Користувацький вхід

Консультація для педагогів днз "Матеріали для сюжетно-рольових ігор дітей старшого дошкільного віку"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Матеріали для сюжетно-рольових ігор дітей старшого дошкільного віку
Відповідно до сюжетообразующими функціями виділяються три типи ігрового матеріалу (іграшок):
• Предмети оперування,
• Іграшки - персонажі,
• Маркери (знаки) ігрового простору
«Предмети оперування» - це іграшки, що імітують реальні предмети - знаряддя, інструменти, засоби людської діяльності, що дозволяють відтворити сенс цієї дії (наприклад, іграшкові чашка, праска, молоток, кермо і т. д.). Іграшки-предмети оперування у віковому діапазоні змінюються у двох напрямах. З одного боку це посилення реалістичності іграшки з одночасним зменшенням її розмірів та ступеня готовності до використання. Це готові реалістичні іграшки-моделі (наприклад, автомобільчики різних марок), а також збірні моделі (типу «лего», збірні дрібні іграшки з «кіндер-сюрпризів).
З іншого боку, вельми привабливими для дітей у цьому віці стають іграшки, реалістичні за виглядом і співмірні цієї речі, які дозволяють дитині здійснювати дію, що наближаються до реального (наприклад, іграшкова швейна машина, яка дійсно шиє, дозволяє «швачки» насправді одягати мешканців лялькового дому і т. п.
«Іграшки - персонажі» - це різного роду ляльки, фігурки людей і тварин. Сюди ж за функціями у грі належить ігровий матеріал, що представляє ігрові атрибути, характерні для будь-якого персонажа (ролі), наприклад, біла шапочка лікаря, каска пожежника і т. п. Іграшки-персонажі в старшому дошкільному віці (5-7 років) зменшуються в розмірах. Велику цінність для дитини набуває не окрема іграшка-персонаж, а персонаж у наборі з оперування предметами і маркерами простору («наповнений макет») або набори з декількох персонажів, що належать до загального смислового контексту. Такого роду набори дозволяють дитині не просто здійснювати умовні ігрові дії або їх ланцюжки, реалізовувати ту або іншу роль, але будувати свій ігровий світ і керувати ним, тобто виступати в якості творця.
Прагнення до реалістичності виявляється у дівчаток у бажанні мати невеликого розміру ляльку (ляльок) з «прикладом» - різноманітною одягом, відповідним за розмірами реалістичним антуражем. Ті ж переваги проявляються і у хлопчиків у традиційному захоплення наборами солдатиків, ковбоїв, лицарів, тубільних воїнів, роботів тощо
Відповідають дитячим потребам та набори реалістичних тварин (дрібних за розміром): домашні та дикі тварини, доісторичні тварини - динозаври та інші, що дозволяють дитині «творити» більш різноманітні світи в грі, проникаючи в реальність і розширюючи її історичні та географічні рамки для себе.
У цьому віці для гри корисні дрібні іграшки-персонажі крайней мірою умовності, які можуть обслуговувати будь-яку задуману дитиною тему гри. Це людські фігурки розміром 5-6 див. Такого роду іграшки служать опорою для ігор, як хлопчиків, так і дівчаток.
«Маркери (знаки) ігрового простору» - це іграшки, ігровий матеріал, який вказує на місце дії, обстановку, в якій він відбувається (наприклад, іграшкова плита, будинок-теремок, остов ракети, рама, зображає ніс корабля або передню стінку автобуса тощо)
Іграшки-маркери умовного простору також зазнають зміни у двох напрямках. Перший напрямок - зміна в бік більшої реалістичності і, одночасно, зменшення розмірів. Дуже велике значення набувають макети - предмети, що представляють в зменшеному вигляді реальні споруди і території.
Другий напрямок - зміна великих маркерів в бік все більшої умовності. Наприклад, за примхою дітей може позначити контур корабля або літака або автомобіля (як і набір великих набивних модулів). Ми маємо справу в цьому напрямку вже не з іграшками як такими, а з будь-яким великим підсобним матеріалом (диванні подушки, перевернуті стільці) Великі умовні маркери особливо цінні для підтримки спільної сюжетної гри старших дошкільнят.
Сюжетотвірні набори матеріалу та його розміщення.
У зв'язку з тим, що ігрові задуми дітей 5-7 років досить різноманітні, весь ігровий матеріал повинен бути розміщений таким чином, щоб діти могли легко підбирати іграшки, комбінувати їх «під задуми». Стабільні тематичні зони повністю поступаються місце мобільному матеріалу - великим універсальним маркерів простору і полифункциональному матеріалу, які легко переміщуються з місця на місце.
Великі і середні іграшки-персонажі як уявні партнери дитини відходять на другий план, оскільки все більше місце в дитячій діяльності займає спільна гра з партнерами однолітками. Функція сюжетообразования належить різноманітним дрібним фігуркам-персонажів у поєднанні з дрібними маркерами простору - макетами.
Універсальні ігрові макети розташовуються в місцях, легко доступних дітям; вони повинні бути переносними (щоб грати на столі, на підлозі, в будь-якому зручному місці). Тематичні набори дрібних фігурок-персонажів доцільно розміщувати в коробках, поблизу від макетів (так, щоб універсальні макет міг бути легко і швидко «населений» за бажанням гравців).
Розглянемо розвиток деяких сюжетно-рольових ігор
Ігрові теми «Туристичне агентство» або «Подорожі»
Для організації сюжетно-рольових ігор за даними темами важливо створити колекції: географічні карти, карти різних країн і міст, фотографії пам'яток, рекламні проспекти туристичних агентств, вирізки з газет, номери журналів «Вокруг света», залізничні та авіаквитки і т. д. інтерес до теми гри можна стимулювати створенням в групі виставки-колажу «Як ми відпочивали влітку»» виставки сувенірів, які привезли з відпустки.
«Вибираємо маршрут для відпочинку» - розглядання рекламних проспектів, журналів, обговорення вражень літнього відпочинку дітей (де були, як добиралися, що цікаве запам'яталося).
«В туристичному агентстві» - представник туристичної фірми пропонує маршрути відпочинку, розповідає, як можна відпочити. Розігрується расспрашивание агента: що цікавого можна побачити на відпочинку, як розважають дітей під час відпочинку, де годують відпочивальників та ін.
«На відпочинку» - планування «дня» відпочиваючих: режим і раціон харчування, ігри, прогулянки, екскурсії, спорт (на основі особистих вражень дітей). Складання маршрутного листа (фіксування за допомогою знаків і символів «дня» на відпочинку).
«На екскурсії» - складання плану екскурсії (куди відправитися, на чому добиратися, що цікавого можна подивитися, про що розповість екскурсовод).
«Аніматор розважає дітей» - придумування ігор, конкурсів, призів для розваги відпочиваючих дітей.
Ролі: агент, менеджер, вихователь, касир, директор
Гра виконує свої розвиваючі функції тільки тоді, коли є дитячою діяльністю, самостійної. У цьому випадку саме у грі вперше починає проявляти себе уява - основа творчої діяльності людини. Гра дає дитині можливість емоційно насиченого входження в життя дорослих на основі відтворення їх соціальних відносин. Гра створює сприятливі можливості для розвитку у дитини самоутвердження і самооцінки. Саме в грі дитині найлегше надається можливість пережити ситуацію успіху, отримати визнання однолітків. Гра - діяльність, яка несе в собі радість. Радісне самопочуття дітей під час гри - найважливіша умова становлення дитячої спільності. Діти починають оцінювати один одного, з'являється громадську думку. У грі активно формується здатність уважно ставитися до точки зору іншого, дивитися на світ з його позиції. Тим самим створюється можливість для подолання дитячого егоцентризму, переходу на новий рівень інтелектуального розвитку. У грі у дитини розвивається символічна (знакова) функція свідомості, яка проявляється у використанні замість реальних предметів заступників. Використання предметних заступників поступово призводить до появи заміщення у внутрішньому плані - плані свідомості. Це дозволяє дитині «діяти в умі», вирішувати різні завдання, використовуючи образи і мова. У процесі гри зароджуються інші види дитячої діяльності. Дитина починає звертати увагу на способи і засоби досягнення результату, вчиться свідомо підкорятися правилам, що важливо для оволодіння навчальною діяльністю. Чим вище у дитини рівень розвитку ігрової діяльності, тим вище довільність поведінки, воля. А це також важливо для успішного навчання в школі. Отже, дошкільне дитинство - сензитивный період гри. Якщо в цей час дитина награвся від душі, то в подальшому він легко адаптується до будь-яких ситуацій.

Автор: 

Вихователь середньої групи ДНЗ №13 "Гвоздичка" Медведева О.Б.

Джерело: 

посібники

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі