Користувацький вхід

Особисті якості рослин

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Відкритий виховний захід - Вікторина 11 клас
Вчитель біології Опитненської ЗШ І-ІІІ ст. Шамота Л.І.
Темв: Особисті якості рослин

Мета:
1. освітня. З`ясувати основні ознаки їстівних рослин
2. розвивальна. Розвивати вміння аналізувати, конкретизувати, робити висновки.
3. виховна. Виховувати комунікативні якості учнів, працелюбність

Обладнання: підручник «Біологія», плакати
Тип уроку: системно- узагальнюючий

Хід заходу.

І. ЗП модуль Актуалізація опорних знань. Повторення раніше вивченого.
Запропонували інтерактивну вправу «Впізнай себе»
А потім запропонувати інтерактивну вправу «Вірю не вірю»

Кожен організм існує в певному середовищі. Середовище існування - частина природи, яка оточує живі організми
В наш час перед людиною особливо гостро постають такі загальні проблеми, як охорона здоров`я, забезпечення продовольством та збереження різноманіття організмів на нашій планеті., а саме вирішення питань, тісно пов`язаних із харчуванням,, медициною, сільським господарством.
Через необачливу діяльність людини на Землі за останні сторіччя зникли тисячі видів рослин, а сотні тисяч видів знаходяться під загрозою вимирання. Та сьогодні людина нарешті починає розуміти, що зникнення навіть одного-єдиного виду організмів означає безповоротну втрату для біологічного різноманіття нашої планети. Тому створюються списки видів рослин, що потребують охорони.
Рослини, які населяють планету Земля, надзвичайно різноманітні. Залежно від притаманних організмам особливостей будови та процесів життєдіяльності треба розглянути найбільш відомі істівні рослини, які ми вживаємо повсякденно для підтримки своєї життєдіяльності, звертаючи більше чи менше уваги на конкретних представників рослин. Ми повинні знати як виглядає рослина, для чого ми її вживаємо, як вона потрапила до нашого столу і як ми її називаємо. Знати про користь цих рослин ми будемо більш уважні до оточуючих нас рослин. Бо серед них є і отруйні, і алергічні, і токсичні, лікарські.
Укріп - однорічна рослина, яка потрапила до нас із Середньої Азії, та Індії. Квітки у неї зеленувато-жовті, Рослина холодостійка, молоді рослини витримують заморозки до мінус 5 градусів, а дорослі - витримують мінус 8 градусів
Залишок вологи пагано впливає на врожай і вміст ефірного масла.

Вважаю, що стільки уваги приділяти приправі не має цензу. Більш цікавим вважаю томат. Ми звикли називати його помідор. Його родина - Еквадор, Перу.. Як культурну рослину почали вирощувати в Мексиці.. Загарбники вперше завезли томати в Європу на кораблях, забитих золотом. У Великобританії томати називали «Яблоко любові». До нашої країни томати потрапили з Бахчисараю. Називали його «помо доро» ближче до італійських слів. Вживали наші предки томати в жовтому кольорі і це нагадувало «золоте яблуко»

На мій погляд більш цікавою істівною рослиною є картопля, родина якої Чилі, Перу., де вона і донині прорастає у дикому стані. Саме картопля займає одне з перших місць на нашому столі
Раніше наші предки вживали багато тиквених. До нашого столу картопля потрапила завдяки Петру І більше 400 років тому, який завіз її з Голандії
Спочатку народ не зрозумів що саме треба вживати в їжу, бо їх силою заставляли вирощувати картоплю. Вони травилися зеленими ягдками, які виростали зверху пагону. Люди бунтували, виходили на площу на так звані «Картопляні бунти».
Зато тепер ми дуже вдячні за варениеи з картоплею, картоплю-пюре, смажену картоплю, картопляні деруни тощо.

Та на що ви звернули увагу? На мі й погляд головною ягодою можна назвати Огірок, який з`явився у нас 6 тисяч років назад. Його родина - Індія, Китай. В Україну огірок потрапив в 15 віці. Про огірок завжди казали, що це лікарська рослина.Огірок . Огірок вживають в їжу в зеленому, недозрілому стані, але на смак огірки завжди найкращі, ніж жовті дозрілі.. Огірок називають індійською ліаною, він росте у лісі, обгортаючи дерева. Існує притча, про жадібного турецького султана. Магомета Другого, якому в подарунок були надіслані огірки. Магомет вважав, що одного огірка не хватає і наказав вспороти животи своїм 7 придворним, щоб визначитись, хто саме з`їв огірка. Самий длинний огірок вирос у Венгрії - під 2 метри, а самий вагомий огірок був вагою до 6,5 кілограмів

Все, що ми розглядали - дуже цікаво, але я вважаю за потрібне зупинити увагу на квітці Васильок Синій. - одно або двурічна рослина зі стрижневим коренем.Квітне рослина у червні- вересні.. Частіше ми сприймаємо цю рослину як сорняк, але це дуже корисна лікарська рослина, як сечогінна, як протимікробна, жовчогінна, покращує процеси травлення, вживають як протиспазматичне, потогінне, загальнотонізуюча речовина. Рослина росте не тільки у пісчаних грунтах, а навіть у глинистих.
Згодна, що Васильок - дуже корисна рослина, але повірте мені, що Шпінат- не менш корисний. Шпінат - скоростигла , однорічна рослина.. Його листи багаті на білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі кальцію, магнію, заліза, фосфору. Арабські вчені назвали Шпінат «Королем овочей» Родина шпінату - Кавказ. До Європи шпінат потрапив завдяки рицарям – хрестоносцям.Довгий час шпінат вживала в їжу тільки знать Імператриця Анна Іоанівна на радість приїзду принця курляндського приготовано аж 2 мішки шпінату. Шпінат - корисна рослина для дитячого та дієтичного харчування, там дуже багато вітамінів А і Ц, шпінат додають до супів, борщів, пюре, соусів.

Хочу познайомити вас з ягодами голубої крові - Голубіка., Черника..З бирають її на кінці червня і початку серпня.Скільки потрібно води для Черники? Стіли як картоплі. Вона вживається при цукровом діабеті, авітамінозу, для покращання апетиту.

А мені більш подобається Полуниця, врожай якої можна зібрати 2 рази на рік. В ній багато вітаманів, А,Б, С.

10 місце: У Бразилії є дерево під назвою "молочна соска". Досить ткнути кінчиком ножа ствол, і з кори потече рослинне "молоко". За один раз дерево дає до 4 л молока, яке перед вживанням потрібно тільки розбавити водою і закип'ятити.
9 місце: У Новій Зеландії зростає "капустяне дерево".
8 місце:А в Полінезії - шпинатне. Їсти потрібно листя.
7 місце: Гарбуз-люффа. З неї роблять знайомі всім мочалки. Довжина плодів (і відповідно мочалок) може досягати 180 см.
6 місце: У багатьох частинах світу спеціально вирощують посудну горлянку. Форма плодів цієї рослини настільки різноманітна, що з них можна складати сервізи.
5 місце: Трава путянг, яка росте на о. Нова Гвінея. Її листя тверді і гострі, як сталь. Місцеві папуаси, які відрізняються густою рослинністю на обличчі і жорстким волоссям, голяться листям путянги.
4 місце: Через великі запаси води деревина баобаба зазвичай загниває, і ствол стає порожнистим. У стволах баобабів інколи живуть люди. На півночі Австралії дуплистих стовбур древнього баобаба у свій час використовували для міської в'язниці. Відомий випадок, коли баобаб служив автобусною зупинкою, він вміщав до 30 чоловік.
3 місце: Дерево Кеппел. Воно росте в Індії, і його плоди такі запашні, що варто людині їх спробувати, як вона сама по собі починає пахнути фіалками. Цим активно користуються місцеві дон-Жуани.
2 місце: У Центральній Америці зростає ароматичне дерево флоріфундія. Запах цього дерева навіває сон, і іншими снодійними засобами місцеві жителі майже не користуються.
1 місце: На Аравійському півострові і в Південно-Західній Азії є рослина, яку називають «квіткою сміху». ЇЇ насіннячко розміром з горошину здатне викликати у людини безпричинний сміх на ... півгодини, після чого людина спокійно і безтурботно засинає. Лікарі-стоматологи дають "зерна сміху" хворим з алергією на новокаїн.

Автор: 

Шамота Людмила Іванівна,вчитель біології Опитненської ЗШ І-ІІІ ст.Бахмутської районної ради Донецької області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі