Користувацький вхід

ЗАСТОСУВАННЯ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ УЧНІВ (з досвіду роботи вчителя початкових класів Квач Нелі Іванівни)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Токівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня
Грушівської сільської ради Дніпропетровської області

Матеріали
з досвіду роботи
вчителя початкових класів
Квач Нелі Іванівни

ЗАСТОСУВАННЯ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР
В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ УЧНІВ
(з досвіду роботи вчителя початкових класів Квач Нелі Іванівни)

Школа - це сходинка у наше майбутнє. Чим вище піднімаєшся, тим складніше, але цікавіше.
Шкільне життя - це моя робота, важка, щоденна праця. Неможливо вивчити все за один день, навіть за рік, за десять.
Робота вчителя - це постійно вчитися самому: самоосвіта, читання і ретельне опрацювання спеціальної, педагогічної, методичної літератури, спілкування з колегами.
«Вчитися ніколи не пізно!»
(Сократ, давньогрецький філософ)
Людина повинна вчитися все життя. На мою думку найважливіша риса сучасного вчителя - уміння й бажання вчитися, не зупинятись на досягнутому, завжди шукати в житті новизну. Адже вчитель, який цікавиться всім, що його оточує, не подаватиме "суху теорію", а зробить кожний урок цікавим і пізнавальним. І це, мабуть, єдине, чим можна завоювати повагу та прихильність учнів і досягти головної мети своєї роботи - навчити.
Основною одиницею навчально-виховного процесу є урок. Кожного дня протягом навчального року я планую його структуру та обираю такі методи і прийоми роботи, за допомогою яких досягаю кінцевого результату в реалізації мети уроку, а також впроваджую особистісний підхід до навчання. Адже в школі все починається з уроку.
«Урок - це дзеркало загальної та педагогічної культури вчителя, мірило його інтелектуального багатства, показник його кругозору ерудиції».
В. О. Сухомлинський
Сьогодні в початковій школі на перший план виступає її розвивальна функція, культ нестандартної самостійної думки, необхідність навчити дитину самостійно здобувати інформацію, критично мислити, аналізувати отримані знання.
Отже, вчителю важливо застосовувати такі методичні прийоми, які б збуджували думку школярів, підводили їх до самостійних пошуків,висновків та узагальнень. Сучасна школа має озброїти учнів не лише знаннями, вміннями і навичками, а й методами творчої розумової і практичної діяльності.
Головна моя мета – створити ситуацію успіху для розвитку особистості дитини, дати можливість кожному вихованцю відчути радість у його досягненні, усвідомлення своїх здібностей, віри у власні сили. Звичайно, досягти мети і поставленого перед собою завдання шляхом використання лише традиційних форм та методів організації навчально-виховного процесу неможливо. Вирішенню цієї проблеми є впровадження у навчально-виховний процес активних методів навчання, серед яких провідну роль відіграють навчальні ігри. В.Сухомлинський писав: «У грі немає людей серйозніших, ніж малі діти». Гра супроводжує людину протягом всього життя. Навіть стаючи дорослими, опиняючись у певних життєвих ситуаціях, ми приміряємо на себе ту чи іншу роль. А для малої дитини гра - це основний вид діяльності, засіб пізнання навколишнього світу. «У дитячому віці гра - це норма, і дитина повинна завжди гратися, навіть коли робить серйозну справу», - зазначав А. С.Макаренко.
Цілком природно, що саме в грі потрібно шукати приховані можливості для успішного засвоєння учнями навчального матеріалу, формування необхідних умінь і навичок. Дидактичні ігри дають змогу індивідуалізувати роботу на уроці, давати завдання, посильні кожному учню, максимально розвиваючи їх здібності. Якщо спочатку учень зацікавиться лише грою, то його дуже швидко зацікавить пов`язаний з нею матеріал, у нього виникне потреба вивчити ,зрозуміти, запам`ятати цей матеріал, тобто він почне готуватися до участі в грі. Гра дає змогу легко привернути увагу й тривалий час підтримувати в учнів інтерес до тих важливих і складних предметів, властивостей чи явищ, на яких у звичайних умовах зосередити увагу не завжди вдається. Наприклад, одноманітні розв`язування прикладів стомлюють дітей, виникає байдужість до навчання. Проте розв`язування цих самих прикладів у процесі гри «Хто швидше ?» стає для дітей вже захоплюючою, цікавою діяльністю через конкретність поставленої мети – в кожного виникає бажання перемогти, не відстати від товаришів, не підвести їх,показати всьому класу, що він уміє,знає.
У дидактичних іграх діти спостерігають, класифікують предмети за певними ознаками, виконують аналіз ті синтез, роблять узагальнення. Багато ігор вимагають уміння висловлювати свою думку в зв`язній і зрозумілій формі. Гра прищеплює їм позитивні риси характеру : дисциплінованість, розумові здібності, ініціативу, кмітливість, організованість. Гра розвиває фантазію, волю, пам`ять, вчить напружувати зусилля, керувати собою, дотримуватися правил поведінки.
Ігрова діяльність поєднується із «серйозним навчанням», слугує начебто першим поштовхом для подальшої самостійної діяльності. Мета введення ігрового навчання полягає в тому, щоб навчальний процес відбувався за умови оновленої, постійної, активної взаємодії учнів та учителя.
До використання навчальної гри потрібно підходити дуже вдумливо, обережно. Ігри доречні й ефективні не на всіх заняттях. Найбільш продуктивні вони на уроках узагальнення отриманих знань, закріплення їх або вироблення практичних умінь ті навичок. Саме на цих уроках навчальні ігри потрапляють на благодатний грунт знань, отриманих учнями під час вивчення теми.
Важливо створювати під час ігрової діяльності на уроці ситуації успіху, бо це - єдине джерело внутрішніх сил учня, що народжує енергію для подолання труднощів і бажання вчитися за сучасних вимог. Завдяки грі учні вимогливо ставляться до себе, бачать перспективу власного зростання й усвідомлюють потребу самовдосконалення.
Гра неможлива без емоцій. У своїй ігровій діяльності дитина відтворює ті об`єкти , події, які торкаються її почуттів, привертають увагу, тобто емоційно захоплюють. Під час проведення дидактичних ігор слід створювати і підтримувати у дітей особливий, ігровий, емоційний стан. Поряд із задоволенням, радістю та гордістю діти можуть відчувати іноді почуття образи, засмученості, тому в ході гри дуже важливо коректно, але наполегливо виправляти їхні помилки, за необхідності делікатно підтримувати дисципліну, не допускати суперечок та грубості, поступово виховуючи у дітей витримку, почуття справедливості, товариства та взаємовиручки, наполегливості у досягненні своєї мети.
Ще однією важливою якістю ігрового навчання є його оздоровчі можливості. Психологи вважають, що діти молодшого шкільного віку сьогодення характеризуються підвищеною дратівливістю, емоційністю, агресивністю, досить швидкою стомлюваністю, нестійкою увагою, ситуативністю поведінки. У зв`язку з цим можна погодитися з думкою О.А.Степановою, яка пропонує спрямувати гру як метод організації освітнього процесу на оздоровчі її можливості, що адаптує молодших школярів до нового режиму психофізичної активності, регуляції і нормування їх інтелектуального, емоційного і фізичного навантаження зберігає і зміцнює здоров`я, а також допомагає упереджувати та долати недоліки у фізичному розвитку.
Отже, гра не тільки вчить і розвиває дитину,вона ще лікує. Як проста емоційна розвага, вона має велике значення для відновлення психічних сил дитини після будь –якої напруженої діяльності.
Гра - єдиний вид діяльності, в якому процесові надається більше значення, ніж результату. Мотив гри полягає в самому процесі,який слугує результатом, а результат – проміжною ланкою процесу. Відповідно до психолого – фізіологічних особливостей свого віку молодші школярі постійно відчувають потребу в грі, в ігровому спілкуванні.
Гра повинна бути не просто цікавою, а органічно поєднуватися з серйозною, напруженою працею, не відволікати від навчання, а сприяти інтенсифікації розумової діяльності. У зв`язку з цим ігри повинні задовольняти такі вимоги :
1. Відповідати темі і меті уроку.
2. Забезпечувати поглиблення, розширення і закріплення знань учнів, розвивати розумові здібності і бути, в достатній мірі, цікавими, повчальними.
3. Відповідати віковим особливостям дітей, бути доступними, забезпечуючи поступове ускладнення навчальних завдань.
4. Сприяти вихованню цілеспрямованості, наполегливості і в досягненні мети, колективізму, взаємовиручки.
Існують різні види дитячих ігор :
1. По ігровій методиці : предметні, сюжетні, рольові, ділові, імітаційні, драматизація.
2. По характеру педагогічного процесу : навчальні, пізнавальні, репродуктивні, комунікативні, тренінгові, виховні, продуктивні, діагностичні, контролюючі, розвиваючі, творчі, психотехнічні, узагальнюючі.
3. По області діяльності : інтелектуальні, соціальні, психологічні, фізичні, трудові.
4. По ігровому середовищу : без предметів, з предметами, комп`ютерні, технічні, настольні, телевізійні, з засобами переміщення, кімнатні, ТСО на місцевості.
Класифікація ігор носить загальний характер, тому що кожний тип гри об’єднує різноманітні і складні види ігрової діяльності. До дидактичних ігор звичайно відносять ігри з правилами, ігри з вправами, дидактичними «іграшками» і матеріалами, деякі ігри-заняття. Дидактичні ігри включають кілька елементів : навчальну задачу, зміст, правило і ігрову дію.
Граючи, діти вчитимуться мові, обчисленням, розв`язувати задачі, конструювати, порівнювати, узагальнювати, класифікувати,робити самостійні висновки, обгрунтовувати їх.
Мета дидактичної гри – підвищити інтерес учнів до знань, сприяти зміцненню та пізнанню учнями нових навичок.
. Конфуцій сказав: Те, що я чую, я забуваю Те, що я бачу, я пам’ятаю Те, що я роблю, я розумію.
Дещо змінивши слова великого педагога, можна сказати так:
^ Те, що я чую, бачу й обговорюю, я починаю розуміти.
Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю, я набуваю знань і навичок.
Коли я передаю знання іншим, я стаю майстром.
Як, бачимо, процес навчання потребує напруженої розумової роботи дитини і її власної творчої активності у цьому процесі. Креативні методи навчання орієнтовані на створення учнями власних освітніх продуктів.
. Дитина, захоплена грою, і не помічає, що вчиться та пізнає нове, запам`ятовує, повторює, орієнтується в різних ситуаціях, узагальнює, робить висновки. Мої діти запрошують на уроки відомих героїв дитячих казок, веселих чоловічків. Це Незнайка, Буратіно, Гномики, Капітошка, Мудра Сова та інші. Вони задають дітям «хитрі» питання, приносять листи із завданнями. Діти з задоволенням виконують ці завдання. На уроках діти збирають гриби, яблука, повітряні кульки, ромашки, де зі зворотного боку завдання, або завдання записані на дошці. Дітям дуже подобається на уроці такий вид роботи як виправлення чужих помилок. Ці помилки допускають казкові герої. А ще у нас є галявина помилок, де помилки ховаються від дітей, як гриби у лісі.
Гра є емоційним фоном, на якому розвертається урок. Використовуючи постійно з уроку в урок елементи навчально– пізнавальних ігор, ми піднімаємося на сходинку вище : гра із розваги стала переходити в гру-працю. Якщо спочатку діти хвилюються, переживають емоційний підйом у зв`язку з пригодами казкових героїв, то у наступному поряд з цим виникає бажання допомогти вибратися з біди шляхом виконання завдань.
Розпочинаючи заняття з першокласниками, я прийшла до висновку, що нічого не впливає так на відчуття власного успіху, як можливість кожної дитини взяти участь у грі і проявити свою особистість. Для цих занять я
підготовлювала уроки, де діти мали можливість зустрітися з героями відомих казок, висловити власні оцінні судження щодо їхньої поведінки й взяти участь у грі, а вираження власного успіху відбувалося тоді, коли, підводячи підсумок заняття, діти моделювали свій настрій малюнками. Так і в другому класі продовжувала вчити дітей щодня підводити підсумок своєї роботи. Учні обмінюються зошитами, коментують свої здобутки, радіють власним успіхам і успіхам друзів. Влаштовуючи виставку учнівських робіт, туди потрапляють зошити дітей, які бажають їх показати. Цим дитина створює власний успіх, прагне до самовираження, до відчуття своєї значущості в навколишньому середовищі, дає позитивний приклад для наслідування його іншими дітьми.
Щоб навчитися грамотно писати, учню необхідно засвоїти масу орфографічних правил.
Я ставлю перед собою такі завдання : учити спочатку слуховій зіркості -слуховій увазі, а потім зоровій зіркості – зоровій увазі, а слухова і зорова зіркість зливаються в одну орфографічну. Це дуже копітка робота, яку треба починати з перших днів дитини в школі. А проводити її треба так, щоб вона не сказала : « Заморилась Набридло !» Включення в процес навчання гри викликає, народжує інтерес дітей, велику активність на уроках української мови.
Діти вчать правила в римованих вправах, розгадують загадки, ребуси, кросворди, працюють з прислів`ями, приказками, образними виразами, пишуть твори – казки, складають вірші.
З перших днів вчу дітей шукати « небезпечні місця». Гра « Маячок » : я читаю слова, а учні показують червоний вогник, якщо почують небезпечне місце.
Говорю дітям, що в словах є дуже багато небезпечних місць і їх обов`язково треба навчитися знаходити.
Для закріплення правопису голосних і приголосних в словах використовую різноманітні види роботи :
- орфографічний диктант ;
- робота над реченням ;
- робота за картками
- фонетичний розбір ( звуки, букви, наголос, склади ) ;
- робота в парах ;
- зорові диктанти ;
- вставка пропущеної букви ;
- знаходження слів з книги на задане правило ;
- виправляння тексту з помилками ;
- робота за завданням.
І всі ці види роботи діти виконують граючи.
На кожному уроці проводжу роботу над реченням. Видів роботи над реченням також багато :
- робота з деформованими реченнями ;
- змінити слова так, щоб речення було правильним ;
- вставити пропущені букви в словах ;
- знайти і виправити помилки ;
- зібрати речення, яке розсипалося на склади ;
- записати речення і поставити де треба крапку, кожне речення почати з великої букви ;
- записати речення і знайти головні члени речення ;
- записати речення і показати взаємозв`язок слів у реченні ( записати словосполучення з питаннями ) ;
- гра « Телеграма». Треба прочитати і записати речення :
Зпохмурогонебанабуруземлюпадаємокрийсніг.
- поширити речення. На дошці записана тільки граматична основа ;
- Сонце
- Виглянуло сонце
- Виглянуло сонце з – за хмар
- Виглянуло яскраве сонце з – за хмар
Мовні ігри мають велике значення для розвитку мови і мислення учнів ; вони активізують поширюють їхній словниковий запас, привчають проводити аналітико – синтетичну роботу над словом і реченням, розвивають у них правописну зіркість, прищеплюють інтерес і любов до мови.
Зміст і матеріал цікавих вправ та ігор з мови залежить від завдань уроків, знань учнів. Цікаві вправи та ігри з мови я використовую на всіх етапах уроку.
Крім того, щоб навчити дітей грамотно писати, я ставлю перед собою завдання : « Навчити своїх учнів правильно, виразно і вдумливо читати». Багато зусиль треба прикласти, щоб примусити дитину полюбити книгу, полюбити не тільки дивитись малюнки, а полюбити читати, щоб від читання вона отримувала задоволення.
Сьогодні в школу приходять діти з різним рівнем підготовки. Як працювати так, щоб не загубити одних і навчити інших ? Як зробити тяжку працю цікавою ? І тут мені на допомогу приходить гра, ігрове завдання.
Ми граємо з буквами, складами, словами, реченнями, схемами, скоромовками. Жоден урок читання не проходить без дзижчачого читання. Діти уявляють себе бджілками. Учні читають впівголоса, кожен зі своєю швидкістю, читають 2-3 хвилини.
Люблять діти такий вид роботи як читання уривку у вигляді скоромовки перший раз, а другий раз цей же уривок читають у спокійному темпі. Таке читання проходить протягом однієї хвилини. Але тут важлива умова : читаючи скоромовкою, діти не повинні з`єднувати закінчення, а читаючи у спокійному темпі, вони повинні показати всю виразність,емоційність.
На уроках дітям подобається працювати з «чарівною торбинкою» або «діжечкою». Діти дістають звідти малюнки, склади, слова, речення і з зацікавленням виконують усі завдання, які запропоновані. Інколи діти, які добре читають, виконують роль «буксира». Вони читають і ведуть за собою учня.
Я вважаю, що уроки читання посідають головне місце у навчанні школярів, оскільки читаючи, учні збагачують лексичний запас, вчаться бачити, відчувати красу, поринати у світ минулого і майбутнього, переживати разом з героями, вчитися добра і засуджувати зло. Вчу дітей співчувати, співпереживати, а отже, ті зернини доброти і милосердя, які я намагаюсь посіяти в їхніх душах, поступово проростуть…
Так, наприклад, на уроці читання ми граємо у гру-пропозицію «А якби…», коли діти продовжують казки, які вже відомі, вводячи нових героїв. Учням це дуже подобається, і, найголовніше, що всі діти беруть активну участь у таких іграх, і ніколи не знаєш, чим нова казка закінчиться.
Дуже часто учні вдома самостійно підбирають завдання для однокласників – загадки, кросворди, ребуси. А для тих, хто дав правильну відповідь, власноруч готують нагороди – малюнки, медалі, грамоти.
У народній мудрості йдеться: «Хто думає, той і розум має». Тому часто ставлю перед своїми дітьми запитання: «Чому ти так думаєш?..», «Чому ти так вважаєш?..», «Ти впевнений?..» та інші. Не скуплюсь на похвалу, помічаю найменші успіхи у навчанні:
Ось невеликий перелік ігор, які проводжу на уроках читання та мови і, які полюбляють мої діти :
- « Ланцюжок» ;
- « Букви втекли» ;
- «Скільки крапок – стільки букв» ;
- «Зайка-зайка, нам скажи» ;
- «Набірник» ;
- «Збери слово або речення» ;
- «Вийди на поріг, назви слово» ;
- «Повторялка».
Під час організації і проведення різних свят мої учні вибирають собі ролі. Готують костюми, допомагають один одному у вирішенні різних питань. Так, під час проведення виховного заходу «Славне свято всіх жінок» діти розучували танці, гуморески, вірші, які вибирали самостійно відповідно до своїх вподобань.
Результатом такої роботи є власне задоволення учня, який виражався у піднесеному настрої дитини, батьків, друзів, учителів.
Підбираючи теми позакласних заходів, прагнула використовувати такі, в яких беруть участь не тільки діти, а й батьки. На святі, присвяченому Дню захисника Вітчизни діти з великою гордістю допомагали своїм татам відповідати на різні цікаві запитання, а батьки брали участь у змаганнях зі своїми дітьми. Успіх кожного спрацював на успіх всіх учасників цього дійства.
Тому я, опираючись на слова видатного педагога В.О.Сухомлинського: «Учитель готується до свого найкращого уроку все життя», постійно займаюся самоосвітою, працюю над педагогічним самовдосконаленням. З цією метою працюю з газетами та журналами Міністерства освіти і науки України, у яких знайомлюся з новинками у галузі навчання і виховання, пробую застосовувати їх у своїй педагогічній діяльності. Сучасна методична преса значно полегшує роботу над обраною проблемою. Теоретичні матеріали, викладені у журналах «Початкова школа», «Початкова освіта», «Початкове навчання і виховання», «Розкажи онукові», дають можливість знайти нові шляхи у вирішенні проблеми, над якою я працюю.
Результати досліджень сучасних спеціалістів про використання навчальних ігор на уроках в початкових класах в цілому підтверджують, що ця технологія дозволяє підвищити ефективність навчання у середньому у 3 рази. Учителі – практики довели, що коли вести урок без всякого використання гри або її елементів, то це приводить до втрати інтересу учнів до матеріалу, що вивчається та швидкій їх втомі. Без навчальної гри і без виконання навчальних завдань відводиться більше часу і зростає кількість допущених помилок. Якщо вчитель знайде для своїх учнів свою гру, він на дев`яносто процентів доб`ється успіхів у навчанні.
Маючи за основу свій досвід використання ігрових технологій, можу сказати,що їх застосування підвищує пізнавальний інтерес учнів. Я працюю вчителем початкових класів 34 роки. Досить успішно застосовую ігрові технології. На уроках використовую різноманітні форми ігор : індивідуальну, групову, колективну. Мета добирається в залежності від результату, якого необхідно досягти. На мій погляд,слід використовувати ігри переважно на етапі перевірки або закріплення навчального матеріалу. При використанні навчальних ігор відбувається закріплення і покращення знань, розвиток моральних якостей, розумових здібностей, мови та ін..
Виходячи зі свого педагогічного досвіду, можу зазначити, що діти дуже люблять ігри на уроках, але не завжди виконують правила гри. Частіше це відбувається в грі, де є групи., де діти намагаються допомогти один одному. В цьому випадку я не переривала ігровий процес, але робила правила гри більш жорсткими. Протягом всього процесу гри на уроці необхідно уважно стежити за тим, щоб між дітьми не виникла конфліктна ситуація і не зіпсувалися відносини у класі. Якщо я це помічала, то втручалася в хід гри і відволікала увагу дітей на вирішення інших проблем у самій грі. Я вважаю, що гра допомагає розвиватися учневі як особистість.
Отже, гра – це метод навчання, який організовує і розвиває учнів,розширює їхні пізнавальні можливості, виховує особистість, яка в майбутньому стане цінним капіталом для нашої держави - України.

Додатки
Гра
« Допоможемо казковим героям »
-Діти, до нас на урок завітав Колобок. Колобок, подивись : на нашому поїзді їдуть герої ще однієї казки. Тільки я забула, як вона називається
( на поїзді в різних вагонах розміщені малюнки із зображенням кота, півня, лисиці )
-З якої казки прийшли до нас усі герої ? Хто в цій казці зробив зло ?
-Хто переміг лисицю ?
-Подивись, Колобок, а у нас ці звірі здружились : у нас і діти всі дружать, ніхто нікого не ображає. Ось тільки вони неправильно зайняли місця. У першому вагоні повинен їхати той, в чиїй назві є найменше голосних звуків, а в останньому – у кого найбільше голосних звуків. Давайте допоможемо їм.

Гра « Живі звуки»
Гра відбувається зі словом ЛІТО. Для цієї гри можна брати різні слова, які пропонують вчитель або учні.
- До дошки буде виходити той, хто відгадає загадки про звуки в слові ЛІТО.
- Який м`який приголосний в слові ЛІТО ?
- Назвіть перший голосний в слові ЛІТО .
- Який другий голосний звук в цьому слові ?
Кожний учень, який виходить до дошки, бере фішку, що означає відгаданий ним звук. Всі шикуються так, щоб вийшло слово ЛІТО.

Гра « Розрізняйте звуки»
Учитель звертається до дітей :
- Мені нещодавно розповіли, що звуки теж знають правила дорожнього
руху. Серед них є пішоходи, які не хочуть слухатись вказівок світлофора. Переходять вулицю на червоне світло . Це приголосні звуки. Голосні звуки – дисципліновані пішоходи, тому що вони переходять дорогу на зелене світло. Коли я назву голосний звук – підніміть кружечок зеленого кольору, а коли приголосний – червоного.

Гра «Подарунки Діда Мороза»
У Діда Мороза немало турбот
У ніч новорічну святкову.
Він сани розкішні готує – і от
Рушає в мандрівку казкову.
Ось гість неквапливо розв`язує міх,Виймає дарунки чудові
І каже : - Вітаю зі святом усіх !
Зростайте у щасті й любові.
- Допоможіть Дідові Морозу розділити подарунки так, щоб ніхто не
почувався скривдженим. Подумайте, які подарунки з двох складів можна подарувати дівчаткам, а з трьох складів – хлопчикам.

Гра « Полічіть звук (р)»
Набігли із заходу хмари,
Долинули грому удари , -
Гроза почалася травнева,
Чекаю веселку край неба.

Гра «Відгадайте назви професії»
Кожному в пісочниці
Дуже грати хочеться,
Бо не просто в ній пісок -
Тісто в ній на пиріжок.
Для фортеці цегла в ній,
Для машин - гараж новий.
Ось чому в пісочниці
Всім погратись хочеться.
Допоможіть Старій Вороні написати назви професій, в які грають дітлахи в пісочниці, тому що вона написала тільки те, що знала.
На малюнку - ворона, а біля неї - склад к а р. Діти пишуть на дошці : перукар, лікар, пекар.

Гра «Кому телефонувала жирафа»
На табличці написані назви тварин, поруч них розташована цифра. Учитель звертається до класу :
- Діти, здогадайтеся, кому телефонувала жирафа і привітала з
Різдвяними святами.
Я буду набирати номер телефону, а ви читайте назву тварини, яка відповідає цьому номеру, але вголос не промовляйте, а піднімайте малюнок із зображенням цієї тварини. Так буде зрозуміло, чи правильно ви прочитали.
(1) зебра , (2) слон, (3) лев, (4) крокодил, (5) носоріг, (6) гепард.

Гра « Витівки Помилки »
Королева Помилка любить неправильні слова більше, ніж будь-які солодощі. У неї свої порядки : слова читаються догори ногами або задом наперед. Із Володінь Помилки потрібно тікати не озираючись. Там ніхто не прийде вам на допомогу, тому що самі ви почнете бігти – стрибати догори ногами або задом наперед. Сьогодні Помилка викинула зі слів букви О. Допоможіть словам повернути їх на свої місця.
ВВК КЛБК НУК НРТА УРК ВЕС ВДА ВРНА БІД

Гра « Складовий аукціон »
Учні читають склади, а потім повинні придумати слова, які б починалися з певного складу. Перемагає той, хто придумає найбільшу кількість слів. Наприклад, прочитати склад П О. ПО – пошта, похід, потяг, посуд, почуття, похвала тощо.
Гра «Смачні слова»
До нас у гості прийшов Буратіно. Він ніс смачні слова, але дорогою розсипав букви і все переплутав. Ось ці букви і склади.
Я С Б Н
ЛУ РУ КО ША
Г ЛИ ВА МО
( яблуко, слива, груша, лимон )

Гра «Хто більше»
У гості до нас завітала Мальвіна і принесла в корзинці слова, що містять у собі інші слова.
- Складіть інші слова, використовуючи букви даного слова.
Наприклад : соловейко – соло, коло, воло, колеса,косо.
Білосніжка, сторона, ромашка,ластівка.

Гра « Складіть нове слово»
Перед учнями - картки з написаними словами. Із перших складів першого слова, других - другого, третіх - третього складіть нове слово, придумайте з ним речення.
Вухо, калина, спідниця.
Сокіл, дорога, виделка.
Мистецтво, вилити, вивчати.

Гра «Слова з левом»
Лев уміє стрибати з одного слова в інше, як у цирку. Відгадайте, в які слова стрибнув Лев. На місці запису ЛЕВ зображена тварина. Діти читають слова :
СТАЛЕВАР, ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ, ТЕЛЕВІЗОР, ЛЕВАДА.

Гра «Капітани»
Учитель виготовляє човни з буквами, що позначають приголосні звуки,
і карту подорожі з буквами, що позначають голосні звуки. Човен підпливає до острова, капітан читає назву острова : КА, ХО, КІ тощо.
Клас доповнює склад – злиття до повного слова.

Гра « З`єднайте слово з картинкою»
Учень отримує картинку з чотирма малюнками, під якими є підписи, навмисне переплутані ( відро, лялька, лось, качка ). Учень прочитує слово та олівцем з`єднає з належним малюнком.

Гра « Прочитайте слова»
Розв`яжіть граматичні приклади і намалюйте відповіді.
ЯР + Б +КОМА-РМА=_______________
________=ЯК+КІВІ+РИС-ВІК-ИС
ГОЛ+РОМА+ХА-МАЛА=____________
____________=СІК+ДОН+ЦЕ-ДІК

Гра «Семеро гномів»
Ви пам`ятаєте казку «Білосніжка та семеро гномів». Гномів у казці було семеро : Мудрунчик, Стидунчик, Чхунчик, Веселенчик, Хитрунчик, Буркунчик і Дрімунчик.
Спробуйте з`ясувати, хто із гномів відсутній ?
Ви бачите три групи букв. Поставте їх по порядку – і ви дізнаєтесь імена гномів.
Д С Т Н Ч И У К И
И В Н С К Л Ч Е У
И Х Р Т И У К Н Ч

Гра « Назвіть одним словом»
Діти з букв розрізної азбуки складають потрібне слово :
Граки, сова, горобець, ластівка, чайка -
Шарф, рукавиці, пальто, сорочка -
Слива, яблука, груша, черешні -
Вовк, білка, груша, черешні -
Вовк, білка, ведмідь, лисиця -

Гра « Подорож у весну»
- Знаєте, чому навесні найбільше мандрівників ? Окрім людей, які
подорожують увесь рік, вирушають у мандри птахи, комахи, риби, звірі. Здогадайтесь, які птахи вирушили в мандри. Для цього вилучіть зайву букву зі слів : журавлі, лелеки, гусви, ластівка, сноловей, лебкеді.

Гра «Рибалка»
На дошці прикріплені три вудки, на їх гачках - букви. Під нею у воді (голуба палуба ) плавають рибки. Виходить рибалка «ловить» рибку – читає записану на ній скоромовку. Він з`ясовує, яка буква найчастіше повторюється, і вішає на відповідну вудку рибку.
Якщо відповідь неправильна, то про це діти сигналізують розрізними буквами, а «рибка» зривається з гачка.

Гра «Улюблені квіти ельфа»
Жив маленький ельф на ймення Ласун. Назвали його так тому, що дуже полюбляв він ласувати квітковим пилком. Зараз дізнаємось, які квіти полюбляв Ласун.
Читайте склади з кінця рядка. Замініть ці назви одним словом.
КИ, ЛОШ, ВО - ______________________
КИ, АЛ, ФІ - ______________________
це _______________
КИ, НИ, ПІВ - ______________________
КИ, ЛІС, ПРО - _____________________

Гра « Навантажте машину»
На таблиці посередині намальована буква П, поряд з нею розташовані три машини.
Учні поділені на групи. Учням першого ряду потрібно навантажити на машину овочі, другого – фрукти, третього – будівельні матеріали, у назвах яких є буква П.
В учнів роз даткові картки знаходяться на столі, серед них є й зайві, що не мають цієї букви.

Гра « Вкажіть слово»
Учитель пише на дошці слова і закриває їх. Викликані три учні стають спиною до дошки. Вчитель відкриває слово і, вказуючи на одне із них, ставить запитання : « Скільки у даному слові складів, скільки голосних ?» Усі за допомогою пальців або карток з цифрами дають відповідь. Учні, які стоять біля дошки, повертаються обличчям до неї і показують те слово, про яке йде мова. Виграє той, хто першим правильно вкаже слово.
Гру можна повторювати три-чотири рази. Слова для гри беруться з букваря.

Гра « Знайдіть імена дітей»
Діти за допомогою указки показують імена.

ЛО ВА ТО МА ГЛА МІ
ЖЕ ША А ПА ЛЯ НА
ДЯ КО ВО СЯ НЯ ЛА
АЛ ЗІ СА РІ ВІ ІН
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Гра «Де дзвенить дзвіночок ?»
Одній дитині зав`язують очі хустинкою. Друга дитина ходить з дзвіночком по класній кімнаті і подзвонює ним у різних місцях. Перша відгадує, де подзвонили, називаючи місце звуку відносно себе : «Подзвонили праворуч від мене». «Подзвонили зліва від мене ». Той , хто після умовної кількості дзвінків жодного разу не помилився, отримує дзвіночок і займає місце свого попередника.

Гра «Навпаки»
Учитель називає якесь слово, що характеризує напрямок руху або просторові відношення між предметами, а викликаний учень повинен сказати слово, протилежне за значенням. Гра повинна проходити у швидкому темпі. « Верхній – нижній, ліворуч-праворуч,спереду-ззаду, перший-останній».

Гра «День – ніч»
Учитель тихо промовляє «Ніч», - діти закривають очі і кладуть голови на
парти. Учитель пропонує завдання. Діти думають. Учитель говорить «День» - діти прокидаються і відповідають, піднявши руки.

Автор: 

Квач Неля Іванівна
вчитель початкових класів
Токівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня
Грушівської сільської ради Дніпропетровської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі