Користувацький вхід

Тема: Голос води. (інтегроване заняття ознайомлення з природою + малювання)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: Голос води.
(інтегроване заняття ознайомлення з природою + малювання)
МЕТА: Дати поняття про кругообіг води. Розширювати уявлення про воду, як матеріальне середовище для живих істот, розрізняти її за смаком, знайомити дітей з водоймами, криницями, з яких беруть воду для споживання. Вчити дітей розуміти, що кожна крапля є дорогоцінним даром природи. Навчати поважати воду, від якої залежить щастя й добробут. Дотримуватися правил користування водою; не забруднювати, використовувати за призначенням Розвивати спостережливість, цікавість, мислення, творчість. Виховувати допитливість, інтерес до довкілля, любов, дбайливе ставлення до природи, збагачувати життєвий досвід.
Образотворче мистецтво: витинанка - «Оберіг для водички».
МЕТА: Учити вирізувати витинанки з паперу складеного навпіл, створюючи декоративні композиції за мотивами українського мистецтва. Розвивати творчість, художній смак, фантазію. Виховувати любов до природи, цікавість до народних звичаїв, самостійність, охайність в роботі, викликати позитивні емоції від даної роботи.
Словник: галерея, аквапарк, суглинок, суходіл, сріблоносна.
Матеріал: ілюстрації до теми «Вода», магнітофонний запис, склянки з водою, макет водопроводу в ілюстрації, серце «доброти», спортивний інвентар, глобус, бейджики- краплинки, пісок, глина, камінці; посуд для дослідів, серветки, ножиці, кольоровий папір, картон
Попередня робота: у продовж року ознайомлення з властивостями води на дослідах, з дітьми проводили екскурсію до річки, на природу, заняття на природі, спостереження, бесіди. Ознайомлення з традиціями освячування води; з творчістю різних письменників та поетів на тематику явищ природи, грали в екологічні розвиваючі ігри.
Хід заняття

Діти: Добрий день вам, шановні гості, дуже раді бачити вас в нашому дитячому садочку. Вих.: Діти, я знаю, що ви любите подорожувати, і тому я вас
запрошую у казкову подорож .
(Муз. супровід. - шум дощика) Чуєте, наближається дощик, і не простий, а чарівний, який перетворить вас на краплини, і ви тепер не просто Оля, Іванко, а крапелька Оля...
(Діти одягають собі паперові краплинки зі своїм ім 'ям).
А коли збирається невелика кількість краплинок, які рухаються
в потоці, що вони утворюють?
Діти. Струмочок магнітофонний запис «Струмочка», діти беруться
один за одного, рухаються хвилясто).
Вих.: Куди він нас привів ?
Діти: У картинну галерею.
Вих.. Так, це картинна галерея водички, вона хоче щоб ви
роздивились і розповіли, де зустрічається водичка у природі?
(Діти беруть указку, вибирають картину, яка сподобалась, і
Розповідають - озера, річки, океани, водоспади, струмки, хмари, айсберги..)
А де її використовує людина?
Діти. У басейнах, будинках, у кранах, в аквапарках, у водяних
іграшках...
Вих. От молодці, як багато ви знаєте про воду. Згадаємо, хто ми з вами (краплинки)
Вих. А коли краплинок збирається багато, що вони утворюють?
(Річку) І куди вони подорожують далі?
Діти. Річка тече, і деякі крапельки у вигляді пари, піднімаються
в небо, утворюючи хмари, а деякі просочуються крізь землю
і збираються в підземні ріки.
Вих.. Отже, зараз і ми як водяні крапельки, опустимося на ліфті глибоко під землю.
- Подивіться (роздивляються картину в ліфті) Вода просочу¬ється крізь пісок, глину, каміння. Ой, як глибоко ми опинилися! Над нами поверхня землі і звисає коріння дерев. А чи зможемо до них дістати? Спробуємо підстрибнути і доторкнутися до корінців (Діти стрибають). Ніхто не дістав! Бачите, як ми глибоко знаходимося.
А чи хочете ви дізнатися, який пласт землі найшвидше пропускає краплинки, а який найкраще очищує водичку?(проводиться дослід).
Висновки дітей по проведеному досліду. - Просочуючись крізь всі пласти, водичка залишає на них весь бруд, який міг налипнути на крапельки під час її подорожі на землі, і вона чистенька та прозора відпочиває глибоко під землею. А тепер, як і водичка, з річки пройдемо крізь пісочок, крізь суглинок, і тоді через каміння (проходимо крізь обручі з намальованим відповідним матеріалом у напрямку криниці) - От які ми стали чистенькі! Напевно, такі ж, як ця водичка у склянках (На розносі біля криниці) Спробуємо? Яка водичка?
Діти: Смачна, прозора, чиста, кришталева, безбарвна, лагідна, бажана, сріблоносна, приємна, грайлива, срібляста, заспокійлива, приємна, оздоровча, бадьора, хвилююча...
Вих.: Всі люди хочуть пити таку ж гарну водичку, тому раніше копали криниці. А що ви про них знаєте?
Діти: Люди, які копали криниці, користувались великою повагою в народі. Погана людина криниці не копала, і називали цих людей - копачами чи козаченьками. Спочатку визначали де копати. Для цього копач брав гілочку верби, йшов поволі, витягнувши руки вперед. На тому місці, де була водичка, вербова гілочка починала рухатись - донизу, листочки тягнулись до землі. А щоб дізнатися, яка вода на смак, звечора клали сковороду догори дном, а вранці пробували, яка на смак роса на сковорідці, такою й буде вода в криниці. (Прислів 'я про криницю.)
Біля криниці не можна було обманювати, говорити щось погане. Тут велись розмови поважні, чемні, правдиві, збирались на гуляння, гадали.
Вих.: Зараз в містах замість криниць, будують водозбірники, де очищують-воду. Нашим очам відкриті тільки крани, а в землі ховається отакий насос (показую картинку), який подає воду з глибин на поверхню, щоб ми могли нею користуватися. А тепер доторкнемося до цього насоса, щоб він запрацював послухаємо, як старається і гуде насос, із яким шумом водичка виривається на поверхню (потихенько проходимо далі). - Ця водичка потрапляє до нас в багатоповерхові будинки, де, не виходячи з квартири, ми можемо користуватися водою.
Вих.: А тепер пригадайте, як ми використовуємо водичку вдома?
Діти: (Відповідають з рухами) миємо руки, умиваємось, чистимо зуби, миємо посуд, п'ємо, перемо, прасуємо...
Вих.: А хто знає, куди дівається використана вода?
Діти. Вона потрапляє у каналізацію і по величезним трубам тече на станцію, де її ретельно очищують від усілякого бруду. Потім водичка знову потрапляє в річку. А річки течуть, зливаючись в моря.
(Підходимо до великого глобуса).
Вих.: Діти, що це? Діти: Це макет нашої планети -Земля. Жовті, зелені, коричневі ділянки землі - це суходіл, де живуть люди, ростуть дерева, бігають тварини. А блакитні і сині - це моря і океани, яких на планеті дуже багато.
Вих.: А пити цю воду можна? Чому? Діти: Тому що вона гірка і солона.
Вих.: Так діти, тільки маленьку частину всієї земної поверхні займають місця, де вода придатна для життя: це річки, в яких ще воду треба очищати; джерельця, струмочки, підземні водосховища. Щоб ви уявили, як мало на планеті чистої води, порівняйте цей великий глобус і цей м'ячик.
(м 'ячик настільного тенісу) І тому, що всі люди повинні робити?
Діти: Берегти воду! Економно використовувати її, не забрудню¬вати річки, озера, водоймища, щоб цієї води вистачило надовго всім людям.
Вих.: А як ви думаєте в нашому організмі є вода?(Стенд з людиною). Так, у кожному з нас є вода. Тому ми добре почуваємося, такі рухливі, гнучкі, а наша шкіра еластична. Вода нам дарує насолоду, втамовує спрагу, рятує від спеки, очищує і завжди допомагає. Без води людина може прожити тільки сім діб!
А зараз покажіть мені свої оченята, бачу по них, що вам дуже сподобалось подорож, але час повертатись у садочок. (Діти знімають краплинки) Діти, як ви гадаєте чи можемо ми якось допомогти водичці, щоб вона завжди залишалася чистенькою?
Вих.: А як же?
Діти: Нам треба подарувати їй, якийсь оберіг, щоб бона завжди залишалася корисною і смачною.
Вих.: Які українські обереги ви знаєте?( Віночок, рушник, витинанки)
Діти: На мою думку, нам треба виготовити витинанки, бо за українським повір'ям витинанки були оберегами від нещасть, допомагали в усіх справах, сприяли благополуччю, достатку. Тому ми гадаємо, що витинанки та наша любов, обов'язково допоможуть водичці.
Вих.:Хто може сказати, що таке витинанки?
Діти: Витинаю те що бачу, схочу - все переінакшу,
Витну зайця так, що звірі витівкам його повірять.
Буде зайчик танцювати, На сопілці вигравати.
Зможе зайчик все, що схоче, Навіть гору перескочить.
Ляже спати на хмарині, Наче на м'якій перині.
І присниться зайченяті Рідний ліс, і мама, й тато.
Вих.: Ось які ви в мене майстри! Справді, коли ви складаєте клаптик паперу навпіл чи у кілька разів і витинаєте візерунок, ви створюєте витинанку. Пригадайте будь ласка правила користування ножицями, сідайте рівненько , починаємо працювати.
( самостійна робота дітей)
Вих.: І нехай та нескладна витинанка, зроблена власноруч, збереже наш дім під назвою природа. Ми багато дізналися про водичку, тож подаруємо свої роботи - сердечка і скажемо їй найкращі побажання.
Діти: Вільної тобі доріжки.
Щоб тебе всі любили як ми.
Чистих тобі краплинок.
Щоб не забруднювали криниці.
Хай світить тобі ласкаве сонечко.
Щоб тебе не засмічували брудом.
Щоб чекали на тебе рослини.
Хай радіє тобі все живе...
Вих.: Скажіть мені, будь ласка, під час сьогоднішньої нашої зустрічі, що найбільше вам сподобалось, запам'яталось чого навчились і який висновок зробили?

Автор: 

Крапивницька Світлана Павлівна
вихователь ЗДО № 24 «Гвоздичка»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі