Користувацький вхід

Інтегровані числові диктанти з математики для 5 – 9 класів

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Методичні рекомендації щодо використання
інтегрованих числових диктантів
Вивчення математики в загальноосвітній школі має подвійне значення, по-перше, як мета навчальної діяльності, по-друге, і найбільш вагоме, - формування логічного мислення, що дає змогу адаптувати каркас математичних знань та вмінь до окремих предметів і спрямувати на усвідомлення конкретного змісту, в тому числі й наступного математичного.
Аналіз досліджень дає змогу зазначити, що поряд з усвідомленням необхідності вивчення математики як універсального інструмента пізнання триває пошук методичних шляхів такої реалізації. Розв'язування завдань -взаємодоповнюючі методи роботи з ними. Такий підхід особливо актуальний у сучасних умовах, оскільки згідно з основними принципами особистісно зорієнтованого навчання зміст, форми, засоби та методи навчання також взаємопов'язані й спрямовані на реалізацію основної освітньої мети - пізнання учнями навколишнього світу. Тому для цілісності бачення й усвідомлення останнього, значну роль відіграють міжпредметні зв'язки як щодо змісту об'єктів навчання, так і форм та методів пізнавальної діяльності. Особливе значення належить математичним завданням, які супроводжують учня протягом шкільних років навчання, уможливлюють реалізацію системи проблемного навчання в полі різних предметів.
Розвиток логічного мислення, алгоритмічної культури та просторових уявлень прийнято відносити до першочергових завдань навчання математики у школі. Але останнім часом в методичних і психологічних дослідженнях усе частіше наголошується на формуванні в учнів загальних прийомів розумової діяльності. Йдеться про прийоми нестандартного мислення, яке потрібне не лише при вивченні математики, а й інших шкільних предметів.
Успіх засвоєння програмового матеріалу багато в чому залежить від того, наскільки вміло вчитель забезпечить інтенсивну розумову діяльність учнів. Отже, однією з випробуваних форм самостійної роботи учнів є математичні диктанти. Диктанти розвивають увагу учнів, підвищують їхню математичну культуру і є добрим засобом фронтальної перевірки знань учнів. Вони сприяють розвитку самостійності мислення, формують швидкість, гнучкість, глибину й точність думки, розвивають математичну мову, уяву, увагу, пам'ять. Математичні диктанти не замінюють ні усного опитування, ні письмових та самостійних робіт, але добре доповнюють ці форми роботи.
Вчитель повинен знати, що перевага диктантів перед усними, письмовими вправами за індивідуальними картками полягає в тому, щоб всі учні класу одночасно приступили до роботи, виробили певний темп. За допомогою диктантів закріплюється, систематизується вивчене раніше. Вони містять завдання різноманітного характеру: на обчислення, перетворення виразів, знаходження їх числових значень, розв'язування рівнянь і нерівностей, формування нових понять, відповідної термінології та символіки. За допомогою диктантів усуваються прогалини в знаннях учнів, формуються в них навички здійснювати самоконтроль.
Неодноразово протягом року вчитель може проводити інтегровані математичні диктанти, які розвивають уміння використовувати знання не лише в рамках одного предмета, а й інших дисциплін шкільного курсу, розвивають
кругозір та інтуїцію школярів. Виконуючи такий диктант в учнів формується новий, інтегративний спосіб мислення, характерний і необхідний для сучасної людини. Саме інтегровані завдання, диктанти, інтегровані уроки спрямовують виробленню системи знань, розвивають здібності до їх переносу в знання інших предметів.
Такі диктанти реалізовують міжпредметні зв'язки не лише дисциплін природничо - математичного циклу, а й міжциклові зв'язки (із географією, історією, літературою, музикою тощо). До виконання вправ таких диктантів залучаються не лише знання, отримані з якого конкретного предмета, а й загальна ерудиція учнів.
Застосування елементів знань інших предметів на уроках математики нерідко дає несподівані високі результати. Математичні поняття пов'язуються в пам'яті учнів не лише з цифрами і буквами, а ще асоціюються з історичними подіями чи предметами, які їх стосуються. Застосовуючи таку інформацію на неспеціальних уроках, вчитель досягає водночас кількох цілей. Таке поєднання дає змогу подати учням матеріал у новому світлі, що значно підвищує інтерес, концентрує увагу та, відповідно, покращує процес мислення й самого навчання. Крім того, запровадження інтегрованих математичних диктантів допомагає глибше ознайомитися з історією, звичаями та традиціями рідного краю, духовно збагачує, поєднує математичні знання із знаннями інших предметів. Такий інтегрований підхід допомагає всесторонньо ознайомлювати учнів з досягненнями української науки, їх надбаннями.
А щодо оцінки - не обов'язково виставляти її до класного журналу, створення ситуації успіху на уроці в кожного учня відіграє свою роль у формуванні позитивної мотивації до навчання. Врешті - решт, запропоновані диктанти перевіряють не лише рівень знань, а й уміння обчислювати усно. На наступному етапі до складання текстів таких диктантів можна залучати самих учнів. Тим самим вчитель змушує школярів ще раз перегорнути сторінки підручників, додаткової літератури, бо без цього вони не зможуть впоратися із завданням.
Такі інтегровані числові диктанти доцільно використовувати не лише на перших уроках математики, а й на будь-яких уроках як розумову розминку. Вони не займають багато часу, бо розраховані до 10 хвилин. Водночас вони допоможуть урізноманітнити форми роботи на уроці та підтримувати інтерес учнів до предмета.

Автор: 

Кос Ольга Іванівна
вчитель математики
Чорногородської філії опорного навчального закладу Бишівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Макарівської районної ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі