Користувацький вхід

Оцінювання без оцінок

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


2

В першому і другому класах дітей не оцінюють. Вербальне оцінювання навчального процесу створює умови гуманного навчання без страху помилитися, без заздрощів, пригнічення та образ. Проте оцінити роботу учня на уроці – дуже важливий момент. Ця оцінка має сприяти вихованню в кожного учня почуття поваги до себе, самозадоволення та прагнення розширювати свої здобутки. Навчальний процес повинен стати радісним для дитини. Дітям необхідно відчувати, що їх намагання, їх праця, старання отримують справжню оцінку. Постійне заохочення – це якраз те, що потребує дитина особливо в початкових класах.
Не тільки учні хочуть почути оцінку своєї праці. І батьки з перших днів цікавляться, чи досягла їх дитина певних результатів. А вчитель хоче порадувати всіх членів сім’ї, які так переживають за маленького первачка.
Тому я окрім використання градації у словесному оцінюванні (Добре! Дуже добре! Молодець! Пречудово!) створюю ситуації успіху у класі за допомогою стенда «Вперед до успіху». Він виготовлений з тонкого листа металу, розкреслений перманентним фломастером на клітинки, прикрашений зображеннями мультиплікаційних героїв, які мчать, летять, біжать вперед. Внизу по першому ряду клітинок учні вишикували своїх маленьких помічників – фішки-магнітики у вигляді тваринок чи інших предметів.
За допомогою спеціальної палички-штовхалочки діти пересувають свої магніти вгору за хорошу роботу на уроці, за розв’язок логічних завдань, за гарно виконану письмову роботу, за хороший вчинок і т.д. Від лінії старту до фінішної прямої діти рухають свої фішки-магнітики з ентузіазмом і величезним захопленням. Роблять це під час уроку швидко, задовольняючи при цьому і потребу у постійному русі і вдосконалюючи мілку моторику та координацію рухів. Звичайно, їх магнітик може рухатися і вниз, якщо на то є причина. Ця паличка виготовлена так, щоб нею можна було зачепити фішку-магнітик і потягнути вниз. Але, безумовно, всі діти якнайшвидше хочуть дістатися лінії фінішу. Адже коли вони її перетнуть, то отримають оплески всього колективу і смачну шоколадну золоту медаль переможця. Дуже часто учні приходять до фінішу вдвох, втрьох. І потім знову починають забіг спочатку. А фото переможців цього ж дня отримують батьки через VIBER - популярний додаток на комп’ютері чи смартфоні для обміну швидкими повідомленнями.
Не можу не вказати на той момент, що учням надається змога підтримати своїх однокласників, які менш активні, боязкі і невпевнені за якихось причин. Лідери можуть віддати комусь свій хід. Тобто, протягнути руку допомоги. Це також ми зустрічаємо оплесками. Але треба відмітити, що учні дуже неохоче діляться своїми досягненнями. Їм потрібно постійно нагадувати про можливість зробити хороший вчинок, виховувати в них здатність до співпереживання, товариськість, доброту.
Ця гра - «Вперед до успіху»- заохочує школярів, підтримує у них бажання удосконалювати уміння і навички, примножувати знання. Паралельно виховує відношення дітей до нагород таким чином, щоб вони цінили більше те, що зароблено власною працею і зроблено своїми руками. Це завжди значно дорожче, аніж придбане в крамниці.

Автор: 

Локкер Лоліта Мікулашівна, вчитель початкових класів ЗОШ №34 м. Полтава

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі