Користувацький вхід

Фестиваль педагогічних ідей

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

СЦЕНАРІЙ
проведення Фестивалю педагогічних ідей, вчителів що атестуються в 2016/2017 навчальному році на присвоєння кваліфікаційних категорій «спеціаліст вищої категорії», «спеціаліст першої категорії», «спеціаліст другої категорії» (на відповідність раніше присвоєним кваліфікаційним категоріям «спеціаліст вищої категорії», спеціаліст першої категорії», «спеціаліст другої категорії») та на присвоєння педагогічних звань «учитель-методист», «старший учитель» (на відповідність раніше присвоєним педагогічним званням «учитель-методист», «старший учитель»)

Дата проведення: 29 березня 2017 року

Місце проведення: актова зала Вільшанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Мета: Стимулювання творчого, інтелектуального, духовного розвитку та задоволення потреб у професійній самореалізації педагогічних працівників; розвиток творчих зв’язків та створення умов для співпраці методичних і педагогічних працівників, які розробляють та запроваджують педагогічні інновації

Ресурсне забезпечення: презентації, плакат із малюнком золотої рибки, стікери, салфетки, картки з текстом, макет зоряного неба, відеоролик

Ведучий 1: Доброго дня шановні колеги! Раді вітати вас на п’ятому щорічному Фестивалі педагогічних ідей,
Ведучий 2: Сьогодні в цій залі особлива атмосфера. Можливо тому, що число п’ять несе в собі енергію лідерства, оптимізму, впевненості, незалежності, творчих сил, успіху та оригінальності. Не помилюся, якшо скажу: «Саме ці якості властиві Вам, шановні зірки нашого педагогічного Фестивалю.
Сьогоднішній наш фестиваль є одним із останніх кроків на шляху до атестації.

Ведучий 1: Атестація – це свято великої, щедрої, доброї вчительської душі, свято творчості педагога, Тому сьогодні хочеться привітати зі святом наших іменинників та побажати творчих успіхів на святій і нелегкій учительській ниві, талановитих і вдячних учнів, справжніх продовжувачів їхньої справи. Запрошуємо Вас на фестиваль педагогічних ідей вчителів, що атестуються.

Ведучий 2: Шановні присутні! Ви навчаєте, формуєте, виховуєте найдорожче в світі - дітей. Завдяки вашому позитивному впливу вони вчаться розуміти світ, радіти життю, тому ніколи не зупиняйтесь на досягнутому, бо вчитель має бути творчою особистістю, організатором людського спілкування.

Методист ЦДЮТ. Вправа – очікування «Золота рибка».
Мета: визначити очікування та сподівання педагогів від роботи на занятті.
Хід вправи: методист: «Як ви уже помітили у нас в гості завітала золота рибка (рибка на стенді). В казках золота рибка завжди виконує бажання, і я пропоную кожному учасникові написати свої бажання на час заняття на стікері (не більше трьох), озвучити їх та прикріпити стікери з написами в луски на малюнку». Можливі варіанти очікувань:
• Отримати нову й корисну інформацію;
• Обмінятися досвідом роботи;
• Перебувати в дружній атмосфері.

Ведучий 1: Сьогодні Ви маєте унікальну можливість ближче познайомитися з нашими колегами «Відкриваємо нові імена» (на кожномі слайді прізвище, імя, по-батькові, учасника фестивалю, назва навчального закладу).

Овни ненавидять побутову рутину, зате з задоволенням будуть крутитися поруч і видавати свої новаторські ідеї без угаву. Змусити їх зробити те, що не хочеться, майже неможливо. Але є одна маленька хитрість. Скажіть, що інша людина виконає це краще. Тут вже Овен розіб`ється в коржик, щоб довести своє лідерство.
Тілець. На момент закінчення показній завзятості додається в якості «бонусу» і лютий консерватизм. Спробуйте змусити Тільця утнути щось із застарілого домашнього мотлоху і ви це зрозумієте. Для нього всі ці речі є цінними.
Близнюки з тих людей, у яких в голові гуляє ціла компанія вітрів. Любов Близнюків до балачок має воістину катастрофічного характеру для тих, хто сам не близнюк. Багато годин вони можуть не мовчати, абсолютно не звертаючи уваги на реакцію оточуючих.
Раки якщо і роблять вперед акуратний крок, то тут же біжать назад. Вони є нерішучими людьми, які через свою обережність бояться навіть змінювати ( хіба мало, що на думці у іншої людини). Іскрометно жартувати в присутності Рака небажано, адже люди ці сентиментальні і можуть почати турбуватися навіть через легкий гумор, спрямований на них або їх близьких.
Леви. Що добре самому, то буває не дуже весело і приємно його близьким, адже йому потрібно звернення, гідне статусу. На його думку, навколишні повинні бути раді вже тому, що Його Високість перебуває поруч. Левова аура здатна затьмарити все навколо своїм сяйвом, розфарбовуючи навіть каламутне болото усіма кольори веселки.
Діва. Справжнім підтвердженням того, що зовнішність буває оманлива, є представники цього сузір`я. Своє вміння підлаштовуватися під навколишнє оточення і бути завжди підкреслено ввічливою і коректною людиною, Діва запросто може використовувати, щоб домогтися бажаної мети.
Людей -Терезів вічно кидає в різні боки. Швидко захопившись новою ідеєю, всі доступні ресурси вони кинуть на те, щоб її здійснити. Підключать безліч народу і створять події державного масштабу.
Скорпіон лідер з народження і розумний не по роках. Якщо представник цього знака вибрав для себе мету, то, якою б вона не була важкодоступною, буде йти до неї з принциповою впертістю. І нехай доведеться зруйнувати все, що опиниться на шляху - Скорпіона це не зупинить.
Стрільці прямолінійні, не терплять обману, кажуть всі, як є. Стрільці прямолінійні, не терплять обману, кажуть все, як є. Краще їм розповідати йому істинну правду, але в жартівливій формі
Козеріг з головою кидається в роботу, немов у вир, і витягти його буде просто нереально. Він витратить всі душевні і фізичні сили навіть на відверто нездійсненну справу.
Водолій. Не всі здатні довго витримувати словоблуддя і навіть бути цікавим співрозмовником Водоліїв. Вони готові збудувати навколо себе триметрову стіну, аби тільки їх ніхто не чіпав, якщо хочеться побути на самоті.
Риби. Якщо хто і здатний з нічого створити для себе і оточуючих альтернативну вигадану реальність, так це Риби. Причому для них світ фантазії буде таким же справжнім, як і наш звичний. Вони запросто переконають в цьому кого завгодно.

Методист РМК. Вправа «Сніжинка».
Мета: продемонструвати учасникам фестивлю, що люди різні.
Хід: всім учасникам видається папір. Вправа виконується мовчки. Тренер пропонує взяти аркуш паперу і скласти його навпіл. Відірвати правий верхній кут. Скласти ще раз навпіл. Ще раз відірвати правий верхній кут. Ще раз скласти навпіл і відірвати верхній правий кут. Розгорнути і показати всім свій «витвір мистецтва».
Обговорення вправи:
• чи однакові вийшли сніжинки?
• чи можна сказати, що серветка у когось надірвана неправильно?
• чому серветки надірвані по - різному?
• якщо хтось надірвав серветку не так, як Ви, чи означає це, що він є поганою людиною?
• чи буває, що ми вважаємо людину гарною чи поганою залежно від того, чи робить вона щось так само, як ми?
• яким був би світ, якщо б ми всі бачили все однаково?
Такі і ми всі з вами талановиті, неповторні, різні, креативні.

Ведучий 2: Справжніми майстрами педагогічної справи є вчителі вищої кваліфікаційної категорії, які втілюють в свою професійну діяльність найсміливіші ідеї, вчаться новому за будь-якої слушної нагоди, вільні у своєму виборі, у кожній розпочатій справі йдуть до кінця і завжди є на вершині педагогічного олімпу. Запрошуємо їх до проведення майстер-класу та ознайомлення зі своїми методичними напрацюваннями.
Після закінчення свого виступу пропонуємо Вам обрати свою зірку (червоного, синього, зеленого і жовтого кольорів) та розмістити її на зірковому педагогчному небі.

Виступи учасників фестивалю

Ведучий 1: За п’ять років спілкування з вами щоразу переконуємося в тому, що немає людей більш допитливих, наполегливих невгамовних, більш одержимих своєю роботою, як учителі першої кваліфікаційної категорії. Презентувати систему роботи над науково-методичною проблемою надаємо можливість вчителям даної категорії.

Ведучий 2: Різні за своїми характеристиками, подобаннями, смаками, ви маєте спільну місію - навчати і виховувати молоде покоління. І ваша аура певною мірою впливає на ваших вихованців. Дозвольте запросити вчителів другої кваліфікаційної категорії для здійснення заочної подорожі до їх навчальних кабінетів.

Ведучий 1: А зараз ми пропонуємо послухати притчу «Про зірки»
Високо в темному небі, на одній величезній зоряній галявині жили - були зірки. Було їх дуже багато, і всі зірки були дуже гарними. Вони світилися й іскрилися, а люди на землі щоночі любувалися ними. Всі ці зірки були різних кольорів. Тут були червоні зірки, і тим, хто народжувався під їхнім світлом, вони дарували сміливість. Тут були сині зірки - вони дарували людям красу. Були на галявині й жовті зірки - вони обдаровували людей розумом, а ще на галявині були зелені зірки. І всі люди, хто народжувався під їхнім світлом зелених променів, ставали дуже добрими.
І от одного разу на зоряному небі щось спалахнуло! Всі зірки зібралися подивитися, що ж відбулося. А це на небі з'явилася ще одна маленька зірочка. Але була вона абсолютно... біла! Оглянулася зірочка навколо й навіть замружилася: скільки прекрасних зірок навколо - прошептала вона. «А що ти даєш людям?» - запитали її інші зірки. У відповідь вона задумалася....
Ми знаємо, що серед всіх присутніх немає таких зірок, які були б безбарвними. Ми бажаю вам «світитися» завжди й скрізь!

Ведучий 2: Ми подумали, що наших педагогів, як і звичайних людей, цікавить майбутнє, тому придбали газету «Вільшанщина вечірня» із астрологічним прогнозом на наступний робочий тиждень. (Астрологічний прогноз) .
Овни. Із-за великої кількості роботи та сильної втоми ваш робочий день треба розпочинати так: ви приходите на роботу і проводите 2 години у позі лотоса. Саме після такої релаксації, ваш робочий день промайне швидко та цікаво.
Тільці. У стосунках із директором у вас почнеться новий етап, коли в кожному класі виявите по кілька двієчників. Якщо нинішній стан вас задовольняє, краще не ставити двійки. Як кажуть від гріха подалі.
Близнята. Чекайте постійної навали методистів відділу освіти, директора, батьків, їхніх друзів та сусідів. Для них можете скласти графік відвідувань, але за окрему плату у вигляді щорічної премії можете пропускати без черги.
Раки. Стримуйте емоції на уроках, інакше вони звільняться і розбіжаться по класу. На їх шум може завітати директор, що негативно вплине на стан здоров’я «здорової» вашої зарплати.
Леви. Фінансові проблеми найкраще вирішувати шляхом позичання грошей у знайомої профспілки. Якщо її не виявиться дома, можете сміливо не готувати на понеділок уроки.
Діви. У спілкуванні з учнями виявляйте підвищену агресивність, аби вас першим не образили.
Терези. Займіться гімнастикою на вашому городі. Подихайте свіжим повітрям біля школи. Дивись, так тиждень і мине. Уроки не вовки, в ліс не розбіжаться.
Скорпіон. Дайте відпочинок язику. Стримуватись буде нелегко, а тому і не стримуйтесь. Колеги вас вірно зрозуміють і самі підкажуть, коли замовкнути.
Стрільці. Чергове весняне підвищення цін вплине на ваші справи, а тому не свистіть у класі, бо не буде грошей.
Козероги. Головне для вас зараз – спокій і ще раз спокій, тому забудьте про все, візьміть лікарняний і спостерігайте, як росте домашній кактус.
Водолій. Якщо відчуєте наближення директора під час проведення уроку, негайно сховайтеся в іншому класі і почекайте поки він розважатиме учнів. Не забудьте подякувати йому за це на перерві.
Риби. Ваша творчість і ініціатива неприпустима. Інакше навісять справ більше, ніж ви зможете зробити за час, що залишився до пенсії.
Ось такий гороскоп. Звичайно, він жартівливий, проте не забувайте, що в кожному жарті є доля правди.

Ведучий 1: Я бажаю вам зростати і вдосконалюватись і бути завжди готовими до успішної співпраці зі своїми вихованцями. (перегляд відеоролика «10 кроків зростання педагогічної майстерності»)

Колективна творча справа «Орієнтири сучасного вчителя», методист ЦДЮТ Радова Т.В.
Мета: визначити орієнтири у роботі сучасного педагога на шляху до досягнення мети.
Методист: «Пропоную взяти участь у колективній творчій справі по визначенню орієнтирів у роботі сучасного педагога».
- Кожна з 4 груп отримує інформаційний деформований матеріал у вигляді хвильок для створення 4 орієнтирів. Протягом 3 хвилин ви повинні поєднати частини цілого, прикріпити їх на колективному колажі (12 хвильок) та озвучити їх.
І група 1. Спільна робота / педагога, учнів, батьків / з формування мотивації / до творчої праці.
2. Проведення / нестандартних занять.
3. Гнучкість під час / виконання запланованого / в несподіваних ситуаціях.
ІІ група 1. Надання вихованцеві / можливості працювати / «в зоні свого найближчого розвитку».
2. Робота керівника гуртка / з формування особистої / відповідальності вихованця / за результат навчання.
3. Конкурси / та змагання.
ІІІ група 1. Урахування індивідуальних / особливостей вихованців / та окремих груп.
2. Використання рекомендацій соціального педагога / щодо розвитку творчих здібностей / конкретної дитини.
3. Імпровізація, вміння фантазувати, / розвивати ідею, / бачити перспективу/ й реалізувати її.
VІ група 1. Створення комфортних / психолого-педагогічних умов / для розвитку особистості вихованця.
2. Використання інформаційних технологій / та інноваційних методик / проведення занять.
3. Ефективне використання / вже створеного досвіду / в нових умовах.

Методист ЦДЮТ. Вправа «Зворотній зв'язок» «Твій вибір». (кожен учасник фестивалю вибирає рибку із серединкою певного кольору (блакитний, зелений, червоний, жовтий) й пишуть на ній побажання).
Символіка риби містить багато різноманітних, іноді полярно протилежних значень. З часів глибокої давнини риба асоціювалась із Вчителями, світовими Спасителями, праотцями, мудрістю.
Для тих, хто вибрав рибку з серединкою блакитного кольору, він гарантує життєлюбство, вам невдовзі пощастить.
Ті, хто вибрав рибку зеленого кольору, будуть відчувати себе щасливими.
Якщо ваш вибір – червона рибка, на вас очікують нові почуття та враження.
Якщо у вас серединка жовтого кольору, очікуйте здійснення хоча б одного завітного бажання.

Перегляд відеоролика "10 кроків педагогічної майстерності"

Ведучий: Шановні вчителі! Ми хочемо подякувати Вам за активну участь у Фестивалі. Ви достойно пройшли атестаційний термін. Від бажаної хвилини - повідомлення результатів таємного голосування членів атестаційної комісії, вас відділяє кілька кроків, кілька хвилюючих днів. Тож хочеться побажати вам:
Хай працюється вам плідно,
Вашу працю цінять гідно.
Діти радість вам дарують,
Люди завжди вас цінують.

Автор: 

Доброва Оксана Іванівна, завідувач районним методичним кабінетом відділу освіти Вільшанської райдержадміністрації; Драндалуш Світлана Григорівна, методист по роботі з кадрами відділу освіти Вільшанської райдержадміністрації

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі