Користувацький вхід

Земельні ресурси України. Основні заходи з раціонального використання і охорони земельних ресурсів

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

«Земельні ресурси України. Основні заходи з раціонального
використання і охорони земельних ресурсів».
Мета: Дати загальну характеристику земельних ресурсів України; з’ясувати, які основні заходи раціонального використання і охорони земельних ресурсів проводяться в Україні; закріпити навички роботи з картою; розвивати вміння аналізувати, робити висновки; виховувати почуття патріотизму та любові до Батьківщини.
Тип уроку: Комбінований.
Обладнання: Підручник, атлас, слайдова презентація.
Хід уроку: Епіграф уроку
«Зібратися разом-це початок, триматися разом-це прогрес, працювати разом-це успіх».
I. Організаційний момент
Прийом «Психологічний настрій»
Сьогодні на уроці не потрібні уважні, організовані кмітливі, а ще дуже дружні й веселі діти. Тому сьогодні на уроці діють 5 правил:
-Правило піднятої руки
-Співпраця в парі
-Уміння слухати
-Працювати творчо
-Працювати активно
II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.
1.Прийом «Географічний диктант»
Основними типами грунтів України є (дерново-підзолисті, сірі лісові, чорноземи(опідзолені, типові, звичайні, південні),каштанові буроземи).
На лісах під сухо степовою рослинністю сформувалися (каштанові) грунти. В умовах додаткового зволоження поверхневих та грунтовими водами під вологолюбною трав’яною рослинністю сформувалися (лугні та лугно-болотні) грунти. На лісах, червоно-бурих глин під степовою рослинністю сформувалися найродючіші грунти (чорноземи) а під лісовою гірською рослинністю в умовах м’якого помірно теплого вологого клімату- (буроземи)
2.Прийом «Прес-конференція»
Перед класом за окремими партами присутні «спеціалісти-грунтовці», «спеціалісти-хіміки» учні ставлять запитання спеціалістам-грунтовцям.
1.Одним з найбільших багатств ,подарованих Україні природою, є й грунти. За її складом та біопродуктивністю країни може претендувати на перше місце в світі. Що сприяло цьому?
Відповідь: Грунт-це природне тіло, яке виникло в результаті складних процесів перетворення поверхневих шарів літосфери та за умови спільно дії води, повітря, живих організмів. Головною властивістю грунту є родючість, яка залежить від вмісту гумусу – акумулятивного накопичення перегною, тобто органічних речовин.
Від родючості грунтів залежить урожайність природної і культурної рослинності. У цілому природно родючість грунтів України дозволяє віднести їх до одних із найкращих у світі . Вміст гумусу в чорноземах високий 3-6%
Запитання до «спеціалістів- хіміків»
Які заходи з покращення врожайності можна використовувати? Які добрива?
Відповідь: Добривами називають речовини , що містять поживні елементи в засвоєнні рослинами формі, внесення яких або в грунт, або у формі підгодівлі призводить до підвищення врожайності культурних рослин слово добриво від(одобрити), зробити грунт добрим, щедрим.
За походженням розрізняють органічні , неорганічні добрива та органо-мінеральні суміші. За складом добрива поділяють на азотні, калійна, фосфатні, змішані і комплексні. За кількістю поживного елемента, який необхідний рослині, добрива поділяють на макродобрива (потрібні організму у великих кількостях- азотні, фосфатні ,калійні) і мікродобрива( необхідні рослині в дуже малих кількостях-це сполуки, що містять мідь, залізо, марганець, йод тощо)
Добрива тільки тоді будуть ефективними, коли їх використання буде оптимальним – не можна вносити ні малі, ні дуже великі дози добрив. Крім того, велике значення мають терміни і способи внесення добрив.
Азотні добрива сприяють отриманню великої маси врожаю, проте це приводить до накопичення в рослинах нітратів. Така продукція екологічно неякісна, викликає отруєння ,в ряді випадків призводить до смерті. Екологічно небезпечним є надмірне внесення фосфорних та калійних добрив. Ці добрива потрапляють у вигляді стічних грунтових і дощових вод у водойми і викликають бурхливий розвиток рослинності водойми особливо фітопланктону.
III. Мотивація навальної та пізнавальної діяльності учнів.
Прийом «Відстрочення відгадка»
Учитель географії. Я хочу розпочати наш урок, із маленької замітки з енциклопедії «Україна. Повна енциклопедія». Скляренко В.М.: «Українські чорноземи визнані в світі як унікальні. Подібні грунти зустрічаються лише в Маньгжурій (КНДР) та в долині річки Міссісіпі(США). Ще до революції зразок було вивезено до Парижу, де він і зараз зберігається. Також ми з вами знаєм, що за розмірами території України є найбільшою країною Європи (після Європейської частини Росії), а за якісним складом грунтів та біопродуктивністю угідь - однією з найбагатших держав світу.
Однак господарське використання грунтів з часом погіршує їхні властивості. Тому вони потребують дбайливого використання та комплексної охорони.
Отже, тема нашого уроку, «Земельні ресурси України. Основні заходи, щодо раціонального використання і охорони земельних ресурсів».
Слайд
IV. Вивчення нового матеріалу.
1.Земельні ресурси України. Земельні ресурси- це землі, які використовуються або можуть бути використані в сільському або лісовому господарстві, будівництво тощо.
Учитель. Земельний фонд України становить 60,4млн.га і складається із земель рідного функціонального призначення, якісного стану та правового статусу. Сільськогосподарська освоєність земельної площі досягає майже 70%(є одним з найвищих у світі),розораність 57,1%. За показниками розораність України лідирує у світі (для порівняння в Німеччині, Франції, Великій Британії цей показник не перевищує 32%, США 17%, світі 11%).
Виступ учня експерта
Україна має дуже багаті земельні ресурси. Площа земельного фонду-60,4 млн. га, з них 41,9млн.га (або 69,45)- сільськогосподарські угіддя. Ліси та лісо вкриті площі (10,4млн.га або 17,2%).Забудовані землі під житлом, промисловими, транспортними об’єктами (2,3млн.га або 3,8%). Землі під поверхневими водами (2,4млн.га або 4%). Інші землі (3,4млн.га або 5,6%).
2 учень експерт
Найвищою часткою ріллі є у степовій частині-близько 90%. Забезпеченість ріллею становить 0,64га на одну людину (у світі-0,27 га, в Європі-0,26га).
Слайд
Це сприяє розвитку різноманітних галузей сільського господарства. Однак висока розораність, що нерідко перевищує оптимальні показники (у степу 70%),призводить до посилення ерозійних процесів, які розвиваються під впливом води і вітру.
3 учень експерт
Слайд
У структурі земельних угідь України переважують родючі чорноземи (типові, звичайні та південні), які займають 55% площі орних земель. Біля 10% ріллі мають опідзолені та деградовані чорноземи, 2,5%- солонуваті грунти 6%-чорноземні та дерново-чорноземні грунти на супісках та піщаних породах. Підзолисті грунти займають 7% ріллі, опідзолені 5%.Біля 7% ріллі вкрито сірими лісовими грунтами. Розповсюджені також каштанові, лугні грунти, буроземи.
Картографічний прийом.
За картою в атласі визначте в яких областях України, найбільші площі сільськогосподарських угідь, а в яких найменші?
Відповідь учня.
Найбільші площі сільськогосподарських угідь в Одеській, Дніпропетровській та Херсонській областях; найменші- в Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській.
Найбільше орних земель у Дніпропетровській, найменше- у Закарпатській.
Учитель.
Землі в Україні використовуються неефективно і внаслідок тривалої відсутності реального власника, помилкової стратегії залучення всіх земель до обробітку недосконалої його технології та без господарського ставлення до землі.
Слайд
2.Основні заходи з раціонального використання і охорони земельних ресурсів.
Прийом «Проблемне питання», «Домашня заготовка».
Учитель.
В Україні актуальною є проблема раціонального використання й охорони земельних ресурсів. Раціональне використання передбачає: запобігання несприятливим фізико-географічним явищам-ерозії, надмірній зволоженості, засоленню, посушливості, солонуватості.
Проблеми зміни та забруднення земель України пов’язані насамперед з надзвичайно високою розораністю, малою залісеністю, значним техногенним навантаженням.
Виступ учня.
Несприятливі фізико-географічні процеси, які спостерігаються на грунтах України: водна ерозія, видування верхнього родючого шару грунту, окислення, перезволоження, заболочення, вітрова ерозія. У процентному співвідношенні найбільша частина земель зазнає видування верхнього шару (33,4% сільськогосподарських угідь), водної ерозії зазнає 1/5 сільськогосподарських угідь, приблизно стільки ж території зазнає окислення, 3%території зазнає перезволоження, заболочення, вітрову ерозію. Найбільш еродовані грунти у Донецькій, Луганській Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Харківській областях. Крім того, грунти забруднюються хімічними речовинами, що використовуються в сільському господарстві для захисту рослин, викидами промислових підприємств, автомобільного транспорту, радіоактивними викидами (землі, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС(1986) складають 8,4млн га), відходами життєдіяльності міст, сіл тощо.
Виступ учня.
Слайд
Меліорація- це система заходів, спрямованих на підвищення родючості грунту та боротьбу з несприятливими водними і повітряними режимами(ерозією, вимивання тощо).
Меліорація буває:
Слайд
• Водна (зрошення та осушення).
• Лісомеліорація (насадження дерев, кореневі системи яких запобігають руйнації грунту)
• Хімічна меліорація (вапнування та внесення добрив).
• Культурно-технічна меліорація (очищення грунтів від непотрібних включень-кам’яних брил, металевих відходів тощо).
Після осушення земель з’явилися ознаки деградації, розвитку ерозійних процесів. Значне скорочення площ боліт призводить до зменшення водності рік і водойм, знижується рівень грунтових вод на прилеглих до них територіях, внаслідок цього знижується родючість грунтів, а окремі ділянки з грунтами легкого механічного складу перетворюються на піски.
V. Закріплення нових знань і вмінь.
Робота в групах
1-а група «Економісти»
На території України зосереджено 8% чорно земних грунтів світу. Земельні ресурси України оцінюються в 3,58 трильйони доларів США. Землі сільськогосподарського призначення оцінено в 766,5млрд.дол.США, що становить 21,3% вартості земельних ресурсів.
Висновок. Займаючи 0,4% території суші Землі, Україна має найродючіші землі, забезпеченість якими не можна порівняти з жодною країною світу.
2-а група «Хіміки»
Основними проблемами земельного фонду є деградація грунтового покриву (зріст концентрації пестицидів, накопичення нітратів, фтору, хлору, миш’яку, свинцю та інших внаслідок використання мінеральних добрив)
Висновок.
- вносити переважно органічні добрива;
- не забруднювати гербіцидами
- кислі грунти-вапнувати, посушливі-поливати;
- в міру вносити мінеральні добрива.

3-а група «Грутознавці».
Одним з методів раціонального використання земельних ресурсів України є вдосконалення форм і методів обробітку землі, у продовження природозберігаючих технологій.
Висновок. Насадження полезахисних лісосмуг
- запобігання змиванню та здуванню грунтів лісонасадження м та сіянням трав;
- скорочення орних земель
- виведення з користування еродованих земель

4-а група «Екологи»
Інтенсивне забруднення природного середовища значною мірою є наслідком нераціонального сільськогосподарського виробництва. Отруйні речовини, які знаходяться у мінеральних добривах, отрутохімікати проникають в організм людей, викликають їх захворювання.
Висновок. Розширити площі рекреаційних земель, заповідників заказників;
- застосування біологічних методів захисту рослин від шкідників та бур’янів;
- провести реконструкцію і відновлення осушувальних систем.
Висновок. Розширення площ рекреаційних земель, заповідників, заказників.
2.Прийом «Експрес-тести»
1.До материнської породи прилягає грунтовий горизонт:
а)гумусовий; б)вимивання; в)вливання;
2.Несприятливі фізико-географічні явища, що характеризуються змивом і розмиванням грунтів на схилах, називаються:
а)ерозією; б)зсувами; в)селями; г)меліорацією.
3.Найпоширеніші грунти в межах степової частини України:
а)дерново-підзолисті; б)чорноземи різних типів; в)каштанові;
г)сірі лісові.
4.Заходи,спрямовані на відновлення родючості грунтів, називають: а)ерозією; б)меліорацією; в)рекультивацією; г)рекреацією.
5.Землі придатні для використання людиною в якійсь господарській діяльності, називаються: а)природні ресурси;; б)грунти; в)земельні ресурси; г)сільськогосподарські угіддя.
6.Найродючішими в Україні є грунти в областях: а)Полтавській і Дніпропетровській; б)Рівненській і Львівській; в)Херсонській і Житомирській.
VI. Підсумок уроку.
Учитель підводить підсумки уроку.
VII.Домашнє завдання
1.Опрацювання параграфу.
2.Розробити систему заходів, спрямованих на повернення до життя деградованих грунтів.
3.Випереджальне повідомлення «Рослини зелені до червоної книга України.

Автор: 

Плахотник Тетяна Володимирівна, учитель географії, Середня загальноосвітня школа №38 імені І.О. Секретнюка м.Кам'янське

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі