Користувацький вхід

Школа - наш спільний дім

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

«ШКОЛА — НАШ СПІЛЬНИЙ ДІМ»

Мета. Знайомити першокласників з учнівським життям, шкільним закладом, деякими його приміщеннями та їх призначенням; виховувати дбайливе ставлення до шкільного майна; формувати шанобливе ставлення до працівників школи й навчального процесу.
Обладнання: сюжетні світлини відповідно до теми заходу; аудіоапаратура.

Хід заняття
Організаційний момент
- Сьогодні, діти, ми продовжимо розмову про нашу рідну школу, учнями якої ви всі нещодавно стали.
Школа наша, школа — завше діткам мила,
Пригорнула учнів, як голуб під крила,
Щоб навчити діток, як у світі жити,
Як зло оминати, а добро чинити.
Розкриття теми заняття
- Більшість часу ви проводите у своїй класній кімнаті. Чи подобається вона вам? (Так.)
-Чому? (Вона гарна, затишна, світла, простора, красива.)
-Але ви, звичайно, не могли не помітити, що наша школа дуже велика. Адже в її будівлі навчається багато школярів, трудиться чимало вчителів та інших важливих
працівників школи. І сьогодні, діти, настав час познайомитися з нашим спільним домом, ім'я якому «школа», поближче.
III. Повідомлення теми й мети
- Отже, наша сьогоднішня тема «Школа — наш спільний дім». Сьогодні ми дізнаємося про те, що є цікавого в нашій школі, хто в ній працює, чим займаються школярі та які цікаві справи чекають на учнів у різних куточках нашої школи.
IV. Подання нових знань
Учитель просить дітей вишикуватися в колону по двоє і запрошує розпочати оглядову екскурсію по школі.
Екскурсія «Це моя школа»
- Отже, вирушаймо. Шкільний коридор веде нас уперед. Погляньте, який він просторий та чистий! Це не тільки через старанну працю наших прибиральниць, а ще й тому, що учні поважають їхній труд і ніколи не смітять у своїй школі. Адже
ви не розкидаєте сміття (папірці, фантики від цукерок тощо) у себе вдома? (Учні відповідають.)
-От і в школі слід поводитися так само. Перед входом у школу ви бачили урну для сміття. Такі ж урни є в кожній класній кімнаті. Подивіться, скільки дверей зустрічається нам на шляху. За цими дверми теж розміщуються класні кімнати. У багатьох із них обладнано різні навчальні кабінети. Наприклад, тут є кабінети фізики та хімії, де колись, ставши старшими, ви будете за допомогою вчителів учитися робити різні цікаві досліди та власні маленькі наукові відкриття. А ось актовий зал школи. Зайдімо сюди. Погляньте, який він красивий! Сидіння як новенькі — це тому, що глядачі завжди охайні. Штори, немов у справжньому театрі,— гарні, яскраві.
Здається, що їх щойно випарили, випрасували й повісили прямо перед нашим приходом. Як ви думаєте, чи виглядав би так ошатно наш актовий зал і взагалі вся школа, якби діти недбало ставилися до шкільного майна — псували його, бруднили? (Педагог допомагає учням сформулювати відповіді та пояснення.)
-У цьому прекрасному актовому залі ви будете виступати під час прове-
дення різних захоплюючих свят і привітальних концертів. Вам тут подобається? (Так.)
-Зараз іде урок, і тому в нашій школі панує тиша. Щойно залунає дзвоник — і школа оживе: стане гамірною та дзвінкою, затупотить дитячими ніжками, засміється срібним сміхом і веселим гомоном школярів. Але є в нашій школі одне приміщення,
у якому завжди панує тиша. Розмовляти тут можна тільки впівголоса.
І ця кімната, діточки,—
Ось поруч, недалеко.
А хто живе у ній? — Книжки.
Бо це бібліотека.
(Діти входять у приміщення шкільної бібліотеки, вітаються з бібліотекарем.)
У бібліотеці працює не вчитель,
А бібліотекар — книжковий хранитель,
Гляньте, скільки книг тут — безліч, як багато!
Зможете ви всі їх, друзі, прочитати.
Бібліотечні книги — теж шкільне майно. Світ книг — цікавий та різноманітний: тут і казки, і пригодницькі історії, книги про тварин та автомобілі, про мандри та далекі країни... У бібліотеці нашої школи є й новенькі книги, і досить давні, які, може,
побували в руках ще ваших мам і татусів, якщо вони, звісно, в цій школі навчалися. Коли ви навчитеся добре читати, то всі обов'язково станете читачами нашої бібліотеки. Але книги, які ви братимете тут, також треба берегти — тоді їх зможе прочитати ще багато, багато школярів. А зараз нам час іти далі — адже в нашій школі є ще чимало цікавого! (Діти приходять до спортивного залу.)
Хто фізкультуру любить, спортсменом стать бажає?
Тому цей зал спортивний сподобається, знаю.
У залі цім проходять всі заняття спортивні,
Щоб школярі зростали і спритними, й міцними.
-У нашому шкільному спортзалі є де учням і побігати, і в різні рухливі ігри пограти. У цьому приміщенні на вас чекає не тільки багато уроків фізкультури, але й чимало
інших цікавих заходів: спортивних свят, змагань, естафет. Багато хто з вас стануть їх учасниками. А інші учні за своїх друзів-спортсменів щиро вболіватимуть. Правда, діти? (Так.)
-Хто зрозумів, у якому приміщенні школи ми зараз перебуваємо? (Учні відповідають, після чого класовод підводить їх до дверей їдальні.)
-Навчання в школі — зовсім не простий процес. Витрачену під час уроків енергію слід відновлювати, а для цього слід добре харчуватися. Ви думаєте, що в школі нема де діткам поїсти, смачно пообідати? Помиляєтеся! Ось яка в нас є гарна й затишна шкільна їдальня. Зайдімо ж сюди!
Ні, не голодні у нас школярі!
Щоб ситими завше були учні-діти,
Працюють в їдальні шкільній кухарі
І варять чудові, смачнючі обіди.
-Зверніть увагу на те, як приємно пахне у шкільній їдальні. Тут є все необхідне для того, щоб і школярі, і вчителі могли завчасно підкріпитися. У нашій їдальні красивий інтер'єр: зручні столики та стільці; тут завжди чистенько й затишно. (Діти з педагогом залишають їдальню.)
-Ідучи шкільними коридами, не можна не зазирнути і до цього кабінету — медичного. Бо де він розташований, кожен учень нашої школи обов'язково має знати. Отже, відкриймо обережно двері та подивімося, що тут.
Працює лікар симпатичний,
Він стежить, щоб всі школярі
Здоровими дітьми були.
-Якщо хтось раптом відчує себе недобре, будь ласка, не соромтеся звертатися до цього кабінету, до нашого шкільного лікаря. Він завжди радий допомогти і школярам, і вчителям: уважно всіх оглянути та, якщо треба, призначити потрібне лікування.
Можна ще довго мандрувати нашою школою: адже вона така велика й цікава! Але зараз нам час повертатися назад, бо наша екскурсія добігає кінця.
Діти повертаються до класної кімнати.
Під час екскурсії першокласники можуть ставити вчителю тематичні запитання, що зацікавили їх, а класовод дає на них відповіді та пояснення.
Бесіда з учнями за матеріалом екскурсії
- Чи сподобалася вам, діти, наша мандрівка по школі? (Першокласники відповідають.)
Педагог розвішує перед дітьми на дошці ілюстративний матеріал (сюжетні світлини із зображеннями приміщень, які були оглянуті ними під час екскурсії).
Учитель спонукає вихованців, спираючись на отриману інформацію та відповідний фотоматеріал, відповісти на його запитання.
Запитання до учнів
• Розкажіть, у яких приміщеннях школи ми сьогодні побували.
• Де проходять уроки різних класів?
• У якому залі школи проходять музичні свята, театральні дійства, концерти? А спортивні змагання, естафети, заняття фізкультурою?
• Де у школі найбільше книг?
• Куди слід піти, щоб пообідати, поїсти?
• Чи є в нашій школі медичний кабінет? У яких випадках слід до нього звертатися?
• У якому куточку нашої школи вам сподобалося найбільше? Поясніть чому.
Що можна сказати про все, що ви оглянули: шкільні кори дори, актовий зал, класні кімнати, бібліотеку, їдальню — які вони всі?
• Чи бачили ви десь у школі бруд, сміття, поламані, зіпсовані або розмальовані меблі? Чи сподобалося б вам побачити тут усе це?
• Як, на вашу думку, повинні поводитися всі учні у шкільному закладі, щоб кожен куточок нашої школи залишався гарним, красивим, чистим і затишним? Як діти мають ставитися до шкільного майна?
Педагог допомагає школярам зробити правильні висновки і впоратися з поставленим завданням.
Наприкінці бесіди вчитель відзначає найуважніших першо- класників, які взяли в обговоренні активну участь.

Різний, діточки, наш клас:
Є розумнички між вас,
Інші, може, теж кмітливі,
Та поки що соромливі.
Розібратися в тому, хто насправді був уважним під час нашої
екскурсії, мені допоможе наступна гра. Чи всі до неї готові? (Так!)
Логічна гра «Так чи ні?»
Класовод пояснює дітям правило гри: він промовляє речення, учні уважно їх слухають і після прослуховування кожної фрази погоджуються з твердженням або ні. Заперечну відповідь школярі пояснюють.
Мовленнєвий матеріал для гри
-Наша школа велика і красива. (Так.)
-У ній мало класних кімнат і кабінетів. (Ні, їх багато.)
-Коридори та приміщення нашої школи чисті, затишні. (Так.)
-Вони виглядали б так само, якби наші учні не були дбайливими й бережливими. (Ні, тоді б усе в школі було брудним, зіпсованим, мало непривабливий вигляд.)
-Наш спортзал — приміщення для занять фізкультурою і спортом. (Так.)
-В актовому залі багато книжок. (Ні, в актовому залі немає книг: там сидіння, сцена, піаніно, а книги є в бібліотеці.)
-Коли настає час обіду, потрібно йти до медичного кабінету. (Ні, до їдальні.)
-У школі працюють учителі, кухарі, лікар, бібліотекар, при-биральниці, вахтер. (Так.)
-У школі не можна смітити, шкільне майно не можна псувати, ламати. (Так.)
-Чи згодні ви з тим, що наша школа має все необхідне для того,
щоб діти-школярі в ній добре навчалися? (Так.)
Під час гри класовод спершу звертається до малоактивних учасників, а потім просить решту учнів підтвердити (або спростувати) дану ними відповідь.
Рухлива гра-пантоміма «Ми — у рідній школі»
Дітям пропонують почергово імітаційними рухами зобразити свою поведінку під час уроку, перебування у шкільній їдальні, бібліотеці, в актовому залі, спортзалі тощо.
Учні відповідно до ігрового завдання зображують сидіння за партою, процес письма, читання (гортання сторінок і перегляд книжки), виконання художнього номеру (пісні, танцю) або роль глядача в залі, зайняття фізичними вправами тощо.
Гру проводять під неголосну ритмічну мелодію (на розсуд
педагога). Школярам, які вагаються, класовод надає необхідну допомогу
(підказки і пояснення).
V . Підсумки заняття
- Ось і дійшла кінця наша виховна година. Мені, діти, було дуже приємно поспілкуватися з вами, розповісти вам про нашу школу — другу оселю, яка нещодавно поповнилася новими мешканцями — вами, любі першокласники. Сподіваюся, що ви станете дбайливими господарями нашої школи і завдяки вам вона стане ще затишнішою, ще кращою.
А почнемо ми робити це прямо зараз — з турботи про нашу класну кімнату.
Школярі виконують нескладні доручення вчителя з підтримання ладу в класі: наприклад, поливають кімнатні рослини, витирають пил з парт, поправляють книги, розставлені у шафах класної кімнати, витирають дошку, акуратно складають використані під час заняття світлини.

Автор: 

Прокопенко Людмила Василівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі