Користувацький вхід

Фасилітаційна сесія "Успішний учень - успішна родина - успішна країна "

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Кожна дитина – неповторна, наділена від природи унікальними здібностями, талантами та можливостями. Місія нової української школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками.
В основі педагогіки партнерства – спілкування, взаємодія та співпраця між учасниками освітнього процесу. Учитель має бути другом, а родина – залучена до побудови освітньої траєкторії дитини.
Фасилітація, як один з інструментів організаційного розвитку та адаптації до змін, стає все більш популярною в сучасній практиці управління навчально-виховним процесом.
Фасилітацією сьогодні називають групу методів і технологій, що дозволяють зробити спільний пошук прийняття рішень більш ефективним.
Фасілітаційна сесія – це обмежене в часі структуроване обговорення, організоване особливим способом, з використанням технік фасилітації, так, щоб всі учасники могли поділитися ідеями і внести свій вклад в розробку тієї чи іншої проблеми. Результатом, як правило, є конкретне рішення проблеми, розроблений план дій, сформована мета і т.д.
Основними складовими фасилітаційної сесії можна назвати:
1. Залученість всіх учасників процесу.
2. Візуалізація та систематизація інформації.
3. Наявність фасилітатора - людини, що знаходиться в нейтральній позиції і керуючого процесом обговорення, і груповою динамікою.
4. Наявність чіткої схеми спільної взаємодії.
5. Обмеженість в часі.
Фасилітаційні сесії, що проходять у нашій Гродівській школі - одна з нових, активних форм роботи щодо формування сильної, мотивованої команди однодумців (вчителів,батьків, учнів), яка зможе успішно адаптуватися до реалій сучасної школи. Також фасилітація дуже важлива для залучення шкільної громади у процес пошуку та прийняття спільних рішень, створення майбутніх планів розвитку школи, які включають аналіз сильних та слабких сторін школи, а також можливості і пріоритети для її подальшого розвитку.
Разом з цим, це досвід роботи в групах, розвиток комунікативної компетентності, загальний особистісний розвиток, поліпшення суб’єктивного самопочуття і зміцнення психічного здоров’я, коригування неадаптивних соціальних і особистісних установок.
Учні, батьки та вчителі, об’єднані спільними цілями та прагненнями, є добровільними, зацікавленими, рівноправними учасниками освітнього процесу, відповідальними за результат.

Автор: 

Касьянова Світлана Вячеславівна, практичний психолог Гродівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Покровської районної ради Донецької області

Джерело: 

Баранова Н.П. Тренінги для вчителів з педагогічної майстерності,-Х.:Вид.група "Основа",2009

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі