Користувацький вхід

Взаємодія школи і сім"ї у вихованні учнів

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ПЕДАГОГІЧНА РАДА
Сім'я і школа - це берег і море. На березі дитина робить свої перші
кроки, отримує перші уроки життя,
а потім перед ним відкривається
неозоре море знань,
і курс у цьому морі прокладає школа.
Це не означає, що вона повинна
зовсім відірватися від берега ... Л.А. Кассіль

Токівська загальноосвітня школа Грушівської сільської ради Дніпропетровської області – звичайна, державна, наповнена дзвінким дитячим сміхом, теплотою батьківських сердець, овіяна вітрами та така приваблива, затишна і привітна. Тут навчаються звичайні діти, звичайних батьків. Працює в цій школі творчий і енергійний колектив вчителів. У центрі уваги нашого педагогічного колективу – дитина, створення таких умов, щоб вона з радістю і любов'ю ходила до школи, здобувала знання, дізнавалась про себе і свій рід, про Україну, про українські національні традиції.
Співпраця з батьками є умова розвитку сучасної школи, досягнення освітніх цілей і створення найбільш сприятливих умов для освіти школярів. В. Сухомлинський вважав, що сім'я - "джерело, водами якого живиться повноводна річка нашої держави". Але з досвіду роботи, ми знаємо, що не кожна сім'я є саме таким "джерелом", не всі батьки мають певні знання про виховання дітей .Сім'я та школа мають спільну мету — виховати всебічно розвинену гармонійну особистість, здатну реалізувати себе в професійному, громадянському і сімейному аспектах. Саме в сім'ї дитина засвоює основні норми моралі, опановує навички спільної праці,тут формуються власні життєві плани, естетичні смаки, громадянська позиція. Батьки – найперші та найголовніші вихователі, які відповідають перед власним сумлінням, народом, державою за якість виховання своїх дітей . Проте з кожним роком кількість неблагополучних сімей збільшується, у багатьох такі звичайні людські цінності, як любов, повага, взаєморозуміння, почуття відповідальності та родинного єднання відходять на другий план.
Тому в центрі турбот педагогічного колективу нашої школи є, насамперед, дитина. Щоб наблизитися до кожного учня, педколектив визначає такі напрямки роботи: 2 слайд
* пізнати кожну дитину;
* вивчити особливості її організму;
* знати як вона мислить, відчуває, сприймає;
* вивчити характер, волю, інтереси дитини;
* максимально зблизити сім'ю та школу на основі партнерства, співробітництва, взаємоспілкування взаєморозуміння, взаємодопомоги.
Для того, щоб діяти в тісному контакті з родинами, громадськістю, вчителі вивчають родину, її інтереси, нахили.
З цією метою педагоги ще до початку навчання дітей у школі відвідують сім'ї, знайомляться з батьками майбутніх учнів.
Однією з цікавих форм роботи з батьками є організація днів відкритих дверей, консультпунктів з проблем родинного виховання. Та для батьків школа відкрита завжди

Ми змушені констатувати факт: у наш час втрачається роль сімейного виховання і власне сім’ї як найбільш впливового фактора формування людини. Але діти - продовжувачі не тільки батьківського роду, а й соціального ладу. І від того, які духовні та моральні цінності закладуть у їхні душі сім'я та суспільство, залежатиме майбутнє всього народу.
Сім'я і школа — потенційні природні партнери у вихованні дітей — часто виявляються реальними супротивниками, а поміж ними в епіцентрі ворожих взаємин і агресивних висловів постає дитина, яка вимушена пристосовуватися, лицемірити, що призводить до проявів аморальної поведінки. Школа завжди прагнула до взаємодії з сім'єю. Це знаходило своє відображення в корекції сімейного виховання, у педагогічній просвіті батьків, у безкінечному «листуванні» з батьками з приводу навчання і поведінки їхніх дітей, у викликах батьків до школи тощо. Контакт з батьками як взаємодія може бути встановлений лише за умови, що обидва суб'єкти усвідомлюють: тільки спільними зусиллями можна створити умови для розвитку та виховання дитини, допомогти їй у набутті необхідного соціального досвіду. Сім'я... Родина... В кожної людини вони займають особливе місце і є основою особистого щастя. Успішне виховання дитини є можливим у такій сім’ї, де панують дружба, любов і повага між татом і мамою, де дітям прищеплюють найкращі риси, де дитині висувають високі моральні вимоги. Але є різні сім'ї. Становище дітей у них неоднакове. Коли батько або мати залишає сім’ю, то залишається глибокий слід у психології покинутої дитини. Звичайно, дитина не завжди може зрозуміти істинне значення того, що відбувається, не може розібратися у взаєминах батьків.
У нашій школі навчаються 155 учнів; з них 28 неповних родин 23-дітей одиноких матерів.
Успішне виховання дитини є можливим у такій сім’ї, де панують дружба, любов і повага між татом і мамою, де дітям прищеплюють найкращі риси, де дитині висувають високі моральні вимоги. Педагогічний колектив не залишає таких дітей без уваги. Хоча через ряд об'єктивних причин здійснити це сьогодні непросто. Це саме ті сім’ї ,яким необхідна наша допомога. Саме програмно-цільовий підхід до виховання особистості надає можливість, на наш погляд, оптимізувати зміст і форми виховного процесу, сприяти створенню гнучкої системи виховання стійких рис особистості, придатної до навчання та творчості . Реалізуючи основні засади програм «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів», аналізуючи педагогічний склад класних керівників , слід визначити, що в даній школі працюють високоосвічені спеціалісти.
Системою роботи класних керівників, керівників гуртків передбачено використання у своїй роботі різних форм і методів виховної діяльності: шкільні та класні свята, зустрічі та листування з ветеранами, тематичні класні газети, консультації, години спілкування.
Завдяки роботі по вивченню запиту серед учнів і батьків у шкільному колективі склалися добрі традиції, які знаходять відгук у дитячих серцях, викликають жвавий інтерес.
У нашій школі діє пошукова програма «Пам’яті минулого», основними цілями й задачами якої є: пошукова та науково-дослідна робота, виховання серед учнів почуття патріотизму, формування у дітей дослідницьких навичок. У рамках цієї програми створений віртуальний музей «Він жив і навчався» в номінації «Ми вам вдячні», пов’язаний з афганською тематикою та випускником нашої школи Шкурапетом О. Урок-реквієм «Опалені долею» до дня виводу військ з Афганістану.
Діяльність гуртків протягом року дала свої результати: у березні 2016 року члени ЮІДР під керівництвом Кривоконь О.І. взяли участь у конкурсі КВК-ЮІР, де посіли друге місце.
Традиційними стали свята «Перше вересня», «День учителя», «День визволення від німецько-фашистських загарбників», «Свято врожаю», «Нумо, хлопці», «8 березня», фольклорні свята - «Миколай, Миколай, до нас в гості завітай», «Де коза ходить, там жито родить», «Свято масляної», «Українські вечорниці», ярмарок дитячої творчості «Шкільний узвіз» (де активними учасниками були батьки). Все це збагачує виховний процес, сприяє підвищенню його результативності.
У зв’язку з усвідомленням педагогами школи залежності соціальної адаптації учнів від правильно обраних шляхів реалізації виховного процесу у 2015-2016 н. році як пріоритетними були визначені завдання щодо оптимізації змісту і форм виховного процесу через впровадження програмно-цільового підходу до виховання особистості, посилення ролі сім,ї у вихованні дітей, зміцнення її взаємодії зі школою, попередження та локалізацію негативних впливів на особистість факторів соціального середовища .І провідна роль у реалізації цих напрямків діяльності належить спільній роботі школи та батьківської громадськості.
Щоденне спілкування класного керівника з батьками спрямоване на забезпечення систематичне інформування батьків про життя дитини в школі і підтримки контакту в родині.
Щотижня кожен батько отримує можливість для бесіди з класним керівником про індивідуальний розвиток своєї дитини. З батьками проблемних дітей зустрічаються всі фахівці згідно складеної корекційної програми. Теми і цілі бесід відображаються у планах бесід і спираються на матеріал спостережень, діагностики, програмний матеріал.
Щомісячні форми спілкування з батьками - це:
* свята,
* батьківські збори,
* спортивні заходи,
* походи.
Ці класичні форми роботи з батьками всім відомі і дають певний результат у встановленні доброзичливою, довірчої атмосфери, гарного емоційного настрою і ситуації спільної батьківської творчості.
Для підвищення рівня діяльності щодо організації виховання учнів на основі системи цінностей удосконалюється система виховної роботи у напрямі впровадження у виховальний процес школи таких виховних технологій, як проектування. А саме: патріотичне виховання, пошуково-дослідницька діяльність в рамках програми «Пам’яті минулого» (Кривоконь О.І.) та «Шляхами козацької слави» (Савченко Н.В. правове виховання – проект «Організація право-освітницької діяльності школи щодо працевлаштування учнів» (Гаврюк З.В..); моральне виховання – «Азбука моральних заповідей культури» (Кирпа Т.О. громадське виховання – «Школа становлення громадянина» (Зубрицька Г.В..); родинне виховання – «Школа – родина - дитина» (Чергинець Н.В.), формування здорового способу життя – «Школа здоров’я – школа розвитку» (Кривоконь О.І.); екологічне виховання в початковій школі – «» (Ковтун С.В.)
У родинному вихованні батьки і педагоги як партнери взаємодоповнюють одне одного, співпрацюють, намагаються скоригувати недоліки, прорахунки у вихованні. Ми прикладаємо немало зусиль , щоб наша співпраця ґрунтувалась на взаємній довірі, повазі та доброзичливості.
Педагоги допомагають родинам не лише у випадках, коли батьки відчувають труднощі й потребують кваліфікованих порад. Вони підтримують доброзичливі стосунки з учнями та їхніми батьками при постійному спілкуванні; учитель дає батькам певні знання з народної педагогіки, народознавства; навчає застосовувати набуті навички у вихованні дітей.
Батьки вчаться аналізувати поведінку своїх дітей. Проблеми виховання обговорюються на засіданнях батьківських комітетів, загальношкільних батьківських конференціях, зборах Ми впевнені, що лише спільними зусиллями зможемо виховати справжню людину. Взаємодія школи та сім’ї – один із головних принципів організації роботи нашої школи , це є важливим чинником у створенні сприятливих умов для гармонійного розвитку особистості школяра, його самовизначення, самореалізації. Педагогічний союз вчителів і батьків – це могутня сила виховання. Досвід школи підтверджує: активна співпраця із сім’єю, визнання за батьківською та учнівською громадськістю права на участь у діяльності закладу, в прийнятті рішень –реально втілюються в конкретних справах і дає вагомі результати.
Головними завданнями роботи з сім’єю ми визначили наступні :
- залучення батьків до життя школи;
- пропаганда педагогічних знань з метою підвищення педагогічної грамотності батьків;
- організація заходів, спрямованих на оволодіння батьками системою умінь, необхідних для організації діяльності дитини вдома;
- гуманізація змісту та форм роботи з сім’єю і взаємовідносин «педагоги-батьки».
Одним із напрямків роботи з батьківською громадськістю є створення Ради школи. До складу Ради школи входять голови батьківських комітетів класів.
Розроблені методичні поради щодо організації роботи з батьками, пам’ятка для батьків, правила батьківської поведінки.
Професійно організована робота батьківського всеобучу. Розроблено цікавий план роботи батьківського лекторію для 1 – 4, 5 – 8 і 9 – 11 класів В організації роботи з батьками педагоги школи надають перевагу активним формам співпраці. Серед колективних форм роботи з батьками важливе місце посідають зустрічі, педагогічні практикуми, рольові ігри, диспути, конференції, дні відкритих дверей, загальношкільні батьківські збори, які проходять у формах круглих столів, відкритих розмов тощо. Водночас практикуються індивідуальні форми роботи: консультації з класними керівниками, класоводами, індивідуальні бесіди, самоосвіта.
Серед учнів проводиться просвітницька робота щодо здорового способу життя у рамках програми «Здорова родина – здорова дитина», організовано тренінги з пропаганди здорового способу життя та підготовки підлітків для подальшої роботи в учнівському середовищі та різноманітні заходи проекту «Школа здоров’я та розвитку».
Увага приділяється профорієнтаційній роботі з учнями щодо подальшого навчання та працевлаштування. Проводились зустрічі з представниками вищих навчальних закладів, коледжів, технікумів. На особливому контролі перебувають випускники шкіл з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Важливою умовою забезпечення якості навчально-виховного процесу та профілактики протиправних дій є питання відвідування учнями шкільних занять, яке знаходиться на постійному контролі педагогів та адміністрації школи.
Класними керівниками, психологом ведеться облік та аналіз стану профілактичної роботи з дітьми "групи ризику". На кожну дитину "групи ризику" заведена облікова картка, в якій фіксується профілактична та виховна робота з дитиною. Ведеться картотека учнів, схильних до здійснення правопорушень, наявні плани індивідуальної роботи класного керівника та психолога з учнями даної категорії. В особистій картці учня фіксується та зберігається інформація про профілактичну та корекційно-відновлювальну роботу з дати постановки учня на облік.
Крім цього, в школі створена і працює рада профілактики правопорушень, яка надає практичну допомогу батькам щодо виховання дітей, схильних до правопорушень, системи спілкування з ними, організації дозвілля.
Спільно з класними керівниками, дирекцією школи проводяться рейди-перевірки умов навчання та виховання дітей вдома.
У свою чергу багато батьків не зовсім чітко усвідомлюють свою громадянську й особисту відповідальність за розвиток, виховання й навчання своїх дітей. Є й такі батьки, які вважають своїм обов'язком забезпечити дітей матеріально, а виховання покладають на педагогів. Також батьками було схвалено положення про дотримання належного зовнішнього вигляду,АЛЕ НЕ ВСІ ВИКОНУЮТЬ ПРАВИЛА. Позитивні результати дають спільні рейди контролю «Шкільний порядок».
З цього приводу В. О. Сухомлинський з пристрастю звертався до батьків: «Якою б відповідальною і складною та творчою не була Ваша робота на виробництві, пам’ятайте, що вдома на Вас чекає ще більш відповідальна, ще більш топка робота — виховання людини. Будь-де Вас можуть замінити іншим працівником: від сторожа тваринницької ферми до міністра. А справжнього батька не замінить ніхто…»
Ні сім’я, ні школа, ні громадянські інститути, взяті окремо, не вичерпують усього розмаїття факторів, що впливають на дитину, на її особистість.
Тому цілісний, систематичний процес виховання передбачає об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін.
Я знаю Тайну. Веришь? Слушай!
Наш Мир вокруг, как Белый лист.
На нём Рисуют наши Души,
А вот и кисточка. Возьмись!
Цвета, палитры — всё как знаешь.
Твой мир такой, как хочешь ты!
Ну что же ты не начинаешь?!
Смелей! Рисуй свои Мечты!

Автор: 

Радченко Ольга Вячеславівна
директор Токівської ЗШ І-ІІІ ступеня
Грушівської сільської ради Дніпропетровської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі