Користувацький вхід

Розробка уроку для 10 класу «Л.М. Толстой «Анна Кареніна» Сімейні стосунки у романі»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Відкритий урок 10 клас Л.М. Толстой « Анна Кареніна» Сімейні стосунки у романі.
Мета: дослідити різні типи сімей, зображених в романі, визначити розуміння щастя різними героями твору, спонукати учнів висловлювати власне ставлення до проблеми, формувати ціннісне ставлення до сім’ї.
Обладнання: текст твору, мультимедійна презентація, відеофрагменти фільму «Анна Кареніна» 2012р, режисер Джо Райт, виставка портретів ,
портрет письменника, видання його твору, ілюстрації до нього; словники літературознавчих термінів.

Л.М. Толстой « Анна Кареніна» Сімейні стосунки у романі.
Мета: дослідити різні типи сімей, зображених в романі, визначити розуміння щастя різними героями твору, спонукати учнів висловлювати власне ставлення до проблеми, формувати ціннісне ставлення до сім’ї.
Обладнання: текст твору, мультимедійна презентація, відеофрагменти фільму «Анна Кареніна» 2012р, режисер Джо Райт, виставка портретів ,
портрет письменника, видання його твору, ілюстрації до нього; словники літературознавчих термінів.
Тип уроку: узагальнення навчального матеріалу.
ХІД УРОКУ
I. Організаційний момент
II. Мотивація навчальної діяльності
- «Усі щасливі сім’ї схожі між собою, кожна нещаслива сім’я нещасна по-своєму». Такими словами, що давно стали крилатими, починається роман Л. Толстого «Анна Кареніна». Наступна фраза також звучить афористично: «Усе змінилося в домі Облонських». Які ж істини знайшли художнє відображення у творі великого митця, що стали предметом захоплення, обговорення, суперечок кількох поколінь читачів,— про це поговоримо на уроці.
Основний конфлікт розвивається на прикладі сімейних пар: Анна − Каренін, Долі − Облонський, Кіті − Левін.

ІІІ. Оголошення теми й мети уроку
IV. Актуалізація опорних знань
1.Бесіда:
- Вкажіть країну, письменника, твір (за портретом)
- Назвіть майстрів соціальної прози 19 ст
- Літературний напрям, в якому вони працювали

2 ЛІТЕРАТУРНИЙ диктант
1.Лев Толстой народився в…
2 Результатом духовної кризи Толстого стала теорія:
( непротивлення злу насиллям;)
3.Хто є прототипом образу Анни Кареніної?
4. Яку думку автор вважає головною в своєму романі:
А) думка народна; Б) думка сімейна; В) думка історична.
5. З якою метою на початку роману приїжджає до Москви Анна Кареніна? (Примирити подружжя Облонських).
6. З якою метою приїжджає до Москви Левін? (Посвататися до Кіті Щербацької).
7. Де познайомилися Анна з Вронський? (На вокзалі).
8. Який із образів роману має символічне й трагічне значення(виберіть правильну відповідь)
А) дім Кареніних у Петербурзі;
Б) вулиці Москви;
В) залізна дорога
9. Який художній принцип покладено в основу роману?
10. В яку країну поїхали Анна і Вронський після одужання Анни? (В Італію).
11.Роман «Анна Кареніна» називають:
А) найбільш пушкінський роман Толстого;
Б)найбільш чехівський роман Толстого;
В) найбільш гоголівський роман Толстого.

3. Презентація № 1 «Роман Л. Толстого «Анна Кареніна »
V. Сприйняття та засвоєння нового навчального матеріалу
Вчитель:За яким , на вашу думку, принципом, можна поділити героїв роману? (На дві нерівнозначні групи: одна — ті, хто дотримується «сімейних правил», що встановлені сучасним суспільством; друга — ті, хто ці правила відкинув, переступив через них.)
- Що ж це за «сімейні правила»? (Суспільство давно мовчки погодилося заплющувати очі на відхід від норм сімейного життя, якщо йдеться про одруженого чоловіка. Для нього це ледь не заслуга, «геройство», ознака популярності. А заміжню жінку суворо засуджують, особливо коли йдеться не про легенький флірт, а про справжнє кохання, прагнення до особистого щастя.)
-Як герої роману ставляться до «сімейних правил»? (Ці неписані правила приймають: Стіва Облонський, який кохає Доллі, але при цьому не пропускає жодної спідниці, і сама Доллі, і Бетсі Тверська, і мати Вронського, і Каренін. Тільки двоє героїв свідомо кидають виклик суспільству — Анна та Левін.)
4. Інтерактивна вправа «Мозковий штурм». У чому ж виражається «думка сімейна» Л. Толстого?
 Сім’я, побудована на справжньому почутті кохання, може стати основою суспільства.
 Кожна людина має право на особисте щастя.
 За своє щастя потрібно боротися.
 Не можна нехтувати нормами християнської моралі й етики.
 Шлюб, сім’я, життя — це не лише щастя, але й, за Л. Толстим, «наймудріша справа на світі», «найважча і найважливіша справа життя».
5. Вчитель: Ми знаємо, що Лев Миколайович був людиною непересічною – це філософ, мислитель, поліглот, педагог, мав енциклопедичні знання, прагнув до самовдосконалення, неймовірно працьовитий, людина, яка у шлюбі прожила довге подружнє життя,- що ж сам письменник говорив про сім̕ю ?
Погляди Толстого на сім’ю
• Людина складається з протиріч: в ній борються «два начала» - тваринне (тілесне) і духовне;
• У сучасних сім’ях основне місце займає тваринний інстинкт, а духовні зв’язки висять на волосині або взагалі рвуться;
• Жіноча емансипація – явище протиприродне;
• Правда – ось головна умова виховання;
• Виховувати дитину треба через себе.
6. Словникова робота– гармонія-походить від грецького слова, яке в перекладі означає « скріплення, злагодженість» - струнка узгодженість частин єдиного цілого .
(схема с.208) Столій – на дошці
7. Узагальнення поняття « родина»
Сім'я́, або роди́на — соціальна група, яка складається з людей, які зазвичай перебувають у шлюбі, їхніх дітей (власних або прийомних) та інших осіб, поєднаних родинними зв'язками з подружжям, кровних родичів, і здійснює свою життєдіяльність на основі спільного економічного, побутового, морально-психологічного партнерства.
Вправа «асоціативний кущ» на закріплення уявлення про роль родини на основні родинних цінностей: «ІДЕАЛЬНА РОДИНА – це…»
Прогнозовані відповіді: любов, близькі люди, взаємна підтримка, розуміння, здорові діти, закохані одне в одного батьки, родинний затишок і тепло.
8.ВЧИТЕЛЬ:Розглянемо образи головних героїв твору, щоб зрозуміти їх поведінку
1у З надзвичайною психологічною правдою Лев Миколайович зображує життя як щасливих, так і нещасних родин, створених за розрахунком і з любові. Головні герої твору – представники дворянства, тобто люди вільні від необхідності щоденного важкого заробітку на хліб. Моральні пошуки, пошуки життєвої мети, муки сумління, визнання помилок і приховування страхів – ось що становить щоденний коловорот думок героїв роману.
2у Розмірковуючи над особливостями людської натури, письменник-реаліст писав, що найбільшою помилкою є те, що ми часто “визначаємо людину розумною, дурною, доброю, злою, сильною, слабкою, а людина є усім”. Так і герої роману – Анна, Левін, Вронський, Каренін, Доллі, Кіті та інші – є всього лиш тими, хто прагнули щастя, розуміння, кохання.
Образ Анни Кареніної( ПРЕЗЕНТАЦІЯ № 2)
У першій частині роману героїня постає перед читачами зразковою матір'ю і дружиною, шанованою світською дамою і навіть примирителькою негараздів у сім'ї Облонських. Життя Анни Аркадіївни найбільше наповнювала любов до сина. Правдива, щира жінка, яка ненавидить всяку фальш і брехню, має в світі репутацію справедливої і морально бездоганної дружини.
Під впливом зустрічі з Вронським різко змінюються стосунки Анни з усіма оточуючими: вона не може терпіти фальші світських відносин, фальші взаємостосунків у своїй родині.
Випадкове кохання до Вронського поглинає її повністю, і вона кидає родину і намагається створити іншу сім'ю із Вронським.
Найбільше мук Анна відчуває від неможливості поєднати разом сина і Вронського.
Поступово Анна приходить до повного розпачу, думок про смерть.
Вона хоче , щоб її пожаліли, а не вважали винною.
Історія життя Анни говорить нам про неможливість досягнення власного щастя за рахунок нещастя інших , нехтування своїми обов’язками і моральним законом.
Потворна загибель Анни, яка залишила у близьких тільки жахливі спогади, вражає читачів до глибини душі і змушує замислитися над необхідністю шукати причини нещасть не стільки в оточуючих, скільки у собі, і головне – вчить пробачати.
Анна Кареніна- цитатна характеристика
Опис Анни Кареніної:
“Блестящие, казавшиеся темными от густых ресниц, серые глаза дружелюбно, внимательно остановились на его лице, как будто она признавала его, и тотчас же перенеслись на подходившую толпу, как бы ища кого-то. В этом коротком взгляде Вронский успел заметить сдержанную оживлённость, которая играла в её лице и порхала между её блестящими глазами и чуть заметной улыбкой, изгибавшею её румяные губы”
Анна про любов до Вронського:
“… Я как голодный человек, которому дали есть. Может быть, ему холодно, и платье разорвано, и стыдно ему, но он не несчастлив. Я несчастлива? Нет, вот моё счастье…”
Анна про себе та чоловіка:
“Я дурная женщина, я погибшая женщина,…. – но я не люблю лгать, я не переношу лжи, а его (мужа) пища – это ложь. Он все знает, все видит; что же он чувствует….У бей он меня, убей он Вронского, я бы уважала его. Но нет, ему нужны только ложь и приличие”
Анна про сина:
“Она вспомнила ту, отчасти искреннюю….роль матери, живущей для сына, которую она взяла на себя в последние годы….в ней есть держава, независимая от положения в которое она станет к мужу и Вронскому. Эта держава – был сын….она не может покинуть сына.”
Анна про себе:
“Я ничего не хочу доказывать, я просто хочу жить; никому не делать зла, кроме себя…”
“Туда! – говорила она себе, глядя в тень вагона, на смешанный с углем песок….. – туда, на самую середину, и я накажу его и избавлюсь от всех и от себя”.
Кіті про Анну:
“…Анна была совершенно проста и ничего не скрывала, но что в ней был другой какой-то, высший мир недоступных для неё интересов, сложных и поэтических”
Каренін про Анну:
“Без чести, без сердца, без религии, испорченная женщина! Это я всегда знал и видел, хотя и старался, жалея её, обманывать себя……. Виноват не я, но она. Но мне нет дела до неё. Она не существует для меня…”
Образ Олексія Олександровича Кареніна
У романі Льва Толстого «Анна Кареніна» образ чоловіка Анни, Олексія Олександровича, займає одне з центральних місць. Це чиновник вищого світу, петербурзький державний діяч. Він живе за суворим графіком, весь час зайнятий справами. Людина він, безсумнівно, працьовитий. Багато хто вірить, що він людина видатний, і його чекають ще більш блискучі посади і великі звершення. На початку роману вірить у це і сама Анна, всіляко підтримуючи чоловіка, створюючи йому ідеальні умови вдома.
Слабкість Олексія Кареніна виявляється, коли у дружини починається роман з Вронський. Слабкість ця в тому, що Каренін не вміє висловлювати свою власну думку, особисті почуття. Він так звик жити «по протоколу», «з етикету», за правилами, що безпорадний в ситуаціях, де ці правила порушуються.
Каренін завжди добре ставився до дружини, був ніжний з нею і, звичайно, любив, хоча не звик говорити про це. Але тепер, коли йому потрібно подвоїти свою любов, ніжність, розуміння, проявити силу почуття, Олексій Каренін розгубився. Він замкнувся в собі, образився і твердить Анні про пристойність.
Єдиний раз в Олексія Кареніна прокидається велике почуття – прощення, безкорислива любов, смиренність – коли Анна народжує дочку від Вронського. Він великодушний, готовий піклуватися про дитину, пробачити Вронського і Анну, забути про свої інтереси і становище в світі. Але цей порив недовгий та й Анна його не підтримує.
Слабкість Кареніна – це слабкість його характеру. Цей державний діяч – не борець за вдачею, він дуже схильний до чужого впливу, загальноприйнятим нормам. Каренін не вміє діяти інакше, ніж звик, і в цьому його біда.

Ближче до кінця роману Олексій Каренін представляється слабкою людиною, яким і був завжди під «застебнутим на всі гудзики» мундиром високопоставленого чиновника.
Образ Вронського
Олексій Вронський – один з головних персонажів роману О. М. Толстого “Анна Кареніна”, граф, флігель-ад’ютант, представник “золотої молоді” Петербурга і завидний наречений. Вронський багатий, красивий і освічений. Він походить з шляхетної родини і має великі зв’язки у світі. Незважаючи на видиме шанобливе ставлення до матері, теплих почуттів до неї не відчуває. Він людина не сімейна і схильний до легких любовних зв’язків. Його життя кардинально змінюється після зустрічі з Анною Кареніною, дружиною високопоставленого петербурзького чиновника. Любов до неї повністю захоплює його, і він слідує за нею по п’ятах в пошуках взаємності. При цьому він забуває про іншу дівчину, з якою легковажно фліртував, про Кіті Щербацьку. Серце дівчини було розбите, коли вона зрозуміла, що Вронського цікавить тільки Анна. Від розпачу Кіті навіть злягла, а потім якийсь час лікувалася за кордоном.
Поява Анни в житті Вронського носить неминучий фатальний характер. Їхня перша зустріч була ознаменована станційної трагедією: під потяг потрапив місцевий сторож. Анна відразу помітила в цьому поганий знак. Однак Вронський, засліплений її красою і витонченістю, нічого не помічав. За словами автора в образі Вронського і його несподіваній появі є щось страшне і насторожуюче. За характером він був досить поверховою і неглибокою людиною. При всій своїй любові до Анни, він вважав за краще не змінювати свого способу життя. Також, зустрічався і випивав з друзями, любив азартні ігри, відрізнявся жагою до перемоги. Наприклад, під час одних скачок в гонитві за перемогою так загнав свого коня Фру-Фру, що той не витримав і впав.
Були у Вронського і позитивні риси. На тлі безпечності і несерйозності, йому були також притаманні доброта, мужність і твердість характеру. Заради любові до Анни, він знехтував кар’єрою, друзями, звичними справами і всім, що так його займало до зустрічі з нею. Він розумів, що накликав на неї багато бід і почувався винним. До кінця він залишався чесним з нею і шанобливим. І навіть, коли Кареніна влаштовувала скандали і істерики, він все переносив гідно і намагався з усіх сил втішати і підтримувати її. Сама Анна так і не змогла перенести людських пересуд і світського засудження свого вчинку. Наприкінці роману вона кинулася під поїзд. Це остаточно зламало і морально знищило Олексія Вронського. Він не зміг більше залишатися в Петербурзі і вирішив добровольцем поїхати на війну до Сербії, щоб знайти там свою загибель. Їх з Анною спільну дочку він залишив на виховання Олексію Кареніну.
Образ Левіна
Образу Анни, яка шукала щастя “для себе”, протиставляється образ Левіна, наділений багатьма рисами самого Льва Толстого. Йому потрібен якийсь вищий сенс існування, якась загальна правда. Костянтин Левін – є одним з головних і найбільш цікавих персонажів роману. Левін – дворянин, поміщик, людина з хорошої і шанованої сім’ї. Він постає людиною чесною, прямим і відкритим. Йому чужі фальш і штучність вищого суспільства. Левін захоплений своїм господарством, служив у дворянському зібранні, але швидко розчарувався. Левін живе спокійним і розміреним життям, милується красою природи, тягнеться до простих людей і радощів життя. Але при цьому його внутрішній світ надзвичайно багатий. Його хвилюють різноманітні моральні, соціальні, культурні питання. Його лякає розлад і зубожіння старого, освіченого і чесного дворянства, схиляння перед багатством і успіхом.
Левін багато робить для своїх селян, намагається зрозуміти їх побут і потреби. Він противник іноземних нововведень в господарстві, модних в сучасний йому час, вважає їх безглуздими і не застосовними до російського селянства і особливостей ведення сільського господарства на рідній землі. У ході своїх роздумів Левін приходить до висновку, що на перший план слід ставити традиційно-національний склад працівника як головного учасника всього процесу.
Левін постає в романі в складний період свого життя і з іншої причини. Він наважується зробити пропозицію Кіті Щербацький, але отримує відмову. Це глибоко ранить його і багато місяців він намагається знайти душевну рівновагу. Після довгих душевних пошуків і випробувань доля знову зводить його з Кіті. На цей раз його пропозиція прийнята і починається підготовка до весілля. Левін зіштовхує з новою проблемою – він повинен висповідатися перед весіллям, але не знаходить у собі віри в Бога. Він багато розмірковує про морально релігійні питання і сенс життя, його глибоко хвилюють найважливіші події, такі як смерть брата, відносини з дружиною і народження сина. Він шукає відповіді у філософських книгах і працях вчених, багато чому вчиться, спостерігаючи за життям і переконаннями простих селян.
Оптимістичний фінал роману полягає в усвідомлені Левіним простого людського щастя і віри у вищу доцільність усіх життєвих подій.
Сім̕ я Облонських
Стів Облонський, тобто Степан Аркадійович – персонаж книги Льва Толстого «Анна Кареніна». Він глава сім’ї Облонських, рідний брат Анни Кареніної. Стів одружений на Доллі, тобто Дарині Олександрівні, старшій сестрі Кіті Щербацької. У них п’ятеро, а під кінець роману вже шестеро дітей.
Стів – добродушний, товариський, веселий чоловік. Він завжди, навіть у знегоді, почуває себе чистим, здоровим і квітучим. Він не заздрить, ніколи не ображається, не свариться ні з ким, але також не любить працювати і напружуватися. На своїй посаді він без докорів сумління лінується, але оскільки нікого не ображає і не від кого нічого не вимагає, то всі підлеглі його люблять.
Стіва взагалі люблять люди за компанійський характер і завжди раді зустрічі з ним: «Ага! Стів! Облонський! Ось і він! »- Майже завжди з радісною посмішкою»
Лев Толстой вважає сім’ю Облонських нещасливою.
Одночасно з захопленнями сімейне життя залишається для Степана Аркадійовича дуже цінним, він говорить про свою дружину: «дивовижна жінка». При цьому він усвідомлює, що вона вже не така приваблива, як раніше, змучена купою дітей і домашнім господарством. Стів вважає, що можна і бути поблажливіше до його зрад. Він любить проводити час з дітьми, але, як батько, не замислюється про те, як проходить їх виховання. Цим займається дружина.
Сімейні проблеми Стіва від того, що він легковажний і не любить замислюватися ні про що. Він не вміє розпоряджатися грошима, тому Доллі постійно сидить в боргах, економить на всьому і виховує дітей за допомогою родичів. Стів продовжує вести холостяцький спосіб життя.
Доллі Облонська, характеристика
Доллі Облонська, вона ж Дар’я Олександрівна Облонська, персонаж роману «Анна Кареніна». Вона мати шістьох дітей, дружина Стіва Облонського, рідного брата Анни. Доллі вийшла заміж по любові, але в її родині нескінченні проблеми.
Доллі замучена безгрошів’ям, турботами про дітей, які доводиться нести їй одній. Вона носить залатані кофтинки, щоб заощадити, всі сили віддає дітям. Через вічні турботи Доллі втратила свою привабливість:
«Дар’я Олександрівна, в кофтинці і з пришпиленими на потилиці косами вже рідкісних, колись густого і прекрасного волосся зі змарнілим, худим обличчям і великими переляканими очима …»
Доллі просто в жаху від зрад, вона не може пробачити їх. Вона перестала поважати чоловіка, навіть його весела вдача періодично її дратує. Доллі звинувачує його в тому, що це він її замучив:
«У мене моя молодість, краса взяті ким? Ним і його дітьми. Я відслужила йому … »
Подружжя то сваряться, то миряться. Доллі то страждає, що недостатньо кохана як жінка, то виявляє в собі любов до чоловіка. Він цінує те, що його люблять діти, він як і раніше їй милий, її тішить те, то Стів, незважаючи на зради, вважає сім’ю святинею і продовжує любити її, Доллі, як супутницю життя..
9. Розглянемо презентацію №2« Дослідження сімейних стосунків у романі.»
VI. Закріплення набутих знань, умінь та навичок
1. Розвиток компетентностей
Соціальна компетентність
На уроці за романом Л.Толстого «Анна Кареніна» ваш однокласник висловив думку про те, що головна героїня мала багато шляхів до виходу зі скрутного становища, але не використала їх тільки завдяки слабкому характеру. Посперечайтесь з товаришем, спираючись на знання про соціальне становище жінки за час дії роману. Складіть діалог.
Особистісна компетентність
Зверніть увагу на те, що Каренін і Вронський (Л.Толстой «Анна Кареніна») носять одне ім’я. На які думки наводить вас такий збіг? Складіть монолог-роздум з цього приводу.
Самоосвітня компетентність
Ви досліджуєте вплив особистих переживань письменника на ідейно-тематичний зміст його творів на матеріалі творчості. Л.Толстого. Знайдіть відповідність між поняттями «щастя» – ... (?), «духовна криза» – ... (?). Зробіть повідомлення.
Пізнавальна компетентність
Ви літературознавець, який досліджує позицію Л.Толстого щодо головної героїні його роману «Анна Кареніна». Деякі критики вважають позицію письменника «прокурорською», інші називають її «адвокатською». Існує також думка про «батьківське» ставлення Л.Толстого до Анни. За текстом доведіть вашу думку з цього приводу. Запропонуйте її до обговорення-дискусії з однокласниками.

Рефлексія : 1. прийом « Кошик»
- У млинок - кидаємо те, що розважило….
- У смітник - неправильні ,на вашу думку, вчинки героїв….
- У валізу- те, що візьмемо в життя…
2 . «Мікрофон» - дайте відповідь на запитання:
У якій сім̕ ї хотіли б жити ви ? чому?
або «Моя ідеальна родина».
Заключна частина:
1. Підведення підсумків уроку, виставлення оцінок.
2. Оголошення домашнього завдання: підготуватися до контрольної роботи « Творчість Ф. Достоєвського та Л.Толстого»

Автор: 

Біланчук Віра Миколаївна
вчитель зарубіжної літератури та російської мови
Олешницької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Виноградівської районної ради Закарпатської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі