Користувацький вхід

" Розвиток особистості в системі реалізації креативного навчання на уроках біології."

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

ФОРМУВАННЯ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ НА УРОКАХ БІОЛОГІЇ
Система роботи в умовах розвитку творчої особистості на уроках біології.
Всім учителям добре відомо, що кожна дитина потребує особливого підходу при навчально-виховній роботі. Особливості і складності психічних та фізіологічних процесів у дітей добре відчувають вчителі біології. У шкільні роки спостерігається посилений ріст тіла, збільшується сила м'язів, ідуть процеси зміцнення кісток скелету, нерівномірний ріст внутрішніх органів. Ріст кровоносних судин та серця йде повільніше ніж ріст організму, це порушує їх роботу. Продовжується розвиток нервової системи, збільшується роль свідомості, контроль кори головного мозку над емоціями. Але процеси збудження беруть верхи над процесами гальмування, тому нервова система зазнає навантажень. Дитяча психіка дуже рухома і чутлива до перенавантажень, а це може впливати на працездатність. Одночасно нудні, нецікаві, одноманітні уроки розвивають лінь і байдужість до навчання, падіння зацікавленості та прагнень до творчості.
Творчі інтереси, цікаві справи, нестандартні уроки мають позитивний вплив на формування особистості.
Кожен учень, що переступив шкільний поріг, бажає бути успішним. Щоб досягти успішності учневі потрібні вміння:
• Організувати робоче місце та планувати роботу.
• Ставити мету, знаходити різні способи їх реалізації та оцінювання її діяльності.
• Побачити результат дій.
• Працювати з різними джерелами інформації.
• Аргументувати та доходити висновків.

Розвиток інтелектуально-творчих здібностей через систему творчих завдань передбачає тренування, а також вироблення комбінаторних умінь та навичок що є основою творчості, якої можна і треба навчити.
Я роблю це так.
У своїй діяльності я ставила перед собою завдання - розвиток пізнавального мотиву: інтересу до предмета, який я викладаю і допитливість учнів. Знаючи інтереси учнів, я застосовую їх в навчальному процесі.
Все, що підвищує допитливість учнів повинно бути застосовано в розвитку творчості. Творчість, креативність - це спосіб самовираження, саморегуляції, світобачення як засіб пізнання світу через процес сприйняття і практичне перетворення діяльності.
На своїх уроках застосовую різні форми організації навчального процесу для розвитку творчих здібностей. Наприклад: індивідуальні, індивідуально-групові, парні, колективні.
Колективні творчі завдання
Я запропонувала учням 7 класу створити сторінки про цікаві рослини. Протягом учбового року учні виконували завдання розповідаючи про цікаві факти в житті рослин. Інформацію шукав увесь колектив учнів, отримуючи її з науково-популярних журналів, енциклопедій, на сайтах інтернету, з науково-пізнавальних програм та телебачення. Результати своєї роботи учні друкували. Інформацію оздоблювали ілюстраціями. І як результат колективного творчого процесу - з'явилася збірка «Цікава біологія. Індивідуальні творчі завдання Учні 5-х та 6-х класів вивчають курс природознавства. На уроках вони отримують початкові знання з майбутніх наук - хімії, фізики, астрономії, географії, а особливе місце займає біологія.
Цікаві розділи природознавства викликають у п'ятикласників багато питань, але прагнення дізнатися нове і проявити свою творчість, викликає у них великий інтерес. При вивченні теми «Сонячна система», діти малювали тематичні малюнки.Друкували і захищали реферати.
Шукали вірші про Зірки, Сонце, Планети та про знаки Зодіаку.
Кожна дитина - творець. Матеріалом для творчості можуть бути не тільки олівці, фарби, папір, але і дитяча фантазія, яка не має обмежень.
Вивчаючи тему я дітям запропонувала виготовити моделі молекул води, кисню, вуглецю. Ці творчі завдання зацікавили дітей, надихнули на пошук, розвинули уяву та творчо-образне мислення. Моделі були зроблені з кольорового паперу та намальовані фарбами, але більш креативні моделі були створені з запеченого тіста та пластмасових кульок.
Потік екологічної інформації спонукає до дії. Сьогодні головне завдання вчителя біології підвести учнів до правильної оцінки теперішнього екологічного становища, до розуміння необхідності бережливого і економного ставлення до ресурсів природи. Основи екологічних знань допомогли учням 6-х класів виховати бережливе ставлення до природи через складання екологічних казок.
Індивідуально-групові творчі завдання
Вивчення нового матеріалу супроводжується демонстрацією наочності під час розповіді, роботою з таблицями, пояснення за схемами. У виготовленні наочності можна залучити учнів розподіляючи роботу між групами.
По темі уроку про лікарські рослини України нажаль немає жодного наочного зразка окрім малюнку у підручнику. Але малюнків недостатньо для повного створення сприйняття великої кількості видів лікарських рослин.
Учням було запропоновано створити творчі групи, в яких кожен індивідуально окремо виконував творче завдання для загального збору матеріалу ( Додаток В). Кожна група по-своєму бачила результати своєї праці. Одні створювали презентацію слайдів, інші шукали в інтернеті відео, друкували реферати, інші зробили наочну таблицю "Лікарські рослини Карпат".
До найбільш ефективних форм представлення навчального матеріалу на уроках внесла мультимедійні презентації. Метою такого представлення інформації є формування у школярів системи мисле образів,скорочення часу та пояснення, попередження фізичної та психічної втоми.
Мультимедіа допомагає представити об'єкти процесів нетрадиційним текстовим описом, а за допомогою фото, відео, графіки, анімації, звуку.
Презентація дає можливість вчителю проявити творчість, індивідуальність, попередити формально підхід до проведення уроку. Під час використання презентацій задіяні різні канали сприйняття учнів,що дозволяє закласти інформацію і асоціативну пам'ять учнів.
Дітгі із задоволенням працюють над презентаціями. В них вони використовують відео, текстовий варіант слайдів, таблиці, малюнки, фотографії, схеми тощо.
Свої презентації учні виконують за поданими темами особисто або збираються у групи. Теми для презентацій обговорюємо заздалегідь. Обрання тем здійснюється демократичним шляхом.
Маю колекцію презентацій відповідно до тем уроків створених зусиллями учнів 8-11 класів.
Творча робота у парах Старі наочності з часом втратили естетичний вигляд. Виникла потреба в нових. Маючи власний творчий потенціал, я створила ряд таблиць за курсом «Загальна біологія»: «Мітоз»,«Мейоз» «Схема кросинговеру», «Моногібридне схрещування», «Дигібридне схрещування».
Учні 10-11 класу запропонували свою допомогу об'єднавшись у творчі пари. Таким чином, у кабінеті з'явилися нові наочні схеми «Будова білків», »Біосинтез білка», «Будова вірусів», «Фотосинтез», «Генетика визначення статі».

Професіоналізм вчителя у школі складають: базові знання з предмета, володіння сучасними методиками, організаційні здібності, виховання поваги до свого предмету, прагнення до самовдосконалення, здатність бачити в учневі творчу особистість.
Отже, у кожній дитині від природи закладений певний творчий потенціал. Виявити здібності, розвинути їх - таке завдання повинен ставити перед собою кожний педагог. Надзвичайно важливо бачити прекрасне, тонко сприймати навколишній світ. Крім того варто пам'ятати, що успіх у розвитку творчих здібностей учнів матиме той вчитель, який сам є творчою особистістю.

Автор: 

Кизименко Вікторія Адольфівна,вчитель біології Криворізької загальноосвітньої середньої школи №75 місто Кривий Ріг

Джерело: 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1. Богоявленська Д. Б. Розвиток творчих здібностей: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Діана Борисівна Богоявленська. -М. : Видавничий центр «Академія» 2002.
2. Боровик Г. Плекаємо творчу особистість [ Відкритий урок ] / Генріх
Боровик . -2006, -№ 12.
3. Клименко В. В. Механізм творчості, чи можна його розвивати / Віктор Васильович Клименко. -М. : Шкільний світ. - 2001.-№1.
4. Курянд 3. Н. Професійна усталеність вчителя - основа його педагогічної майстерності: Навчальний посібник / 3. Н. Курянд. - О.: ОДШ, 1995.
5. Кушнір В. Шлях до освіти. / В. Кушнір. - Освіта 21 століття, 2001. -№1.
6. Лавріненко О. А. Історія педагогічної майстерності / О. А. Лавріненко. -К., 2009.
7. Мартиненко С. Як формувати творчу особистість учня [ Відкритий урок ] / С. Мартиненко. - №12.
8. Пономарьов Я. А. Психологія творчості і педагогіка / Яков Олександрович Пономарьов. -М., 1976.
9. Рождественская Н. В. Креативность: пути развития и тренинги / Н. В. Рождественская, А. В. Томшин. - СПб., 2006.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі