжко хворіє. Вітаміни потрібні для нормального росту і розвитку дитячого організму.

Вітамін В:
Я необхідний для розумової і фізичної праці. Вітаміни групи В містяться у гречаній та вівсяній крупах, у горосі, печінці, м’ясі, яйцях.
Вітамін С:
Я підвищую протидію організму захворюванням, сприяю росту. Багато мене у овочах: капусті, помідорах, цибулі, картоплі, а найбільше – у ягодах чорної смородини, у плодах шипшини.
Вітамін D:
Я зміцнюю кістки. Вітамин D міститься у яйцях, печінці, молочних продуктах, риб’ячому жирі. Крім того вітамин D людина отримує з власної шкіри, у якій він утворюється під дією сонячних променів.

2 зупинка Загадкова

1) Шкір має 7, а сльози випустить усім? (цибуля)
2) Що то за голова, що лиш зуби і борода. (часник)
3) Сидить баба, серед літа у 100 сорочок одіта. (капуста)
4) Я кислий, був зелений, а потім пожовтів, з країн морських і південних прилетів. (лимон)
5) Росте зелений кущик, червоні ягідки. Торкнись його - вкусить. (шипшина)
6) Хтось на кущиках висипав намистинки чорні, їх збирають в кошики дівчата моторні (чорна смородина).

Подорожуємо далі!

3 зупинка Наші предки

- Найбільш поширеними стравами в Україні бути ті, які виготовлялися з рослинних складників. Каші становили основу харчування. Вони готувалися з гречки, вівса, кукурудзи, проса.
Найбільш улюблені - овочеві страви: борщ, капусняк, печений гарбуз, огірки, часник, перець, хрін.
Наші предки готували різноманітні страви з картоплі - деруни, галушки, оладки. М’ясні страви були рідкістю.
Споживали багато сала. Страви з птиці готувалися тільки в неділю. Яйця їли на свята. Молочні страви вживали частіше.

Їжте діти, їжте борщ
Пиріжки з капустою,
І салат морквяний
Заправлений сметаною,
А запивати є компот.

4 зупинка Цікавинки сьогодення
1) Який фрукт найкорисніший для людини? Звичайно це - . В яблуках міститься найбільша кількість вітамінів і корисних речовин які знижують ризик утворення ракових пухлин, попереджують руйнування клітин мозку.
Яблучний сік знищує ті бактерії ротової порожнини які спричиняють руйнуванню зубів. Тому рекомендують вживати 2-4 яблука в день.

2) Цікавинка «Зелена аптека»
Калина – символ України. У жодному дереві так не поєднуються краса і користь. Калина дарує нам силу, здоров`я, молодість, душевну теплоту. Її сік допоможе уникнути застудних захворювань і авітамінозу.

Суниця. Є повір`я, що суницю нам подарували гноми – втілення працелюбства. Потрапити в країну суниць може той. Хто не полінується нагнутися щоб заглянути під соковиті зелені листочки. А там – червоні ягоди, які довгими червневими днями вбирають в себе енергію сонця. Суницю вважають універсальним засобом майже чи не від усіх захворювань. У суниці можна використовувати все, починаючи з коріння і закінчуючи листям.
3) Цікавинка «Най-най»
Найвище дерево на землі – евкаліпт, висота якого досягає 150 метрів.
Найдовше коріння виявлено у дикого фікуса із Південної Африки (120 метрів).

- Тривалий час люди не замислювались над тим, що багатства рослинного світу не вічні і рослини потребують, щоб їх берегли, поповнювали і захищали. За останні роки багато рослин потрапило до Червоної книги. Це книга тривоги…
- А зараз ми прямуємо до зупинки «Екологічні заборони».
5 зупинка Екологічні заборони
• Не ламай гілки дерев та кущів;
• Не пошкоджуй кору дерев;
• Не рви квіти в лісі, в лузі;
• Не збивай гриби, навіть їстівні. Пам`ятай, що гриби уже потрібні природі.
3. Апетитні скоромовки
- Спробуй вимовити якомога швидше і чіткіше, але їсти завжди треба не поспішаючи і акуратно.

Я несу на кухню кріп.
Кине мама кріп в окріп,
А до кропа ще й петрушку, -
Смачно варить мама юшку.

4. Інсценівка «Хто найкорисніший?»

5. Підсумок уроку
- Про які царства ми сьогодні згадували?
- Як ви розумієте назву міста, яке ми сьогодні відвідали?

Все навколо зеленіє,
Річка ллється і шумить.
Тихо-тихо вітер віє
І з травою гомонить.
Як тут висидіти в хаті,
Коли все живе, цвіте,
Скрізь дзвенять пташки крилаті,
Сяє сонце золоте…

Урок № 4
Тема. Інтегрований урок. Здоровий спосіб життя. (Основи здоров`я) високоякісні харчові продукти: м`ясо, риба, яйця. (Абетка Харчування)
Мета:
- Розширити уявлення учнів про здоровий спосіб життя, про те що позитивно, а що негативно впливає на здоров`я;
- Ознайомити учнів з групою високоякісних харчових продуктів, їхніми властивостями: сформувати уявлення про цінність м`ясних та рибних продуктів як джерела повноцінних білків, поняття про калорії, порції у добовому раціоні школярів;
- Виховувати бережне ставлення до свого здоров`я.

Обладнання: ілюстрації – відгадки до загадок; зошит Абетка Харчування; чарівна таблиця «Меню».

Перебіг уроку:

1. Вступна бесіда
- «Здоров`я людини – найбільша цінність», - каже народна мудрість. Чому? Як ви вважаєте?
- Який вигляд має здорова людина?
- Що означає бути здоровим?
- Чи можете ви сказати про себе: «Я – здоровий»?
- Від чого залежить здоров`я?
- Що необхідно робити, щоб бути здоровим?
2. Робота за підручником, читання тексту на с. 9
- Що негативно впливає на здоров`я?
- Якими є наслідки того, що людина не замислюється про збереження здоров`я?
- Якою вона стає? У чому шукає розраду?
- Що означає «обирати здоровий спосіб життя»?
- Які правила здорового способу життя вам відомі?
Висновок: Здоров`я – найдорожчий скарб.
3. Вивчення вірша
Різні правила бувають,
Їх дорослі добре знають.
Захворіли мишенята,
Бо не слухалися тата.
Завдання: розгляньте малюнки і скажіть чому захворіли мишенята; дайте звіряткам свої поради щодо зміцнення здоров`я та дотримання правил здорового способу життя.

- Як ви думаєте, як харчування впливає на здоровий спосіб життя?
- Чи доцільно вживати м`ясо, рибу, яйця?
4. Актуалізація опорних знань
4.1. Бесіда
- Які групи продуктів ви знаєте?
(На дошці висить таблиця «Групи продуктів»)
1. М`ясо, птиця, риба, яйця, боби, горіхи;
2. Молоко, молочно - кислі продукти;
3. Хлібні вироби, макаронні вироби, крупи;
4. Овочі, фрукти;
5. Жири, масло.

4.2. Практична робота
- А ця чарівна таблиця допоможе прослідкувати, чи різноманітне в тебе харчування.
Понед Вівт Середа Четвер П`ятн Субота Неділя Підсумок
Молочні продукти
Масло, олія
М`ясо
Риба
Каші
Хліб
Овочі
Фрукти

(Діти відмічають, які продукти вони вживають на протязі неділі і підводять підсумки).
Висновок: Харчуватися треба правильно, вживаючи білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали.
4.3. Відгадування загадок
У своїй фортеці заховався я,
Треба відгадати вам моє ім`я.
Може, відгадати справа не важка,
Тільки як зробити це без молотка. (горіх)

За звичками своїми
Вгадай, хто я така.
Люблю гребтись ногами,
Шукати черв`яка.
Люблю дзьобати просо,
Пшеницю теж люблю.
Ходжу я завжди боса
І на жердині сплю. (курка)

Є чорна і червона,
А поживна ж бо яка!
Зветься цей продукт чудовий
Не інакше, як…(ікра)

До якої харчової групи відносяться слова - відгадки?
5. Повідомлення теми і мети уроку
- Сьогодні ми з вами розглянемо високоякісні харчові продукти: м`ясо, риба, яйця.
- Людина росле приблизно до 24 років. І в цей час білок будує наше тіло. Наші м`язи, кров, внутрішні органи, волосся, нігті, шкіра – все це переважно білки. Найменше білка у рослинній їжі, хоча в соєвих бобах його вдвічі більше, ніж у м`ясі. Для повноцінного формування нашого тіла нам необхідно вживати м`ясо, рибу, яйця, сир – найбільші джерела білка. Харчові жири є джерелом енергії, вони беруть участь в обміні речовин, у жирах містяться жиророзчинні вітаміни. Людина повинна вживати і рослинні жири: свіже сало, вершкове масло, сметану, сир, олії, горіхи, вівсяні і гречані крупи. Корисно готувати школярам сирники, вареники, кашу з молоком, молочні супи, а до м`ясних і рибних страв обов`язково додавати овочеві гарніри. Солі фосфату надходять з риби, з бобових горіхів, печінки, круп.

6. Фізкультхвилинка

1,2, час вставати –
Будемо відпочивати.
3, 4, присідайте,
Швидко втому проганяйте.
5, 6, засміялись,
Кілька раз понахилялись.
7, 8, час настав
Повернутися до справ.
7. Презентації учнів
1 учень
Куряче яйце. Виявляється, куряче яйце допомагає тиску залишатися в нормі! І, навіть, не шкідливо, а корисно вранці їсти яєчню, підсмажену на маслі або варене яйце обов`язково з`їдати вранці. Можна їсти перепелині яйця, особливо малюкам, оскільки яйця не є алергенами. Зі всих білків, білок яйця найбільш засвоюваний нашим організмом, у ньому містяться амінокислоти, необхідні для будівництва білка в організмі. Чим довше зберігати яйце, тим більше корисних властивостей воно втрачає. Дітям яйця призначають 2-3 рази на тиждень, адже у жовтку є всі необхідні вітаміни. Будьте обережними з гусячими, качиними яйцями – вони можуть переносити сальмонелу. Їх потрібно як слід проварювати.
2 учень

Перепелине яйце – найцінніший продукт. Воно володіє антибактеріальними, імунномодулюючими, протипухлинними властивостями. Перепелині яйця містять безліч мікроелементів і вітамінів, і все це – при повній відсутності в ним холестерину. У перепелиних яйцях, в порівнянні з курячими, в 5 разів вищий рівень фосфору і калію, у 4 рази заліза. Як відомо, фосфор сприяє розумовому розвитку. Тому перепелині яйця корисно включати в раціон всім, особливо дітям. У Японії, наприклад, кожен школяр щоденно обов`язково отримує 2 таких яйця в обід. Перепелині яйця використовуються в косметичній промисловості і обумовлюють здоровий колір шкіри. У перепелиних яйцях ніколи не буває сальмонели.
3 учень

Риба. Людям давно відомо, що страви з риби дуже корисні. У рибі міститься безліч корисних для організму мікроелементів і вітамінів. Біологічна цінність риби вища, ніж тварин. 5 частина риби – це білок. Недолік білка в організмі позначається на працездатності й опірності інфекції, це будівельний матеріал для тіла. Тому важливо включати в раціон харчування рибні продукти. Риба перетравлюється в організмі швидше тваринного м`яса. У рибі багато жирних кислот, риб`ячий жир містить вітаміни А, D, Е, які необхідні для зміцнення кісток та м`язів, для зміцнення організму. Корисна червона риба, яка містить ряд жирних кислот, які очищають кров від холестерину і жиру. У 100 грамах м`яса риби містяться 0,2 міліграма йоду. Що становить добову дозу для людини. Йод необхідний для нормальної роботи мозку та щитовидної залози. Фтор корисний для зубів, зміцнює кістки. Потрібен для роботи нервової системи. М`ясо риби – важлива складова дієтичних страв.
4 учень
Яловичина – це найкраще джерело заліза, воно багате вітамінами групи В та цинку. Важко визначити, у якому м`ясі більше користі. Самим безпечним м`ясом є баранина. Чим м`ясо дешевше, тим вище імовірність, що виробник економив на технологіях з обробки та зберігання м`яса, або корова вирощувалася промисловим способом. Яловиче серце оздоровлює шкіру, зміцнює волосся й нігті. Куряча печінка багата білками, вітамінами, мінералами, містить залізо.

Вчитель: - Що таке калорії?
Це одиниця вимірювання енергії, яку людина отримує при вживанні їжі. Дуже висока калорійність: жири, солодощі.
Висока калорійність: продукти зернової гупи.
Середня калорійність: м`ясні вироби, риба, яйця.
Низька калорійність: овочі та фрукти.
8. Закріплення матеріалу
8.1. Робота в групах
Учні поділяються на 3 групи під назвами «Риба», «М`ясо», «Яйця». Кожна група повинна довести користь та цінність свого продукту (попередньо кожна група обговорює та записує висновки на листі ватману.
8.2. Оздоровча хвилинка «Театр пантоміми»
Учні стають біля парт, кладуть руки один одному на плечі та імітують рухи поїзда, літака, гусені, черепахи, змії тощо. Під час виконання цієї вправи учні не повинні знімати свої руки з плечей товариша. Головна умова – чітке виконання вправи всіма учнями.
8.3. Робота у зошитах, с. 16
Цікаво знати!
У Давньому Римі існував звичай – кожен прийом їжі розпочинати з яйця. І не дарма, адже яйця багаті на білки, жири, вітаміни та мінеральні речовини.
Поняття «порція».
М`ясо і птиця: 1 порція = 120 грам
Яйця: 1 порція = 1 яйце
Морепродукти: 1 порція = 120 грам
Рослинна олія:
1 порція = 1 столова ложка
Цукор – пісок = 14 грам
8.4. Цікаве завдання «Що, крім м`яса, дають ці тварини?»

5
6
7
3
4
1
8

9. Підсумок уроку
9.1. Міні – вікторина
1. З чого роблять олію?
2. Буває морською і річковою…
3. Дає молоко…
4. Полюбляє моркву і капусту…
9.2. Гра «На землі, в небі, у воді»
Умови гри: 1 із учнів називає види риб, птахів, тварин, м`ясо яких використовується в їжу. Якщо йдеться про птицю, учні піднімаються та роблять рухи руками, якщо про тварин – присідають, якщо про риб – виконують плавальні рухи.

Урок № 5
Тема. Людина та її здоров`я. Показники здоров`я. Здорове харчування – свідомий вибір кожної людини.
Мета:
• Продовжувати формувати уявлення про здоров`я та його значення для навчання, відпочинку;
• Стимулювати учнів до правильного вибору та поєднання різних продуктів харчування;
• Узагальнити знання про поживні речовини, їх значення в раціоні харчування;
• формувати свідоме ставлення до вибору продуктів;
• викликати інтерес до предмету «Основи здоров`я» та «Абетка харчування»;
• розвивати бажання щоденно піклуватися про своє здоров`я і здоров`я оточуючих;
• виховувати гуманне ставлення до людей, які мають проблеми зі здоров`ям.

Обладнання: плакат – девіз уроку; ілюстрації відгадок; реферати – доповіді учнів; таблиця «Правила харчування», зошит з Абетки Харчуваня.

Перебіг уроку:
1. Організація класу

Девіз уроку
Хто здоровий, той сміється.
Все йому в житті вдається
Всі долає він вершини,
Це ж чудово для людини!
2. Актуалізація опорних знань
2.1.Загадка «Що це таке?»
Коли воно є – марно тратимо, не дбаємо,
А коли його не стане – віддали б усе,
Щоб повернути назад. (здоров`я)
2.2. Бесіда
- Що необхідно робити, щоб завжди бути здоровим?
- Що впливає на стан здоров`я людини?
- Як треба зміцнювати здоров`я?
Висновок:
Щоб бути здоровим і добре навчатися, недостатньо турбуватися про кожну частину тіла – очі, вуха, зуби, щоб не застудитись і не захворіти, але необхідно піклуватись про те, щоб життя йшло за правильним розпорядком. 3. Повідомлення теми і мети уроку
- Сьогодні ми з вами будемо говорити про показники здоров`я, про значення здорового харчування школярів.
5. Розповідь вчителя
- Людина – живий організм. Вона росте і розвивається. В неї змінюється маса тіла, зріст, розміри органів, м`язи, сила. Вона може рухатися, працювати – це є фізичні показники здоров`я. людина весь час перебуває в оточенні інших людей, певних соціальних груп (сім`я, дитячий садок, школа). Саме тут відбувається становлення особи, її вибір, який вона буде із задоволенням виконувати усе життя. В цих соціальних групах людина стає такою, якою хоче стати. Це ознаки соціальної складової. Від того як вона буде поводитись в оточенні, який шлях вибере залежатиме її поведінка і самопочуття. Невміння контролювати емоціями і почуттями впливає на психічну складову здоров`я. Умовою психічного здоров`я є розвиток емоцій і почуттів, уміння керувати ними. Духовна складова – це уміння бачити прекрасне в довкіллі, в собі, це вибір життєвого шляху, віра в свої сили. Завдяки духовності людина стає особистістю.
Квітка-схема
здоров`я – фізична, соціальна, психічна, духовна.
6. Гра «Хто більше знає?»
Кожен ряд по черзі записує на дошці умови зміцнення здоров`я, перемагає той, хто найбільше напише.

Здоров`я бережіть, доки малі,
І мудрими ідіть по цій землі.
Хай кожен з вас запам`ятає,
Що без здоров`я щастя не буває.
А є здоров`я – буде все як треба
Сміятиметься сонечко із неба.
І дітям світ постелиться під ноги,
Щоб з радістю пройти усі дороги.
- Усі ми бажаємо мати здоровий, квітучий зовнішній вигляд і прекрасне самопочуття. Але чи робимо ми хоч половину того, що наблизило б нас до цього? Як свідчить відомий вислів: «Ми – те, що ми їмо».
Людина їсть і п`є, засвоює корисні речовини, а шкідливі виводить з організму. Для життя і росту потрібні поживні речовини, основними з них є харчові продукти. Для зміцнення здоров`я необхідно понад 40 різних поживних речовин, які людина повинна отримувати з різних продуктів. Поживні речовини забезпечують різними матеріалами для підтримки організму. Багато продуктів є хорошими постачальниками кількох поживних речовин. Овочі і фрукти багаті на вітамін А і С, різні види хліба містять вітамін групи В, молоко на білки, вітаміни групи В, А, D, м`ясо, птиця містять білки, вітаміни групи В, залізо, цинк. Щоб їжа була поживною, треба вживати різноманітні продукти. В одній страві доцільно поєднувати різні продукти, виходячи з їх сумісності. М`ясо, курятину, рибу корисно поєднувати з овочами, які не містять крохмаль. Це цибуля, салат, огірки, капуста, перець. Можна поєднувати м`ясні страви з гарнірами з овочів. Поєднання м`ясних страв з картоплею не бажане. Змішувати м`ясні і молочні страви не рекомендується. Крупи добре поєднувати з різними овочами, фруктами, сиром.
6. Групова гра «Смачного»
- Ділимось на 4 групи, складаємо меню сніданку, обіду, полудню, вечері. Кожна група презентує меню.
Сніданок

Щоб «розбудити» вашу травну систему після сну, ми рекомендуємо вам випити стакан води за півгодини до прийому їжі. На сніданок радимо вівсяну кашу, фрукти (яблуко/апельсин/ківі). Чай без цукру (замінити медом). Каша дасть вам необхідну для активного трудового дня енергію. Фрукти додадуть бадьорості. Чай без цукру позбавить вас зайвих «швидких вуглеводів», які моментально засвоюються в організмі.
Обід

На обід радимо обов’язково ввести в меню здорового харчування першу страву. Український борщ, овочевий суп із квасолею або юшка з риби швидко засвоюються і поліпшують травлення. До першого можна додати відварені або тушковані рибу або м’ясо з овочами. Запити смачну їжу можна фруктовим соком.
Полудень

Якщо у вас з’явиться бажання нашвидкоруч перекусити протягом важкого трудового дня, ― не біда. Це може бути кефір із галетами або фруктовий мікс із йогуртом, або ж сухофрукти.
Вечеря

Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 3 години до сну, інакше їжа піде «про запас». Як варіант підійде гречана каша, овочі тушковані (капуста, морква, цибуля, томат), хліб та мінеральна вода.

8. Прослуховування доповідей дітей
1 учень
Це про мене дбали люди,
У пошані я усюди.
Кинь до чаю – вмить зникаю.
Ох і люблять мене діти -
Раді все посолодити.

Цукор – це цінне джерело енергії. Без нього людина не може жити і працювати. Організму потрібно багато вуглеводів, які побудовані на молекулах цукру – сахаридам.
Різновиди цукру: глюкоза, цукроза, фруктоза (у меді і фруктах).
Складні вуглеводи входять до складу овочів, фруктів, злакових. Корисні для здоров я прості вуглеводи, що містяться в солодких газових напоях, солодощах – шкідливі, якщо отримувати їх багато. Певна частка цукру потрібна для енергії, а надлишок перетворюється на жир.
2 учень
Значну перевагу перед цукром має мед (малюнок), який має корисні речовини, мікроелементи та вітаміни. Його здавна відносили до загальнозміцнюючих тонізуючих засобів. Квітковий і бджолиний мед містить 70-75% цукру (поєднання фруктози і глюкози). Регулярне використання меду в харчуванні сприяє стійкості до інфекційних захворювань, підвищенню гемоглобіну у крові. Дітям корисно вживати мед з молоком, кефіром, додавати в компот, фруктове пюре.
3 учень
Інші солодощі. В дитячому харчуванні доцільними є мармелад, зефір, лимонні та апельсинові дольки, глазуровані та зацукровані фрукти. Цукерки та шоколад дітям вживати часто не слід. Торти та тістечка їсти треба іноді. Халва – цільний продукт, надзвичайно калорійний.
Морозиво. До складу входять вершки, молоко, яйця, цукор, соки. Має приємний смак, освіжаючу дію, має високу харчову цінність, але не слід давати перед їжею.

4 учень
Горіхи(волоські, мигдаль, арахіс, фісташки). Широко використовуються у дитячому харчуванні. Містять залізо, мідь, марганець, біологічно активні речовини, які беруть участь у кровотворенні.

9. Робота з таблицею

Висновок: переїдання викликає зміни в серці, жовчному міхурі, печінці, суглобах, що приводить до різних захворювань.
10. Літературна хвилинка «Ням-ням»
Бутерброд
На скибочку хліба намажемо масла,
А зверху – шматочками: шинку чи м'ясо,
Паштет, ковбаса, або рибка згодяться,
Варених яєць не завадять кружальця.
Притрусимо зеленню ми бутерброд.
Готово! Вже проситься сам він у рот.

Салат
Ми огірочки поріжем тоненько,
І нашаткуєм капусту дрібненько.
Ще посічемо петрушки і кропу,
Трохи підсолимо. Знімемо пробу.
Ложку сметани в тарілку.

Пора їсти поживний салат, дітвора!
11. Складання правил харчування
• Їж через кожні 3-4 години в один і той час;
• Вживай теплі страви;
• Добре пережовуй їжу;
• Не розмовляй під час вживання їжі;
• Вечеряй не пізніше, ніж за півтори години до сну.
12. Підсумок уроку
Гра «Продуктовий бій»
Загадай подумки будь-який продукт на скатертині. Друзі мають право задати 3 питання (наприклад: він містить вітамін С? він належить до молочної групи? Він поряд із медом?). Після того мають назвати клітинку з продуктом (наприклад, А5). Якщо відповідь вірна, друг отримує 1 бал. Далі міняєтеся місцями. Хто першим набере 10 балів, той і виграв.

Гра «Кухарята»
- Діти обирають якусь страву із запропонованих вчителем, розказують які продукти знадобляться для приготування страви, складають власний рецепт.

- Які прислів`я про здоров`я ви пам’ятаєте?
В здоровому тілі - здоровий дух;
Здоров`я всьому голова;
Як про здоров`я дбаєш, так і маєш.
Твоє здоров`я у твоїх руках.

Автор: 

Тимошенко Валентина Петрiвна
вчитель початкових класiв
Куп’янської гiмназiї №2

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі