Користувацький вхід

Урок -подорож за темою"Африка"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Матеріал до підсумкового уроку в 7 Урок-подорож за темою «Африка»

Мета. Навчальна: перевірити рівень знань , практичних умінь та навичок учнів за темою “Африка”;удосконалити у процесі виконання роботи навички узагальнення, систематизації, аналізу здобутих знань;
Розвивальна: розвивати уважність, зосередженість, аналітичні здібності, географічне мислення, пам’ять, увагу;
Виховна: виховувати інтерес до предмета,любов і дбайливе ставлення до природи, самостійність, почуття відповідальності, впевненості у своїх знаннях.
Обладнання: атласи, контурні карти,щоденник польових досліджень.
Тип уроку:розширення й поглиблення знань.

ХІД УРОКУ
I. Організаційний момент

II. Актуалізація опрних знань і вмінь
Прийом «Бліцопитування»
-Назвіть найхарактерніші особливості природи Африки,які ви дослідили під час вивчення теми.
-Які уроки теми «Африка» були для вас найцікавими?

III. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності
(Налаштування на успіх)
УчительОтже, вивчаючи Африку,ви дізналися та навчилися багато чого нового й цікавого. Настав час повторити, систематизувати та перевірити ваші знання.Пропоную провести тематичне оцінювання у формі подорожі.

Учитель проводить інструктаж з виконання завдань.
Кожному учневі необхідно підготувати:
1. контурну карту»Африка» (попередньо повідомити);
2. «щоденник польових досліджень»,у вигляді кількох відповідно оформлених аркушів зошита.Школярі записують у «щоденник» назви зупинок,відповіді на запитання,відзначають найважчі запитання й завдання.

Назва зупинки Відповіді на запитання,виконані завдання Запитання й завдання,що виявилися важкими
1.Історична
2.Географічне положення
3.Висотна
4.Кліматична
5.Водна
6. Природні зони
7.Біологічна
8.Політична
9.Екологічна

IV. Етап виконання завдань тематичного оцінювання (30 хв)

Зміст завдань

Зупинка «Історична»
Завдання.Напишіть імена мандрівників і дослідників Африки та назву країни,яку вони представляли.
1.Він вперше перетнув материк із заходу на схід,проплив по річці Замбезі,відкрив на ній водоспад Вікторія,описав озера,рослин і тварин.Дослідник перетнув Калахарі і встановив,що це - не пустеля,а напівпустеля.
(Д.Лівінгстон.Англія)
2.Він проплив уздовж західних берегів Африки,досягнув її південних окраїн.дослідник відкрив миси Доброї Надії і Агульяс.
(Бартоломеу Діаш.Португалія)
Зупинка «Географічне положення»
Завдання. Ми пливемо навколо материка. Нанести на контурну карту маршрут руху та відзначити об’кти .що характеризують географічне положення материка.Під час подорожі відзначаємо початковими буквами назви крайніх точок Африки,повз які пропливаємо.
1.Починаємо нашу подорож у протоці - своєрідних морських «воротах»,що з’єднують Атлантичний океан з його внутрішніми морями.Ширина протоки в найвужчій частині досягає-14км, в найширшій - 44 км. (Гібралтарська протока)
2.Протока відокремлює Африку від частини світу,де розташоване одне з останніх заморських володінь Великої Британії.
(Європа )
3.Виходимо в океан,що омиває західне узбережжя материка.
(Атлантичний океан) 4.Пропливаємо повз острови,що розташовані на відстані 100-120 км від берегів Марокко.Здалеку можна побачити обриси величезної гори – це знаменитий діючий вулкан Тенерифі. У тутешніх лісах живе безліч жовтих канарок,тому острови назвали …
(Канарські острови)
5.Огинаємо архіпелаг вулканічного походження,що нараховує 180 островів.Сухий.гарячий північно-східний вітер-гарматин,що зазвичай дме тут у грудні –лютому,приносить із сахари хмари дрібного піску,через що відносна вологість повітря на островах знижується до 1%,рослинність висихає.губи в людей сохнуть.шкіра вкривається тріщинами.
(Острови Зеленого Мису)
6.Огинаємо крайню південну точку Африки й опиняємося в океані… (Індійський океан)
7.Пропливаємо повз півострів Сомалі,проходимо Аденську затоку і входимо в протоку …
( Баб-ель-Мамдебська протока)
8.Тепер ми пливемо найсолонішим і найтеплішим морем на Землі.
(Червоне море)
9.Цей канал дозволяє нам опинитися в тому морі,де починалася наша подорож.
(Суецький канал)

Зупинка « Висотна»
Завдання.Напишіть назви пропущених географічних об’єктів.
У цих горах на висоті понад 2000 м клімат суворий6холодні зими із заметілями й хуртовинами.Незважаючи на це,в горах далеко не безлюдно.Коли їдеш крутими гірськими дорогами,які спіраллю угвинчуються вгору,то майже прямовисно падають в ущелини бачиш пласкі дахи кам’яних або глинобитних будиночків і,що приліпилися до гір і дряпаються по них,ніби крутими сходами.Ці гори камя’ нисті і сильно вивітрені,але тут є ліси й зелені пасовища,адже дощові хмари з(Атлантичного) океану й (Середземного) моря несуть на (Атлаські ) гори багато вологи.

Зупинка «Кліматична»
Завдання 1. За кліматичною картою Африки простежте зміну річної кі лькості опадів з півночі на південь уздовж меридіана 20 градусів східної довготи.Зазначте чинники ,що впливають на кількість опадів в одному з районів (на свій розсуд)
Приклад відповіді
У Північній Африці (район Сахари) випадає менше,ніж 100 мм опадів на рік.Тут розташована область високого тиску і панує тропічне повітря з нисхідними потоками повітря,що не утворює опадів.Крім того,велике значення має протяжність території зі сходу на захід у цій частині материка та «сусідство» з Аравійським півостровом,де також панує тропічне повітря.У результаті пасати не несуть у Північну Африку дощів,як це відбувається в Південній Африці.
На основі відповіді на запитання побудувати зв’язок причинно-наслідкових зв’язків.
Приклад.Нисхідні потоки повітря – зона високого тиску – відсутність опадів – пустеля – вбога рослинність – бідний тваринний світ.
Завдання 2.Визначте за описом,що це за кліматичні пояси.
Температура цілий рік становить +26-28 градусів,за рік випадає понад 2 000 мм опадів,що рівномірно розподіляються протягом року.
(Екваторіальний пояс)
Середня річна температура близько 20 градксів ,присусутні її сезонні коливання .Виділяють дві кліматичні області:середземноморського типу та клімату з рівномірним зволоженням.
(Субтропічний пояс)
Зупинка «Водна»
Завдання.Підпишіть на контурній карті назви географічних об’єктів ,про які йдеться мова в описах.
1.Ці три озера Африки ,що знаходяться на сході материка ,іноді називають Великими Африканськими озерами.
(Вікторія,Танганьїка,Ньяса)
2.Назва цієї річки пов’ язана з цікавим явищем:під час повеней потоки несуть з гір багато мулу і тому мають кремово-білий відтінок ;ця вода вливається в річку , «відбілюючи» її води .В інші пори року вода в цій річці має зеленувато- сірий колір.
Поблизу Хартума річка зливається з іншою річкою ,що починається на Абіссинському нагір’ї.У зв’зку з невеликим ухилом місцевості плин річки повільний.Берегамии розстеляються савани ,де пасуться стада антилоп, годуються страуси.
Ці дві річки утворюють основну течію третьої річки,яка тече пустелею ,не одержуючи води ні від приток,ні від дощів.Вода з річки сильно випаровується ,багатот її витрачається на зрошення полів,і все-таки значну частину води річка вливає в Середземне море.
(Білий Ніл,Голубий Ніл,Ніл)

Зупинка «Природні зони»
Завдання.Назвіть ключові слова ,за допомогою яких ви описали б одну з природних зон Африки.
Приклад.Пустелі.Сахара.
Спека,холод,коливання температур,убогарослинність,змії,черепахи,Ящірки,верблюди,пісок,піщані бурі,камені,міраж.

Додаткове завдання(це завдання може бути виконане вдома).За допомогою цих слів опишіть природну зону.
Приклад.Удень у Сахарі спекотно,а вночі холодно,добові коливання температури повітря дося гають 30 і більше градусів Цельсію.Тут часто виникають піщані бурі,коли хмара піску зі скаженою силою несуться через рівнини й гори,засипаючи рослини й тварин,шліфуючи скелі,прирікаючи на незгоди подорожан.Гарячі вітри можуть за кілька годин знищити весь урожай,вирощений в оазисі.
Рослинність у пустелях убога,а в деяких місцях вона взагалі відсутня.деякі рослини тропічних пустель мають корені завдовжки понад десять метрів.Часто рослини можуть накопичувати воду в тканинах;черепахи багато які з них видозмінилися,в деяких листя перетворилися на колючки.Тваринний світ пустелі не відрізняється багатством і видовою розмаїтістю.наприклад,верблюди здатні певний час обходитися без води.Частини кінцівок ,що стикаються із землею ,мають у них мозолисті утворення,що дозволяє ходити по розпеченому піску й лежати на ньому. Найчисленніші з тварин у пустелях – змії,черепахи та ящірки.У спекотний час доби одні з них ховаються у норах,закопуються в пісок,інші ховаються в тіні кущів і каменів.Уночі тварини виходять на полювання.
Піщана поверхня займає лише половину всієї Сахари.Дуже великі простори в Сахарі займають кам’янисті пустелі,де поверхня вкрита або великими уламками каменю і щебеню (хамади) ,або галькою (серіри).
Для Сахари характерне явище ,що стало причиною загибелі багатьох подорожніх,- міраж.Жертвами міражів не раз ставали каравани,які вели двдосвідчені провідники.Одного разу шістдесят чоловік і дев’яносто верблюдів загинуло в пустелі,прямуючи за міражем,що потягнув їх у бік на 60 км від колодязя.Люди бачили на великій відстані оазис,до якого насправді було не менше декількох сотень кілометрів.

Зупинка «Біологічна»
Завдання.Учитель читає перелік тварин,яких потрібно «розселити» по природних зонах (найбільш характерних для існування певного виду). 1.Леопард.2.Верблюд.3.Жираф.4.Мавпа.5.Зебра.6.Лисиця-феньок.7.Горила.8.Антилопа-гну.9.Черепаха.
Відповідь
Вологі екваторіальні ліси:1,4,7.
Савани й рідколісся:3,5,8.
Пустелі:2,6,9.
Завдання. Визначте тварину за описом.
1.Чутно поштовхи начебто від близького землетрусу:це з’явилася череда цих «великовагових поїздів».Вони спускаються ланцюжком до води по глибоко вкопаній стежці і входять в річку.Ці тварини трохи нагадують величезних свиней ,дорослі особи сягають 1,5 м заввишки й близько 4,5 м завдовжки,а вага їх може дорівнювати три тонни.Вони дуже ненажерливі,за ніч кожна з’їдає близько 2000 кг трави й листя.Зазвичай до пасовищ ведуть утоптані стежини,тому що вони годуються на тій самій ділянці доти ,поки не знищать усі їстівні рослини.
(Бегемот)
2.Він нагадує собаку з котячою головою ,в нього дуже гострі зуби .Серед ссавців він найжвавіший бігун на короткі дистанції.Кидаючись в погоню за здобиччю ,він розвиває швидкість до 70 км на годину за дві секунди. (Гепард)
Завдання.Визначте дерево за описом.
Це гігантське дерево заввишки 25м з дуже товстим стовбуром – близько 9,5 м в поперечнику.У стовбурі дерево «зберігає» запаси води.Цвіте воно великими білими квітами;має їстівні плоди довжиною майже 50 см.що за формою нагадують огірки.Плодами ласують мавпи,тому дерево іноді називають «мавпячим».
(Баобаб)
Завдання.Визначте рослину за описом.
Відомо близько 80 видів цієї величезної багаторічної трави,більшості з яких для розвитку необхідна температура не нижче 15 градусів Цельсію.Плоди цієї дивної культурної рослини дуже поживні,їх уживають свіжими й сушеними ,з них роблять борошно,консерви,вино,сироп,мармеладДеякі види цієї рослини мають тверді й несолодкі плоди,тому їх уживають у вареному чи смаженому вигляді й використовують на корм худобі.
(Банан)
Зупинка «Політична»
Завдання1.Надпишіть на контурній карті такі держави:Нігерія,ПАР,Єгипет,Ефіопія,Демократична республіка Конго.Позначте і підпишіть столиці цих держав.
Завдання2.Опишіть представників однієї з рас (народів) .що проживають на материку.
Приклади.Представники європеоїдної раси живуть в основному на півночі Африки.Ці арабські народи ,що говорять арабською мовою ,а також бербери,що говорять берберською мовою.Для них характерні смаглява шкіра,темне волосся й очі ,видовжений череп,вузький ніс і овальне обличчя. Південніше Сахари живуть негроїди,серед яких є значні розходження в кольорі шкіри,зрості,рисах обличчя,формі голови.Народи найвищого зросту живуть усаванах північної частини материка.Їх середній ріст 180-200 см.
В екваторіальних лісах живуть пігмеї,зріст яких менший,ніж 150 см,вони кремезні й малорослі.Колір шкіри пігмеїв менш темний,ніж у багатьох негроїдів,губи тонкі,ніс широкий.

Зупинка «Екологічна»
Завдання.Назвіть найважливіші екологічні проблеми,характерні для материка ,коротко охарактеризуйте одну з них.
Приклади.Спустелення,винищення рослинності й тварин,забруднення навколишнього середовища в результаті розробки корисних копалин.
Спустелення
У 19 ст.Африка являла собою материк незайманої природи.Однак у результаті господарської діяльності людини за останнє сторіччя на місці екваторіальних і перемінно-вологих лісів почали формуватися савани.У свою чергу на савани наступає пустеля,особливо сильно змінилася природа первинних саван ,де величезні площі були розорані або використовувалися під пасовища.Неправильне ведення сільського господарства ,надмірне випасання худоби ,вирубка дерев і чагарників ,випалювання лісів привели до того,що савани стали поступатися місцем пустелям.Тільки за останні піввіку площа Сахари збільшилася на 650 тис.км 2, що перевищує площу території України.Сьогодні здійснюються спроби врятувати савани від наступу пустель:створюються широкі лісосмуги,що заслоняють землеробські території від сухих вітрів пустелі.Існує кілька проектів обводнювання Сахари.

Підсумок уроку
Учитель. Наша подорож Африкою скінчилася. Ви перевірили,наскільки засвоїли тему «Африка»,довідалися які запитання й завдання вам вдалися не зовсім легко.
Домашнє завдання
Повторити матеріал,що недостатньо засвоєний.

по темі "Африка"

Автор: 

Звір Галина Василівна учитель географії Білоцерківського колегіуму

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі