Користувацький вхід

інтерактивна форма роботи з батьками

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

РОДИННЕ ВИХОВАННЯ
Інтерактивна форма роботи з батьками
Це форма організації пізнавальної діяльності, яка має конкретну, передбачувану мету – створити комфортні умови спілкування та навчання батьків, за яких кожен учасник відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність. Організація інтерактивного навчання батьків передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне вирішення проблеми на основі аналізу обставин та відповідної ситуації.
Під час інтерактивного навчання батьки навчаються бути демократичними, спілкуватися з іншими, критично мислити, приймати обдумані рішення.
Переваги використання інтерактивних технологій у роботі з батьками:
1) створення атмосфери співробітництва, творчої взаємодії;
2) вивчення суперечливих питань за допомогою критичного аналізу різних поглядів;
3) моделювання реальних життєвих ситуацій, спільне вирішення проблем виховання та навчання дітей;
4) формування в батьків певних педагогічних умінь та навичок;
5) забезпечення глибокого вивчення та виховання дошкільнят;
6) сприяння усвідомленню великої відповідальності батьків щодо становлення особистості дитини;
7) надання можливості батькам бути безпосередніми учасниками організації та проведення навчально – виховного процесу.
Практика свідчить, що одним із головних шляхів підвищення ефективності родинного виховання на засадах народної педагогіки є використання нетрадиційних форм і засобів роботи з батьками, які грунтуються на народно – демократичних традиціях родинного виховання. Серед них:
Діалог - суть його полягає в спільному пошуку групами узгодженого рішення. Діалог виключає протистояння, критику позиції тієї чи іншої групи. Всю увагу зосереджено на сильних моментах у позиції інших.
Створюється 5 – 6 робочих груп і група експертів. Робочі групи отримують 5 – 10 хвилин для виконання завдання. Група експертів складає свій варіант виконання завдання, стежить за роботою груп і контролює час. По завершенні роботи представники від кожної робочої групи на дошці або на аркушах паперу роблять підсумковий запис. Потім, по черзі, надається слово одному доповідачеві від кожної групи. Експерти фіксують спільні погляди, а на завершення пропонують узагальнену відповідь на завдання. Групи обговорюють і доповнюють її. Занотовується кінцевий варіант.
Батьківські тренінги – форма роботи з батьками, які усвідомлюють наявні проблеми родини, прагнуть змінити стиль взаємодії, зробити її більш відкритою і розуміють необхідність набуття нових знань, і вмінь у вихованні власної дитини. Бажано, щоб у батьківських тренінгах брали участь обоє батьків. Батьківські тренінги будуть результативними за умови активності та регулярності. Тренінг проводиться з групою у складі 12 – 15 осіб. Щоб тренінг мав кінцевий позитивний результат, він повинен містити 5 – 8 занять. Зазвичай він проводиться спеціалістами дошкільного закладу, вихователями.
«Дерево родоводу» – зустрічі представників різних поколінь, роздуми над проблемами виховання, звернення до джерел народної педагогіки.
«У сімейному колі» - анкетування батьків, індивідуально робота, допомога родинам через консультації, практичні поради, зустрічі з практичним психологом, з вчителем – логопедом.
«Родинний міст» - зустрічі батьків та обговорення проблеми виховання.
«Народна світлиця» - звернення до народних традицій, формування особистості дошкільника через спілкування батьків з вихованцями, через спільну діяльність батьків, дітей, вихователів.
«Вечір великої родини» - участь беруть батьки, вихователі, дошкільники, вихователі: організація відпочинку, ігри тощо, альбом – естафета « Як ми відпочиваємо», досвід організації відпочинку у родині.
«Листування» - передбачає періодичне надсилання батькам про успіхи малят, старанність, відповідальність. Варто висловити щиру подяку за гарне виховання дитини.
«День відкритих дверей» - для цього виділяється певний день місяця, для цього запрошуються усі батьки. Відвідування занять, ознайомлення з роботою вихователя, спостереження за дітьми є дієвою формою педагогічної пропаганди.
«Батьківські вечори» - форма роботи прекрасно здружує батьківський колектив. Теми батьківських вечорів можуть бути різними. Головне – вони повинні вчити слухати й слухати і чути один одного, самого себе.
Орієнтовні теми батьківських вечорів:
- «Перші книжки дитини»;
- «Друзі моєї дитини»
- «Свята нашої сім’ї»
- «Іграшка в житті дитини» тощо
«День добрих справ» - спільна трудова діяльність батьків, дітей, вихователів.
«Сімейна скринька» - добірка матеріалів з досвіду родинного виховання.
«Батьківська школа» - організується у формі клубу; передбачається проведення диспутів, випуски рукописних газет, бесід, добірки літератури, надання практичної допомоги.
«Дні довір’я» - у визначені дня вихователі, вчитель - логопед, практичний психолог ведуть прийом батьків і консультують їх з проблемами виховання.
«Сімейні свята в групі» - спільне проведення днів народження дітей, календарних народних свят.

Автор: 

Романченко тетяна Григорівна, вихователь - методист дошкільного відділення КЗО "НВК №122"ЗНЗ- ДНЗ"ДМР

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі