Користувацький вхід

ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ "У НАС ОДНА БАТЬКІВЩИНА - НАША РІДНА УКРАЇНА"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема. У нас одна Батьківщина – наша рідна Україна
Мета.Розширити і закріпити знання учнів про Україну; прищеплювати інтерес до вив¬чення її географії, історії, звичаїв та культури.
Хід заходу
І.МОТИВАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ
РІДНИЙ КРАЙ
У всіх людей одна святиня,
Куди не глянь, де не спитай,
Ріднішаїм своя пустиня,
Аніжземний в чужині рай.
Їм красить все їхрідний край.
Нема без коренярослини,
А нас, людей, без Батьківщини.
М. Чернявський
— У яких слова віршависловленоголовну думку?
— Пригадайте, щотакеакровірш і яке слово покладено в основу цьогоакровірша. (Україна)
ІІ. ОСНОВНА ЧАСТИНА ЗАХОДУ
1.Історичнасторінка
— У тяжкій і тривалійборотьбі за національневизволення, утвердженнявласноїдержавності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісніподії. Одна з таких сторінокнашогоминулого — боротьбаукраїнського народу за со¬борністьсвоїх земель.
Так вжерозпорядиласьісторія, щоупродовжстоліть наш народ та земліУкраїнибулирозрізнені, належали до різних держав: Російськоїімперії, Польщі, Австро-Угорщини.
І ось настав день, за який українці боролись упродовж багатьох століть. Уранці 22 січня 1919 р., біля Святої Софії було велелюдно.
Вхід з Володимирської вулиці прикрашала тріумфальна арка з гербами історичних земель України. Під звуки оркестру крокували військові підрозділи.
«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна — в одну Велику Україну...
Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної не-залежної Української Держави на добро і щастя українського народу».
З того часу вже стали марними спроби наново поставити той штучний кордон. І в цьому велика заслуга творців Акта Соборності 22 січня 1919 р.
Таким чином, уперше за шістсот років був зроблений серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу.
2.Робота за глобусом та картою
— Погляньте на глобус! На ньому ви знайдете океани і материки. На ма-териках є чимало різних держав, у яких живуть люди. Всі вони різняться між собою кольором шкіри і розрізом очей. Кожний народ має свою культуру і побут, свою мову, свої звичаї. Батьківщина для кожної людини, як рідна ненька, її не можна ані купити, ані заслужити, вона у кожного одна. Ми жи¬вемо в Україні, тому і називаємось українським народом. Чи знаєте ви, у якій частині світу розташована Україна? (Відповіді учнів.)
— Ось подивіться, де вона знаходиться на глобусі. На глобусі вона маленька, тому краще розгляньмо її на географічній карті. (Показ на карті.)
— Якемісто є столицею України? (Київ)
— Яка найбільша річка протікає територією України? (Дніпро)
— Назвіть найбільші міста України. (Львів, Харків, Дніпропетровськ, До-нецьк)
— Розгляньте на карті гори. Як вони називаються? (Карпати, Кримські гори)
— А тепер на карті нашої Батьківщини спробуємо знайти ту маленьку батьківщину, де ми з вами живемо (показ міста на карті). Кожна людина живе у селі чи у місті, і саме з цих маленьких місцинок складається наша ве¬лика Батьківщина, що зветься Україною.
— А тепер подивимося, з якими країнами межує Україна, тобто хто є нашими сусідами. (Росія, Білорусь, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова) Береги України омивають Чорне й Азовське моря. Неосяжні про-стори нашої Батьківщини. Є в нас багато великих річок: Дніпро, Західний Буг, Південний Буг, Дністер, Десна, а також сотні менших і зовсім маленьких. Є ве-ликі та маленькі озера з прозорою водою і тисячі джерел, що напувають нас живильною вологою. Надзвичайно чудова природа нашої БатьківщиниІ
— Розгляньмо малюнки, на яких зображена природа рідного краю. (Демон-стрування краєвидів України.)
1. Державні й народні символи України
— А тепер поговоримо про державні символи, про народні символи та обе-реги.
Є у нас, як і в кожної держави у світі, свій прапор — синьо-жовтий, свій герб — Тризуб, а також свій гімн «Ще не вмерла України...». (Учитель демонструє зображення Державного Прапора, Державного Герба.)
— Нагадую: Державний Гімн потрібно слухати стоячи, на знак поваги до рідної країни. (Звучить аудіозапис Гімну України, усі підводяться.)
— А ще народ України має свої споконвічні символи. Спробуйте назвати їх. (Верба, калина, тополя, криниця, барвінок...) Чому вони такі дорогі серцю кож-ного українця? (Відповіді учнів.)
Я народилась в Україні
І почала життя своє.
Тут небеса безмежні, сині...
На що не глянеш — все моє!
Трава для мене зеленіє,
Для мене світлі дні ясні.
І сонце пестить та леліє,
До серденька летять пісні.
Тут кожна квіточка співає,
Струмочок ніжно жебонить.
І краю кращого немає,
Де б я могла так вільно жить!
Н. Красоткіна

— Які почуття висловлені у віршах?
— Яку країну ми називаємо Батьківщиною?
ІІІ. ПІДСУМОК ЗАХОДУ
— У серці українського народу завжди була пісня — весела чи журлива, жартівлива чи сумна. У ній передавали свій настрій, свою любов до рідного краю, до своєї землі. У пісні виражені найщиріші почуття людей.
Звучить пісня «Це моя Україна» (муз. В. Торчика, сл. С. Бояркевич).

Автор: 

Прокопенко Людмила Василівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі