Користувацький вхід

"Техніки зниження тревоги"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

ТЕХНІКИ ЗМЕНШЕННЯ ТРИВОГИ
СПОКІЙНЕ, ГЛИБОКЕ ДИХАННЯ
Один із перших симптомів тривоги – швидке поверхневе дихання. Дихальна релаксація може нейтралізувати фізіологічні наслідки реакції «боротьби чи втечі». Не забудьте спочатку по практикувати дихальні вправи в стані спокою:
ГАРАЧЕ КАКАО
«Уяви,що ти тримаєш кухлик гарячого какао в руках. Вдихай шоколадний аромат какао рахуючи до трьох, затримай дихання на секунду та видихни (на три), повільно охолоджуючи напій, вкінці на секунду затримавши дихання». (Весь цикл вдих – видих займатиме 8 секунд).
ЦИФРА 8
Тривога часто «вибиває грунт з-під ніг», і для того щоб «заземлитись» , тобто повернутись в реальність та заспокоїтись,можна використати дотики обережно ,якщо дитина не любить дотиків та обіймів). Є чудовий спосіб об’єднати дотики та дихання. «Уяви,що ти малюєш цифру 8на своїй шкірі- це можуть бути руки,ноги,спина – своїм вказівним пальцем. Вдихай рахуючи до трьох та одночасно малюючи першу половинку вісімки; всередині затримай пальчик і дихання на секунду. Тепер домалюй вісімку ,видихаючи 2на три» та вкінці ще раз затримай на секунду дихання. Повтори декілька раз. В перспективі діти можуть робити це самостійно,коли будуть стривожені чи налякані.
ЗАЗЕМЛЯЄМОСЬ
Тривога – це знак тог що мозок переключається на майбутнє – все,що може «піти не так». Вам, мабуть, знайомі дитячі запитання «а що станеться,якщо…» Потрібно допомогти дітям повернутися в реальність. Можна попросити їх назвати:
-5 предметів в полі зору;
-5 предметів якогось кольору;
3 речі,які вони відчувають на своїй шкірі;
2 речі, які відчувають на запах;
1 річ,яку можна відчути на смак тощо.

Автор: 

Рудик Тетяна Миколаївна, вихователь - методист
ДНЗ (ясла-садок) "Малятко"
Апостолівської міської ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі