Користувацький вхід

Формування правильної постави – необхідна умова здоров'я

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

У дошкільному закладі передбачається цілий ряд заходів по охороні та зміцненню здоров’я і, зокрема, формуванню правильної постави, що має важливе значення для розвитку дитини.
Постава є умовним руховим рефлексом, систематичне підкріплення якого робить правильну позу звичною. На формування постави впивають стан центральної нервово системи, розвиток і тонус мускулатури, стан скелета і зв’язкового апарата, а також форма стоп. В свою чергу, дефекти постави негативно позначаються на стані нервової системи і можуть призвести до різних захворювань внутрішніх органів.
Постава формується поступово, з ростом організму, і чим раніше почати дбати про неї, тим легше уникнути можливих порушень і пов’язаних з ними фізичних вад.
З розвитком рухів у дитини утворюються чотири природних, або фізіологічних, вигини хребта: шийний та поперековий – опуклістю вперед (лордоз), грудний і крижовий – опуклістю назад (кіфоз). Чіткі фізіологічні кривизни формуються до 6-7 років.
Для хорошої постави характерне пряме, невимушене, вільне положення тулуба з помірними природними вигинами хребта у шийному, грудному і поперековому відділах; голова тримається прямо, плечі на одному рівні, злегка відведені назад і трохи опущені, груди розгорнуті, лопатки симетрично розміщені і прилягають до спини, живіт підтягнутий, ноги в колінних суглобах прямі, склепіння стоп нормальне. У дитини з такою поставою правильно розміщені внутрішні органи.
Нерідко зустрічається так звана в’яла постава (нестійка, недбала), коли розвиток мускулатури слабкий. Ці перші ознаки порушень часто спричиняють утворення більш стійких дефектів. Збільшені шийний і грудний вигини хребта, плечі опущені і зміщені вперед, злегка опущена й голова, грудна клітка западає, лопатки відстають від спини, живіт звисає. Дитина справляє враження хворої або втомленої.
У дошкільників часто зустрічається сутулуватість – збільшення грудної кривизни хребта. У таких дітей впалі груди, лопатки виступають, голова нахилена вперед, плечі звисають, живіть випинається.
Діти, що відстають у розвитку або, навпаки, швидко ростуть, а мускулатура тулуба недостатньо розвинена, часто мають плоску спину – коли фізіологічні (природні) вигини хребта погано виражені. Лопатки відстають від грудної клітки, живіт втягнутий. Дитина тримається підкреслено прямо, але не може довго перебувати в одному положенні. Така спина спричиняє виникнення сколіозу. Зустрічається також неправильна постава – лордотична – з посиленим прогином у поперековій частині , і значно рідше – кіфотична – з посиленням природного вигина хребта і грудній частині.
Сколіоз – бокове викривлення хребта та асиметрія плечового пояса, відхилення остистих відростків від середньої лінії спини, зміна трикутників талії.
Причини цих дефектів різні: загальна слабкість організму, відставання у фізичному розвитку, недостатній або нерівномірний розвиток мускулатури, яка утримує хребет у певному положенні, хронічні захворювання (рахіт, пневмонія, ревматизм та ін.), а також недотримання режимних моментів: недостатнє перебування на свіжому повітрі, несистематичність загартовуючи заходів, неправильне харчування, неповноцінний сон тощо. Дітям рекомендується спати на рівному , твердому, що не прогинається, матраці, на невеликій, напівжорсткій подушці. Не можна вкладати їх на коротке ліжко або розкладушку. Звичка спати на одному боці, згорнувшись калачиком, спричиняє викривлення хребта. Дітей треба привчати засинати на спині або животі. Повітря в кімнаті має бути чистим, протічним, температура: 18-20 градусів.
До порушень постави призводять також одноманітність занять, фізичні навантаження на заняттях з фізкультури без урахування стану здоров’я та вікових особливостей. Перебуваючи довгий час у нерухомому стані, діти відчувають м’язову втому і через це приймають неправильні пози, які надалі стають звичними.
Звичка стояти, переносячи вагу тіла на одну, може призвести до бокового викривлення хребта – сколіозу. Завдають шкоди і звички носити вагу в одній і тій же руці, стрибати на одній і тій же нозі, а також їзда на велосипеді не за зростом. Довге ходіння, біг по твердому грунту або асфальту в м’якому взутті без підборів викликають плоскостопість.
Медичні працівники, вихователі дошкільних закладів, батьки повинні уважно стежити за правильним фізичним розвитком дитини і якомога раніше виявляти дефекти у поставі, щоб своєчасно усунути їх.

Автор: 

Тащук Наталія Іванівна
вихователь
Стрілецькокутського ЗДО

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі