Користувацький вхід

Роль фантастики, фентезі як окремого жанру в зарубіжній літературі

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Вступ ___________________________________________________________4-5
I. Духовний світ – це джерело сутності людини та мета його еволюційного розвитку. _________________________________________________________6-7
ІІ. Проблеми класифікації фантастики-концепту". З огляду на великий масив різнорідних творів, уже в середині ХХст _______________________________8
1. Фантастичне у фольклорних жанрах, літературних напрямах та метажанрах" – подано огляд основних етапів становлення фантастики-прийому як чудесного та надзвичайного______________________________________________________9
2. "Фантастика-прийом у літературі ХІХ ст." – проаналізовано функціонування фантастичного як прийому в лоні класицистичного бурлеску та романтизму на прикладі творів І.Котляревського, Г.Квітки-Основ'яненка, Т.Шевченка, М.Костомарова, С.Александрова.____________________________________10 -12
3. "Фантастика-прийом у літературі ХХ ст." – присвячено розгляду наступної стадії еволюції фантастичного як типу художнього мислення-відчуття (у хронологічному та стилістичному аспектах).___________________________13-16
ІІІ. "Фантастичне як тип естетичного мислення-відчуття (фантастика-концепт)" – в межах текстуального аналізу досліджуються структуротвірні чинники текстів підгруп фантастики-концепту. _______________________________________17
1."Наукова фантастика в українській літературі" _______________________18-20
ІV Українські письменники фантасти_________________________________21
1.Серія «Нове українське фентезі» — перший паросток у вітчизняному фентезійному світі

Розділ І
Духовний світ – це джерело сутності людини та мета його еволюційного розвитку.
«... Одне з найбільш сильних спонукань, що ведуть до мистецтва і науки,– це бажання піти від буденного життя з її болісною жорстокістю і безутішною порожнечею, піти від кайданів вічно мінливих власних примх... Але до цієї негативної причини додається позитивна. Людина прагне... створити в собі просту і ясну картину світу; і це не тільки для того, щоб перебороти світ, у якому вона живе, але і для того, щоб у відомій мірі спробувати замінити цей світ створеною нею картиною».
А. Ейнштейн.
Сьогоднішня література просто не мислима без такого жанру як фантастика. Багато “нафантазованого” письменниками в минулому стало сучасною дійсністю сьогодні.
Фантастика! От стоять на книжковій полиці, сховавши в книжкові плетіння, тісно притиснувши один одного, роботи і прибульці, що прибули на Землю на ракетах, що літають у тарілках чи невідомо як. Поруч з ними люди із зябрами чи з крилами, відважні переможці динозаврів, ураганів і вулканів, усіх хвороб, старості і смерті, мандрівники в надра Землі і на Місяць, на зірки й в інші галактики і простори, у минуле і майбутнє. І відразу, неподалік від людей, бродять знайомі усім з дитинства дивні істоти: домовики, лісовики, русалки, перевертні...
Так склалося в літературі, що художнє зображення майбутнього - не тільки техніки, але і суспільства майбутнього - і всього неймовірного як би доручено фантастиці.
Захоплені фантастикою люди знають, що фантастична література надзвичайно різноманітна. В одних творах фантастика - зміст, в інших - тільки форма, літературний прийом. Мало того, прийом цей може застосовуватися письменником для всіляких цілей: для популяризації науки, Чи ж для романтичної героїки, чи для їдкої сатири.
Так, ми зустрічаємо у фантастичній літературі книги, присвячені зображенню майбутнього: суспільства майбутнього, родини, школи, мистецтва майбутнього, моральних, технічних і наукових проблем майбутнього - такі твори називаються утопічними.
Є у фантастиці і подорожі в минуле, здавалося б, протилежність. Утім, для чого ми заглядаємо в минуле? Учимося в минулому будувати майбутнє.

Автор: 

Форсюк Алла Олександрівна
вчитель
зарубіжної літератури
Славутської загальноосвітньої школи І-ІІІст.№1

Джерело: 

1. Андронік А. «Портрет Доріана Грея»: прочитання зблизька // Зарубіжна література. - 2002. - №7. - С. 1 - 32.

2. Анненская А. Оноре де Бальзак: Его жизнь и литературная деятельность // Боккаччо. Бомарше. Беранже. Байрон. Бальзак: Биографические повествования. - Челябинск, 1998. - С. 347 - 437.

3. Бабенко К. ЗлочинпротиКраси. Роман Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея» і повістьМиколи Гоголя «Портрет»(10 клас) // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. - 2002. - №7. - С. 14 -17.

4. Барановська М. Парадокси Оскара Уайльда II Зарубіжналітература. - 1997. - №43. - С.4
5. Ботнер В. Бути красивим чи чоброчесним?: Матеріали до вивчення творчості О. Уайльда, 11 кл. // Зарубіжна література в навчальних закладах. - 1997. - №5. - С. 21 - 23.
6. Гоголь Н.В. Миргород. Портрет. Шинель. - Харьков: Прапор, 1975.-368 с
7. Градовський А. Порок – це витрата життєвих сил: Урок-літературознавчий аналіз з елементами бесіди за романом О. Уайльда «Портрет Доріана Грея»: 10 клас // Зарубіжна література в навчальних закладах. - 2002. - №1. - С. 39 - 42.
8. Железнікова Т. Чи вміє людина правильно розпорядитися своїм талантом?: За повістю М. Гоголя «Портрет» // Зарубіжна література. - 2003. -№11. -С. 9 -12.

9. Кабкова О. Карнавал у житті й творчості О. Вайльда // Зарубіжна література. - 2004. - №9. - С. 10 -15.

10. Кузьменчук І. Парадокси Оскара Вайльда И Зарубіжна література. - 2004. - №9. - С. 16.

11. Лесин В.М., Пулинець О.С.

Для чого Ви створюєте дублі публікацій?
Ось Ваша аналогічна публікація: http://metodportal.com/node/30399

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі