Користувацький вхід

Програма навчання читанню дітей старшого дошкільного віку

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Пояснювальна записка

Законом України «Про освіту» від 05.09.2017 року визначено мету дошкільної освіти, яка полягає у забезпеченні цілісного розвитку дитини, її фізичних, інтелектуальних і творчих здібностей шляхом виховання, навчання, соціалізації та формування необхідних життєвих навичок. Базові вимоги до рівня розвиненості, вихованості, навченості дітей дошкільного віку визначаються Базовим компонентом дошкільної освіти України та реалізовуються освітніми програмами, рекомендованими Міністерством освіти і науки України в установленому порядку.
Дошкільне дитинство – важливий етап у житті людини. Величезна відповідальність за виховання майбутнього покоління, за розвиток повноцінних особистостей лежить не лише на родині, а й на працівниках дитячого садка.
Відповідно до вимог Базового компонента дошкільної освіти важливою умовою ефективності дошкільного виховання є єдність виховного процесу з розвитком дитини, що полягає в орієнтації на особистість, на її вікові й індивідуальні особливості.
Мовленнєвий розвиток дитини є одним із важливих чинників становлення особистості в дошкільному дитинстві. Рівень розвитку мовлення визначає рівень сформованості соціальних і пізнавальних досягнень малюка, його потреб та інтересів, знань, умінь і навичок. З кожним роком кількість дітей з мовними порушеннями значно збільшується. При обстеженні дітей старшого дошкільного віку виявляється, що лише одиниці, на жаль, не мають порушення у звуковикові. Офіційна статистика констатує невпинне збільшення популяції дітей, які мають відхилення у мовленнєвому розвитку: фонематичне недорозвиненням мовлення та фонетико-фонематичне недорозвинення мовлення. Як правило, у таких дітей порушена вимова однієї, а то й декілька груп звуків. Згодом ці відхилення можуть призвести не тільки до виникнення труднощів під час засвоєння навчального матеріалу у дошкільному закладі та у початковій школі, а й до деформації особистості дитини в цілому. Крім того, мовленнєві порушення можуть стати перешкодою для оптимальної соціалізації особистості. Тому й з'явилася необхідність у педагогічній діяльності, направленій на ранню профілактику мовних порушень в розвитку дітей.
Більшість батьків вважають, що достатньо вивчити з дитиною букви і вона стане грамотно читати і писати. Однак, як показує практика, знання букв не виключає серйозних утруднень у дошкільників при навчанні грамоті. У чому ж їх причини? До таких належать: мікросоціальна і педагогічна занедбаність дитини, відсутність бажання або звички займатися, недостатня посидючість, знижена увага чи пам'ять, труднощі в поведінці. Але основні причини подібного явища - порушення фонематичного сприйняття, дефекти вимови, а також, не сформованість навичок звукового аналізу та синтезу. Зупинимося на сутності цих причин і уточнимо деякі терміни. Для того, щоб грамотно писати, дитині необхідно уявляти, що речення складаються зі слів, слова з складів і звуків, а звуки в слові розташовані в певній послідовності. Навик читання формується в дитини тільки після того, як вона оволодіє злиттям звуків мови в склади і слова. На думку відомого психолога Д. Б. Ельконіна, «читання - є відтворення звукової форми слова по його графічній (буквеній) моделі». К. Д. Ушинський зазначав, що «свідомо читати і писати може тільки той, хто зрозумів звуко-складову будову слова». Тобто, якщо ми хочемо, щоб дитина засвоїла письмову мову (читання і письмо) швидко, легко, а також уникнула багатьох помилок, слід навчити її звуковому аналізу і синтезу.
Процес навчання читання найбільш цікавий, але складний і відповідальний. Навчити дітей читати - означає підготувати їх до самостійної роботи з текстом, прищепити любов до читання. Отже, оволодіння навичками читання це і засіб, і одна з умов загального розвитку дітей.
Процес читання дуже складний, оскільки в ньому беруть участь мислення, мовлення, сприйняття, пам'ять, уява, слухові та звукові аналізатори.
Психологи вважають, що в 4 - 5 років дитині легше вчитися читання, ніж в 7 - 8, пояснюючи це тим, що п'ятирічна дитина вже добре освоїла мову, слова і звуки їй ще цікаві, вона охоче експериментує з ними, легко запам'ятовує цілі слова, а потім починає розрізняти в них букви. Дорослому залишається тільки додати інтересу малюка напрямок, необхідний для оволодіння навичками читання. Навчання читання, без сумніву, є однією з головних умов успішного раннього розвитку дитини. Малюк, що збирається до сучасної школи, має вміти самостійно мислити, працювати, творчо розмірковувати, висловлюватися. Йому потрібні не лише міцні навички читання та письма, а й чіткі знання щодо структури мови і звукової будови слова.
Програма навчання читанню дітей старшого дошкільного віку відображає запити педагогів та батьків, з урахування кращих, теоретичних і методичних рекомендацій.
Під час навчання дітей дошкільного віку читанню за Програмою, розвиток малят (інтелектуальний, мовленнєвий, чуттєвої сфери, сенсорики, моторики тощо) поєднується із задоволенням їхніх потреб та інтересів, а отже, викликає позитивні емоції. Перед дітьми не ставиться завдання якнайшвидше оволодіти технікою читання. Мета вихователя полягає у тому, щоб викликати у дитини позитивні емоції, радісний настрій, бажання виконувати ігрові вправи та завдання. Програма містить конкретний практичний ігровий матеріал з підготовки дитини 5-6 років до опанування первинних навичок читання та підготовки руки дитини до письма. Матеріал програми спрямований на формування потрібних знань та вмінь майбутніх першокласників і створює базу для успішного навчання в початкових класах школи.
В основі організації сюжетно-тематичних занять лежить комплексно-ігрова методика, яка має на меті гармонійний розвиток особистості дитини.
Запропоновані в програмі принципи навчання грамоти розроблені великим дитячим психологом Д.Б.Ельконіним і витримали тридцятилітню практичну перевірку. Що дає навчання грамоті за системою Д.Б.Ельконіна? Чому ми рекомендуємо саме цю систему?
По-перше, у дитини формується особлива чутливість до звучання і написання слів, що дасть їй неоціненні переваги при подальших орфографічних заняттях. На думку науковців, діти, які навчалися читати за системою Д.Б.Ельконіна, практично позбавлені від найбільш поширених помилок першокласників: пропусків, перестановок, грубих спотворень звуків, букв, що являється профілактикою дисграфії та дислаксії.
По-друге, діти не застряють на етапі поскладового читання, швидко і без особливих зусиль переходять до вільного читання цілими словами. По-третє, у дітей формується інтерес до мовлення та його законів. Та, що саме головне – при використанні запропонованої системи навчання грамоті заняття читанням та письмом не зводяться до тренування навичок, а стає важливим кроком психічного розвитку дитини.
Основний принцип цієї системи дошкільного навчання грамоті полягає в тому, що знайомству і роботі дитини з буквами повинен передувати звуковий період навчання. Буква – це знак звука. Знайомство з буквою буде безрезультатним, якщо дитина не знає, що позначається цим знаком, тому що в основі читання лежить звук.
Структура заняття може бути рухливою і адаптується до уже набутих на попередніх заняттях знань та вмінь дітей. На розсуд педагога компоненти можуть бути змінені, виключені з фронтального заняття та перенесені в індивідуальну роботу. Дітям, які навчилися визначати місце звука в слові на слух, виключається робота за «полосками-словами».
Чи доцільно викладати букви з лічильних паличок або камінчиків на фронтальному занятті – вирішує педагог. На перших заняттях – цей прийом доречний, проте вже в подальшому- добре використовувати в індивідуальній роботі з дітьми, які були довго відсутні по тим чи іншим причинам. З іншими дітьми букву можна «написати» пальчиком в повітрі або на столі.
В конспекті пропонується декілька варіантів звукосполучення та слів для звукобуквеного аналізу. Які саме використати та їх кількість вирішує педагог, враховуючи вміння дітей та час відведений на заняття.
Якщо вправа на фізкультурній хвилинці містить елементи для розвитку дрібної моторики, то перед друкуванням букв вправи для самомасажу рук не проводяться Протягом заняття доцільно змінювати види діяльності. Так, організаційний момент, знайомство зі звуком, буквами можна проводити на килимку, де діти сидять колом. Звукобуквений аналіз слів, читання букваря, та друкування букв діти виконують сидячи за столами. Підсумок заняття можна проводити на килимку. Так буде забезпечена рухова активність та зменшена вірогідність того, що швидко наступить втомлюваність дітей.
Програма направлена на виконання інваріативної складової Базового компонента дошкільної освіти для надання додаткових освітніх послуг за запитом батьків. Програма розрахована для дітей з україномовним режимом навчання.

Мета й завдання Програми

Мета: Формувати у дітей розуміння того, що букви є знаками передачі звуків на письмі, пропонуючи не алфавітні, а звукові їхні назви. Розвивати фонетико-фонематичний слух, окомір та дрібну моторику рук. Сприяти розвитку зорової пам’яті, слухової уваги, мислення, уяви, творчих здібностей та збагаченню і активізації словникового запасу дітей.
Завдання:
 формувати вміння інтонувати заданий звук в слові, визначати його позицію в слові (на початку, в середині і в кінці);
 формувати навики звукового аналізу та синтезу, злитого читання складів різної структури на основі аналітико – синтетичного способу:
звобуквених закритих (голосний + приголосний); відкритих (приголосний + голосний); трибуквених без збігу та із збігом приголосних. Знайомити дітей зі словом, поступовий перехід до читання односкладових, двоскладових слів простої структури;
 розвивати навички читання речення з 3-4 слів різної складової структури;
 розвивати та підготувати руку дитини до письма.
Завдання:
 розвиток артикуляційної моторики, формування правильних артикуляційних укладів;
 розвиток фонематичного слуху, зорової пам’яті та слухової уваги, мислення;
 опанування звуково-складовим аналізом та синтезом;
 опанування звуко-буквенним аналізом та синтезом;
 збагачення та активізація словникового запасу дітей;
 вдосконалення лексико-граматичних конструкцій;
 розвиток окоміру та дрібної моторики рук;
 розвиток уяви та творчих здібностей дітей.
Методи і прийоми:
Звукові методи:
 звуковий аналітичний метод.
 звуковий синтетичний метод.
 звуковий аналітико – синтетичний метод.
Методи навчання читання:
 складовий (синтетичний) метод.
 глобальний (аналітичний) метод.
 змішаний метод.
Принципи роботи з дітьми:
 сприймання кожної дитини такою, якою вона є, визнаючи її цінність, значущість, унікальність.
 індивідуальний, диференційний підхід до навчання, та виховання кожної дитини.
 принцип активності і свободи самовираження дитини. Постановка дитини в позицію самоконтролю і саморегуляції.
 принцип симпатії і участі. Дитина повинна відчувати себе в цілковитій безпеці. Дорослий сам надає підтримку і, не нав'язуючи, організовує її з боку однолітків
Структура заняття:
 організаційний момент.
 повідомлення теми заняття.
 знайомство зі звуком, визначення його місцезнаходження у слові.
 знайомство з буквою.
 звуко-буквений аналіз слів.
 читання складів, слів, речень.
 вправи по самомасажу рук, підготовка руки до письма.
 друкування букв, слів та коротких речень.
 підсумок заняття.
Організація роботи з дітьми.
Програма розрахована для надання додаткових освітніх послуг в межах гурткової роботи за запитом батьків дітям з порушенням мовлення. Як правило, робота здійснюється у ході проведення занять, як групових, так індивідуальних (в залежності від рівня підготовленості дитини). Групові заняття проводяться 1 раз на тиждень.
Тривалість заняття – 30-35 хвилин.
Програма включає 35 занять. На знайомство з однією буквою відводиться одне заняття. Види завдань, які входять до заняття, можуть повторюватися, варіюватися, спрощуватися, ускладнюватися, залежно від проблем і успіхів дітей конкретної групи.
Очікуваний результат: діти опановують алгоритмом читання.
Робота з батьками: для того, щоб батьки могли надавати допомогу своїм дітям, їм необхідно взаємодіяти з педагогами дошкільного навчального закладу.
В індивідуальній бесіді з педагогом батьки можуть дізнатися про стан та рівень розвитку своєї дитини:
 які звуки рідної мови викликають утруднення при вимові в дитини;
 як розвинений її фонематичний слух;
 наскільки різноманітний словниковий запас;
 як у неї справи з граматичним складом мовлення;
 чи вміє дитина складно викладати свої думки і вступати у діалогічне спілкування;
 який рівень розвитку дрібної моторики дитини, інше…
Показники засвоєння програми дітьми.
Навчання грамоти
Робота над реченням і словом
 Дитина розуміє роль речення, його ознаки.
 Має уявлення про слово (на відміну від звука, складу, тощо) як основну одиницю мовлення та складову частину речення. Розуміє лексичне значення слів.
 Робить звуко-буквенний аналіз слів різної складової структури (з прямих складів, прямих і закритих, зі збігом 2-3 приголосних звуків в складах), користуючись розрізною азбукою (підкладати букву під зоровий символ звука), або друкуючи букву під ним.
 Розуміє термін «речення». Вміє ділити усні мікротексти (з 2-3 речень) на окремі речення, речення на слова.
 Вміє переходити від читання букви до читання складу, від читання складу до читання слова по складах, вільного читання цілого слова, та до вільного читання речення цілими словами.
 Розуміє значення великої букви на початку слова, елементарні функції на письмі розділових знаків (крапки, коми, знаку оклику, знаку питання).
 Вміє складати речення за сюжетними малюнками (з 3-5 слів
Пропедевтичний курс фонетики рідного мовлення
 Розуміє артикуляційні особливості голосних та приголосних звуків. Розрізняє їх на слух та за артикуляцією.
 Диференціює змішувані звуки по артикуляційним на слуховим ознакам.
 Правильно називає терміни «слово», «звук», «голосний», «приголосний», «м’який приголосний звук», «твердий приголосний», «глухий приголосний», «дзвінкий приголосний».
Ознайомлення зі складотворною роллю голосних звуків.
 Розуміє поняттям «склад», «наголос».
 Розуміє, що склад – це вимовно-артикуляційна одиниця.
Формування вміння читати
 Знає назви букв. Не називає приголосні букви с призвуком голосних, наприклад де або ве, ре або ер і т. д.
 Розрізняє схожі букви, не плутає їх під час читання та друкування.
 Читає слова з відкритими складами; закриті склади всіх видів із твердими та м’якими приголосними; склади з різним збігом приголосних звуків (поняття «відкритий» і «закритий» склад діти не одержують); читає різні за інтонацією речення, мікротексти.
 Правильно, усвідомлено, виразно читає невеликі тексти. Відповідає на запитання за прочитаним текстом. Переказує прочитане за допомогою запитань та без них.
 Вміє пояснювати правила написання речення: велика літера на початку речення, крапка – наприкінці, слова пишуться окремо одне від одного тощо.
 Засвоїла інтонаційну виразність читання: правильно передає інтонацію прочитаного речення, в кінці якого стоїть крапка, знак оклику, або знак питання.
 Вміє слідкувати в букварі за читанням однолітка, пересуваючи пальчик під прочитаними іншою дитиною складами та словами.
Підготовка руки дитини до письма
 Дитина ознайомлена із зошитом, вміє орієнтуватися на сторінці зошита.
 Правильно тримає олівець.
 У дитини добре розвинені п’ясті рук, дрібні м’язи пальців. Може координувати рухи руки, пальців, очей, передпліччя; окоміру (визначає центр, середину).
 Вміє підпорядковувати рухи руки, очей, контролю самосвідомості.
 У дитини сформовані просторові уявлення (ліворуч, праворуч, знизу, зверху, над і під лінією, між лініями тощо).
 Вміє писати елементи друкованих букв, самі букви (великі та малі), списує та друкує під диктовку слова, короткі речення з букваря.

Орієнтовне перспективне планування занять
№ з/ п
Зміст

1.
Тема: Звук і букви А, а.
Завдання:
1.Развивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять.
2. Розвивати фонемосприйняття, увагу та пам’ять.
3.Вчити визначати позицію звука [а] в словах (початок, середина, кінець).
4. Вчити дітей, рухаючи пальчик по горизонталі, читати в рядок букву а.
5.Закріпити правильну звуковимову звуку, познайомити з буквами А, а.
6.Закріпити зоровий символ [а].
7. Формувати навички друкування.
2.
Тема: Звук і букви У, у.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та пам’ять.
3.Формувати навички друкування.
4.Закріпити правильну звуковимову звуку, познайомити з буквами У, у.
5. Закріпити зоровий символ [у]. Звукобуквений аналіз звукосполучень ау, уа.
6.Вчити визначати позицію звука [у] в словах (початок, середина, кінець).
7. Вчити дітей, рухаючи пальчик по горизонталі, читати в рядок букву у.
3.
Тема: Звук і букви О, о.

Завдання:
1.Розвивати фонемосприйняття, увагу та пам’ять.
2.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять.
3.Закріпити правильну звуковимову звуку, познайомити з буквами О, о.
4.Закріпити зоровий символ [о]. Звукобуквений аналіз звукосполучень оау, уоа, ауо.
5.Вчити дітей визначати позицію звука [о] в словах (початок, середина, кінець).
6.Вчити читати в рядок, в стовпчик. Пальчик дитини повинен знаходитися під тією буквою (під складом), яку він читає, рухаючись зліва направо.
7.Формування навичків друкування.
4.
Тема: Звуки [м], [м`], букви М, м.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити зоровий символ [м]. [м`]. Звукобуквений аналіз складів зі звуком [м].
4.Продовжувати вчити дітей читати в рядок і в стовпчик.
5.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами М, м.
6.Вчити розрізняти тверді та м’які звуки на слух та за звучанням.
7.Вчити дітей визначати позицію звуків [м], [м`] в словах (початок, середина, кінець).
8.Формувати навички друкування.
5.
Тема: Звуки [н], [н`], букви Н, н.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [н].
4.Закріпити правильну звуковимовиу звуків, знайомство з буквами Н, н.
5.Вчити розрізняти тверді та м’які звуки на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [н], [н`] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
6. Тема: Звук [и], буква и.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [и].
4.Закріпити правильну звуковимову звука, знайомство з буквою и.
5.Вчити визначати позицію звука [и] в словах (середина і кінець).
6.Формувати навички читання складів, слів, речень.
7.Формувати навички друкування.

7.

Тема: Звук [і], букви І, і. Диференціація звуків [и-і].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуку, познайомити з буквами І, і.
4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [і].
5.Вчити розрізняти звуки [и-і] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звука [і] в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
8. Тема: Звуки [с], [с`], букви С, с.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити зоровий символ приголосного звуку. Звукобуквений аналіз слів зі звуками [с], [с`].
4.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами С, с.
5.Вчити розрізняти звуки [с, с`] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [с], [с`], в словах (початок, середина і
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.

9. Тема: Звуки [л], [л`], букви Л, л.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Л, л. 4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [л], [л`].
5.Вчити розрізняти звуки [л, л`] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [л], [л`] в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.

10. Тема: Звуки [к], [к`], букви К, к.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [к], [к`].
4.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами К, к.
5.Вчити розрізняти звуки [к, к`] на слух та за звучанням.
6.Вчити дітей визначати позицію звуків [к], [к`] в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
11.

Тема: Звуки [в], [в`], букви В, в.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимови звуків, знайомство з буквами В, в.
4.Продовжувати вчити розрізняти звуки [к, к`] на слух та за звучанням. 5.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [в], [в`]
6.Вчити дітей визначати позицію звуків [в], [в`]в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
12. Тема: Звук [е], букви Е, е.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуку і знайомство з буквами Е, е. 4.Закріпити зоровий символ [е]. Звукобуквений аналіз слів зі звуком [е].
5.Вчити дітей визначати позицію звука [е] в словах (початок, середина, кінець).
6.Формувати навички читання складів, слів, речень.
7.Формувати навички друкування.
13. Тема: Звуки [р], [р`], букви Р, р.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, познайомити з буквами Р, р.
4.Продовжувати вчити розрізняти м`які та тверді звуки на слух та за звучанням.
5.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз складів, слів зі звуками [р], [р`].
6.Продовжувати вчити об’єднувати букви в один склад.
7.Вчити визначати позицію звуків [р], [р`] в словах (початок, середина,
кінець).
8.Вчити вдумливому читанню складів, слів.
9.Формувати навички друкування.

14. Тема: Звуки [п], [п`], букви П, п.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, познайомити з буквами П, п.
4.Продовжувати вчити розрізняти м`які та тверді звуки на слух та за звучанням.
5.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [п], [п`].
6.Вчити визначати позицію звуків [п], [п`] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.

15. Тема: Звуки [т], [т`], букви Т, т.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Т, т.
4.Закріпити вміння розрізняти м`які та тверді звуки на слух та за звучанням.
5.Продовжуватпи вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [т]. [т`].
6.Вчити дітей визначати позицію звуків [т], [т`] в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
16.

Тема: Звуки [ш], [ш`], букви Ш, ш. Диференціація звуків [с-ш].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [ш], [ш`].
4.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Ш, ш.
5.Вчити розрізняти звуки [с-ш] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [ш], [ш`] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
17. Тема: Звуки [д], [д`], букви Д, д. Диференціація звуків [д-т].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [д], [д`].
4.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Д, д.
5.Вчити розрізняти звуки [д-т] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [д], [д`] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
18. Тема: Звуки [з], [з`], букви З, з. Диференціація звуків [с-з].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами З, з.
4.Продовжувати здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [з], [з`].
5.Вчити розрізняти звуки [з-с] на слух та за звучанням.
6.Вчити дітей визначати позицію звуків [з], [з`] в словах (початок, середина,кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
19. Тема: Звуки [б], [б`], букви Б, б. Диференціація звуків [б-п].
Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Б, б. 4.Продовжувати здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [б], [б`].
5.Вчити розрізняти звуки [б-п] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [б], [б`]в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
20.

Тема: Звуки [г], [г`], букви Г, г. Диференціація звуків [г-к].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Г, г.
4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [г], [г`].
5.Вчити розрізняти звуки [г-к] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звука [г], [г`] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
21. Тема: Звук [ґ], букви Ґ, ґ. Диференціація звуків [г - ґ - к].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуку, знайомство з буквами Ґ, ґ. 4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [ґ].
5. Вчити розрізняти звуки [г - ґ - к] на слух та за звучанням.
6.Вчити дітей визначати позицію звука [ґ] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
22. Тема: Звуки [ч], [ч`], букви Ч, ч. Диференціація звуків [ч-с-ш], [ч-ть].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків,знайомство з буквами Ч, ч.
4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [ч], [ч`].
5.Вчити розрізняти звуки [ч-с-ш], [ч-ть] на слух та за звучанням.
6.Вчити дітей визначати позицію звуків [ч], [ч`] в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
23. Тема: Звуки [х], [х`], букви Х, х.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Х, х.
4.Продовжувати здійснювати звукобуквений аналіз складів, слів зі звуками [х], [х`].
5.Продовжувати вчити об’єднувати букви в один склад, багаторазовому
уважному читанню одного зі складів, попереджуючи схильність дітей читати по домисленню.
6.Вчити визначати позицію звуків [х], [х`] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
24.

Тема: Звуки [тс], [тс`], букви Ц, ц. Диференціація звуків [тс]-[ч], [тс]-[с].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків,знайомство з буквами Ч, ч.
4.Продовжувати здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [тс], [тс`].
5.Вчити розрізняти звуки [тс]-[ч], [тс]-[с] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [тс], [тс`] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
25.

Тема: Звук [й], букви Й, й.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуку, знайомство з буквами Й, й. 4.Продовжувати здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [й].
5.Вчити визначати позицію звука [й] в словах (початок, середина , кінець).
6.Формувати навички читання складів, слів, речень.
7.Формувати навички друкування.
26. Тема: Буква ь.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Познайомити з буквою ь.
4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів з буквою ь
5.Вчити дітей визначати позицію букви ь в словах ( середина, кінець).
6.Формувати навички читання складів, слів, речень.
7.Формувати навички друкування.
27. Тема: Звуки [ж], [ж`], букви Ж, ж. Диференціація звуків [ж-з], [ж-ш].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Ж, ж.
4.Продовжувати здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [ж], [ж`].
5.Вчити розрізняти звуки [ж-з], [ж-ш] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [ж], [ж`] в словах (початок, середина,
кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
28. Тема: Звук [йі], букви Ї, ї.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Познайомити зз властивостями йотованого звука [йі], буквами Ї, ї.
4.Продовжувати здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [йі].
5.Вчити визначати позицію звука [йі] в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
29.

Тема: Звук [йа], букви Я, я.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Познайомити з властивостями йотованого звука [йа], буквами Я, я. 4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [йа].
5.Вчити визначати позицію звука [йа] в словах (початок, середина, кінець).
6.Формувати навички читання складів, слів, речень.
7.Формувати навички друкування.
30. Тема: Звук [йэ], букви Є, є.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Познайомити дітей з властивостями йотованого звука [йэ], буквами Є, є.
4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [йэ].
5.Вчити визначати позицію звука [йэ] в словах (початок, середина, кінець).
6.Формувати навички читання складів, слів, речень.
7.Формувати навички друкування.
31. Тема: Звук [йу], букви Ю, ю.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Познайомити з властивостями йотованого звука [йу], буквами Ю, ю.
4.Продовжувати здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуком [йу].
5.Вчити визначати позицію звука [йу] в словах (початок, середина, кінець).
6.Формувати навички читання складів, слів, речень.
7.Формувати навички друкування.
32.

Тема: Звуки [шч], [шч`], букви Щ, щ. Диференціація звуків [шч]-[с], [шч]-[ч].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
Закріпити правильну звуковимову звуків, знайомство з буквами Щ. щ.
Вчити розрізняти звуки [шч]-[с], [шч]-[ч] на слух та за звучанням.
Вчити визначати позицію звуків [шч], [шч`] в словах (початок, середина, кінець).
Продовжувати вчити здійснювати Звукобуквений аналіз слів зі звукоами [шч], [шч`].
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.
33.

Тема: Звуки [ф], [ф`], букви Ф, ф.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуків і знайомство з буквами Ф, ф.
4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [ф], [ф`].
5.Вчити визначати позицію звуків [ф], [ф`] в словах (початок, середина, кінець).
6.Формувати навички читання складів, слів, речень.
7.Формувати навички друкування.
34. Тема: Апостроф.

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну вимову слів з апострофом.
4.Продовжувати вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів з апострофом.
5.Формувати навички читання складів, слів, речень.
6.Формувати навички друкування.

35. Тема: Звуки [дж], [дз]. Диференціація звуків [дж]- [дз].

Завдання:
1.Розвивати дрібну моторику для підготовки руки до письма, вдосконалювати м’язову пам’ять. м’язової пам’яті.
2.Розвивати фонемосприйняття, увагу та память.
3.Закріпити правильну звуковимову звуку.
4.Продовжити вчити здійснювати звукобуквений аналіз слів зі звуками [дж]- [дз].
5.Вчити розрізняти звуки [дж]- [дз] на слух та за звучанням.
6.Вчити визначати позицію звуків [дж]- [дз] в словах (початок, середина, кінець).
7.Формувати навички читання складів, слів, речень.
8.Формувати навички друкування.

Показники компетенції дитини.
• Виділяє в реченні окремі слова, ділить слова на склади, знаходить наголошений склад;
• Виконує звуковий та звуко-буквенний аналіз слів;
• Диференціює схожі букви, змішувані по звучанню звуки.
• Моделює (умовно позначає у зошиті) звуко-складову структуру слів;
• Читає з усіма буквами алфавіту слова різної звуко-складової структури, речення, невеличкі зв’язні тексти типу букварних зі швидкістю 20-30 слів за хвилину;
• Під час читання дотримується пауз та інтонації відповідних речень (розповідні, питальні, окличні);
• Правильно сидить, тримає ручку(олівець) під час письма; рухає руку вздовж рядка, орієнтується на сторінці зошита; зображує і розташовує у робочому рядку елементи візерунків, букв тощо.
• Записує на слух букви, склади, слова, речення вимова і написання яких збігаються.

Автор: 

Гаврилюк Наталія Павлівна
вчитель-логопед
дошкільного навчального закладу (ясла-садок) «Горобинка» №14 Енергодарської міської ради Запорізької області

Джерело: 

Бібліографія
1. Баженова М.О., Шкляревський Є.О. Цікава граматика. – Д.: Сталкер, 1999.
2. Базовий компонент дошкільної освіти (нова редакція). - Київ, 2012.
3. Білецький М.С. Весела книжка.- К.: Веселка, 1999.
4. Богуш А.М. Мова наших дітей. – К.: Рад. шк., 1990.
5. Богуш А.М. Перші кроки грамоти: передшкільний вік. – Київ, 2015.
6. Будна Н.О., Рядова С.І. Супутник букваря. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2001.
7. Вашуленко М.С., Скрипченко. Н.Ф. Буквар: Підручник для 1класу. – К.: Освіта, 2001.
8. Віконце. Мій перший буквар – Кіровоград: Кіровоградське державне видавництво, 1998.
9. Гамалій А.Т. Ігри та цікаві вправи з української мови. – К.: Рад. шк.., 1990.
10. Гнатюк О.В. Прописи із завданням для розвитку мовлення. – Х.: Скорпіон, 2001.
11. Гринько В.П. Букварик-Веселик. – К.: Веселка, 1990.
12. Джежелей О.В., Коноваленко О.М. Вчуся читати. – Х.: Ранок, 2000.
13. Державна базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у світі» / Наук. кер. та заг. ред. О.Л.Кононко. – 3-тє вид., - випр. К.: Світич, 2009.
14. Дитина в дошкільні роки. Програма розвитку, навчання та виховання дітей. - Запоріжжя: Ранок. Лтд, 2011.
15. Забіла Н.Л. Твори: У 4 т. – К,: Веселка, 1973.
16. Народ скаже – як зав’яже: Укр. Народні прислів’я, приказки, загадки. – К.: Веселка, 1971.
17. Наша мова солов’їна. – К.: Веселка, 1990.
18. Орач О.Є. Журавликова пісня, – К.: Веселка, 1990.
19. Павлова Н.Н. Готовимся к школе. – М.: ЭКСМО-Пресс, 2001.
20. Пожиленко О.А. Чарівний світ звуків і слів. - М.: Владос,1999.
21. Прилетіла зозуленька: Лічилки. – К.: Веселка, 1984.
22. Прищепа К.С., Колесніченко В.І. Буквар: Проб. Підручник для 1 кл. – К.: Форум, 2000.
23. Пролісок: Книга для читання в дошкільних закладах. – К.: Рад. шк., 1982.
24. Програма розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт». Київ, 2010.
25. Романченко М.З. Максимова абетка. – Л.: Каменяр, 1988.
26. Сичова Г. Е. Логопедический буквар. – М.: Прометей, 2001.
27. Січовик І.П. Абетка. – К.: Веселка, 1990.
28. Тоцька М.І. Збірник орфоепічних вправ з української мови. – К.: Рад. шк., 1980.
29. Українські народні казки. – Л.: Каменяр, 1978.
30. Федієнко В.В. Ми готуємось до школи. – Х.: Торсінг, 2001.
31. Федієнко В.В. Буквар для дошкільнят. Читайлик. – Видавничий дім «Школа», 2009.
32. Фомічова М.Ф. Виховання у дітей правильної звуковимови. - М.: Освіта,1989.
33. Хорошковська О.Н. У світі чарівних букв. – К.: Освіта, 1997.
34. Чепурко Б.П. Вітер нашої землі. – Л.: Каменяр, 1990.
35. Школьник Ю.К., Золотаоева Ю.Е. Учимся читать: Пособие для школьного обучения. – М.: ЭКСМО-Пресс, 2000.
36. Янчина Е.И. Логопедическое пособие по обучению чтению. – М.: Литера, 1990.
37. Ярешко Л.Е. Весела абетка. – Чернігів: Десна, 1992.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі