Користувацький вхід

Засідання сімейного клубу батьків вихованців старшої групи «Родинне сонцеколо» Тема «Маленькі патріоти великої держави»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Засідання сімейного клубу батьків вихованців старшої групи «Родинне сонцеколо»
Тема «Маленькі патріоти великої держави»
Мета: Створити ситуації взаємодії та співробітництва. Залучати батьків та дітей до вивчення рідної культури. Формувати патріотичні почуття. Виховувати любов до рідного краю.
Вихователь 1: - Шановні батьки! Сьогоднішня тема засідання нашого клубу – не просто данина моді. Це справді важлива сфера життя людини , яка потребує окремої уваги у виховному процесі дошкільного закладу та сім’ї. Дитинство… Що ми про нього пам’ятаємо? Пісню матусі перед сном, бабусину казочку під шелест ниток для в’язання, далекі прогулянки з дідусем, веселі ігри з татом. Усе це об’єднує нас із нашими пращурами, так ми вчимося все життя сім’ю, рід, країну.
Вихователь 2: - Дошкільне дитинство – це період яскравих вражень, незабутніх переживань, які довго зберігаються в пам’яті людини, стають основою її духовного світу, яка пов’язує з рідним домом, місцями де людина народилась та зростала. Саме цей період сучасні науковці вважають сприятливим для формування патріотичних почуттів. Патріотичні почуття формуються на основі вражень, переживань, емоцій, які отримує дитина саме в цей період. Саме з цього набутого соціального досвіду і формується громадянська позиція особистості, її людська та національна гідність.
Вихователь 1: Адже від впливу батьків, дорослого оточення залежить, яким громадянином виросте дитина, чи стане вона патріотом своєї країни. Виховний вплив батьків, родини на дітей – найвагоміший, значущі дорослі впливають навіть тоді, коли не намагаються робити це навмисне. Ваші слова, вчинки, ставлення дитина вбирає в себе наче губка. Наслідуючи батьків, які є для неї еталоном поведінки та безперечним авторитетом, дитина засвоює норми поведінки, ставлення до природи, до людей, що її оточують, до рідного міста.
Вихователь 2: Дитина сприймає свою родину, свій дім таким, якими вони є, і любить їх просто так. Це відчуття «батьківського дому» і стане основою любові та поваги до Батьківщини.
Вихователь 1: І дуже важливо, щоб дитина росла не споживачем, який уміє тільки брати, а й особистістю, здатною любити, піклуватися про рідних, співчувати іншим.
Вихователь 2: І нам, педагогам, і вам батькам, необхідно докласти певних зусиль. Ми багато можемо зробити, щоб дитина розвивалась у цьому напрямі, а саме:
 Знайомити дітей з роллю батьків, як громадян, працівників, що роблять свій внесок у майбутнє нашої країни. Наприклад: екскурсія дитини на роботу до батьків, розповідь батьків про свою роботу.
(проводиться пісенний конкурс)
Вихователь 2 : - А ще, звичайно, і нам, дорослим, іноді потрібно оновлювати свої знання про рідну країну, місто. Давайте перевіримо це на практиці – розгадаємо кросворд: Ключове слово – Україна(по вертикалі, відповіді по горизонталі).
Запитання:
 Назва річки, яка протікає через наше місто.
 Назва першої селянської слободи, яка стала першим документально підтвердженим поселенням на території нашого сучасного міста.
 Острів , на якому заснували першу козацьку Січ.
 Квітка, яку в вінок мала право вплести тільки дівчина сирота.
 Столиця України.
 Рослина – національний символ України.
 Місто, біля якого розташована відома Тарасова гора
Вихователь 1: - Важливе значення для патріотичного виховання дитини мають сімейні свята і традиції. З дитиною дошкільного віку треба вивчити дату не лише її дня народження, а й усіх близьких людей, заздалегідь нагадувати дитині про сімейні свята, запропонувати разом виготовити подарунок. Або родинний віночок, яким можна прикрасити домівку і знайомити дитину з дідами-прадідами.
Батьки презентують родинні віночки (домашнє завдання)
Вихователь 2 : - Усі знають, що любов до Батьківщини починається з любові до малої Батьківщини – міста або села. Тож перед нами постає завдання познайомити дитину з історією міста, його історичними пам’ятниками, визначними місцями.
Запитання до батьків:
 Що б ви розповіли дитині про історію заснування нашого міста?
 Звідки пішла назва міста?
 Які історичні місця нашого міста ви знаєте?
 Чи можете ви доступно для дитини розповісти про історичні об’єкти міста?
Наведіть приклад.
 Чи є у вашій родині традиція відвідувати пам’ятні місця, покладати квіти? На які свята та до яких пам’ятних місць?
 Чи є у вашій родині улюблений куточок міста? Чому ви його обрали?.
 Яких відомих людей нашого міста ви знаєте?
 Що цікавого ви можете розповісти про вулицю, район, у якому ви живете?
 Чи знаєте ви походження назв вулиць нашого міста? Наведіть приклад.
До зали заходять діти у вишиванках
Дитина 1 Наш Первомайськ - це місто казка,
Завжди в зеленому вінку.
Ви придивіться лиш уважно,
На чарівну красу таку.

Дитина 2 Мабуть ніде ви не знайдете,
Синіше наших двох річок
Що прикрашають рідне місто,
Блакитним кольором стрічок.

(діти виконують весняний хоровод «Весняночка»)
Змагається він з нами!

( діти виконують пісню на музичних інструментах «Весняночка – паняночка»)

Дитина 5 Бережімо Україну –
Нашу матінку єдину:
Хлібні ниви золотисті
І лісі зеленолисті,
Неба синього глибини,
Тиху пісню журавлину,
Бо у нас одна єдина,
Рідна мати - Україна

(діти виконують пісню про Україну)
Вихователь 1 Ми щиро зичимо вам, щоб наші діти зростали гідними синами і доньками рідного міста, країни. Плекаючи у дітей почуття любові до Батьківщини, дорослі повинні й самі лишатися гідними громадянами України!
А тепер всі запрошуємо до чаювання

Автор: 

Крапивницька Світлана Павлівна
вихователь ЗДО №24 «Гвоздичка

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі