Користувацький вхід

Тренінг для педагогів "Розвиток комунікативних вмінь і навичок педагогів"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тренінг для педагогів за темою «Розвиток комунікативних умінь і навичок педагогів»
Мета тренінгу: опанування педагогами прийомів ефективного спілкування, відпрацювання навичок розуміння себе, інших людей, а також взаємин між людьми

Задачі тренінгу:

- розширення можливостей установлення контакту в різних ситуаціях спілкування;
- відпрацювання навичок розуміння себе, інших людей, а також взаємин між людьми;
- активізація процесу самопізнання і самоактуалізації.

І. Вступна частина

Метою нашого тренінгу є саморозвиток, спроба оволодіти своїми прихованими можливостями. Це визволення від ланцюгів авторитарності, емоційного холоду, блокуючи стереотипи у спілкуванні з іншими.
Вправа «Вироблення правил групової роботи»
Мета: створити нормальний психологічний клімат.
Для того, щоб досягти духовної, позитивної гармонії в роботі, необхідно виробити правила співпраці, взаємодопомоги, якими керуватимуться учасники групи. Для прикладу можуть бути такі правила:
• працюємо «тут» і «тепер»;
• сприйняття інших як самого себе;
• нічого не критикувати;
• вміти слухати і чути (один говорить - всі слухають);
• бути активними;
• дотримання регламенту.
Всі прийняті правила записуються на великому плакаті «Наші правила».
Вправа «Знайомство»
- Для кожної людини (і дорослої, і малої) її ім'я звучить як найкраща у світі музика. Тож повернімося зараз ще раз до нашого імені. Прошу Вас по черзі повторити своє ім'я, розповісти, чи знаєте ви історію походження свого імені, як вас називали в дитинстві, як вам подобається, щоб вас називали, чи були якісь кумедні випадки, пов'язані з вашим іменем?

ІІ. Основна частина

Інформаційне повідомлення «Що таке спілкування?»
Спілкуючись один з одним, ми навіть не замислюємось над тим, скільки факторів та нюансів впливають на процес спілкування. Що ж відбувається? Ми зустрічаємо людину, сприймаємо її, спілкуємось та взаємодіємо з нею за допомогою мови, жестів. Від того, наприклад, яке перше враження справить на нас людина, як ми побудуємо сам обмін інформацією, залежатиме успіх спілкування. Спілкування допомагає взаємодіяти.
Вправа: «Плітка»
Пропонується 6 учасникам вийти за двері. Одному учаснику показують малюнок. Потім цей учасник розповідає, що бачив одному з тих, хто за дверима. І так по черзі.
- Що відбувалося з інформацією, яка передавалася учасниками, під час виконання вправи?
- Чи змінилася інформація у фіналі?
- Чому це відбулося?
- Які фактори впливали на процес передачі інформації?
- Чи відчували ви відповідальність за вірогідність інформації, переданої вами?
- До чого може призвести така ситуація у реальному житті
Вправа "Дискусія"
Мета: удосконалення взаєморозуміння партнерів по спілкуванню на невербальному рівні.
Хід вправи. Група об’єднується у "трійки". У кожній трійці розподіляються обов'язки. Один з учасників грає роль "глухого-і-німого": він нічого не чує, не може говорити, але в його розпорядженні - зір, жести, пантоміміка; другий учасник грає роль "глухого ": він може говорити і бачити; третій - "сліпого-і-німого": він здатний тільки чути і показувати. Усій трійці пропонується завдання, наприклад, домовитися про місце, час і мету зустрічі.
На вправу виділяється - 15 хвилин.
Вправа «Гусеничка»
Сьогодні ми з вами вирушимо на луг. На лузі стільки квітів! А як вони пахнуть! З квітки на квітку перелітають бджілки, метелики. У траві червоніють ягоди. І яскраво-яскраво світить сонечко. У траві сидить гусінь. Давайте перетворимося на маленьких гусениць. У мене є повітряні кульки. Візьміть собі будь-яку, яка вам подобається. Я буду головою, а решта – тілом, кульки – зчепленнями, а хтось – шкідливим хвостиком, який постійно заважає голові робити свої справи. Розташуйте кульки на рівні пояса. Станьте дуже щільно одне до одного. Готові? Пішли! Молодці! Ви – дружня команда! Покажіть. Як гусінь спить, прокидається, потягується, вмивається, робить зарядку, знаходить їжу, їсть, танцює. При цьому постійно заважає «голові».

ІІІ. Заключна частина

Вправа « Релаксація»
А зараз пропоную вам розслабитися і послухати під ніжну мелодію «Притчу про каву»
Приходить учень до вчителя й каже: « Учителю, я втомився. У мене таке складне життя, такі труднощі й проблеми ! Я увесь час пливу проти течії. У мене немає більше сил. Що мені робити?»
Учитель замість відповіді поставив на вогонь три однакові ємності з водою. В одну ємність кинув моркву, в іншу поклав яйце, а в третю насипав зерна кави. Через деякий час він вийняв із води моркву та яйце й налив каву в чашку з третьої ємності.
« Що змінилося?», - запитав він учня.
« Яйце й морква зварилися, а зерна кави розчинилися у воді», - відповів учень.
« Ні!», - сказав Учитель. « Це лише поверховий погляд на речі. Подивися – тверда морква , побувавши в окропі , стала м’якою й податливою. Крихке й рідке яйце стало твердим. Зовні вони не змінилися, вони лише змінили свою структуру під впливом однаково несприятливих обставин – окропу. Так і ті люди , які сильні зовні , можуть розклеїтися й стати слабкими там, де крихкі і ніжні лише самоствердяться і зміцніють»
« А кава?», - запитав учень
« О! Це найцікавіше! Зерна кави повністю розчинилися в новому несприятливому середовищі й змінили його – перетворили окріп на чудовий ароматний напій. Є люди , які не змінюються в силу обставин, - вони змінюють самі обставини й перетворюють їх на щось нове й прекрасне, отримуючи від ситуації користь і знання.»
Я бажаю вам не витрачати свою енергію на суперечки і конфлікти, а спрямовувати її на взаємодію в колективі.
Вправа: «Побажання»
Кидаємо м’яч одне одному і висловлюємо побажання.
Як сприймається побажання? Який у Вас настрій.

Автор: 

Богомаз Поліна Володимирівна, практичний психолог Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №56 Харківської міської ради Харківської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі