Користувацький вхід

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ МУЗИЧНИХ ЗВУКІВ НА ЛЮДИНУ.

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЕКТУ:
за діяльністю: дослідницько-інформаційний, творчий;
за мірою реалізації міжпредметних зв’язків: міжпредметний;
за кількістю учасників проекту: груповий;
за характером контактів:учасники однієї школи;
за тривалістю виконання: короткостроковий;
за характером партнерських взаємодій: кооперативний
Актуальність дослідження: З винаходом пристроїв, що дозволяють прослуховувати музику в будь-якому місці і в будь-яких кількостях, музика міцно увійшла в наше повсякденне життя, стала тлом нашого життя. З чим пов'язана така тяга людини до постійного прослуховування музики? Яку музику ми вибираємо з величезної кількості стилів, напрямків, композицій, на чому грунтуються і як можуть відбитися на нас наші музичні уподобання? Як може позначитися щоденне прослуховування музичних творів на емоційному і психічному стані людини? Дослідження цього впливу є важливим завданням, оскільки дозволяє не тільки оцінити ступінь і характер цього впливу, запобігти можливим небажаним наслідкам, а й свідомо впливати на психофізіологічні процеси засобами музики, використовувати її в терапевтичних цілях.
Об'єкт дослідження: сприйняття
Предмет дослідження: особливості сприйняття музики людиною
Вікова категорія учасників: 11-15 років
Кількість учасників: 21.
Навчальні предмети: біологія, музичне мистецтво
ПРОБЛЕМА. Як може позначитися щоденне прослуховування музичних творів на емоційному і психічному стані людини?
МЕТА ДОСЛІДЖЕННЯ: вивчення впливу музики на здоров’я учнів.
ЗАВДАННЯ:
• Вчити учнів знаходити і систематизувати необхідну інформацію;
• Формувати навички роботи з енциклопедичною та довідковою літературою;
• Залучати учнів до набуття нових знань на основі реальної життєвої практики;
• Вчити аналізувати, робити висновки на основі власних спостережень;
• Учити здійснювати проектну діяльність на основі дослідження;
• Формувати і розвивати цілісно-смислову компетентність, загальнокультурну компетентність, навчально-пізнавальну компетентність, інформаційну компетентність.
• Дослідити вплив музики на психофізіологічні процеси, що протікають в організмі людини в момент сприйняття.
• Встановити зв'язок музики і емоційних станів слухача.
• Дослідити фактори, що впливають на сприйняття музики: характеристики твору, особистісні особливості слухача, адекватність музичного сприйняття слухача.
• Виявити основи виникнення індивідуальних музичних уподобань, сили і глибини почуттів, пережитих слухачем в процесі сприйняття музичнихтворів.
• Визначити роль музики і її значення в житті людини.
Гіпотеза  внаслідок впливу музики у людини народжуються різні емоції та почуття
Методи дослідження: теоретичний, соціологічне опитування, експериментальний, порівняльний, аналітичний.
Наукова новизна та практична значимість отриманих результатів:
Внутрішні, найтонші, потаємні сторони душі людини, те, що часом не передається на звичну мову людського спілкування, стає доступним музичним звукам, виступає основою особливої образності в музиці. Р.Шуман зауважував, що там, де закінчується слово, починається музика. Музичні звуки, побудовані в певну ладову, ритмічну систему, що є у відомому порядку в музиці Баха, Бетховена, Чайковського, ніби виростають з почуттів, емоцій, душевних станів композитора. Область почуттів та емоцій людини – один з основних предметів відображення у музичному образі. Але їх не можна розглядати як суто суб'єктивне явище, вони, подібні до інших форм усвідомлення дійсності людиною, є «суб'єктивним образом об'єктивного світу». Відтворюючи емоційний досвід людства, музика змушує кожного переживати, складні почуття, надає людям моральні сили, виховує в них мужність, віру в життя, справедливість, красу, підказує уяві цікаву думку, збагачує почуття та інтелект.
Відомості про впровадження проекту: під час досліджень було розроблено анкету та проведено опитування серед учнів 6-9 класів та вчителів на визначення впливу музики на організм людини.
ПЕРЕДБАЧУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ: створення презентації «Сприйняття музичного ритму і його вплив на слухача», випуск стінної газети «Вплив різних стилів музики на організм людини», випуск буклетів «Роль музики і її значення в житті людини», проведення анкетування, прес-конференція «Роль музики та її вплив на людину».

Автор: 

Бондаренко Тетяна Степанівна, учитель біології і хімії, Михайлюківська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Новоайдарської районної ради Луганської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі