Користувацький вхід

Різноманітність кісткових риб

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

УРОК БІОЛОГІЇ У 7 КЛАСІ

ТЕМА: Різноманітність кісткових риб

МЕТА УРОКУ: розглянути різноманітність класу Кісткові риби, дати характеристику основним надрядам і рядам кісткових риб, показати різноманітність риб у зв’язку з пристосуванням до середовища життя; формувати вміння виділяти головне, узагальнювати, логічно мислити, розвивати увагу та уяву учнів; виховувати екологічне мислення, любов до природи, інтерес до вивчення біорозмаїття нашої планети.
ОБЛАДНАННЯ І МАТЕРІАЛИ: мультимедійна презентація, дошка, ноутбук, підручники, роздатковий дидактичний матеріал, книга А. Брема «Жизнь животных»
БАЗОВІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: прохідні риби, надряд кистепері, надряд Дводишні, надряд Костисті, Ряд Оселедцеподібні, ряд Лососеподібні, ряд Коропоподібні, ряд Окунеподібні, ряд Осетроподібні.
ТИП УРОКУ: комбінований
ФОРМА УРОКУ: урок з комп’ютерною підтримкою
МІЖПРЕДМЕТНІ ЗВ’ЯЗКИ: українська мова
ЛІТЕРАТУРА:
1. Біологія: Підручник для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Т. І. Ба-занова, Ю. В. Павіченко, О. Г. Шатровський. – Х.: Гімназія, 2008. – ст.168 – 172
2. Усі уроки біології. 8 клас. – Х.: Вид. група «Основа», 2008. – ст. 124 – 127
3. Барабаш Л. М. Різноманітність риб. / Біологія. Наук.-метод. Журнал. – Х.: Основа, № 15/2011 рік – ст. 28 – 29
4. Брем А. Э. Жизнь животных: В 3 т. Том 3: Пресмыкающиеся. Земноводные. Рыбы. Беспозвоночные. М.: ТЕРРА, 1992. – ст. 102 -104
СТРУКТУРА І ЗМІСТ УРОКУ
Слайд 1
І. Організаційний етап уроку
Слайд 2
1. Привітання з класом
Добрий день, шановні учні, починаємо урок!
Сподіваюсь на співпрацю і на цілий шквал думок.
У вас нове на кожнім кроці – ви ж такі ще молоді!
Почувайтесь на уроці, ніби риби у воді.
ІІ. Мотивація навчальної діяльності
- Думаю, ви погодитеся зі мною, що серед тварин, що заселяють нашу планету, зокрема водне середовище, значне місце посідають риби. Вони постійно живуть у воді, і це позначилося на їх будові та життєвих процесах.
Слайд 3
(різноманітність)
- Надзвичайна пристосованість риб до умов життя не може не викликати захоплення в кожного, хто знайомиться з дивовижною різноманітністю цієї групи тварин. Риби мають різноманітну форму, деякі – навіть фантастичну, різні розміри, забарвлення тіла, прекрасно володіють здатністю пристосовуватися до умов навколишнього середовища. У цього класу тварин було достатньо часу, щоб створити таке біорозмаїття. Адже риби з’явилися на Землі близько 435 мільйонів років тому.
(К. Лінней)
- Великий систематик Карл Лінней зазначив у своїй «Системі природи»: «Якби ви не бачили риб, чи могли б ви повірити, що такі істоти дійсно існують?!»
IIІ. Повідомлення теми і мети уроку
Слайд 4
- Тема нашого сьогоднішнього уроку «Різноманітність кісткових риб» дасть нам змогу краще познайомитися з цими незвичайними тваринами.
- Мета нашого уроку: ознайомитися із різноманітністю кісткових риб у природі, на прикладі кількох рядів розглянути різноманітність форм і способу життя як результату пристосування до умов середовища, з’ясувати, які види кісткових риб в Україні підлягають охороні.
ІV. Актуалізація опорних знань
Слайд 5
- Для проведення нашого уроку науково-дослідний інститут океанології люб’язно надав нам для подорожі на морське дно свій батискаф «Кальмар».
- Також вам просили передати таке прохання: уважно спостерігати за всім під час подорожі і зібрати якомога більше інформації про тих риб, яких ви зустрінете.
- Але перш ніж вирушити у подорож, нам потрібно перевірити, чи всі учні готові до цікавих зустрічей з морськими мешканцями.
- Тому запрошую вас взяти участь у невеликому бліц-турнірі.

Слайд 6
Бліц-турнір «Далі, далі…»
- До якого типу тварин належить надклас Риби?
- Які класи належать до надкласу Риби?
- Яку форму тіла мають риби?
- Який орган допомагає утримуватися в товщі води кістковим рибам?
- Який орган дихання властивий рибам?
- Чим вкрита шкіра риб?
- Який орган чуття у риб служить для сприйняття течії води?
- Яку назву має процес метання самками ікри з подальшим заплідненням її сім'яною рідиною самців?
- Температура тіла риб залежить від температури навколишнього середовища, отже риби – це …
- Чому важко тримати в руках живу рибу?
- Як називається розділ зоології, який вивчає риб?
Слайд 7
- А ще наші колеги-іхтіологи передали для вас старовинну скриньку, яку підняли з борту затонулого піратського корабля. Зазирнемо, що в цій скриньці.
- Ой, та тут якісь пергаментні свитки. Подивимось. Так це для вас приготовані «Мудринки зі скриньки»:
- Поясніть прислів'я (з біологічної точки зору): «На те й щука в річці, щоб карась не дрімав» з біологічної точки зору.
- Поясніть вислови:
• «почувається як риба у воді»;
• «мовчить як риба»
V. Вивчення нового матеріалу
Слайд 8
- Отже, ми справились з усіма завданнями, довели, що ми готові до відповідальної подорожі. Займаємо свої місця, й уважно спостерігаємо в ілюмінатори. Задраїти люки! Починаємо занурення.
Слайд 9
- Ми знаходимося в Чорному морі поблизу гирла Дніпра в каюті нашого батискафа на глибині 5 метрів. Розглянемо зграї риб, які пропливають повз нас.
Слайд 10
- По лівому курсу бачимо кілька риб середнього розміру. Придивимося ближче. Це представники ряду Осетроподібні. Ці риби мають найбільш архаїчну будову серед усіх кісткових риб.

Самостійна робота з підручником
- Звернемося за допомогою до підручника. Прочитайте 1-й абзац статті «Ряд Осетропобібні» та знайдіть відповідь на запитання:
в чому видно подібність в будові осетроподібних і акул, які як вам відомо, є представниками класу Хрящові риби? Чим вони схожі?
(Робота учнів з підручником, відповіді: )
- веретеноподібне тіло,
- рот у вигляді поперечної щілини з нижнього боку голови;
- асиметричний хвостовий плавець;
- наявність брязкалець і клоаки,
- хрящовий скелет.
- А за якою ознакою можна легко впізнати осетра, хто звернув увагу? (жучки – великі кісткові пластинки, розташовані рядами вздовж усього тіла).
- Особливістю осетрових риб є те, що більшість із них живе в морі, але для нересту обов’язково заходить у річки, де шукає місця із швидкою течією і там відкладає ікру.
Риби, що переходять для нересту з морської води в прісну (або навпаки) називаються прохідними.
Слайд 11
- Нечисленний ряд Осетроподібні об’єднує близько 25 видів, поширених у Північній півкулі, 6 з них трапляються в Україні.
- Зокрема, ще донедавна зустрічалися два види осетрів – російський та атлантичний, але промислове значення в нашій країні зберіг тільки осетер російський, що водиться в гирлах Дунаю і Дніпра.
- У Чорному та Азовському морях поширена севрюга, вона досягає ваги до 100 кг, живе до 30 років.
- Одна з найбільших Осетрових риб – білуга. Може доживати до 100 років, у 70-річному віці досягає розмірів до 5 м завдовжки і маси тіла до 1 тони. Колись білуга піднімалася з Чорного моря Дніпром аж до Києва, нині ж надія на збереження цього виду пов’язана лише з її штучним розведенням на рибозаводах.
- Ще одна риба з ряду Осетроподібні – це стерлядь. Вона трохи менша від білуги і є прісноводною рибою. Чисельність її, як і білуги, постійно зменшується. Тому обидва ці види занесені до Червоної книги України.
- Як ви вважаєте, з чим може бути пов’язане поступове зникнення цих видів риб з водойм України?
- Різке зменшення чисельності пов’язане з побудовою каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі, знищення природних нерестилищ цих видів.
Слайд 10
- Рухаємося далі.
- Справа від нас пливе зграя досить знайомих на вигляд риб. Можливо, хтось впізнає їх? Ми часто бачимо цю рибу на прилавках продуктових крамниць і купуємо. (Це оселедці).
Слайд 12
- Ряд Оселедцеподібні налічує близько 250 видів риб. Більшість з них нам добре відома, так як це промислові види риб, які ми часто вживаємо в їжу. Це такі як атлантичний і тихоокеанський оселедець, кілька, тюлька, салака, сардина, хамса.
- Оселедцеподібні – зграйні риби, що живуть у товщі води. Мають невеликі розміри, сплощене з боків тіло, як і у більшості кісткових риб, хвостовий плавець рівно лопатевий. В Україні в Чорному і Азосвькому морі поширені кілька видів цього ряду: це чорноморсько-азовський оселедець, чорноморсько-азовська тюлька, чорноморська кілька ( шпрот), азовська хамса, чорноморський анчоус ( хамса).
- Представники цього ряду постійно потерпають від непомірного вилову. В зв’язку з цим чисельність їхня постійно скорочується. Деяким видам загрожує зникнення. Зокрема, до Червоної книги України занесено чорноморсько-азовську тюльку.
Слайд 13
- По правому курсу бачимо зграю риб. Це – лосось чорноморський, представник ряду Лососеподібні. Дізнаємося про нього більше. Якщо осетрові риби цінуються головним чином за делікатесну чорну ікру, а оселедцеподібні – за смачне м’ясо, то лососевих цінують як за ікру – червону, так і за м’ясо.
Слайд 14
- До цього ряду належать такі цінні промислові види риб як горбуша, сьомга, кета, форель. Чимало представників раду Лососеподібні мають невеликий жировий плавець, позбавлений кісткових променів. Деякі з лососеподібних, наприклад форелі, є осілими рибами, живуть у прісних водоймах і ніколи не виходять у море. Але більшість представників цього ряду належить до прохідних риб. Молодість прохідні лососі проводять у морі, а коли через кілка років настає час залишити потомство, вони долають відстані в тисячі кілометрів і пливуть на нерест до тих річок, де вивелися з ікри самі! У міру наближення до місць нересту ці риби змінюються: подивіться якого вигляду набуває самець горбуші у шлюбний період: тіло стискається з боків, забарвлення яскравішає, змінюється форма тіла, щелепи вигинаються. На подолання значної відстані вони витрачають всі запаси енергії, і давши життя потомству, у більшості лососевих батьки гинуть.
Слайд 15
- У фауні України зустрічається кілька видів Лососеподібних, зокрема лосось чорноморський, який занесений до Червоної книги України, харіус європейський, таймень дунайський. Окрім «Червоної риби», до ряду Лососеподібні належить і добре всім відома щука звичайна, яка є типовим мешканцем наших водойм.
Слайд 13
- Зараз ми запливаємо у гирло Дніпра і можемо познайомитися з деякими прісноводними видами риб, що мешкають у водоймах України. Зокрема у прісних водоймах поширені представники різних рядів надряду Костисті риби: це і Вугроподібні, Сомоподібні, Окунеподібні, Коропоподібні.
- Ось зараз з лівого боку мимо нашого батискафу пропливають представники ряду Коропоподібні. Зупинимося на ньому детальніше. Подивіться уважно, можливо хтось впізнав представника? (карась)
Слайд 16
- Ряд Коропоподібні – це дуже різноманітна група переважно прісноводних риб, які живуть по всьому світу. В Україні поширені такі представники цього ряду як карасі, лящі, плітки, товстолобики, коропи, краснопірки, піскарі та інші. Ці тварини не мають зубів на щелепах, але на останній парі їх зябрових дуг розташовані так звані глоткові зуби, за допомогою яких коропоподібні подрібнюють рослинну їжу.

Слайд 17
- Приблизно 1000 років тому назад у Китаї було виведено золоту рибку – декоративний різновид карася.
Слайд 18
- Досить поширеними в наших водоймах є представники ряду Окунеподібні.
Цей ряд нараховує понад 6 тис. видів морських та прісноводних риб. Представники цього ряду мають колючі промені в плавцях, за способом живлення оку неподібні є хижаками. До цього ряду належать морські види: скумбрія, ставрида, тунець. На території України в прісних водоймах зустрічаються окунь звичайний, судак звичайний, йорш звичайний.
- Цікавим представником ряду є риба–меч, яка подеколи заходить у Чорне і Азовське море із Середземного. Вона здатна розвивати величезну швидкість – до 100 км/год. Ось послухайте, як про неї пише відомий вчений, автор книги «Жизнь животных» Альфред Брем (зачитую з книги)
Слайд 19
- Повертаємось на морські простори, і зазирнемо на хвильку в океанічні глибини. Адже саме там на початку ХХ століття було знайдено живу викопну рибу.
- Справжньою сенсацією стала знахідка у ХХ столітті сучасної кистеперої риби - латимерії. У 1938 році її було виловлено в Індійському океані. Ця дивна тварина викликала у зоологів неабиякий інтерес. Виявилося, що ця риба – представник надряду Кистеперих риб, які жили на Землі 300 мільйонів років тому і вважалися вимерлими. Свою назву ця тварина отримала в честь вченої, яка описала і класифікувала знахідку - Марджорі Латимер. Зверніть увагу на плавці латимерії. При основі їх є характерні довгі м’ясисті лопаті. Такий плавець дещо нагадує кінцівку чотириногих тварин.
Слайд 20
- Ще однією цікавою групою кісткових риб є представники надряду Дводишні. Це група тропічних риб, що поширені в заболочених водоймах Африки, Австралії. Особливістю їх є те, що крім зябер, вони мають ще й легені – органи для дихання повітрям. Представниками цього надряду є протоптери, що мешкають у Африці, та рогозуби, які зустрічаються у річках Північно-Східної Австралії.
- Подорож наша закінчена. Повертаємося у клас, щоб узагальнити ті знання, які ви отримали.

VІ. Закріплення та узагальнення знань
Слайд 21
1. Складання схеми-класифікації класу Кісткові риби
2. Гра «Склади пазл»
- Ви отримуєте пазли, завдання просте – скласти зображення риби - представника одного з вивчених нами сьогодні рядів і сказати її назву.

VІІ. Підсумок уроку.
- Що ви дізналися сьогодні на уроці?
- Що вам запам’яталося?
- Які із тих тварин, про які ми сьогодні говорили, вам були відомі?
- Про які ви почули вперше?
Оцінювання роботи учнів на уроці (підрахунок кількості отриманих учнями фішок за відповіді впродовж уроку, виставлення оцінок: найактивніші – 12, 11, 10 балів, активні – 9, 8, 7 балів)

VІІІ. Рефлексія уроку
Слайд 22
- У вас на партах лежать сходинки із кружечками різного кольору. Кожна сходинка вказує на вашу активність на занятті.
 Нижня сходинка означає, що ви були неактивні, заняття вам не сподобалося.
 Середня – ви працювали, але виконували тільки ті завдання, які були легкими.
 Остання сходинка – що ви активно працювали, інформація була для вас цікавою.
- А кружечки означають ваш настрій.
 Зелений – позитивний.
 Жовтий – байдужий.
 Червоний – негативний.
- Приклейте кружечок, що символізує ваш настрій, на ту сходинку, яка відповідає вашій активності на уроці.
- Покажіть ваші результати. Я бачу, що в усіх настрій гарний, і ви всі добре працювали. Молодці!
- Дякую всім за співпрацю!

ІХ. Домашнє завдання.
Слайд 23
 Для всіх учнів: вивчити §36 підручника, відповісти на питання до § 36 на ст. 142
 Для учнів з достатнім і високим рівнем навчальних досягнень: заповнити в зошиті таблицю «Самостійна робота», ст. 143

 За бажанням (для учнів, що навчаються на високому і достатньому рівні) : скласти твір-мініатюру «Доля риб у забрудненій водоймі»

Слайд 24
Дякую всім за плідну роботу!

Автор: 

Мунтян Світлана Водолимирівна

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі