Користувацький вхід

Методична розробка інформаційно-просвітницького тренінгу з основ здоров’я «СНІД:знати,щоб жити»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема тренінгу: СНІД: знати, щоб жити.
Цілі:
 знаннєва: ознайомити учнів з проблемою ВІЛ/СНІДу; навчити розрізняти поняття ВІЛ та СНІД; визначити шляхи зараження ВІЛ та шляхи, якими ВІЛ не передається; з`ясувати, як ВІЛ впливає на роботу людського організму;
 діяльніна: розвивати мовлення, вміння висловлювати свою думку, сприяти розвитку потреби робити відповідні висновки;
 ціннісна: виховати толерантне ставлення до ВІЛ – інфікованих та формувати потребу в здоровому способі життя.
Демонстраційні матеріали: інформаційний стенд та малюнки про ВІЛ/СНІД; слайд шоу «Історія виникнення ВІЛ/ СНІДу» та «ВІЛ – інфекція: життєвий цикл збудника, патогенез захворювання».
Матеріальні ресурси: папір А4- 20 шт., папір А3 -2 шт., беджики – 16 шт., маркери (різного кольору) – 20 шт., ручки – 16 шт., клейка стрічка – 1 шт., стікери – 32 шт.
Обладнання : дошка, стільці – 16 шт., столи – 2 шт.
Ключові поняття: СНІД – синдром набутого імунодефіциту;
ВІЛ – вірус імунодефіциту людини.
Тривалість: 2 години
Структура тренінгу
І. Організаційна частина 1. Привітання 2. Психологічна вправа «Настрій на творчість» 3. Гра – знайомство «Ім`я якість» 4. Вправа «Я бажаю тобі …» 5. Оголошення теми та мети 6. Проведення вхідного анкетування з даної теми 7. Вправа «Очікування» 8. Повторення правил роботи групи ІІ. Основна частина 9. Інформаційне повідомлення «ВІЛ та СНІД. Коротка історія виникнення хвороби ХХ століття» 10. Вправа «Фрукти» 11. Гра «Квасоля» 12. Гра – розминка «Молекула» 13. Робота в групах «Шляхи зараження ВІЛ» та «Ризик відсутній» 14. Рольова гра «Як ВІЛ руйнує імунітет» 15. Інформаційне повідомлення«Стадії ВІЛ – інфекції» 16. Вправа «Жити поруч» 17. Інформаційне повідомлення: притча «Як здолати велетня?» 18. Гра «Защіпка» 19. Інформаційне повідомлення «Історія морських зірок» 20. Вправа «Міфи і факти про ВІЛ/СНІД» 21. Гра – розминка «Погода у Занзібарі» ІІІ. Заключна частина 22. Проведення вихідного анкетування з даної теми 23. Вправа «Зворотній зв`зок» 24. Прощання
Хід тренінгу
І. Організаційна частина
1. Привітання.
Встало сонце,усміхнулось, (всі посміхаються) Добрий день! Добрий день! Ми до світла потягнулись, (піднімають руки вгору) Добрий день! Добрий день! Один одному всміхнулись, (повернулись і посміхнулись) Добрий день! Добрий день! Побажаємо всім здоров`я, (тиснуть один одному руки) Будь здоров! Будь здоров! Підтягнулись, підрівнялись - , І до тренінгу приготувались. Гостей наших привітаймо: Ми вам раді, гості любі, І вітаємо щиро вас. Всіх запрошуємо ласкаво На тренінг до нас.
2.Психологічна вправа «Настрій на творчість»
Тренер: Цей день подарував нам нову зустріч і я рада вітати вас на нашому тренінгу. Поруч з вами лежать «картки настрою». Завершіть малюнок так, щоб вираз обличчя виражав ваш настрій саме «Тут і зараз». Аналізуючи ваші карти настрою, з впевненістю можу стверджувати, що ви позитивно налаштовані на подальшу роботу.
(Лунає тиха музика).
Сідайте зручно, виправте спину, закрийте очі. Глибоко вдихніть, звільніться від усього, що вас турбує і відволікає (пауза).
Сьогодні ми будемо з вами грати, розв`язуючи при цьому важливі проблеми. У грі в кожного з вас власний стиль, власні уподобання, своє місце. Гра дає відчуття впевненості й свободи вибору, свободи творчості(пауза).
Відчуйте, як у вас прокидається творча активність, яка заряджає енергією усіх навколо вас (пауза).
Кожен з вас - творча особистість, налаштована на безліч думок, ідей, пропозицій(пауза). Відкрийте очі, світ навколо вас став іншим. Відчуйте творчу енергію, фантазію, натхнення.

3. Гра – знайомство «Ім`я якість».
Мета:знайомство з учасниками, презентація себе, налаштування контакту між учасниками, позитивні емоції.
Хід гри
Учасники тренінгу по черзі називають своє ім`я, перекидаючи клубок по колу. При цьому кожен характеризує себе на літеру, з якої починається його ім`я. Наприклад: « Я – Тетяна, творча». В результаті утворюється павутина.
4. Вправа «Я бажаю тобі…»
Хід вправи
Для того , щоб повернути клубок у попередній стан. Пропоную рухатись у протилежному напрямку. Починаючи зі слів: «Ім`я учасника, я бажаю тобі…» Коли висловляться всі побажання, проводимо обговорення:
• Які почуття виникли у вас під час виконання вправи?
• Що було приємніше – говорити побажання чи приймати їх?
5. Оголошення теми та мети тренінгу
Тренер: Наш тренінг незвичайний, його можна назвати школою здоров`я. Щоб зберегти власне здоров`я і вижити в сучасному світі, варто кожному з нас піклуватися про нього. Адже здоров`я – це не тільки відсутність хвороб, це скарб, дарований нам природою від народження й умовами, в яких ми живемо і самі створюємо.
«Хто попереджений, той захищений», - саме, так говорить латинське прислів`я. Тому тема сьогоднішнього тренінгу: «СНІД: знати, щоб жити». Він приурочений до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначається 1 грудня.
Як відомо, СНІД – одна з найважливіших проблем, з якою зіткнулося людство у ХХ ст., і з якою ми ввійшли у ХХІ ст. Стрімко зростає кількість інфікованих, хворих і померлих від СНІДу. Водночас нагромаджено певний багаж знань, використання яких уможливить, якщо не припинити поширення хвороби, то хоча б загальмувати його. Це і буде метою нашого тренінгу.
6. Проведення вхідного анкетування з даної теми
Тренер: Шановні друзі, пропоную Вам дати відповіді на запитання анкети (додаток 1) для вивчення рівня обізнаності з проблеми ВІЛ/СНІДу.
7. Вправа «Очікування»
Хід вправи
Учасники отримують стікери і пишуть на них свої очікування від цього тренінгу. Потім по черзі прикріплюють до плакату, на якому зображено сонце. Наприклад, «Я, сподіваюсь отримати задоволення від нашої співпраці в процесі пошуку інформації про ВІЛ/СНІД»
8. Повторення правил роботи групи
Мета: показати необхідність вироблення і дотримання певних правил за якими будується взаємодія учасників групи.
Тренер: Сьогоднішня розмова потребує уваги та впевненості від кожного. Тому хочу нагадати, що на тренінгу не може бути правильних і неправильних відповідей – кожна думка є цінною. Для ефективної роботи нам слід пригадати правила. Для цього ми об`єднаємося в пари за допомогою складання картинок з двох частин і підберемо відповідні правила до афоризмів.
Афоризми – антоніми до правил проведення тренінгу:
1. Жінка завжди приходить вчасно – Не запізнюватися.
2. В одне вухо влетіло, а в інше вилетіло – Бути уважним.
3. Завжди демонструвати гучність свого голосу – Не викрикувати.
4. Відповідаєш коли захочеш – Правило правої руки.
5. Під конвоєм – Добровільно.
6. Куча – мала, мала – куча – Говорити по одному.
7. «Літати в хмаринках» - Бути тут і зараз.
8. Завжди «Сидіти на проводі» - Без мобільних телефонів.
ІІ. Основна частина
9. Інформаційне повідомлення«ВІЛ і СНІД. Коротка історія виникнення хвороби ХХ століття»
Тренер: Слід розрізняти ВІЛ та СНІД.
1. Що таке ВІЛ?
• В – «Вірус» - збудник захворювання.
• І – «Імунодефіциту» - відсутність захисної реакції системи організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.
• Л – «Людини» - об`єктом інфекції усе частіше стає людство планети.
2. Що таке СНІД?
• С – «Синдром» -це хвороба з характерними симптомами.
• Н – «Набутого» - такого, що набутий протягом життя, а не від народження.
• І – «Імунного» - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють захворювання.
• Д – «Дефіциту» - відсутність захисної реакції імунної системи людини.
Перші випадки захворювання на СНІД зареєстровано в другій половині ХХ ст., в Центральній Африці. Ця хвороба швидко поширилася в усьому світі, вийшла за межі так званих «груп ризику», охоплюючи всі категорії населення. Від СНІДу на сьогодні не існує ефективних ліків. Вперше СНІД було діагностовано у 1981 році у США. Спочатку хвороба була вельми загадковою. Через два роки у 1983 році французькі вірусологи з`ясували, що збудником цієї хвороби є ВІЛ(вірус імунодефіциту людини). Водночас про факт відкриття вірусу, який спричиняє СНІД, повідомили американські вчені. ВІЛ – вірус імунодефіциту людини, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати захисних сил організму та розвитку СНІДу через деякий час. СНІД – це кінцева стадія хвороби, викликаної ВІЛ або її ще називають хворобою імунної системи.
10. Вправа «Фрукти»
Необхідні ресурси: 12 картинок із фруктами(яблука і груші), 2 картинки (полуниці) та 1 картинка з грибом.
Хід вправи
Учасники вибирають картинки. Тренер робить інтерпретацію: Запитує, хто з них вибрав картинку з грибом. Повідомляє, що він «інфікований» вірусом вигаданого захворювання(наприклад, невпинного сміху). Хто з учасників вибрав картинки з яблуками та грушами має здатність до інфікування вірусом невпинного сміху. А учасники, хто вибрав картинки з полуничками, той надійно захищений від даного вірусу. Пояснює, що так само відбувається і в повсякденному житті. Одні люди є носіями ВІЛ,другі надійно захищенні, а інші мають здатність до інфікування.
11. Гра «Квасоля»
Мета: ця гра ілюструє, як легко поширюється ВІЛ та інші вірусні інфекції.
Необхідні ресурси: 4 конверти із сортами квасолі різного кольору.
Хід гри
1. Об`єднання учасників в 4 групи за порами року(зима,весна, літо, осінь). Запропонуйте учасникам за одну хвилину зібрати якнайбільше сортів квасолі, обмінюючись з іншими учасниками.
2. Запитайте , хто з них мав конверт з червоною квасолею. Повідомте,що він «інфікований» вірусом вигаданого захворювання (наприклад, гикавки).
3. Запитайте, хто з учасників виміняв для себе червоні квасолини. Повідомте, що їх також «інфіковано».
4. Поясніть, що так само стрімко поширюється ВІЛ, якщо люди не захищаються від них.
12. Гра – розминка «Молекула»
Атоми хаотично рухаються, рухаються в колі, утворивши дві молекули.
(учасники групи об`єднались у 2 групи для майбутньої роботи)
13. Робота в групах«Шляхи зараження ВІЛ» та «Ризик відсутній»
Перша група – створити плакат «Шляхи зараження ВІЛ»;
Друга група – показати пантомімою ситуації, коли ризик відсутній.
14. Рольова гра «Як ВІЛ руйнує імунітет»
Мета: ця гра дає змогу проілюструвати, як ВІЛ руйнує імунну систему організму.

Хід гри
Об`єднання учасників в 4 групи за голосами тварин(котики, собачки, півники,свинки). Розподіл ролей:

«Організм людини»
стає в центрі класу й каже:
«Кожен з нас має імунну систему, яка надійно захищає наш організм від багатьох інфекцій»
Після того,як ВІЛ зруйнував імунну систему. «Організм людини» оточує «Грип» й каже:
«На цій стадії людина стає дуже уразливою для будь – яких інфекцій і злоякісних пухлин»
«Хвора на СНІД людина слабшає і через кілька місяців помирає» - і падає на підлогу.
«Клітини імунної системи»
Клітини імунної системи утворюють коло навколо організму:
«Коли імунітет сильний, він легко долає більшість інфекцій. Ось,наприклад, що відбувається під час атаки грипу»
Після того,як ВІЛ підійде,той хто взяв половину карток, перетворюється на «ВІЛ» і починає роздавати свої картки:
«ВІЛ убиває клітини імунітету і використовує їх для розмноження».
Інші клітини:
«Коли імунна система повністю зруйнована, починається СНІД – кінцева стадія ВІЛ – інфекції»
«ВІЛ»
Підходить до однієї з «клітин імунної системи»і дає їй половину карток з написом «ВІЛ»:
«Але нещодавно з`явився вірус, який називається ВІЛ. ВІЛ має секретну зброю проти клітин імунної системи»
«Грип»
Намагається прорватися крізь коло захисників, та це йому не вдається:
«Організм надійно захищений імунною системою. Якщо вірус грипу потрапляє в організм, імунна система легко долає його» - відходить .
Після того, як «ВІЛ»зруйнував імунітет людини. Оточує людський організм.

15. Інформаційне повідомлення«Стадії ВІЛ – інфекції»
Тренер: Носії ВІЛ – інфекції виглядають здоровими і почуваються добре, хоча з`являються симптоми, що нагадують ГРВЗ чи застуду:
- збільшення лімфовузлів;
- постійний сухий кашель;
- швидка втомлюваність;
- пронос;
- велике потовиділення, особливо вночі;
- втрата апетиту;
- різке зменшення ваги;
- постійні інфекції;
- психічні розлади.
«Період вікна» 2 – 12 тижнів(більшість не помічає, що вони інфіковані,але дехто може на короткий час занедужати) ВІЛ – інфікування.
Безсимптомний період від 6 місяців до 10 і більше років(відсутність симптомів або поява деяких із них, що нагадують ГРВЗ и застуду) поява у крові антитіл, які дають можливість діагностувати ВІЛ – інфекцію.
Стадія СНІДу від 6 місяців до 2 і більше років( на тлі загального імунодефіциту виникають різні інфекції або злоякісні пухлини, які призводять до смерті) виникнення загального імунодефіциту.
А як дізнатися – хвора людина чи ні?
Для цього треба пройти тест (за допомогою спеціальних методів дослідження крові) на СНІД в спеціальному центрі. Тест проводиться анонімно, і розголошення наслідків аналізу карається позбавленням волі терміном до 2 років.
Чи можна вилікуватися від СНІДу?
На сьогодні не має методів лікування хворих на СНІД. Але вивченні шляхи захворювання на ВІЛ і захворювання на СНІД можна попередити. Кожна людина повинна відповідати за свої дії і поведінку.
16. Вправа «Жити поруч»
Тренер: Уявіть: як би ви поводились, якщо б дізнались, що близька вам людина інфікована ВІЛ?
Це нелегке запитання постає нині перед багатьма людьми. Трагізм ситуації полягає в тому, що не можна повернути все, як було раніше. ВІЛ – інфікована людина розуміє, що вона може заразити рідних, близьких, друзів, знайомих. Але ВІЛ – інфікована людина – це насамперед людина, наділена такими самими почуттями, бажаннями, надіями, що й здорові люди, тому основна допомога хворому – знайти розуміння й співчуття, відчути себе не самотніми у боротьбі зі страшною недугою.
Люди по різному ставляться до того, що в них виявили ВІЛ – інфекцію. Ось, наприклад, як це було з Андрієм. Два роки тому в Андрія виявили ВІЛ. Спочатку хлопець не усвідомлював, що ЦЕ означає для нього, такого здорового й життєрадісного. Потім в Андрія виникла ціла гама почуттів: страх, пригніченість, безвихідь від перебування наодинці зі смертельною хворобою.
• Як би ви вчинили в даній ситуації?
17. Інформаційне повідомлення: притча «Як здолати велетня?»(див. додаток 3)
Тренер: На жаль, дуже часто люди, що живуть з ВІЛ, стають жертвами дискримінації. Порушуються їхні права, ігноруються інтереси та бажання.
Ви всі бачили червону стрічку, символ надії людства на те, що буде знайдена вакцина проти ВІЛ і ліки від СНІДу. Це пам`ять про померлих і символ протесту проти дискримінації людей, які живуть з ВІЛ.

18. Гра «Защіпка»
Мета: цю гру проводять з тим, щоб учні відчули несправедливість дискримінації і спробували зрозуміти почуття тих, хто є жертвою стигми і дискримінації ВІЛ – позитивних.
Необхідні ресурси: защіпки для білизни за кількістю учасників. Вони мають бути трьох кольорів( наприклад, червоні, зелені, жовті). Одна защіпка – особлива(наприклад, синя). Замість защіпок можна використати різнокольорові липкі папірці.
Хід гри
1. Пришпиліть защіпки на спини учнів так, щоб вони не бачили, яку саме ви чіпляєте.
2. Пришпиліть особливу защіпку тому з учнів, хто вміє висловлювати свої почуття (але не тому, хто легко ображається).
3. Запропонуйте їм об`єднатися в групи з однаковими защіпками. При цьому не можна дивитися на свою защіпку і не можна розмовляти. Зберігаючи мовчання, слід користуватися тільки «мовою жестів». Скажіть, що виграє група, яка зробить це швидше за інших.
4. Проведіть обговорення:
• Що відчував той, хто бігав від групи до групи і кого звідусіль проганяли?
• Що відчули решта учасників?
Тренер: Слід пам`ятати, що будь – яка людина може інфікуватися ВІЛ. На ризик інфікування не впливає ані соціальний статус ні раса. Всі ми ризикуємо інфікуватися ВІЛ, і тільки від нас самих. Від нашого усвідомлення ризику, від нашої поведінки залежить наше здоров`я.
19. Інформаційне повідомлення «Історія морських зірок»
Тренер: Послухайте невелику історію:
«якось одна людина йшла вздовж морського узбережжя. Вона помітила, що за ніч на берег викинуло величезну кількість морських черепашок і зірок. Із радістю, насолоджуючись вранішнім сонцем, людина відмірювала милю за милею по піску.
Удалині вона побачила, як хтось танцює на пляжі. Здивована тим, що хтось радіє життю дивним чином, вона підійшла ближче. Коли вона наблизилась, стало очевидним, що фігурка не танцює, а дивно повторює якісь дії. Маленька дівчинка старанно збирала на березі морських зірок і кидала їх у море. Від подиву людина зупинилась на мить, а потім запитала: «навіщо ти кидаєш у море морських зірок?». «Якщо я залишу їх на березі,- відповіла дівчинка, - сонце висушить їх, і вони вмруть. Я кидаю їх в море тому, що хочу, щоб вони жили».
Людина замислилась на мить,вражена словами дівчинки, але потім,згадавши, скільки миль морського узбережжя вона пройшла, сказала: «Так їх, цих зірок, тут на березі мільярди! Що ти зможеш зробити?»
Дівчинка на хвилинку замислилась над словами людини, а потім повільно нахилилась. Підняла ще одну морську зірочку і кинула її в бурхливе море. Потім повернулась до людини й усміхнулась: «Можливо, ви і маєте рацію, - сказала вона, - але саме для цієї зірочки я змінила життя».
Тренер: А тепер поміркуємо над цією історією.
Здоров`я не купиш, його розум дарує. Давайте дбати не тільки про своє здоров`я, а й про здоров`я близьких,знайомих. Здоров`я залежить від багатьох чинників: екології, спадковості і, звичайно, від самої людини, її способу життя. Останнє – надзвичайно важливе. Необачність – крок до страшної хвороби – СНІД. Здоров`я не можна купити, але саме ним доводиться розплачуватися за легковажність.
20. Вправа «Міфи і факти про ВІЛ/СНІД (див. Додаток 2)
Мета: створити ВІЛ/СНІД існуючі міфи про ВІЛ – інфекції.
1. ВІЛ –це вірус, що викликає СНІД.
2. Можна інфікуватися ВІЛ, випивши зі склянки, якою користувався ВІЛ – інфікований.
3. ВІЛ передається дружнім поцілунком.
4. Можна інфікуватися ВІЛ при переливанні неперевіреної крові.
5. Людина - носій ВІЛ може інфікувати свого статевого партнера.
6. Вживання наркотиків може підвищити ризик інфікування ВІЛ.
7. Комарі можуть переносити ВІЛ.
8. Одноразове використання шприців може захистити від ВІЛ/СНІДу.
9. Використання латексних презервативів під час статевого контакту може зменшити ризик ВІЛ – інфікування.
10. Прийом протизаплідних пігулок може захистити жінку від інфікування ВІЛ.
11. Можливе зараження ВІЛ через сидіння на унітазі.
12. СНІД – це респіраторне захворювання (простуда).
13. ВІЛ – кінцева стадія захворювання на СНІД.
14. Більшість людей, інфіковані ВІЛ становлять загрозу для суспільства.
15. Подивившись на когось, ви можете визначити, чи має ця особа ВІЛ.
16. Ви можете заразитися СНІДом, ходячи до школи, де вчиться хвора або інфікована дитина.
17. Матері , які мають ВІЛ, можуть передати його своїм дітям.
Ключі:
Міфи: 2, 3, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16;
Факти: 1, 4, 5, 6, 8, 9, 17.
21. Гра – розминка « Погода у Занзібарі»
1. Стати в коло
2. Повернутися направо і йти змійкою за тренером
3. Повернутись направо, потім – наліво
4. У Занзібарі гріє сонечко – гладити по плечах того, хто йде попереду
5. Знову направо і наліво
6. Дме легенький вітерець – провести пальцями по спині
7. Знову направо і наліво
8. Та ось хмарки закрили сонечко, почав накрапати дощик – стукати пальцями по спині
9. Знову направо і наліво
10. Здійнявся вітер –терти спину
11. Знову направо і наліво
12. Почалася злива – енергійно стукати пальцями по спині
13. Направо - наліво
14. Почався град – кулаками по спині
15. Направо – наліво
16. Але, що це? Злива переходить у дрібний дощик, - легенько пальцями по спині
17. Направо – наліво
18. Буря перетворюється в легенький вітерець – терти по спині
19. Направо – наліво
20. У Занзібарі знову сонечко – гладити по плечах
21. Розвернутись на 180
22. А в Україні холодно. Коли виходить на вулицю, мороз хапає за щоки, - щупати за щоки
23. За вуха – масувати вуха
24. Пробирається під куртку – щупати спину
25. Мерзнуть ноги – тупотіти ногами
26. Та коли заходиш у дім, стає тепліше, пощипують вуха, щоки – терти вуха, щоки
27. Поступово зігрівається – гладити по спині
ІІІ. Заключна частина
22. Проведення вихідного анкетування з даної теми
Тренер: Шановні друзі! Пропоную Вам дати відповіді на запитання анкети( див. додаток 2) для вивчення рівня обізнаності з проблеми ВІЛ/СНІДу після тренінгу.
23. Вправа «Зворотній зв`язок»
Тренер: На сьогоднішньому тренінгу ми попрацювали плідно, у цьому нам допомагав гарний настрій. І, сподіваюся, дізналися багато нового.
Хід вправи
Учасники пишуть на стікерах свої сподівання, даючи відповіді на запитання:
• Чи здійснилися Ваші сподівання?
• Яку нову інформацію ви отримали під час спілкування?
Тренер: підходжу до нашого «Дерева сподівань» прикріплюю зелений листочок (колір життя, комфорту). Мої очікування справдились. Бажаю вам частіше всміхатися, радіти життю. Чим раніше ви усвідомите, що здоров`я – найцінніший дар, який потрібно оберігати,тим здоровіші ви будите.
24. Прощання
Учасники стають в коло. Тримаючись за руки. Обмінюються рукостисканням по колу. Обійняли руками за плечі сусіда і сказали: «Ми молодці». До побачення! До нових зустрічей!Дякую за співпрацю!
Учасники тренінгу звертаються до гостей:
Прощавайте, в добрий час,
І приходьте ще до нас!

Автор: 

Науменко Тетяна Василівна
вчитель основ здоров’я та біології
Копилівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів
Макарівського району Київської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі