Користувацький вхід

Методичні рекомендації вчителям по підготовці учнів до ЗНО з математики

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) - одна з ефективних та найпоширеніших у світі систем оцінювання навчальних досягнень учнів, яка дозволяє провести як підсумкову атестацію, так і відбір абітурієнтів для вищих навчальних закладів. Основними передумовами запровадження ЗНО в Україні було проголошення Національною доктриною розвитку освіти доступності до якісної освіти для всіх громадян України.
В зв’язку з тим, що обов’язковою умовою вступу до вищих навчальних закладів осіб із повною загальною середньою освітою є наявність сертифікату про складання ЗНО з певних предметів (перелік предметів залежить від вищого навчального закладу та конкретної спеціальності), то однією із педагогічних проблем сьогодення є підготовка учнів до ЗНО в процесі навчання в школі. Дана проблема містить в собі такі основні аспекти: розвинуті вміння та навички учнів розв’язувати тестові завдання різних типів, розвиток самостійності учнів у вирішенні задач різного рівня складності. Гострота цієї проблеми полягає в тому, що готовими до ЗНО повинні бути однаково як учні, так і вчителі.
Наказом Міністерства освіти і науки України від 31 серпня 2016 року № 1055 затверджено Календарний план підготовки та проведення в 2017 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, що визначає основні етапи підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання, а також терміни їх реалізації.
Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання триватиме з 23 травня до 16 червня 2017 року. Тестування з математики – 31 травня 2017 рік.
Графік проведення додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання буде оприлюднений до 28 квітня 2017 року. Інформація про результати основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з усіх навчальних предметів буде розміщена на інформаційних сторінках учасників зовнішнього незалежного оцінювання математика – до 15 червня 2017 року
Програма зовнішнього незалежного оцінювання з математики для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 03 лютого 2016 року № 77.
Схема нарахування балів за виконання завдань сертифікаційних робіт ЗНО 2017 року затверджена наказом УЦОЯО від 15.09.2016 № 156
Загальна характеристика сертифікаційної роботи з математики затверджена наказом УЦОЯО від 22.09.2016 № 162
Критерії оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю сертифікаційної роботи з математики затверджено УЦОЯО від 22.09.2016 № 163
Особливості ЗНО у 2017 році.
Зміст роботи визначено Програмою зовнішнього незалежного оцінювання з математики для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 03.02.2016 р. № 77.
Зміни у програмі ЗНО з математики
Додано до знань та вмінь учасників:
– досліджувати та розв'язувати рівняння, нерівності та їхні системи, текстові задачі.
Вилучено зі знань та вмінь учасників:
– будувати й аналізувати графіки найпростіших функціональних залежностей, досліджувати їхні властивості.
Розділено
на дві окремі теми :
• “ Числові послідовності ”;
• “Лінійні, квадратичні, степеневі, показникові, логарифмічні, тригонометричні функції, їхні основні властивості ”
Додано
• “ Функціональна залежність ”
Результат виконання завдань 1–28, 31, 32 буде зараховуватися як результат державної підсумкової атестації за освітній рівень повної загальної середньої освіти для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2017 року (за вибором випускника). Результат виконання всіх завдань сертифікаційної роботи буде використовуватися під час прийому до вищих навчальних закладів
Тестові завдання для ДПА відповідатимуть рівню стандарту.
Критерії оцінювання відкритих завдань з розгорнутою відповіддю з математики розміщено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти http://testportal.gov.ua у розділі «Підготовка до ЗНО – 2017».
Технологія підготовки учнів до ЗНО.
Спостереження останніх років дозволяють стверджувати: необхідність брати участь в ЗНО з математики стимулює учнів вдосконалювати власні знання з предмету, формує в них більш відповідальне ставлення до навчання. Аналіз досвіду проведення ЗНО і пробних робіт свідчить про важливість попередньої підготовки учнів до проходження цієї форми контролю: значній частині учнів важко було оперативно виконувати завдання тестового характеру; ясно, чітко, послідовно, логічно обґрунтовувати кроки виконання завдань третьої частини. Це свідчить про недостатній рівень сформованості так званої технологічної компетенції, яка є важливою у практичній діяльності.
Виходячи з власного досвіду, вчителями-практиками був розроблений ряд рекомендацій по удосконаленню підготовки учнів до виконання завдань ЗНО:
• обов’язкове проведення регулярного тематичного тестування з математики поряд з традиційними тематичними контрольними роботами;
• поступова підготовка школярів до специфічної діяльності звиконання завдань ЗНО через органічне включення тестових форм поточного контролю, допомагаючи учням оволодівати технікою роботи з тестами (більш швидко встановлюється зворотній зв'язок, визначаються прогалини у підготовці конкретного учня з кожної теми курсу, коректувати власну діяльність);
• організація систематичного повторення навчального матеріала з тестовим бліц-опитуванням.
Серед дієвих кроків з підготовки учнів до ЗНО з математики є реалізація рівневої диференціації в процесі навчання математики (увага формуванню базових знань і умінь з математики учнів, які зорієнтовані на рівень стандарту; забезпечення вдосконалення підготовки учнів, що мають високу мотивацію до навчання і можливості для вивчення математики на достатньому і високому рівні. Пропонування посильних та різнорівневих для конкретної групи школярів завдань та створення позитивної мотивації для їх виконання; посилення уваги змістовному розкриттю сутності математичних понять, математичних методів, меж їх застосування, демонстрація можливостей застосування для виконання більш широкого кола завдань (зокрема, використання графічного способу для розв’язування завдань з параметрами; застосування векторного методу до розв’язування геометричних задач).
Більше уваги важливо приділяти актуалізації навичок розв’язування текстових задач. Важливо підкреслити, що підготовка учня до успішного виконання завдань ЗНО не може і не повинна бути єдиною метою систематичного вивчення математики, але вона дійсно є стимулом до підвищення рівня математичної грамотності школярів.
Особливу увагу слід приділити вмінню будувати математичні моделі реальних об'єктів, процесів i явищ та досліджувати ці моделі засобами математики, аналізувати iнформацiю, що подана в графiчнiй, табличній, текстовій та інших формах.
У процесі підготовки до ЗНО доцільно розв’язувати задачі прикладного спрямування з використанням основних статистичних формул, геометричні завдання практичного змісту.
Рекомендовано значну увагу приділити опрацюванню розділу «Тригонометрія», оскільки завдання з цієї теми з року в рік показують погане володіння учасниками тестування цим матеріалом.
Традиційно складними є завдання, що містять логарифмічні вирази, тому в процесі підготовки до ЗНО доцільно відпрацювати навички перетворення логарифмічних виразів.
Систематизуючи та узагальнюючи теоретичний матеріал, методи розв’язування задач з геометрії, слід звернути увагу учнів на те, що частина тих фактів, на які доводиться спиратися під час розв’язування геометричних задач (так званих опорних фактів), наведена не у вигляді теорем, а з’ясована ними під час розв’язування відповідних задач. Тому бажано нагадати учням перелік геометричних опорних фактів шкільних курсів планіметрії та стереометрії.
Особливу увагу при розв’язуванні стереометричних задач доцільно звернути на правильне виконання рисунка, встановлення зв’язків між елементами рисунка та їх математичний опис. Зображення просторових тіл слід виконувати з урахуванням властивостей паралельного проектування.
У записі розв’язування завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю слід обґрунтовувати тільки ті твердження, які будуть використані у подальшому розв’язанні.
Звертаємо увагу, що розв’язування задач не передбачає застосування калькуляторів та інших обчислювальних засобів, тому удосконалення вмінь та навичок усних та письмових обчислень необхідно здійснювати на кожному уроці математики.
Під час підготовки до ЗНО доцільно ознайомити учнів з технікою тестування, привчати їх виконувати завдання не лише правильно, але й швидко, постійно контролюючи час, щоб максимально наблизити їх до умов, у яких випускники працюватимуть під час зовнішнього оцінювання. Одним із важливим моментів цієї техніки є навчання постійного самоконтролю часу для економії часу для розв’язування найбільш складних завдань. Під час виконання завдань першої та другої частини доцільно користуватися усною лічбою, тому у процесі підготовки до ЗНО варто відпрацювати навички усного рахунку. Підставляючи запропоновані відповіді в деякі завдання першої частини можна скоріше отримати правильну відповідь, ніж розв’язуючи завдання.
Учням варто рекомендувати розв’язування геометричних завдань залишити наостанок, бо воно потребує багато часу, і як свідчить досвід, учні підготовлені краще до алгебри, ніж до геометрії. Також доцільно звернути увагу учнів на те, що багато завдань можна розв’язати скоріше, якщо не шукати одразу правильний варіант відповіді, а послідовно виключити ті варіанти відповідей, які явно не підходять.
Доцільно наголосити, що починати розв’язування завдання на встановлення відповідностей варто з найпростіших міні-завдань: це дасть змогу в подальшому за допомогою інтуїції знайти правильні логічні пари до більш складних міні-завдань навіть у випадку, коли їх строгого математичного розв’язання здійснити не вдалося.
У процесі підготовки до ЗНО необхідно відпрацювати алгоритми виконання тестових завдань різних форм, систематично аналізувати результати тестування, виявляти типові помилки й визначати шляхи їх усунення.
Якісна підготовка до ЗНО передбачає організацію самоосвітньої діяльності учнів щодо повторення курсу математики під керівництвом учителя.
Для цього створюємо з учнями на початку навчального року індивідуальний план навчання (даємо дитині напрямок, по якому треба рухатися): пишемо, малюємо, креслимо план підготовки до ЗНО з математики.
1. Розподіляємо час. Беремо календарик. Визначаємо кількість тижнів до ЗНО. Знаємо кількість предметів. Одному предмету – один тиждень (кілька днів), а далі чергування. (Краще всі разом предмети не вчити). Ділимо та бачимо скільки часу маємо на кожен предмет, зокрема на математику.
2. Вивчаємо програми та характеристики тестів.
3. Купуємо посібники з підготовки/збираємо шкільні підручники.
Посібники – річ хороша, тренувальна. Але, для прикладу, 200-бальники радять йти все-таки по шкільних підручниках з опорою на програму ЗНО
4. Заводимо блокноти/WORD-документи/зошити для конспектів:для теорії, правил, формул, визначень тощо. Кольорові маркери, стікери та закладинки вам в поміч.
5. Обов’язково проходимо тести минулих років на початковому етапі. Старанно штудіюємо найскладніші завдання. Визначаємо свої слабкі сторони та теми. Онлайн-допомога теж у поміч. На сьогодні можна знайти безліч ресурсів для досить-таки якісної підготовки.

5 безкоштовних онлайн-курсів з підготовки до ЗНО

Prometheus
У лютому освітня онлайн-платформа Prometheus запустила ряд курсів з точних наук для школярів, які хочуть підготуватися до зовнішнього незалежного тестування. Особливо нові курси зможуть допомогти абітурієнтам із зони АТО, тимчасово окупованих територій та біженцям, вважають засновники платформи.
Akademia.in.ua
Освітній портал «Академія» пропонує безкоштовні онлайн-курси з підготовки до ЗНО практично з усіх предметів. Окрім стандартного набору дисциплін, тут є також курси з географії, біології, української літератури та іноземних мов. А щоб отримати доступ до всіх цих знань, досить просто зареєструватися в системі.
EdEra
Підготовка до ЗНО складається з п'яти компонентів: інтерактивних лекцій з проміжними завданнями, ілюстрованих конспектів, семінарських занять, домашніх завдань та іспитів. Комунікація з учнями відбувається в режимі реального часу через чат на платформі і соціальні мережі. Підтримка здійснюється 24/7. Отримати доступ до освітніх матеріалів можна в будь-який час і з будь-якого пристрою.
ZNOUA online
ZNOUA Online - нова онлайн-платформа з підготовки до ЗНО, яка ґрунтується на прикладі Khan Academy. Істотною відмінністю від інших систем, за словами творців, є розбиття окремої теми на мікровміння та навички, необхідні для якісної підготовки. Кожен студент може займатися за власним планом підготовки, заснованому на його слабких і сильних сторонах. Така підготовка буде можлива не тільки на комп'ютерах і ноутбуках, а й різних мобільних пристроях.
Підготовка проходить в сучасному форматі. Учневі пропонують різні типи завдань. Якщо щось не зрозуміло, то можна звернутися до відеопояснення. За кожне досягнення учень отримує свою винагороду: нову аватарку, бейджик, значок.
«Знання онлайн»
Центр дистанційної освіти «Знання онлайн» пропонує відео-уроки, підсумкові конспекти і тести для перевірки знань з історії, математики, фізики та української мови. Уроки читають викладачі провідних університетів України, в тому числі КНУ ім. Т.Г.Шевченка.
6. Працюємо в стабільно навчальному режимі, без поблажок до себе.
Складаємо графік занять, дотримуємось, якщо щось «не виходить», заняття не скасовуємо, а переносимо.
7. Не забуваємо про відпочинок та позитив. Як тільки мозок відмовляється сприймати інформацію, а це зазвичай після години завантаження «процесора», робимо перерву 15 хвилин.

Виділено такі поради для вчителів та учнів
Порада перша: Системність
Скільки б часу не залишилося до складання ЗНО, можливості організму не безмежні, а це означає, що перегляд 5 онлайн-лекцій поспіль нічого не дасть: запам'ятається перша й остання, а вся середина перемішається в нелогічну кашу. Ефективність підготовки до ЗНО якраз і полягає в тому, щоб обрати свій темп і дотримуватися певної послідовності в заняттях. Наприклад, можна виділити час на заняття двічі або тричі на тиждень, за один раз переглядати одну 20-хвилинну відеолекцію, потім до неї обов'язково проходити тести (до кожного уроку в курсі ПроЗНО передбачені тестові завдання), після короткого відпочинку повторювати ключові моменти.
Порада друга: Виокремлювати головне, використовувати ментальні карти
Ця порада логічно витікає з попередньої. Під час роботи з відеокурсом, з підручником, з власними конспектами варто виписувати (краще відразу на картки) ключові моменти, головні формули, важливу інформацію для запам’ятовування. Візуалізувати великий обсяг інформації можна за допомогою ментальних карт, де у центрі записується основне поняття, а від нього розгалуджуються інші поняття. Картки, ментальні карти потім зручно носити з собою, їх можна поставити перед монітором, прикріпити до стіни – і повторювати, повторювати, повторювати.

Порада третя: Включити емоції
Найкраще запам'ятовується емоційно заряджена інформація, яскраві образи, щось пов'язане з особистими переживаннями, що знайшло відгук у душі. Активно використовуємо прикладні задачі.
Порада четверта: Невимушена обстановка
Один із секретів успіху курсів інтенсивного навчання – саме у створенні атмосфери, яка дозволяє розслабитись. Якось болгарський викладач Ґеорґій Лозанов виявив, що в стані відпочинку, навіть у напівсні, інформація запам'ятовується і засвоюється набагато краще. Тоді заговорили про сугестивну методику навчання (за допомогою навіювання), про надзапам'ятовування… Що для цього потрібно? Займатися в зручному кріслі або на дивані, за часткового освітлення, навіть у напівтемряві, під спокійну неголосну мелодію (обов'язково без слів, бажано в ритмі серця – з частотою 60 ударів на хвилину). Так можна засвоювати нову інформацію, наприклад, переглядаючи або повторюючи відеолекції від ПроЗНО. Потім треба перейти в активний режим – увімкнути більше світла, сісти за стіл, пройти тест за темою.
Порада п'ята: Більше комунікації
Прослуховування лекцій – процес пасивний, а найкраще запам'ятовується саме та інформація, яка використовувалася для активних дій. На першому місці за ефективністю тут, звичайно, процес виконання тестових вправ після кожного заняття, ну а на другому – переказ вивченої теми. Учні опрацювують задану тему і переказують один одному вивчене. Якщо складно зустрітися, то завжди є мобільний зв'язок або скайп – уже процес промовляння інформації допомагає розкладати її в голові по поличках, робити її «своєю». Якщо ще кожен поставить щодо прослуханої теми запитання (які можна приготувати заздалегідь), то ефективність буде ще вищою: адже щоб відповісти, треба не просто пам'ятати інформацію як набір звуків і символів, а розуміти суть предмета.
Порада шоста: Рухатися
Є певний тип дітей (кінестетиків), яким складно підготуватися до іспиту, адже це вимагає посидючості. Втім, і для всіх інших набагато корисніше більше рухатися – після хорошої прогулянки заряд енергії допоможе впоратися з найскладнішими завданнями! А на саму прогулянку можна взяти з собою диктофон, на який самому або разом із друзями (дивись попередню пораду) записати тему для повторення. І слухати в навушниках, повторювати навіть по кілька разів!
Порада сьома: Карта скарбів
Відчуйте себе першовідкривачем! Намалюйте на листі ватману величезну карту з материками, замість назв впишіть предмети і теми, які маєте намір вивчати, і поступово заповнюйте «білі плями» формулами, цитатами, датами, картинками. Карта висітиме в кімнаті постійно перед очима, привертатиме увагу, візуально показуватиме, скільки terra incognita ще не освоєно. На цю ж карту можна пришпилювати і картки для запам'ятовування, і вирізки з журналів з теми – все що душа забажає. Карта має бути яскравою, дотепною, зробленою з любов'ю – і, звичайно, без помилок, тому що неправильне написання так само міцно закріплюється в пам'яті, як і правильне. Варіант карти для запам'ятовування для математиків – велика таблиця, в яку теж вписуються формули для запам'ятовування. Також можна зобразити вісь координат, призначити різним секторам різні напрями або предмети з підготовки до ЗНО і потім розставляти на полі точки, називаючи їх вивченими темами. Як мінімум буде видно, де точок більше, а де менше. Ще усім математикам сподобається ідея таблички Excel зі списком тем для вивчення. Кожній темі можна виставити рейтинг за 10-бальною шкалою залежно від складності, потім після вивчення автосумою порахувати свій прогрес. А можна не заморочуватися, а просто проходити тести після кожного заняття в курсах ПроЗНО: там система підраховує результати автоматично і зберігає в особистому кабінеті.

Важливу роль відіграють психолого-педагогічні поради при підготовці учнів до ЗНО.
Психологи і педагоги розробили систему порад, які можуть допомогти учням впоратися з надмірним психологічним навантаженням. Наприклад, не засмучуватися, налаштовуватися на успіх, складати план підготовки до занять, під час виконання думати тільки про поточне завдання, і не менш важливо – напередодні виспатися.
Учитель повинен враховувати психологічний аспект – не ображати і не травмувати учнів, налаштовувати їх на досягнення успіху і застосовувати на уроках тестові форми завдань з використанням само оцінювання та взаємне оцінювання.
Такі психологічні поради слід надавати учням і під час навчання по можливості проговорювати їх, доводити до свідомості учнів, щоб у потрібний момент вони могли ними скористатися.
Отже, виводимо формулу успішної здачі ЗНО:
бажання дитини вчитися +
самостійна системна робота учня +
супровід вчителя.

Додаток1
Методичні рекомендації вчителям
щодо підготовки учнів до ЗНО

1. Динамічно вивчати програмовий матеріал з математики, що передбачає розвивальну мету.
2. Актуалізувати знання з вивченого матеріалу.
3. Ознайомити учнів з програмовими вимогами ЗНО з математики.
4. Продемонструвати випускникам усі форми тестових завдань.
5. Застосовувати тестування в навчальному процесі під час вивчення шкільного курсу. Проводити, по можливості, домашні, самостійні, контрольні роботи із використанням тестів. Це сприятиме виробленню в учнів навиків роботи з тестовими завданнями. Важливо привчати учнів виконувати завдання не лише правильно, але й швидко, щоб максимально наблизити їх до умов, у яких випускники працюватимуть під час зовнішнього оцінювання. Слід познайомити учнів з алгоритмами виконання тестових завдань різних форм, аналізувати результати тестування, виявляти типові помилки й визначати шляхи їх усунення.
6. Удосконалювати навички усного рахунку учнів, оскільки під час проведення ЗНО заборонено використовувати калькулятор для обрахунків.
7. Зверніть увагу на те, щоб навчання у випускних класах не перетворилося на «натаскування» учнів на відповіді до тестів і таким чином не втратило основну ідею освіти – гармонійний розвиток дитини як особистості.

Література:
1. Ямницький В.М. Психологічні чинники розвитку життєтворчої активності особистості в дорослому віці. Автореф. дис... д-ра психол. наук: 19.00.07 / В.М. Ямницький; Нац. пед. ун-т ім. М.П.Драгоманова. — К., 2005. — 40 с. — укp.
2. Коваленко О.Е. Методика професійного навчання: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / Нар. укр. акад. – Х.: Вид – во НУА, 2005. - 360 с.
3. Кроль В.М. Психологія і педагогіка. - М.: Вища школа. 2001
4. Лептіна І., Семенова Н. Використання ефективних технологій навчання // Вчитель.2003.№1.
5. Хуторський А.В. Евристичне навчання: Теорія, методологія, практика. - М.: Міжнародна педагогічна академія. 1998.
6.http://text.ru/rd/aHR0cDovL3NvbG9uY2hha2l2c2thLmppbWRvLmNvbS%2FQt9C90L4tMjAxNS%2FQstGB0LUt0L%2FRgNC%2BLdC30L3Qvi8%3D
7.http://text.ru/rd/aHR0cDovL2Zpem1hdHNzcHUuc3VteS51YS9Lb25mZXJlbmNpaS9zYm9yL2l0bS9JVE0tMjAwOS5wZGY%3D

Повну версію з малюнками і презентацією додано нижче

Автор: 

Ніколаєва Олена Вікторівна, вчитель математики, інформатики Мелекінської ЗОШ І-ІІІ ст.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі