Користувацький вхід

Атмосфера, її склад і будова. Охорона атмосферного повітря (розробка уроку з географії)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Розробка уроку географії для учнів 6 класу.

Тема: Атмосфера, її склад і будова. Охорона атмосферного повітря.
Мета:
Освітня: дати поняття атмосфери, її склад, будову, значення для життя, особливості її шарів,методи вивчення.
Розвивальна: розвивати уміння і навички при роботі з текстом підручника, малюнками, діаграмами.
Виховна: формувати екологічну культуру на прикладі заходів з охорони чистоти повітря.
Тип уроку: урок формування нових знань.
Обладнання: атласи, підручник, демонстраційний матеріал.
Методи: пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, розповідь, бесіда.
Хід уроку
І. Організація навчальної діяльності
1. Організація уваги і роботи учнів. Перевірка відсутніх, контроль за веденням календаря погоди.
2. Актуалізація життєвого та почутого досвіду.
У попередній темі ми вивчали тверду оболонку Землі – літосферу. На сьогоднішньому уроці почнемо вивчати наступну сферу – газоподібну. Вона повністю вкриває нашу планету. Земля знаходиться на дні великого прозорого океану. Значення цього «океану» величезне. Завдяки йому існує життя на нашій планеті, відбуваються різноманітні природні явища. Наукова назва цього океану – атмосфера. Інколи, його ще називають «п’ятим океаном».
3. Мотивація навчальної діяльності учнів.
При вивченні цієї теми ви навчитеся спостерігати за змінами погоди, характеризувати добовий та річний хід температури повітря, визначати різні види хмар, різні типи клімату та ще багато процесів і явищ безпосередньо пов’язаних з атмосферою.
4. Повідомлення теми і мети уроку.
Отже, сьогоднішня тема уроку «Атмосфера, її склад і будова. Охорона атмосферного повітря». Дізнаємося, що називають атмосферою, її значення для життя, особливості шарів атмосфери.
ІІ. Вивчення нового матеріалу
1. Формування основних понять, причинно-наслідкових зв’язків, осмислення суті географічних явищ.
а) Що ми називаємо атмосферою. Склад атмосфери.
Атмосфера – це повітряна оболонка Землі. Саме повітря не має ні запаху, ні смаку, ні кольору. У XVII ст.. А. Лавуазьє встановив, що повітря не є однорідною речовиною, а являє собою суміш газів, основними з яких є азот і кисень (мал. 87, ст. 106).
Азот складає 78% атмосфери. Це важливий хімічний елемент, який входить до складу білків – речовин з яких складаються всі живі організми. В атмосферу він потрапляє в результаті життєдіяльності мікроорганізмів.
Кисень у складі повітря складає 20,9%. Кисень – газ без запаху і кольору необхідний для дихання, горіння процесів гниття. Майже весь кисень в атмосферу потрапив завдяки процесам фотосинтезу, під час якого рослини засвоюють вуглекислий газ і воду, а виділяють кисень.
Вуглекислий газ - 0,03% об’єму повітря. На перший погляд ця цифра незначна, та роль цього газу дуже велика. Це безбарвний газ, кислий на смак, не підтримує горіння. Є необхідним для життя рослин. В атмосферу потрапляє під час виверження вулканів, із ґрунту в результаті гниття, діяльності підприємств, процесів життєдіяльності живих організмів. Вуглекислий газ створює парниковий ефект. Пропускає сонячну енергію, яка йде до Землі і затримує тепло, що йде від неї. Тому навіть незначне підвищення концентрації вуглекислого газу в атмосфері призводить до потепління на всій планеті.
Озон – газ голубого кольору, потрапляє в атмосферу при електричних розрядах (блискавки) та дії ультрафіолетових променів на кисень. Знаходиться озон на висоті від 10 км до 50 км. Найбільша концентрація його спостерігається на висоті 25 км. Озон не пропускає згубне ультрафіолетове сонячне проміння до Землі. Вище цього шару життя неможливе.
Крім газів в атмосфері присутня водяна пара, яка потрапляє туди в результаті випаровування. З водяної пари утворюються хмари та опади. Також міститься пил, як космічний так і вулканічний, часточки сажі, пилок рослин, бактерії.
б) Будова атмосфери
(підручник мал..88, ст..107, атлас ст..29)
Умовно межу атмосфери проводять на висоті 3000 км. Сама атмосфера неоднорідна і складається з кількох шарів.
Найнижчий шар – тропосфера. Він є найважливішим для життя. Товщина її від 8 9 км над полюсами та до 18 км над екватором. В тропосфері міститься 80% всього повітря атмосфери і біля 90% водяної пари. В ній формується погода, відбуваються майже всі атмосферні явища.
Наступний шар – стратосфера. Простягається до висоти 50-55 км. Хмар тут майже немає. Саме тут знаходиться найбільша кількість озону. В стратосфері міститься приблизно 20% всього повітря.
Над стратосферою розміщена мезосфера. Вона відноситься до верхніх шарів атмосфери і простягається до 80-90 км.
Далі виділяють термосферу і екзосферу. Екзосфера плавно переходить у плазмо сферу, яка майже не відрізняється від космічного простору.
Виділяють ще іоносферу, яка складається із мезосфери та термосфери. В ній спостерігаються такі атмосферні явища як полярне сяйво.
в) Після того, як брати Монгольф’єр сконструювали повітряну кулю, вченими багатьох країн заволоділа думка вивчити атмосферу. Та деякі дослідження закінчувалися трагедіями. Справа в тім, що з висотою кількість газів, які є в атмосфері зменшується. Із-за нестачі кисню і меншого тиску життя людей на великій висоті без спеціальних пристроїв неможливе. Після того, як швейцарський вчений Огюст Пікаром сконструював стратостат вчені змогли почати вивчати і стратосферу. В 2012 році австрієць Фелікс Баумгартнер піднявся на висоту 39 км. Зараз атмосферу вивчають за допомогою радіозондів, геодезичних ракет, метеосупутників. Наука, яка вивчає атмосферу називається метеорологією.
г) Атмосфера і людина.
Атмосфера постійно відчуває вплив господарської діяльності людини. Величезна кількість заводів та фабрик, автомобільного транспорту спричиняє забруднення атмосфери. Сюди відносять пил, сажу, отруйні і хімічні речовини, чадний газ, сполуки сірки і т.д. Вони вкрай небезпечні для здоров’я людини.
Наслідком забруднення повітря є кислотні опади, утворення смогів у великих містах. Виробництво фреонів призводить до зменшення озону в атмосфері і утворенню озонових дірок.
Щоб зменшити шкідливі викиди на промислових підприємствах встановлюють очисні фільтри. Крам цього зберігають і збільшують лісові масиви, скорочують виробництво шкідливих речовин.
2. Визначення зворотного зв’язку між вчителем та учнями.
- Що називають атмосферою?
- Що називають повітрям?
- Верхня межа атмосфери?
- Якого газу в атмосфері найбільше?
- Що в нашому місті впливає на забруднення атмосфери?
ІІІ. Узагальнення і систематизація знань (робота в групах)
1. Поясніть чому тропосфера є найважливішим шаром атмосфери.
2. Як змінюється склад і стан атмосфери з висотою.
3. Який газовий склад атмосфери.
Робимо висновки.
- Атмосфера – невидима повітряна оболонка Землі.
- Повітря – це суміш газів, водяної пари та твердих часток.
- Атмосфера складається з окремих шарів, найважливішим з яких є тропосфера.
- Атмосферне повітря забруднюється різноманітними газами та небезпечними речовинами, в результаті господарської діяльності людини.
IV. Домашнє завдання
Вивчити §33
V. Підсумок уроку (оцінювання роботи учнів)

Автор: 

Ковальов Сергій Михайлович
учитель географії
опорного закладу «Зіньківська спеціалізована школа І – ІІІ ступенів №1 Зіньківської районної ради Полтавської області»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі