Користувацький вхід

Розробка уроку з фізичної культури «Вправи для формування культури рухів з елементами хореографії»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Урок з фізичної культури на тему:
" ВПРАВИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ РУХІВ З ЕЛЕМЕНТАМИ ХОРЕОГРАФІЇ"

3 - А клас
Дата: 24.11.16.
План-конспект уроку № 34

Завдання:

1. Вивчення комплексу загальнорозвивальних вправ з гантелями.
2. Повторення техніки виконання комбінації з вивчених акробатичних елементів.
3. Розвиток координації рухів та кмітливості в іграх-естафетах.

Місце проведення: спортивний зал школи. Інвентар: таблиці, кубики.

Зміст уроку Дозування Організаційно-методичні вказівки

Підготовча частина ( 16 хв. )
1. Шикування в шеренгу, привітання 1 хв. Перевірити стан спортивної форми і самопочуття учнів.
Розкрити основні правила безпеки під час заняття.

Використовувати різні положення рук.
Ходьба і біг виконувати в колоні по одному з дотриманням безпечної дистанції.
Включити різноманітні стрибки та елементи хореографії.

2. Повідомлення завдань уроку 2хв.
3. Перешикування з однієї шеренги в три і навпаки. 2хв.
4. Ходьба :
-на носках;
-на п'ятах;
- на різних сторонах ступні ;
- змійкою. 3хв.
5. Ходьба в присіді по колу, руки за головою. 1 хв.
6. Біг із високим підніманням стегна. 1хв.
7. Комплекс ЗРВ з гантелями.

8. Вправи на відновлення дихання.

6 хв.

30 с.
Дивитися додаток № 1

Вдихати через ніс,видихати-ротом.

Основна частина ( 20 хв. )

1. Нахили тулуба у сіді з різними положеннями ніг.
2. Згинання та розгинання рук в упорі лежачі.
3. Піднімання ніг на кут 90.

4. Акробатичні вправи для розвитку гнучкості:
- “міст” із положення лежачи;
- «берізка»;
- групування;
- перекати.

5. Рухливі ігри – естафети з бігом і стрибками.
2 хв.

3 хв.

2 хв.

7 хв.

6 хв.
Сіди виконувати з вихідного положення стоячи.

Виконувати в розімкнутому строю.

Виконується потоком з дотриманням безпечної дистанції.
Вправу виконувати по черзі.
Під час виконання стійки на лопатках, руками підтримувати низ спини.

Рухлива гра «Виклик номерів».
Дивитися додаток № 2
Заключна частина ( 4 хв. )

1. Ходьба по колу в повільному темпі, шикування в шеренгу
1 хв.

Перевірити стан самопочуття учнів після рухливої гри.
2. Підбиття підсумків уроку. 2 хв.
3. Організований вихід із місця заняття. 1 хв.

Додаток № 1
Комплекс ЗРВ з гантелями

1. В.п. — основна стійка, гантелі внизу.
1. Гантелі до плечей.
2. Піднімаючись на носки, гантелі в сторони, прогнутися.
3. Гантелі до плечей.
4. В.п.
2. В.п. — гантелі назад.
1.Присід на всій ступні, гантелі вперед.
2. В.п.
3. В.п. — стійка ноги нарізно, гантелі в сторони.
1-2. Поворот тулуба наліво, зігнути праву руку до лівого плеча.
3-4. Те ж в другу сторону.
4. В.п. — упор присівши на лівій, праву в сторону, гантелі внизу
на підлозі.
1. Поштовхом лівої змінити положення ніг.
2. Те ж в другу сторону.
5. В.п. — сід, руки в сторони, гантель в лівій руці.
1.Сід кутом, передати гантель в праву руку під ногами.
2. В.п.
3-4. Те ж в другу сторону.
6. В.п. — о.с, гантелі на підлозі.
1-2. Піднімаючись на носки, руки вгору дугами назовні.
3-4. Напівнахил, розслаблено опустити руки вниз.
7. В.п. — стійка ноги нарізно, нахил вперед прогнувшись, праву гантелю вгору, ліву назад.
1.Змінити положення рук.
2.В.п.
8. В.п. — стійка ноги нарізно, гантелі в сторони.
1-3. Три пружинних нахили назад.
4. В.п.
9. В.п. — упор лежачи на гантелях.
1. Зігнути руки.
2. В.п.
3. Упор лежачи зігнувшись.
4. В.п.
10. В.п. — о.с., гантелі внизу.
1-4. Стрибки на носках з поперемінним підніманням гантелей
до плечей і вгору.
5-8. Стрибки на носках з поперемінним опусканням гантелей у в.п.
Ходьба на місці.
УРОК ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ З ЕЛЕМЕНТАМИ ХОРЕОГРАФІЇ"

Класифікація засобів хореографії
3.3. 1. Рухи вільної пластики.
«Балансе». На рахунок „Раз” – крок правою в сторону (носок розвернутий вправо) з носка перекатом на всю стопу, злегка згинаючи ногу в стійку ноги нарізно. На рахунок „Два” – крок схресно лівою назад на носок (носок розвернутий вліво) в п’яту позицію. На рахунок „Три” – праву, відриваючи від підлоги, приставити до лівої в стійку на носках. Так само виконується вальсовий крок в інший бік.
Варіанти використання кроків: після вивчення „балансе” без рухів руками, рекомендується виконувати вальсові кроки в сторону з різними положеннями рук, потім стоячи в парах, руки в сторону з’єднані.
«Пор Де Бра» .Port de bras є складовою і невід'ємною частиною всіх рухів класичного танцю. Навчальна практика налічує шість твердо встановлених форм port de bras .
Спочатку вивчають позиції рук. Підготовче положення – напівзігнуті руки, опущені донизу, лікті відведені в сторони, мізинці злегка торкаються стегон спереду, кисті округлені, долоні звернуті догори. Відстань між вказівними пальцями 10-15 см.
а) Перша позиція – округлені руки, напівзігнуті в ліктях, підняті вперед до рівня діафрагми. Округлені кисті долонями звернуті до тулуба. Відстань між вказівними пальцями 10-15 см.;
б) Друга позиція – округлені руки підняті в сторони, трохи нижче рівня плечей, невелике згинання в ліктьових суглобах. Округлені кисті рук направлені долонями вперед-всередину.
в) Третя позиція – округлені руки підняті вперед-вгору, злегка зігнуті в ліктях, кисті округлені, долоні звернені донизу. Відстань між вказівними пальцями 10-15 см.

Перша форма рort de bras

Руки піднімаються з підготовчого положення в 1 -у позицію, потім у 3-ю, з якої розкриваються в 2-у позицію і опускаються в підготовче положення. Корпус утримується прямо. Голова при підніманні рук в 1 -у позицію повертається обличчям до кистей і злегка нахиляється вліво, погляд спрямований на кисті. При перекладі рук з 1-ої до 3-ї голова вирівнюється і злегка підводиться догори. Погляд спрямований в тому ж напрямку. Під час розкриття рук в 2-у позицію голова повертається направо. Коли руки опускаються в підготовче положення, голова залишається поверненою направо.

Руки переводяться пластично, ритмічно, точно і вільно, корпус утримується рівним з вільно опущеними і розкритими плечима. Голова утримується, повертається і нахиляється легко, в єдиному ритмі з рухом рук. Погляд фіксується точно і впевнено, неприпустимі ніякі "підглядання" , дивитися треба прямо і відкрито в тому напрямку, куди повертається обличчя
Друга форма рort de bras
Позиція ніг - 5 - а , права нога попереду. Спочатку робиться préparation (підготовка) : руки з підготовчого положення піднімаються в 1 -у позицію, потім права відводиться в другу позицію, ліва одночасно піднімається в 3-ю. Корпус утримується прямо. Голова під час піднімання рук в 1 -у позицію повертається обличчям до кистей і злегка схиляється наліво. Погляд спрямований на кисті. Під час перекладу правої руки в 2-у позицію і лівої в 3-ю голова повертається у вихідне положення, направо. Після цієї підготовки виповнюється рort de bras: ліва рука з 3 -й позиції відкривається в 2-у , права одночасно перекладається з 2- ї позиції в 3-ю. Далі ліва рука з 2- ї позиції опускається в підготовче положення. Потім права рука і ліва одночасно переводяться в 1 -у позицію і знову повертається в вихідні положення: права рука відводиться в 2-у позицію, ліва в 3-ю.З даного положення друга форма рort de bras повторюється спочатку, без підготовчого руху. Корпус весь час утримується прямо. Голова повертається слідом за рукою, яка перекладається з 3 -ї позиції в 2-у. Погляд спрямований на кисть цієї руки. Коли ліва рука опускається в підготовче положення, голова, злегка нахиляється вперед, повертається направо. Під час з'єднання рук в 1-ій позиції голова повертається обличчям до кистей рук і трохи схиляється вліво. При перекладі правої руки в 2-у позицію, лівою в 3-ю, голова повертається направо, тобто у вихідне положення.

Закінчується це рort de bras перекладом лівої руки з 3 – ї позиції в 2-у і подальшим опусканням обох рук в підготовче положення. Корпус утримується прямо.
Третя форма рort de bras
Позиція ніг 5 - а, права попереду. Спочатку виконується préparation: руки з підготовчого положення піднімаються через 1 -у позицію в 2-у. Корпус утримується прямо .
Голова під час піднімання рук в 1 -у позицію повертається обличчям до кистей і злегка нахиляється наліво, погляд спрямований на кисті. Коли руки відкриваються з 1-ї позиції в 2-у, голова повертається до правого плеча.
Після цієї підготовки виповнюється рort de bras: руки опускаються в підготовче положення, корпус одночасно нахиляється вперед. Далі, коли руки піднімаються через 1 -у позицію в 3-ю, корпус одночасно випрямляється. Потім 3-я позиція рук фіксується, а корпус в цей момент перегинається тому, після цього він випрямляється, одночасно руки розкриваються в 2-у позицію. Голова при нахилі корпусу вперед нахиляється разом з ним , погляд супроводжує рух кисті правої руки. При випрямленні корпуса голова повертається до правого плеча. Під час перегинання корпуса назад і випрямлення голова зберігає те ж положення.

Закінчується це рort de bras опусканням рук з 2- ї позиції в підготовче положення. Корпус утримується прямо. Голова повернена направо.
Новий елемент у 3-й формі рort de bras - перегинання корпусу; виконувати його треба плавно, з вільно опущеними і розкритими плечима, точним положенням рук і голови. Нахилятися вперед слід в поперекових хребцях, а не в тазостегнових суглобах.
Перегинатися назад треба по можливості у всіх хребцях, а не тільки в попереку, зберігаючи при цьому стрункість корпусу. Голова відхиляється настільки, щоб шия залишалася вільною, а не затиснутою.
Руки під час нахилу корпусу вперед повинні одночасно опускатися в підготовче положення строго витримувати всі його правила. При випрямленні корпуса руки одночасно піднімаються в 1-у позицію і переводяться в 3-ю рівномірно, без затримки.
Коли корпус перегинається назад, руки відхиляються разом з ним, але не заходять за лінію плечей і строго витримують 3-ю позицію. При випрямленні корпуса руки плавно і одночасно розкриваються в 2-у позицію.

3.3.2. Міміка та пантоміміка

Мі́міка (від грец. mimikos — наслідуваний, акторський) — рухи м'язів обличчя, що виражають почуття і психічний стан людини.
Міміка посідає значне місце в процесі комунікації як додатковий засіб вираження і сприймання емоційного стану дитини, оскільки вона невіддільна від усього складу думок, дій, почуттів людини і є органічним виявом її внутрішнього життя. Мімічні рухи здійснюються, звичайно, мимовільно, за безумовно-рефлекторним механізмом (міміка, яка спостерігається в повсякденному житті). Однак, включаючись у другу сигнальну систему, вони можуть виникати й довільно (міміка як один з елементів авторської майстерності, як мистецтво передачі душевного і фізичного стану персонажа за допомогою виразу обличчя й очей).
Пантоміма (від др.-греч. παντόμῑμο (pantomim) — вид сценічного мистецтва в якому основним засобом здійснення художнього образу є пластика тіла людини без використання слова.

3.3.3. Музичні ігри.
Музична гра - об’єднує в собі всі види і музично-естетичної діяльності ( виконавську, імпровізаційно-композиторську) і різновиди видів мистецтв (музика, хореографія, театр (інсценування, драматизація),а також мовну, словесну творчість.
Музична гра гармонічно поєднує різнобарв’я форм залучення дитини до музично-естетичної діяльності, а також до музично-ритмічних рухів, танцювально-образної імпровізації (як прояву творчості). У старшому дошкільному віці дитина вже може оцінити звучання найрізноманітніших музичних інструментів, у цьому віці у дітей відмінно працює пам'ять, тому досить часто дитині достатньо один раз почути пісню, щоб її запам'ятати.
Для дітей музичні ігри є кращою розвагою. Дітям можна запропонувати вгадувати мелодії з мультфільмів або зображати казкових персонажів під музику. Існує величезна кількість музичних ігор для дошкільного віку.

«Аплодисменти»
Одна з найпростіших музичних ігор – на запам'ятовування ритму. Можливі кілька учасників і ведучий. Перший з учасників придумує найпростіший ритм і прохлопує його в долоні. Наступний повинен точно, без помилки його повторити і придумати наступний ритм, який передається таким же чином далі. І так по колу.
Ритми можна поступово ускладнювати. Якщо хтось не може повторити ритм з першого разу, вчитель повинен попросити цей ритм повторити стільки разів, скільки буде потрібно для відгадування. Ведучий не повинен забувати і плутатися при повторі, тобто первісний ритмічний уривок повинен бути складним рівно настільки, наскільки сам «автор» може точно його запам'ятати і відтворити.
Гру можна поступово ускладнювати, вводячи в ритмічний малюнок найпростіші вигуки або слова, наприклад: «І раз!», «Оле-оле-оле», «Раз, два, три» і т. д. Можна використовувати які-небудь смішні приказки промовляючи їх ритмічно організовано.
«Карнавал»
Для цієї гри дітлахам знадобляться нові інструменти, і зробити їх доведеться своїми руками. Щоб зробити один з них, потрібно просту бляшану банку з-під фанти або іншого газованого напою наповнити якими-небудь дрібними сипучими предметами – рисом, піском або дрібними камінчиками.
Прототипом цього інструменту є латиноамериканський інструмент Чокан, що представляє собою якусь подобу дерев'яного циліндра. Гра полягає в тому, щоб, попередньо потренувавшись, спробувати «влитися» в звучання заздалегідь заготовленої пісні або композиції. Намагайтеся, щоб звуки ваших інструментів точно збігалися і звучала музики, з ударами барабанів або звуками бас-гітари. На бубні та барабані зіграти найпростіший ритм не представляє праці, але такі прості на вигляд інструменти вимагають великої вправності і почуття ритму. Але, приклавши зусилля, ви відчуєте, що ваша група «музикантів» стає справжнім мексиканським оркестром або учасниками бразильського карнавалу.
«Кращі відеокліпи XXI століття»
Суть цієї гри полягає в наступному. З числа присутніх кілька людей повинні згадати й відтворити який-небудь досить популярний кліп, а інші намагаються вгадати його.
Є ще один варіант подібної гри. Він полягає в тому, що один з учасників повинен зобразити когось із відомих співаків, а інші – вгадати, хто це. Включивши магнітофон або аудіокасету з записом будь-якого репертуару, можна зробити гру особливо яскравою та веселою.

3.3.4. Музично-ритмічні рухи.

Види ходьби
Високий крок. Крок виконується на один рахунок виносом зігнутої ноги вперед, гомілка вперед-донизу. Високим він називається тому, що коліно та стегно підняті високо, горизонтально підлозі, а голень спрямована вперед-вниз, носок відтягнутий. Високий крок можна виконувати без рухів руками та з рухами в різних напрямах. Він виконується як на всю стопу, так і на носках.
Послідовність навчання: Спочатку необхідно оволодіти виносом стегна вперед на місті. Потім навчитись утримувати рівновагу на одній нозі, стоячи на всій стопі, а потім на високому носку. Якщо виконуються рухи руками, то вони вивчаються спочатку на місці (Наприклад, з о. с. підняти руки: ліву – вперед, а праву – в сторону, долонями донизу. Опустити руки вниз і знову підняти але ліву – в сторону, а праву – вперед, долонями донизу). А вже потім поєднати рухи ногами та руками на місці, і тільки після засвоєння рухів на місці можна починати виконувати кроки в русі.
Методичні вказівки: Учням, виконуючи ходьбу високим кроком, слід звертати увагу на те, що стегно та голінь утворюють тупий кут. Спина – пряма, голова піднята, носок відтягнутий, опорна нога пряма.
М'який крок. Виконується на один рахунок з носка з послідовним перекатом на всю стопу, м’яко, граціозно, під музику ліричного, плавного характеру. З напівприсіду на опорній нозі, іншу вперед-донизу, розвернути плечі та голову в бік виставленої ноги. З носка м’яко поставити ногу на підлогу і зробити крок іншою ногою. З цього кроку починаються майже всі танцювальні кроки, тому необхідно навчитись красиво виконувати його.
Послідовність навчання: Стоячи на місці виставити ногу вперед на носок, зігнути опорну ногу та розвернути тулуб у бік. Учні повинні навчитись зберігати рівновагу на одній нозі та з постановкою ноги на всю стопу (вагу тіла перенести на ногу, що стоїть попереду) починати крок іншою.
Методичні вказівки: Звертати увагу на те, що кроки виконуються плавно й рівномірно, плечі і тулуб розвернуті в бік ноги, яка виконує рух вперед-донизу. Виконуючи крок необхідно слідкувати за плавністю рухів та м’яким виставленням ноги вперед донизу, не ставлячи носок ноги на підлогу, та поворотом тулуба в бік виставленої ноги.
Пружинний крок. Виконується на один рахунок з в. п. – III позиція, руки на поясі, голова піднята, плечі розвернуті. Зробити невеликий крок правою на носок, спружинити ступнею починаючи з носка ноги, виконати невеликий крок лівою на носок.
Послідовність навчання: як підготовчі вправи для пружинних рухів ногами рекомендується використовувати стійки та ходьбу на носках, напівприсіди на всю стопу, піднімання на високі носки та опускання. Потім можна виконувати пружинні переноси ваги тіла з ноги на ногу. Крок виконується з початку в повільному темпі, а потім швидше.
Як підвідну вправу для вивчення цього кроку можна використовувати рухи: піднятися на носки, зробити перекат на всю стопу. Обов’язково включати в роботу гомілковостопні та колінні суглоби.
Методичні вказівки. З метою найкращого освоєння техніки пружних кроків спочатку їх рекомендується вивчати біля опори, виконуючи вправи в повільному темпі. Для відчуття пружного опору, згинанню та розгинанню суглобів, учні можуть використовувати протидію партнера. При цьому важливо слідкувати за поставою. Пружинний крок розвиває динамічну силу м’язів ніг та розвиває рухливість у суглобах, сприяє формуванню навичок правильно відштовхуватись та м’яко приземлятися після стрибка, а також використовується для розминки гомілкового суглобу.
Гострий крок. Виконується на один рахунок різко, відривчасто, на кожну чверть (на один рахунок). Музикальний розмір 2/4 або 4/4. В. п. – о. с. 1-невеликий крок правою вперед, ліву стопу вертикально на великий палець біля носка правої. 2-те саме з іншої ноги.
Послідовність навчання: Цей крок рекомендується вивчати біля опори. Стоячи обличчям до опори, ноги в шостій позиції, руки на опорі. Повільно зігнути ногу, відірвавши п'ятку від підлоги, носки утворюють прямий кут.
Методичні вказівки. Одна стопа до іншої ставиться під прямим кутом, носок до носка. У момент згинання однієї ноги інша пряма, плечі розведені, опущені, голова піднята.
Крок „Каблук". Виконується на один рахунок з в. п. – о. с. З напівприсіду на лівій - праву вперед на п'ятку (каблук), і одразу ж підняти праву вперед-донизу, відтягнути носок та зробити крок на всю стопу. Всі рухи повторити іншою ногою.
Послідовність навчання: Підвідними вправами для вивчення кроку „каблук” є: а) в положенні сидячи на підлозі виконуються рухи стопами: носки ніг на себе, а потім відтягнути їх максимально (п’ятки від підлоги не відривати); б) в положенні стоячи на одній, інша вперед-донизу виконуються рухи стопою: носок ноги то на себе, то максимально відтягнути; в) виконувати кроки у повільному темпі (фіксуючи п’ятку на підлозі) та в більш швидкому під музичний супровід.
Методичні вказівки: Для підвищення рівня рухливості гомілковостопний суглоб необхідно ретельно розминати. Також слід звертати увагу на роботу стопи, спочатку носок обов’язково притягується на себе, а потім максимально відтягується. Виконання цього кроку сприяє розвитку рухливості в гомілковостопному суглобі.
Приставний крок. Виконується на один рахунок з в. п. - стоячи в III позиції ніг, руки на поясі. Крок правою вперед на всю стопу, ліва ззаду на носок, вагу тіла перенести на праву і найкоротшим шляхом приставити ліву до правої, зберігаючи III позицію для ніг. Те саме лівою. Приставний крок може виконуватись: вперед, назад, вправо та вліво. Приставний крок являється підвідною вправою до кроку галопу.
Послідовність навчання: Починати навчання необхідно з виконання приставних кроків в сторону, а потім вперед та назад. Спочатку рекомендується виконувати кроки по розділенням, а потім у повільному темпі на два рахунки. Потім кроки виконуються у більш швидкому темпі на один рахунок під музичний супровід.
Методичні вказівки: Вивчення приставного кроку починається з вивчення кроку в сторону (вправо, вліво), стоячи по колу, обличчям до центру. Приставний крок вперед можна виконувати як з правої, так і з лівої ноги, поперемінно, але можна виконувати і постійно з однієї ноги, крокуючи вперед з правої приставляючи ліву або з лівої приставляючи праву. При виконанні кроків необхідно звертати увагу на те, щоб тулуб учні не повертали в сторону.Так можна виконувати кроки і назад, тобто поперемінно або з якоїсь однієї ноги (лівої або правої), пам’ятаючи що нога постійно приставляється до ноги по III-ю позицію.
Перемінний крок. Виконується на два рахунки вперед, назад, в сторону з поворотом кругом, і складається з двох кроків: приставного кроку та кроку вперед ногою, яка стоїть попереду. Наступний крок виконується іншою ногою. Перемінний крок назад виконується так як і вперед, але рух назад починає нога яка стоїть ззаду в III позиції і додається невеликий поворот тулуба і голови в сторону, тієї ноги, яка крокує назад. Перемінний крок в сторону виконується з поворотом кругом. 1-приставний крок, 2 - крок правою вправо з поворотом направо кругом, ліва трохи зігнута і розвернута в сторону на носок. Перемінний крок є підвідним кроком до виконання кроку польки.
Послідовність навчання: Вивчення перемінного кроку починається з повторення приставних кроків. Виконуючи крок вперед повертати голову та дивитись через плече. Наступним етапом навчання є поєднання двох кроків: приставного кроку та кроку вперед ногою, яка стоїть попереду у повільному темпі (по розділенням), а потім у потрібному темпі й під музику.
Методичні вказівки: Всі кроки виконуються з носка. Приставляючи ногу до ноги, слідкувати за виконанням III позиції, а крокуючи ногою вперед, повертати голову через плече не розвертаючи плечі і подивитися на п’ятку ноги.
Види танцювальних вправ
Підскоки. Виконується на один рахунок з в. п. – стоячи обличчям по ходу руху в о. с., руки на поясі. На рахунок „Раз” крок правою. На „і” одночасно з підскоком ліву вперед зігнуту носком до коліна правої. На рахунки „Два” та „і” виконується те саме з іншої ноги. Музичний розмір 2/4.
Послідовність навчання: Навчання слід починати стоячи на місці по розділенням. Потім в русі, а вже потім в парах, з’єднавши руки, з поворотами на 180° та 360°.
Методичні вказівки: Під час вивчення цього кроку увагу звертати на те, що рахунок ведеться наступним чином – „Раз”, „ і”, „Два”, „і”. підскок виконувати чітко вгору, стегно піднімається паралельно підлозі, носок відтягнутий.
Галоп. Виконується на один рахунок легко, плавно, без пауз, на низьких напівпальцях. З в. п. – ноги в першій позиції, руки на поясі. На рахунок „Раз” напівприсівши на обох ногах, ковзний крок правою праворуч. На „і” – ліву підтягнути до правої. При цьому ліва нога з легким підскоком ніби виштовхує праву в сторону. Музичний розмір 2/4.
Кроки галопу виконуються вперед правою (лівою), вправо (вліво), правим (лівим) боком, а також з поворотом на 180°. До кроку галопу можна додавати рухи руками.
Послідовність навчання: Навчання необхідно починати з вивчення кроку галопу в сторону, вправо (вліво) по ходу руху і проти ходу руху. Як підвідна вправа для цього танцювального кроку використовується приставний крок, який виконується вперед (з правої або лівої ноги), назад, вправо, вліво. Спочатку повторити приставні кроки, а вже потім приступити до методики навчання кроку галопу. Розучування кроку починається в повільному темпі, а потім в швидкому з максимальною амплітудою.
Методичні вказівки: Звертати увагу на те, що коли подається команда: „Кроком галопу правим (лівим) боком – РУШ!”, то кроки галопу виконуються правим або лівим боком по ходу руху. Але, якщо подається команда: „Кроком галопу вправо (вліво) – РУШ!”, то вправо крок виконується правим боком по ходу руху, а вліво крок виконується лівим боком проти ходу руху.
Ковирялочка – це виставлення ноги стрибком вперед на носок, на п’ятку та виконання трійного притопу. Виконується на чотири рахунки; теж з іншої ноги.

Вірьовочка – третя позиція ніг, права попереду, зробити легкий ковзний підскок на лівій напівзігнутій нозі, згинаючи праву, підняти попереду лівої до середини гомілки і перенести назад за ліву; коліно правої розвернути в сторону, носок відтягнути, опустити зігнуту праву позаду лівої в третю позицію. І теж саме з іншої ноги. „Вірьовочка” виконується на місці, з просуванням вперед або назад, з поворотами.
Крок польки. Виконується на два рахунки та складається з двох кроків: з кроку підскоку та перемінного кроку. Музичний розмір 2/4. Вихідне положення – ноги в III позиції, руки на поясі. Затакт („і”): Легкий стрибок на півпальцях лівої ноги. Одночасно праву ногу винести вперед, відтягнути носок, невисоко піднявши її над підлогою, тулуб розвернути в сторону виставленої ноги. На рахунок „Раз” – невеликий крок правою на низькі півпальці. На „І” – ліву приставити позаду правої в третю позицію на низькі півпальці. На рахунок „Два” - невеликий крок правою вперед на низькі півпальці. На „І” – легкий підскок на правій. Одночасно ліву винести вперед, відтягуючи носок. Рух продовжується з лівої.
Послідовність навчання. Починати навчання треба з прослуховування музичного супроводу. Рахунок ведеться наступним чином: „ і” (затакт), „Раз”, „ і”, „Два”, „і”. Визначаючи чітко„затакт” або „і” оплесками, навчити дітей вести рахунок під музичний супровід. Зробити на „затакт” або „і” –підскок („м’який крок”). Повторити перемінний крок у повільному і швидкому темпі. Поєднати підскок і перемінний крок, починаючи крок то з лівої, то з правої ноги, спочатку у повільному темпі, а потім у швидкому під музичний супровід. Поодинці, а потім в парах.
Методичні вказівки. Крок польки виконується легко невимушено. Навчання цьому танцювальному кроку відбувається по ходу руху, з в. п. – ноги в III позиції, руки на поясі. При виконанні підскоку, повернути голову в сторону виставленої ноги, тулуб теж розвернути. Коли крок польки засвоєно поодинці, можна вивчати крок польки в парах, з’єднуючи руки в різні вихідні положення (руки вперед, руки схресно, на пояс і т.д.).
Бігунець – виконується легко, стрімко, на ледь зігнутих ногах, трохи нахиляючи тулуб вперед. Виконується два бігових кроки, а на третій крок виконується стрибок з правої (лівої) на ліву (праву) ледь зігнуту, потім теж повторюється з іншої ноги.
Вальс – один із стародавніх танців. Найбільшої популярності набув у ХІХ ст. І досі він приваблює найширші кола танцюристів доступністю виконання, особливою граціозністю рухів, залишаючись улюбленим танцем. Він незмінно виконується на вечорах, балах, гулянках.
Вальсовий крок. Виконується на три рахунки плавно, у повільному темпі і складається з трьох кроків: одного широкого та двох невеликих. Існує декілька різновидів вальсового кроку: вперед, назад, вправо або вліво („балансе”), вальсовий поворот, вальс в парах. Музичний супровід ¾.
При вивченні кроків вальсу треба прослухати музичний супровід, щоб визначити сильну долю і пам’ятати, що на рахунок „Раз” (сильна доля) виконується широкий крок. На рахунки, „Два-Три” (слабкі долі такту) виконуються два невеликі кроки. Навчання починається обличчям до центру зала.
Методичні вказівки: Звертати увагу на те, що навчання вальсовим крокам починається з „балансе”. Цей рух складається з трьох кроків. Виконуючи перший крок, голову завжди повертати в сторону руху ноги. При вивчені вальсових поворотів чергувати вальсові кроки вперед та повороти. Для зручності руки рекомендується тримати на поясі.
Вальсовий крок вперед. В. п. – ноги в ІІІ позиції, руки на поясі. На рахунок „Раз” виконується широкий крок вперед, перекатом з носка на стопу. На рахунки „Два-Три” – два невеликі кроки на носках.
Вальсові кроки назад. В. п. – ноги в ІІІ позиції, руки на поясі. На рахунок „Раз” – широкий крок правою назад, подивитися через плече. На рахунки „Два-Три” виконати два невеликі кроки назад на носках.
Варіанти використання кроків: виконати вальсові кроки вперед, назад самостійно. Потім тримаючись в колі за руки 2 вальсові кроки вперед і 2 вальсові кроки назад. Стоячи в парі руки з’єднанні. Вальсові кроки назад-вперед.

Автор: 

Казановська Лариса Михайлівна
вчитель фізичної культури
СЗШ № 206 ім. Леся Курбаса

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі