Користувацький вхід

Ділова сюжетна гра для педагогів "Острів БКДО"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Ділова сюжетна гра
«Острів Базового компонента
дошкільної освіти»

Підготувала
вихователь-методист
ДНЗ № 3 м.Снігурівка
Терещук О.В.

Анотація.
Базовий компонент дошкільної освіти розрахований на весь період дошкільного дитинства, тому його виконання всіма учасниками освітнього процесу є обов'язковим. В той же час перед педагогами стоїть необхідність аналізу великого обсягу теоретичної літератури, адже самостійне «вивчення» Базового компонента дошкільної освіти не принесе такого швидкого результату, як докладне опрацювання його змісту через певну кількість чітко структурованих різноманітних методичних заходів. Тому такий метод навчання як ділова гра, дозволяє не лише оволодівати інформацією про сутність та ключові поняття у змісті Базового компонента дошкільної освіти, а й набувати навички використання ефективних тактик організації життєдіяльності дітей з позицій компетентнісного підходу.

Мета: продовжувати формувати професійну компетентність педагогів закладу. Конкретизувати, поглибити й узагальники знання Базового компонента дошкільної освіти. Розвивати вміння аналізувати та планувати власну діяльність відповідно до вимог Державного стандарту. Сприяти розвитку педагогічної творчості, майстерності та винахідливості.

Матеріали та обладнання: музика з шумом моря, з шумом вітру; штучне перо; картки, магнітні дошки.

Ведуча: Сьогодні ми з вами вирушаємо у подорож по морю. Несподівано корабель потрапив у шторм і ми опинилися на безлюдному острові. Вихователь Тімуш І.І. встигла тільки схопити валізу з Базовим компонентом дошкільної освіти. Тому і назвали ми цей острів «БКДО». Тепер вимушені сидіти, навколо тільки пісок і пальми. Вирішили ми трішки розім’ятись.
Вправа № 1 «Ми з тобою схожі»
Мета: емоційне налаштування учасників на активну взаємодію впродовж гри.
Учасник передає перо Какаду іншому і називає психологічну якість, яка об’єднує його з тим вихователем, якому він передає квітку. При цьому починає говорити наступне: «Я вважаю, нас с тобою поєднує …». Наприклад: що ми з тобою однаково любимо спілкуватись, що ми з тобою однаково принципові, що ми з тобою однаково працьовиті, що ми з тобою однаково прямолінійні, що ми з тобою однаково емоційні, що ми з тобою однаково наполегливі.
Той хто згоден, відповідає: «Я згодна», якщо ні, то: «Я подумаю». Вправа продовжується, поки кожен не отримає перо.

Ведуча: Несподівано на острів налетіла буря, пісок стіною – нічого не видно!
Учасники піднімаються.
- Ходять вихователі, сказати нічого не можуть, щоб пісок у рота не потрапив. Погане діло. Стали вони навпомацки пробиратись, товариша шукати.
В цей час утворюються команди.
- І ось на нашому острові два племені утворилось, з одного боку острову плем’я – Інварінтна складова, з іншого – Варіативна складова.
- Звідкилясь з’явився папуга Какаду. Перо загублене забрав та сповістив про те, що є на острові маленькі негренята, яким дуже потрібне виховання та навання.
- Що робити – будемо навчати та виховувати, таке у нас покликання! Почали облаштовуватись, свій дитячий садок налагоджувати, нормативні документи впорядковувати.

Вправа № 2 «Організація навчальної діяльності»
Звісно, що існує велика кількість нормативних документів: це і закони, і листи з наказами. Але на безлюдному острові знайшлося лише декілька.
Завдання: на дошці викласти у правильній послідовності нормативні документи, згідно яких проводиться навчально-виховна діяльність дошкільного закладу.
1. Закон «Про дошкільну освіту»
2. Базовий компонент дошкільної освіти
3. Освітня програма для дітей від 2 до 7 років «Дитина»
4. Концепція національно-патріотичного виховання
5. Парціальна програма
6. Лист МОНУ Інструктивно-методичні рекомендації «Щодо організації роботи в ДНЗ у 2015/2016 н.р.»
7. Лист МОНУ Інструктивно-методичні рекомендації «Щодо організації роботи в ДНЗ у 2016/2017 н.р.»
8. Наказ МОНУ «Про гранично допустиме навчальне навантаження»
9. Санітарний регламент для ДНЗ.
Гарно вийшло у садочках документацію впорядкувати, та й засумувати встигли. Тепер і в професійній майстерності можна позмагатись.

Вправа № 3 «Історія з торбинки»
Мета: актуалізація знань учасників навчання щодо змісту Базового компонента дошкільної освіти.
Завдання: вибрати з торбинки згорток із зображенням предмета і розповісти від його імені, які завдання, передбачені Базовим компонентом, завдяки йому можна реалізувати.
ЗУБНА ЩІТКА
Я - зуб¬на щітка. Я формуватиму в дітей навички особистої гігієни, навчу їх правильно чистити зуби та доглядати за ротовою порожниною; озна¬йомлю із "друзями" та "ворогами" зубів..."
М'ЯЧ
Я - м'яч. Я формуватиму у дітей усвідомлення ролі фізичних вправ у розвитку та зміцненні організму. Навчу самостійно застосовувати руховий досвід у повсякденному житті, виявляти спритність.

ГЛОБУС
Я – глобус. Я формуватиму у дітей загальні знання про природу нашої планети. Формуватиму ціннісне ставлення до природи та практичне уміння розрізняти материки, острови, океани, моря, річки, озера.
ПАРАСОЛЬКА
Я – парасолька. Я формуватиму у дітей знання про сезонні зміни у природі. Вмінню правильно називати пори року, їх прикмети, характерні ознаки. Навчу безпечної поведінки під час грози.
СТІЛЬЧИК
Я – стільчик. Я формуватиму у дітей уявлення про довколишній предметний світ – рукотворний, створений для задоволення потреб людини та завдяки людській праці. Формуватиму ціннісне ставлення до результатів людської праці.
КНИЖКА
Я – книжка. Я формуватиму у дітей вміння ідентифікувати почуття та вчинки персонажів із власними, висловлювати особисту позицію; визначати зачин основну частину, кінцівку; застосовувати усну народну творчість в іграх. Інсценуванні, розвагах, фольклорних святах.
Гарно справилися із завданням, як же пощастило негренятам таких розумних вихователів мати.

Вправа № 4 Гра-вікторина «Брейн-ринг»
Завдання: кожній команді дається 4 запитання, одна правильна відповідь – 1 бал.
Питання для команди «Інваріантна складова»
1. Освітня лінія, що передбачає формування почуття краси в її різних проявах, ціннісного ставлення до змісту предметного світу та світу мистецтва. (Дитина у світі культури)
2. Скільки освітній ліній у варіативній складовій? (4)
3. Результат освітньої роботи за лініями Базового компонента дошкільної освіти. (Сформованість компетенцій)
4. Складова змісту Базового компонента дошкільної освіти, що формується на державному рівні і є обов'язковою для дошкільного навчального закладу. (Інваріантна складова)
Питання для команди «Варіативна складова»
5. Базовий компонент – це .... (Державний стандарт дошкільної освіти)
6. Про танці, (види, жанри), іноземні країни, шахи, рухи. (Варіативна складова)
7. За допомогою чого реалізується Базовий компонент дошкільної освіти? (Програм та навчально-методичного забезпечення)
8. Скільки компетенцій у інваріативній складовій? (17)

Молодці, ви просто вражаєте знаннями БКДО, бачу що не один дитсадок на острові вами буде заснований. А це означає, що багато дошкільнят-випускників підуть до школи з необхідним багажем освітніх компетенцій. Тож наступна заключна вправа має назву «Модель життєво - компетентнтної особистості дитини – випускника ДНЗ». На острові знов погода зіпсувалась, скоріше треба сонечком зігрітись.
Вправа № 4. «Модель життєво - компетентнтної особистості дитини – випускника ДНЗ»
Модель життєво-компетентної особистості дитини запропонована у вигляді сонечка, серединка якого – дитяче личко.
Завдання: підібрати необхідну назву освітньої лінії відповідно рис притаманних цій дитині, тобто з'єднати сонечко з промінчиками.

Ведуча: Тепер можна не хвилюватися за навчально-виховний процес, адже поряд з дітьми справжні професіонали!
- На цьому, дорогі колеги, шановні гості, наша надзвичайна пригода закінчується.
- Давайте підсумуємо наш захід і поділимось враженнями: що вам сподобалось, що було складно, що цікаво.

Автор: 

Вихователь-методист ДНЗ №3 м.Снігурівка Терещук О.В.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі