Користувацький вхід

Інтегроване заняття з використанням усної народної творчості та народознавства для дітей 5-го року життя «Чарівний світ ниточки»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0
Інтегроване заняття з використанням усної народної творчості та народознавства для дітей 5-го року життя «Чарівний світ ниточки»

Підготувала Черкай Л.В., вихователь ЗДО №29 "Колобок", м.Шостка

Завдання: розвивати зв’язне мовлення, спонукаючи формулювати відповідь на запитання. Збагатити словник дітей відповідно до теми, стимулювати дітей вживати вірші, активізувати словник за допомогою ігор. Вчити дітей розпізнавати льон, де росте, яке стебло, де знаходиться насіння? Учити плести килимок з кольорової тасьми, намотувати нитку на цівку, провести перше ознайомлення дітей з ткацьким верстатом. Виховувати любов до краси рідної мови, творчості, повагу до людей, патріотичні почуття через знайомство з народними оберегами.
Обладнання: ткацький верстат, корзина, клубочки з льону, рушники, квіточка, снопи льону, картина, на якій цвіте льон; обруч, рамки, кольорова тасьма, решето, цівки, домотканий килим, ляльки-мотанки по кількості дітей.
Попередня робота: розучування віршів, закличок і пісень на попередніх заняттях, висівання насіння льону у горщечки, розглядання снопу льону (стебло, корінь, квітка).

Хід заняття


(Звучить пісня, вихователь сидить, намотує ниточку на клубочок, виходять діти, тримаючись за гімнастичний обруч, за який прив’язана ниточка, та яку намотує вихователь).
Вихователь: - Хто ви?
Дитина: Наша хатка-дитсадок
Зветься просто - «Колобок»
І веселе сонечко Заглядає в віконечко.
Дитина: Ми в садочку діти
Уміємо сонечку радіти
І не маємо навіть гадки
Руйнувати чиїсь хатки
Дитина: Може там живе мурашка
Чи сховалась черепашка
А може зайчик прибіжить
А може їжачок там спить
Вихователь: Ой, які ви гарні діти, як мені вам не радіти! А до мене вже прийшли гості, давайте привітаємося!
Діти: «Добрий день»!
(діти сідають на гімнастичну лавку вкриту домотканою доріжкою).
Дитина: Ми за ниточкою йшли
Швидко стежечку знайшли
Ниточка тоненька
Стежечка близенька.
Вихователь: От зараз про ниточку і будемо розмовляти. Подивіться, у мене на столі чарівна корзинка. Вона нам сьогодні розповість звідки береться ниточка. Хто звив цю ниточку, про яку ми зараз будемо говорити, ви дізнаєтесь , коли прослухаєте одну легенду-казочку.
Вихователь читає легенду-казку:
Жили собі в одній хаті , під одним дахом тато (показує клубочка-тата), мама (клубочок-мама в хустинці), та діти (показує клубочки з бантиками).
А як можна назвати цих людей одним словом?
Діти: «Сім’я!»
Вихователь: Молодці! Вірно! Жили вони весело і щасливо, ніколи не сварилися і нічого не боялися, бо поруч завжди був татко! Та одного разу тато залишився вдома, а мама з дітками пішла до лісу назбирати грибів. Йшли вони, йшли, милувалися красою природи. А на той час тим лісом проходили розбійники. Побачили вони дітей і захотіли їх забрати у мами. Мама з дітками почала тікати, бігли, бігли і побачили печеру і заховалися. А в тій печері жив павучок! Щоб урятувати дітей і маму, павучок почав швидко снувати павутинку, він бігав, а за ним тягнулася ниточка. Так він затягнув павутиною вхід до печери. Прибігли розбійники , побачили павутинку і вирішили: павутинку ніхто не розірвав, а це означає , що тут давно ніхто не бував і побігли далі. Так павучок своєю тоненькою ниточкою урятував і маму і дітей.
Вихователь: Діти, а які прислів’я ви знаєте про павучка?
Діти: «Сам маленький, а добро зробив - «Велике!»
Вихователь: Діти з мамою прибігли додому і що розповіли татусеві? (відповіді дітей). Хто їх заховав від розбійників? А як павучок їм допоміг? Наснував ниточку-зробив павутинку і закрив вхід у печеру. Ниточка чарівна і наші клубочки народилися з ниточки.
Вихователь: А давайте пограємо в гру « Павучок,павучок».
(гра зі співом і діалогом).
Хід гри.
Лічилкою вибрати павучка, одягнути маску. Діти утворюють коло, а павучок оббігає дітей ніби снує ниточку. Діти співають:
Павучок, павучок
Ти порадуй діточок
Ти побігай швиденько
Зроби ниточку тоненько.
Вихователь: Молодці. А зараз ми знову підійдемо до загадкової корзинки і заглянемо, що ще там є? (вихователь дістає рушничок із льону на якому синя квіточка і загадка:)
Квіточка синя
Довга стеблина
Що це за рослина?
Діти це льон!
Вихователь: А що ми знаємо про льон? Давайте згадаємо.
Дитина: Ми в садочку не дрімали
Льон в горщечок висівали.
Дитина: Став дощик накрапати
Став льонок наш підростати.
Дитина: Вітерець льонок гойдав
І він швидко підростав.
Дитина: Наш льонок не лінувався
До сонечка посміхався
Ручки вгору простягав
І за літо довгим став!
Вихователь: А що це діти? (показує на сноп льону).
Діти: Це сноп із льону, в нього є стебло довге, тоненьке.)
Вихователь: А що це за коробочки на стеблі? У коробочках діти насіння льону. А що з насінням роблять?
Діти: Весною насіння висівають в землю, щоб виріс льон!
Вихователь: А що рослині потрібно для того, щоб вона швидше підростала?
Діти: Щоб ішов дощик і пригрівало сонечко!
Вихователь: А ви знаєте закликаночки? Давайте пригадаємо і заспіваємо, покличемо дощик( діти співають і ходять колом навколо льону).
Іди, іди дощику
Зварим тобі борщику
У маленькім горщику
Дощик накрапає
Льон наш підростає.
Вихователь: А тепер покличемо сонечко!
Вийди, вийди сонечко
На дідове полечко
На бабине зіллячко
На наше подвір’ячко
Дітки гуляють, тебе виглядають
Вихователь: (звертає увагу дітей на картину). На картині льон цвіте, ціле поле синіх квітів (діти розглядають картину.)
Вихователь: Ціле літо ріс льон ріс льон і став ось яким( показує на снопик) А зараз я вам покажу як з льону роблять ниточку. Спочатку стеблину треба пом’яти, а потім ниточку зсукати і виходить ось така ниточка ( показує клубочок з ниток із льону). А це-верстат , підійдіть ближче, гляньте, скільки тут ниточок: оце-основа, оце-човник, оце-цівка. На цівку намотали нитку, цівку поклали у човник і побіг човник між ниточками. І виходить, ось такий гарний рушничок. Рушничок-це оберіг, він оберігає нас від всього поганого, від різних хвороб. Ниточка може робити дива, якщо люди люблять працювати, якщо руки роботящі. Подивіться , як наш веселий човник бігає поміж ниточками ( вихователь сідає за станок і тче.)
Вихователь: Діти, а ви любите працювати? То давайте зараз покажемо нашим гостям, як ми вміємо це робити. Дівчатка будуть робити гарні килимки зі стрічок, а хлопці намотувати клубочки на цівку. (діти працюють).
Вихователь: Молодці, діти! Зараз я загляну ще один раз у чарівну корзинку. Ой, що це?!
Діти: Лялька!
Вихователь: Так, це лялька – мотанка з ниточок вам у подарунок-вона буде вашим оберегом від всього поганого злого!

Автор: 

Черкай Людмила Василівна
вихователь
ЗДО №29 «Колобок» м. Шостка

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі