Користувацький вхід

Українські лицарі на тлі епох

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Україна – найстаріша світова нація і водночас творець наймолодшої незалежної держави – на очах усього світу захищає свою рідну і святу землю, дану їй Всевишнім. Ми на цій землі не пришельці, не загарбники. Навпаки, покоління за поколінням наших пращурів, героїчних і працелюбних, поливали цю землю кров’ю і потом.
М. О. ПРИЛУЦЬКИЙ – КРАЩИЙ ШТУРМАН МІННО-ТОРПЕДНОГО ПОЛКУ – Герой Радянського Союзу, кавалер 12 орденів і більше 30 медалей, почесний солдат військової частини А 4483 Військово-Повітряних Сил України, почесний житель міста Житомира.
Микола Олександрович брав участь у бойовій операції, яка залишилася помітною в історії Другої світової війни: він потопив яхту королеви Румунії. За цей подвиг весь екіпаж був нагороджений орденами Вітчизняної війни першого ступеня.
М. О. Прилуцький був кращим мінером авіації Чорноморського флоту, майстром торпедних атак, умілим тактиком і організатором комбінованих ударів низьких і висотних торпедоносців та бомбардувальників при знищенні транспортів і кораблів ворога. На його рахунку 14 потоплених транспортів загальною водотонажністю36500 тонн, 4 сухопутні баржі, 2 охоронних катери, 51 успішний виліт на бомбардування воєнних і промислових об’єктів у тилу ворога й на тимчасово окупованій території. Він здійснив 30 успішних торпедних атак і 10 – на встановлення мін у бухтах Криму та Румунії.
Росія, розпочавши приховану війну проти України у Криму, а потім, розпалюючи нестабільність на сході нашої держави, веде її по-сучасному: найважливішим у такій війні є не завоювання територій, а завоювання душ у ворожій державі. Війна ведеться не лише у трьох вимірах, але й у четвертому, яким є психіка нашого народу.
Війна на сході України – то наша своєрідна плата за формування національної свідомості народу та створення повноцінної держави. Ми ніби приречені на постійне протистояння з Росією. Так, після поразки гетьмана Мазепи в 1709 році українці потрапили в жахливу залежність від Москви. Російський цар Петро І першим став ідеологічно тиснути на Україну. А щоб ми не знали своєї історії, в 1718 році в Лаврі знищили літопис Русі, далі заборонили друкувати книги і підручники українською мовою.
І лише недавно, коли Україна стала незалежною і демократичною, ми отримали змогу дізнатися правду. Для багатьох стало одкровенням, що Мазепа - ніякий не ворог, а кращий син українського народу, який боровся за незалежність і процвітання нації. Так само, але в інший бік, помінялося тлумачення стосовно Леніна, Сталіна, комуністів…
За 23 роки народ змусив стати владу в Україні справді Українською, бо виросло нове покоління справжніх українців. І коли В. Янукович, будучи президентом України, восени 2013 року відмовився від обіцяного ним курсу на євроінтеграцію, це обурило людей, і вони вийшли на Євро майдан.
Українців охопило загальне патріотичне піднесення. Героїчні подвиги військових, національних гвардійців, бійців добровольчих загонів свідчать, що ми навчились воювати.
Прикладом героїзму і військової майстерності став 500-кілометровий рейд чотирьохсот кращих бійців 95-ї окремої аеромобільної бригади у тилу противника. Атаками перших ударних груп наші герої звільнили місто Лисичанськ, приголомшивши цим терористів.
Два воїна-героя, друга, односельці з села Городище Черняхівського району, які воювали у 51-й Володимир-Волинській механізованій бригаді і загинули, захищаючи країну від окупантів. Роман Власюк та Михайло Рибак були призовниками першої хвилі мобілізації,випускники Житомирського професійного політехнічного ліцею.
Наша держава скасувала свій позаблоковий статус, що є прямою дорогою до форсованого вступу до НАТО. Тому війна за Україну стане для В. Путіна війно. З усім світом. Є незаперечне твердження про те, що проти держави, яка бореться за свою незалежність і свою землю, дуже непросто вести воєнну операцію.
Ми – волелюбна нація з величезним потенціалом. Ми оновилися. Нам потрібно провести реформи, щоб оновити нашу державу. Ми віримо в себе, ми сповнені великого ентузіазму.
Нашу віру в перемогу над Росією підтримує і Патріарх Філарет: «Виходячи з позицій правди і неправди, добра і зла, ми бачимо, що правда на боці України, а неправда – на боці Росії. Це ясно для всього світу. Всі так думають. І правильно думають.

Автор: 

Коротка-Савицька Ірина Іванівна
викладач історії
Житомирського професійного політехнічного ліцею

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі