Користувацький вхід

Моральне становлення підлітка

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Проблеми розвитку моральної свідомості та самосвідомості досліджені у працях з філософії Р. Азімова, Р. Апресяна, А. Гусейнова, О. Дробницького, В. Малахова, А. Спіркіна, А. Титаренко, А. Целікової та інших.
Аналіз філософських джерел дав змогу виявити, що моральна самосвідомість як феномен характеризує змістовосмислову сутність ціннісного «Я» особистості. Науковий підхід до розуміння значущості виховання моральної самосвідомості у підростаючого покоління заклали античні філософи. Так, Аристотель звертав увагу на позитивну роль емоцій у моральному вихованні, зауважуючи, що неможливо бути доброчесним і не радіти доброчесній дії. Чесноти, за Аристотелем, виховуються. Однак людина, не схильна до сприйняття етичного знання, виявиться глухою і до навчання. Цей висновок філософа підкреслює необхідність емоційного настрою для вчинення моральної дії.
Етичні погляди Л. Фейєрбаха викладено у праці «Евдемонізм», в якій автор обґрунтовує прояви моральної самосвідомості через: поміркованість у ставленні до себе (обмеження з боку природних наслідків надмірних задоволень); повагу прагнення до щастя інших (обмеження з боку суспільних наслідків неправильної поведінки).
Неофрейдистська теорія відчуження Е. Фромма зосереджена на «негативній свободі» людини, «вільній від усього», що унеможливлює її спілкування і контакти з іншими, робить самотньою. Подолати почуття самотності можливо лише за умови відмови від свободи; із цією метою учений пропонує
стратегію «втечі від свободи», яка передбачає: відмову від авторитаризму; подолання деструктивності (почуття неповноцінності); подолання конформності (абсолютне підпорядкування соціальним нормам), прагнення «бути як усі». Водночас Е. Фромм вважав, що дитина може бути автономною, унікальною, не втрачаючи єдності з іншими людьми і суспільством, називаючи це «позитивною свободою».
Аналіз досліджень І. Мар’яненко, В. Петровського, Д. Фельдштейна, в яких значна увага приділяється розвитку і становленню моральної самосвідомості у старшому підлітковому віці, дає змогу виявити її динамічну природу. Натомість, В. Аверін, А. Гармаєв, Е. Козлов, Л. Орбан-Лембрик доводять залежність становлення моральної самосвідомості підлітків від умов виховання та моральної компетентності їхнього соціального мікросередовища.

Автор: 

Маргес Наталія Геннадіївна
вихователь пришкільного інтернату
Вільнянської гімназії "Світоч"
Вільнянської міської ради

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі